Στις 580 μονάδες το Χ.Α. με αιχμή το +4% των τραπεζών

Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2016 18:18
UPD:18:20
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Φωτογραφία αρχείου.

To τεχνικό όριο των 580 μονάδων ανέκτησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεχόμενο στήριξη από το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών αλλά και τη βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα. Αιχμή του δόρατος αποτέλεσαν οι τράπεζες, τα κέρδη των οποίων ανήλθαν στο +4%.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ανοδικά κατά 1,16% στις 580,57 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 1,40% στις 1.531,55 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 39,99 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 55 ενισχύθηκαν, 31 υποχώρησαν και 23 παρέμειναν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε ανοδικά κατά 3,96% στις 491,56 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημείωσε κέρδη κατά 2,25%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 6,47%, η Eurobank κατά 1,76% και η Alpha Bank κατά 4,79%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Grivalia Properties, Jumbo και Ελλάκτορα ενισχύθηκαν άνω του 3,50%, ενώ στο 3,15% διαμορφώθηκε η άνοδος για τη ΔΕΗ. Η μετοχή της Aegean παράλληλα, εμφάνισε κέρδη κατά 2,87%, της Viohalco κατά 1,59% και του ΟΠΑΠ κατά 1,19%. Στον αντίποδα, η μετοχή της MIG διολίσθησε κατά 4,07% στον απόηχο του αιφνίδιου θανάτου του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λίγο πριν το κλείσιμο, συνεχίζουν σε θετικό έδαφος, εμφανίζοντας κέρδη της τάξης του 1,5% εν μέσω των προσδοκιών νίκης της Χίλαρι Κλίντον στις αυριανές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν και οι ασιατικές αγορές, ενώ στο +1,5% εκκίνησε η Wall Street. Χθες άλλωστε, το FBI ανακοίνωσε ότι «δεν βρέθηκαν στοιχεία προκειμένου να ασκηθεί δίωξη εναντίον της Κλίντον» και έβαλε στο συρτάρι την υπόθεση των emails του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτιμάται θετικά από τις αγορές, οι οποίες προεξοφλούν άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ των δύο ανθυποψηφίων. Σημειώνεται ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα 4 έως 6 μονάδων στην υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος.

Όσον αφορά την εγχώρια ειδησεογραφία, με την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ξεκίνησε στις 16.00 (ώρα Ελλάδος) η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέσελμπλουμ, εκτίμησε ότι η απόφαση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα ληφθεί έως τα τέλη του 2016, ενώ όσον αφορά τη σημερινή ατζέντα, επισήμανε ότι «πρέπει να επιτύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδο, προκειμένου το ΔΝΤ να έχει μία σαφή εικόνα».

Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε παρέπεμψε στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου, τονίζοντας πως για την Ελλάδα ισχύει ό,τι ακριβώς συμφωνήθηκε σ’ εκείνη τη συνεδρίαση, ενώ ερωτηθείς για το χρέος, επανέλαβε ότι τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα θα εξεταστούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Εκ μέρους της Κομισιόν, ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την επιθυμία για μία συνολική συμφωνία έως το τέλος του έτους.

Στις αγορές ομολόγων κυριαρχεί αισιοδοξία για την Ελλάδα, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στο κόστος δανεισμού της χώρας, το οποίο υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών. Ενδεικτικά, το μεσημέρι, το επιτόκιο του 10ετούς κρατικού ομολόγου διολίσθαινε κατά 35 μονάδες βάσης στο 7,635%, ενώ του 2ετούς ομολόγου υποχωρούσε κάτω του 5%, στο 4,767%.

Στις εταιρικές εξελίξεις, την αποκρατικοποίηση της θυγατρικής της Cyta στην Ελλάδα, Cyta Hellas, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής Κύπρου». Στόχος της Λευκωσίας αποτελεί η πώληση του 100% των μετοχών της Cyta Hellas σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, με τη διαδικασία διεξαγωγής διεθνούς διαγωνισμού.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα