Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2005 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, για πρώτη ημέρα, σε σύνολο τριών ημερών, μετά τα πρακτικά της τελευταίας μηνιαίας σύσκεψης των μελών της Federal Reserve των ΗΠΑ, που καθησύχασαν τις ανησυχίες, ότι ο ρυθμός αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού θα επιταχυνθεί, συγκρατώντας τις δαπάνες των καταναλωτών. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp., οδηγούσαν την άνοδο.

«Η στάση της Fed για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό είναι συγκρατημένη και περιορίζει τις ανησυχιές για υποχώρηση της διεθνούς ανάπτυξης», ανέφερε ο Masaki Iso, ο οποίος διαχειρίζεται 6,1 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές, ως επικεφαλής της Yasuda Asset Management Co., στο Τόκυο. Ο ίδιος αρνήθηκε να πει ποιές μετοχές αγοράζει και ποιές πουλά.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 945 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε άνοδο 0,5%, φθάνοντας στις 100,14 μονάδες, στις 11:30 π.μ., στο Τόκυο, αναχαιτίζοντας την πτώση 1% των δύο ημερών. Οκτώ από τους 10 κλάδους του δείκτη σημείωναν άνοδο, με τις μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με την κατανάλωση, να αποτελούν περισσότερο από το 1/5 της συνολικής του ανόδου.

Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, τη Μαλαισία, τη Ν. Ζηλανδία και την Κίνα, τη στιγμή που απώλειες σημείωναν οι δείκτες στις Φιλιππίνες. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωναν οι δείκτες στην Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Ν. Κορέα, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν.

Κέρδη σημείωναν οι μετοχές των χαλυβουργιών, μετά την ανακοίνωση της Posco, της πέμπτης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χάλυβα, στον κόσμο, ότι το πρώτο τρίμηνο τα κέρδη της αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Οι μετοχές των εταιρειών με πετρελαιοειδή, συμπεριλαμβανομένης της Inpex Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας εξερεύνησης πετρελαίου της Ιαπωνίας, κινήθηκαν πτωτικά, μετά την υποχώρηση των τιμών του αργού, στα χαμηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων.

«Τα επιτόκια και το πετρέλαιο είναι αυτά που μας έχουν ανησυχήσει κυρίως εδώ και λίγο καιρό. Οποιαδήποτε καλά νέα ή αλλαγές, φέρνουν ανακούφιση», ανέφερε η Lucinca Chan, επικεφαλής των ασιατικών δραστηριοτήτων της Macquarie Equities Ltd., στο Σύδνεϋ.

Τα πρακτικά της σύσκεψης που πραγματοποίησαν τα μέλη της Fed στις 22 Μαρτίου και δημοσιοποιήθηκαν χθες, ανέφεραν, ότι ο συνολικός πληθωρισμός θα μειωθεί και οποιαδήποτε άνοδος στον δομικό πληθωρισμό θα περιοριστεί.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου, υποχώρησε 1,3%, στα 51,20 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης και στα χαμηλότερα επίπεδα μέσα σε μία συνεδρίαση, από την 1η Μαρτίου. Τα συμβόλαια χθες, υποχώρησαν σε ποσοστό 3,4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα