Αγώνας δρόμου για τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ

Θα πρέπει να απορροφηθούν 2 δισ. ευρώ, αλλά δεν έχουν υποβληθεί αιτήσεις πληρωμών
Τρίτη, 12 Απριλίου 2005 17:06

Περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ έχουν εισρεύσει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2005 από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Φώλιας, παρουσιάζοντας την πορεία του ΚΠΣ, προσθέτοντας ότι ως το τέλος του 2005 θα πρέπει να απορροφηθούν 2 δισ. ευρώ, αλλά και ότι δεν έχουν υποβληθεί ακόμα αιτήσεις πληρωμών από την ελληνική πλευρά, διότι εκκρεμεί η διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. που αφορά στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από το υπουργείο Οικονομίας να τής υποβάλει ένα σχέδιο δράσης καλύτερης διαχείρισης και καλύτερου ελέγχου των δαπανών, προκειμένου να μην προχωρήσει σε αναστολή πληρωμών. Το σχέδιο δράσης υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στη συνέχεια υπέβαλε παρατηρήσεις στην ελληνική πλευρά. Με τη σειρά του το υπουργείο απάντησε στις παρατηρήσεις αυτές και αναμένεται τώρα η έγκριση του σχεδίου δράσης από την Κομισιόν.

Αισιοδοξούμε, είπε, και υπενθύμισε ότι, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ την εξουσία, υπήρχε κίνδυνος απώλειας πόρων για το 2004, ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Για να αποφευχθεί η απώλεια πόρων, υπήρξαν οι λεγόμενες "εξαιρέσεις", δηλαδή τα αιτήματα του υπουργείου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαίρεσης δαπανών από τον κανόνα "ν+2". Το τελευταίο τρίμηνο του 2004, πρόσθεσε ο κ. Φώλιας, δεν υπήρξε τελικά απώλεια πόρων.

Για το Ταμείο Συνοχής, από το οποίο η Ελλάδα δικαιούται να εισπράξει (2000-2006) περισσότερα από τρία δισ. ευρώ, ο κ. Φώλιας είπε ότι πρόκειται για μία "πονεμένη ιστορία" και πρόσθεσε ότι για να μην υπάρξει απώλεια πόρων, θα πρέπει να απορροφηθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τρίτη προκήρυξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών, εξέφρασε την ελπίδα ότι από το καλοκαίρι θα μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προχωρήσουν στα επενδυτικά τους σχέδια με βάση την προκήρυξη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα