Το ηθικό επιχειρείν κερδίζει έδαφος

15 διακρίσεις για επιχειρήσεις και οργανισμούς
Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2016 21:30
UPD:23:13

Αναμνηστική φωτογραφία με τους βραβευθέντες του EBEN GR.

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Συνολικά 15 βραβεία - πιστοποιήσεις απονεμήθηκαν κατά την 9η τελετή απονομής των βραβείων EBEN GR, όπου αναδείχθηκε ο ρόλος του EBEN GR στο ευρωπαϊκό δίκτυο EBEN, αλλά και σημαντικά εργαλεία για μια ολιστική προσέγγιση του management μέσα από ένα πλαίσιο αρχών «ηθικού επιχειρείν».

Κατά την εκδήλωση, που έλαβε χώρα στην Αίγλη Ζαππείου με την υποστήριξη της «Ναυτεμπορικής» ως χορηγού επικοινωνίας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΝ Αντώνης Γκορτζής μίλησε στους παρευρισκόμενους για το πώς το EBEN GR (ως μέλος του μεγάλου ευρωπαϊκού δικτύου ΕΒΕΝ Europe) με το έργο του βοηθά τις επιχειρήσεις να εφαρμόζουν συστήματα και πολιτικές που συμβάλλουν στην εταιρική αειφόρα ανάπτυξη, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνική ευημερία. 

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής, σημαντικοί παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, μέλη του EBEN GR, όπως και του EBEN Europe, καθώς και στελέχη επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται για την εφαρμογή των αρχών του μοντέλου Responsible Management Excellence Model (RME).

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Νάνσυ Παπαλεξανδρή, καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η οποία μίλησε για τη συμβολή του θεσμού του EBEN στην ελληνική κοινωνία και ο Δημήτρης Παυλάκης, πρόεδρος EBEN Ambassadors Club, o οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της επιχειρηματικής ηθικής στην τραπεζική διαμεσολάβηση.

«Ηθικός» χρηματιστηριακός δείκτης

Για τη δημιουργία ενός νέου χρηματιστηριακού δείκτη, του DEX (ethical index), που θα λειτουργεί στο γερμανικό χρηματιστήριο επιπροσθέτως του υπάρχοντος γνωστού δείκτη (DAX) μίλησε η Prof. Dr. Annette Kleinfeld, EBEN Germany. Ο νέος δείκτης θα λαμβάνει υπ’ όψιν το νεοσύστατο οικονομικό μοντέλο «Fair Profit» το οποίο έχει βασιστεί στο μοντέλο του EBEN (RME Model) καθώς και σε άλλα γνωστά μοντέλα και οργανωμένα πλαίσια οδηγιών, όπως το AA 1000, Sustainable Development Goals, EMAS, GRI 4, EFQM κ.α.

Δύο ακόμη καλεσμένες από τη Γερμανία και το University of Applied Sciences, Konstanz, η Jana Root και η Lisa Janke μίλησαν για το εργαλείο του EBEN, το RME Model, αλλά και για τα ανταγωνιστικά του χαρακτηριστικά σε σχέση με ορισμένα από τα σημαντικότερα μοντέλα διοίκησης στην αγορά.

Τονίστηκε ότι το ΕΒΕΝ RME Model, που είναι ελληνικής κουλτούρας, καθώς βασίζεται στη θεωρία του Αριστοτέλη, έχει επιλεχθεί στην ομάδα των σημαντικότερων μοντέλων επιχειρηματικής αριστείας για την τελική διαμόρφωση του νέου δείκτη DEX.

Σημειώνεται ότι για πέμπτη συνεχή χρονιά η Alpha Bank ήταν χορηγός των φοιτητικών βραβείων του EBEN GR, που απονέμονται κάθε χρόνο σε τρεις υποψήφιους. Τη σχετική ενότητα παρουσίασε ο Γιάννης Φίλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος Δ.Σ. του ΕΒΕΝ ενώ νικητής αναδείχθηκε ο Γιώργος Κόλλιας μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Στους φιναλίστ διακρίθηκε επίσης η Άννα Νικολαϊδη (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) ενώ στην τρίτη υποψηφιότητα δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία για προσωπικούς λόγους του υποψηφίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα