Saxo Bank: Τα CFD με τη μεγαλύτερη διαπραγμάτευση στην Ελλάδα

Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2016 17:31
UPD:17:48
REUTERS/JASON LEE

Δύο από τα τρία πλέον διαπραγματεύσιμα CFD Δεικτών μετοχών για τους πελάτες της Saxo Bank στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2015 είναι το Germany 30 και το US 30 Wall Street, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί το US Tech 100 NAS.

Τα CFD Μετοχών με τη μεγαλύτερη διαπραγμάτευση στην Ελλάδα επικεντρώνονται στον δείκτη DAX, στην αγορά μετοχών των ΗΠΑ και στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, σύμφωνα με τη Saxo Bank.

Δύο από τα τρία πλέον διαπραγματεύσιμα CFD Δεικτών μετοχών για τους πελάτες της Saxo Bank στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2015 είναι το Germany 30 και το US 30 Wall Street, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί το US Tech 100 NAS.

«Η πλειοψηφία των πελατών στην Ελλάδα διαπραγματεύονται μετοχές. Σήμερα παρατηρούμε ότι το επενδυτικό προφίλ τους στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς την παράλληλη διαπραγμάτευση πολλαπλών προϊόντων».

Όπως σχολίασε ο υπεύθυνος πωλήσεων για ιδιώτες και εταιρικούς πελάτες στη Saxo Bank, Πέτρος Καλαϊτζής, «η πλειοψηφία των πελατών στην Ελλάδα διαπραγματεύονται μετοχές. Σήμερα παρατηρούμε ότι το επενδυτικό προφίλ τους στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς την παράλληλη διαπραγμάτευση πολλαπλών προϊόντων. Με αφετηρία τα κορυφαία CFD Δεικτών, οι Έλληνες πελάτες πραγματοποιούν συναλλαγές κυρίως στον DAX, με τον Dow να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με μεγάλη διαφορά».

Τα CFD, ή Συμβόλαια επί της Διαφοράς, αποτελούν παράγωγα επενδυτικά προϊόντα, τα οποία επιτρέπουν τις επενδύσεις σε ένα τεράστιο εύρος αξιογράφων και κατηγοριών επενδυτικών προϊόντων όπως μετοχές, δείκτες μετοχών και εμπορεύματα, χωρίς όμως να είναι απαραίτητη η αγορά ή η κτήση του υποκείμενου προϊόντος. Όπως εξηγεί η Saxo Bank, τα CFD συγκεντρώνουν την προτίμηση επενδυτών που θέλουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τα διαθέσιμα ρευστά τους κεφάλαια, όσων επιθυμούν να έχουν την ευελιξία να ανοίγουν και να ρευστοποιούν μια θέση άμεσα ώστε να εκμεταλλευτούν εναλλακτικές ευκαιρίες και να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους αλλού, καθώς και εκείνων που δεν ενδιαφέρονται να κατέχουν την ίδια την επένδυση αλλά θέλουν απλώς να επωφεληθούν από τις αποδόσεις της. Τα CFD συνιστώνται στους πιο εξειδικευμένους επενδυτές, καθώς η διαπραγμάτευσή τους εμπεριέχει υψηλό κίνδυνο.

«Διακρίνουμε, επίσης, στην Ελλάδα μια τάση υπέρ της διαπραγμάτευσης CFD από τρεις εταιρείες αυτοκινητοβιομηχανίας» ανέφερε επίσης ο κ. Καλαϊτζής. «Όλα αυτά τα CFD προσφέρουν τη δυνατότητα σορταρίσματος – αυτό το χαρακτηριστικό των CFD αποτελεί τον κύριο λόγο που οι πελάτες τα προτιμούν έναντι της απευθείας αγοράς μετοχών, αφού μπορούν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τη μεταβολή της τιμής των μετοχών ανεξάρτητα από την κατεύθυνση προς την οποία κινείται η αγορά», συμπληρώνει και συνεχίζει:

«Όχι μόνο αυτό, αλλά οι ευρωπαϊκές πωλήσεις οχημάτων το 2016 αυξήθηκαν σχεδόν 7% και αυτό είναι κάτι που οι πελάτες πρόσεξαν σίγουρα. Σύμφωνα με αξιόπιστες αναφορές, η Volkswagen (VOW:xetr) υπέστη κάποιες απώλειες τον Σεπτέμβριο – τα διαγράμματά μας καταδεικνύουν ότι η μετοχή της Volkswagen και άλλα ιδιαίτερα δημοφιλή CFD στους Έλληνες πελάτες μας παρουσιάζουν συσχέτιση ίση με 1, γεγονός που συνεπάγεται ότι όταν η μετοχή της Volkswagen κατέγραψε πτώση, επηρέασε άλλες μετοχές του ίδιου κλάδου, δημιουργώντας ορισμένες καλές ευκαιρίες εισόδου για θέσεις αγοράς».

Βάσει στοιχείων της Saxo Bank, για τους πελάτες της σε παγκόσμιο επίπεδο, ο δείκτης Germany 30 αποτελεί το CFD Δείκτη μετοχών με τη μεγαλύτερη διαπραγμάτευση σύμφωνα με τον καθαρό όγκο συναλλαγών από την 1η Ιανουαρίου 2015. Ωστόσο, τρία από τα πέντε πλέον διαπραγματεύσιμα CFD Δεικτών μετοχών τον τελευταίο χρόνο προέρχονται από την αγορά μετοχών των ΗΠΑ – ειδικότερα πρόκειται για τα US SPX500, US 30 Wall Street και US Tech 100 NAS.

Ανάλυση του επικεφαλής Μακροοικονομικής Ανάλυσης στη Saxo Bank, Christopher Dembik, για την εξέλιξη της αγοράς μετοχών στις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο του 2008, φανερώνει ότι η αμερικανική αγορά μετοχών έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 78%, ενώ την ίδια περίοδο οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές μετοχών κινήθηκαν πτωτικά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιταλία, που βρίσκεται στο -55%, και την Ισπανία, στο -34%.

Επιπλέον, τα πέντε CFD Μετοχών με τις περισσότερες συναλλαγές παγκοσμίως από την 1η Ιανουαρίου 2015 προέρχονται από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ Oracle Corp, Apple Inc, Facebook Inc, Amazon.com Inc και Alphabet Inc – μετοχές κατηγορίας A.  Οι πληροφορίες για τα CFD με τη μεγαλύτερη διαπραγμάτευση βασίζονται σε εσωτερική έρευνα της Saxo Bank και είναι ενδεικτικές.

Ο Christopher Dembik αναφέρει σχετικά: «Η εξαιρετική επίδοση της αγοράς μετοχών των ΗΠΑ εξηγείται μερικώς από το γεγονός ότι το πλεόνασμα USD από τις αναδυόμενες οικονομίες μεταφέρεται στην αμερικανική αγορά σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας. Επομένως, ακόμα και αν η οικονομική κρίση ξεκίνησε στις ΗΠΑ, η αρνητική επίδραση στην αμερικανική αγορά μετοχών είναι προσωρινή. Η αγορά των ΗΠΑ εκτελεί τέλεια τον ρόλο της ως ασφαλές καταφύγιο».

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Saxo Bank, το ενδιαφέρον στα CFD Μετοχών των εταιρειών τεχνολογίας μοιάζει με τάση που ήρθε για να μείνει. Οι επενδυτές στρέφονται στις τεχνολογικές εταιρείες καθώς αυτές έχουν αποδείξει ότι προσφέρουν σταθερά καλές αποδόσεις.

«Οι εταιρείες που συνθέτουν τη λίστα με τα 5 πλέον διαπραγματεύσιμα CFD Μετοχών για τους πελάτες της Saxo Bank είναι αρκετά προσοδοφόρες, διαθέτουν σταθερές ταμειακές ροές και παραμένουν καινοτόμες, επομένως μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στο μέλλον τους. Όπως ισχύει και στον τραπεζικό κλάδο, όταν επενδύουμε σε εταιρείες τεχνολογίας, το πιο σημαντικό είναι να υιοθετήσουμε μια πολύ επιλεκτική προσέγγιση και να μην επικεντρωνόμαστε σε «επενδύσεις του συρμού». Να μην επενδύουμε, δηλαδή, σε νέες τεχνολογικές εταιρείες μικρού ή μεσαίου μεγέθους που καταλαμβάνουν τα πρωτοσέλιδα από τη μια μέρα στην άλλη εξαιτίας της νέας και πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας τους, η οποία όμως δεν έχει βγει ακόμα στην αγορά», εξηγεί ο κ. Dembik.

Τα CFD Δεικτών μετοχών της Saxo Bank με τη μεγαλύτερη διαπραγμάτευση στην Ελλάδα βάσει καθαρού όγκου συναλλαγών την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2015 - 30 Σεπτεμβρίου 2016:

  1. Germany 30
  2. US 30 Wall Street
  3. US Tech. 100 NAS

Τα CFD Μετοχών της Saxo Bank με τη μεγαλύτερη διαπραγμάτευση στην Ελλάδα βάσει καθαρού όγκου συναλλαγών την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2015 - 30 Σεπτεμβρίου 2016:

  1. ProShares UltraPro Dow 30 EFT
  2. BMW AG
  3. Porsche Automobil Holding SE

Τα CFD Δεικτών μετοχών της Saxo Bank με τη μεγαλύτερη διαπραγμάτευση σε παγκόσμιο επίπεδο βάσει καθαρού όγκου συναλλαγών την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2015 - 30 Σεπτεμβρίου 2016:

  1. Germany 30
  2. US SPX500
  3. US 30 Wall Street
  4. US Tech. 100 NAS
  5. UK 100

Τα CFD Μετοχών της Saxo Bank με τη μεγαλύτερη διαπραγμάτευση σε παγκόσμιο επίπεδο βάσει καθαρού όγκου συναλλαγών την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2015 - 30 Σεπτεμβρίου 2016:

  1. Oracle Corp.
  2. Apple Inc.
  3. Facebook Inc
  4. Amazon.com Inc
  5. Alphabet Inc – μετοχές A

Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: http://gr.saxobank.com/cfds/  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα