Ανδρ. Ανδρεάδης: Ο τουρισμός να συμπαρασύρει την οικονομία

Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2016 12:54
UPD:12:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Στη διασύνδεση του ελληνικού τουρισμού με τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, εστίασε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, με αφορμή την έναρξη της τουριστικής έκθεσης «World Travel Market 2016», η οποία διεξάγεται στο Λονδίνο.

Ο ελληνικός τουρισμός, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σε θέση να συμπαρασύρει τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τις κατασκευές και τη βιομηχανία, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις ωφέλειες για τις τοπικές οικονομίες, τις κοινωνίες και την απασχόληση.

Όσον αφορά τη νέα τουριστική χρονιά, ο κ. Ανδρεάδης διαπίστωσε ότι τα πρώτα στοιχεία των προκρατήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία, τα οποία ωστόσο αντιπροσωπεύουν μικρό δείγμα της βρετανικής αγοράς, καταγράφουν μονοψήφιο θετικό πρόσημο.

Σε αυτό βοηθούν, όπως εξήγησε, η αστάθεια γειτονικών προορισμών και η συντεταγμένη παρουσία των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες φαίνεται ότι ενισχύουν, παρά την υπερφορολόγηση, το μερίδιο αγοράς της χώρας στον τομέα των προκρατήσεων.

Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι μία σειρά παραγόντων, όπως η εξέλιξη της ισοτιμίας της στερλίνας, η ισοτιμία δολαρίου σε σχέση με το ευρώ και οι απρόβλεπτες εξελίξεις στη βρετανική και παγκόσμια οικονομία, κάνουν ιδιαίτερα επισφαλή την τελική εκτίμηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς των Βρετανών τουριστών για το 2017.

Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρεάδης κατέστησε επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης της χρυσής τομής για την άμεση επαναφορά της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, μέσω της μείωσης της υπερφορολόγησης, της ρύθμισης της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, της τόνωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, της εξεύρεσης λύσης σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της επαναφοράς της ρευστότητας.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα