ΤτΕ για Εθνική: Να διατηρηθεί η αξιοπιστία του συστήματος

Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2016 13:25
UPD:18:33
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Tης Άννας Δόγα
[email protected]

Σε επίπεδο ζυμώσεων κινείται η επόμενη της διοικητικής κρίσης που ξέσπασε στην Εθνική Τράπεζα, με στόχο την εκτόνωση της έντασης που εκδηλώθηκε μεταξύ της διοίκησης της τράπεζας που στήριξε την επιλογή Θωμόπουλου για τη θέση του προέδρου, και του ΤΧΣ που είχε προτείνει την λύση Τσιτσιράγκου.

Την εκλογή του έμπειρου Παναγιώτη Θωμόπουλου στη θέση του νέου προέδρου της ΕΤΕ - μετά από τρίωρη συνεδρίαση του δ.σ. που καταψήφισε την πρόταση του ΤΧΣ για την υποψηφιότητα Δημήτρη Τσιτσιράγκου με συντριπτική πλειοψηφία - ακολούθησε το φρένο που έβαλε το ΤΧΣ στη συγκρότηση σε σώμα του δ.σ. της τράπεζας, χθες αργά το βράδυ.

Πρόκειται για τριήμερη αναβολή, κατά την οποία ο βασικός μέτοχος της τράπεζας θα εξετάσει τη στάση του, μετά την απόρριψη της δικής του πρότασης για το πρόσωπο του νέου προέδρου.  

Πέρα από τα ερωτηματικά που δημιουργούνται στην τραπεζική αγορά για την έλλειψη συνεννόησης που διαπιστώθηκε, και πάντως την έλλειψη συναίνεσης για ένα θέμα που θα έπρεπε να είναι απλό, από πλευράς εποπτικής αρχής επισημαίνεται η ανάγκη να διατηρηθεί η ευστάθεια και αξιοπιστία του συστήματος και να μην ανοίξουν «μέτωπα» χωρίς να χρειάζεται.

Το δ.σ. είναι το αρμόδιο όργανο για μια απόφαση, όπως η εκλογή προέδρου, και η σύγκληση γενικής συνέλευσης, την οποία φάνηκε να εξετάζει το ΤΧΣ με την αιτιολογία ότι αγνοήθηκε η πρότασή του ως βασικού μετόχου, θα δημιουργούσε πρόσθετα προβλήματα στον κλάδο που βρίσκεται γενικότερα υπό πίεση, τονίζουν στο naftemporiki.gr στελέχη με γνώση των τεκταινόμενων.

Σε αυτή τη φάση και μέχρι να τελειώσει η τριήμερη προθεσμία που έχει ζητήσει το ΤΧΣ, πραγματοποιούνται ζυμώσεις στο παρασκήνιο, και σε πολιτικό επίπεδο, αφού η αντιπροεδρία της κυβέρνησης έχει την αρμοδιότητα για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Το ΤΧΣ αντιμετωπίζει ένα πρόσθετο πρακτικό πρόβλημα αφού η τριμελής Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία θα εισηγηθεί στο Γενικό Συμβούλιο τις περαιτέρω ενέργειες, έχει ελλιπή σύνθεση. Με την αποδοχή από τον Βασίλη Κατσικιώτη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου να μένει σε εκκρεμότητα - και μάλιστα να μην δίνεται καμία επίσημη εξήγηση για το θέμα - οι Ερίκ Τουρέ και Δ. Φραγγέτης θα πρέπει να καταλήξουν σε ομόφωνη εισήγηση.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα