Εισηγήσεις της Κομισιόν για τη στρατηγική της Λισαβόνας

Τρίτη, 12 Απριλίου 2005 20:56

Η απουσία των κατάλληλων οικονομικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να οδηγήσει την ευρωζώνη σε συρρίκνωση του ποσοστού ανάπτυξής της κατά μία ποσοστιαία μονάδα, εκτίμησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της υλοποίησης των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας για μεγαλύτερη ανάπτυξη και πλήρη απασχόληση, μέχρι το 2008.

Σημειώνεται ότι η στρατηγική της Λισαβόνας έθετε ως προϋπόθεση ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 3% στην ευρωζώνη, ενώ κύκλοι της Κομισιόν εκφράζουν ανησυχία για το «νωχελικό» τωρινό ποσοστό ανάπτυξης.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η Επιτροπή ζητά από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να μειώσουν τα κρατικά ελλείμματα, οι μισθολογικές απαιτήσεις να συμβαδίζουν με την ομαλή πορεία του τιμαρίθμου, να εκπληρώνεται το κριτήριο της παραγωγικότητας, να διασφαλίσουν ότι τα ασφαλιστικά συστήματα θα εξυγιανθούν, να αυξηθούν οι δαπάνες για έρευνα, να επιμηκυνθεί ο εργασιακός βίος, και να υιοθετηθούν προγράμματα επιμόρφωσης των εργαζομένων.

Ολα τα κράτη μέλη προσκαλούνται το φθινόπωρο του 2005 να κοινοποιήσουν εθνικά προγράμματα δράσης σύμφωνα με αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα