ASML: Προβλέπει μείωση των παραγγελιών συστημάτων το β' τρίμηνο

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2005 11:11

ΜΕΙΩΣΗ των παραγγελιών εξοπλισμού, για την παραγωγή ημιαγωγών, προβλέπει ότι θα σημειώσουν αυτό το τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο, η ASML Holding NV, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής των εν λόγω μηχανημάτων, στην Ευρώπη.

Οι παραγγελίες το δεύτερο τρίμηνο θα είναι χαμηλότερες από τις 35 για συστήματα που έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του έτους, είπε σήμερα ο εκπρόσωπός της, Tom McGuire.

Η ανάπτυξη των πωλήσεων chip διεθνώς, θα είναι χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν φέτος έναντι αύξησης 28% που είχε σημειώσει το 2004. Η ASML, με έδρα την Ολλανδία, ευνοήθηκε από τη μείωση του κόστους λειτουργίας και την πώληση πιο ακριβών προϊόντων.

«Η προοπτική δεν είναι τόσο αισιόδοξη, αλλά αντικατοπτρίζει τη σημερινή κατάσταση του κλάδου, όπου όλοι ελπίζουν για μια ανάκαμψη το δεύτερη εξάμηνο του έτους», ανέφερε ο Willem Berghuis, αναλυτής της Kempen & Co., στο Αμστερνταμ, συμπληρώνοντας: «Οπωσδήποτε οι εκπλήξεις της ανακοίνωσης, δεν ήταν ευχάριστες».

Ο Berghuis, ο οποίος κατατάσσει τις μετοχές της ASML, στο «neutral», περίμενε, ότι οι νέες παραγγελίες, θα έμεναν αμετάβλητες το τρέχον τρίμηνο, σε σύγκριση με το πρώτο. Το πρώτο τρίμηνο, οι παραγγελίες ήταν αξίας 323 εκατ. ευρώ (418 εκατ. δολ. ΗΠΑ), σύμφωνα με τη διοίκηση της ASML.

Οι μετοχές της ASML, υποχωρούσαν 43 σεντς, ποσοστό 3,5%, φθάνοντας στα 11,99 ευρώ η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 12,06 ευρώ στις 9:08' π.μ., στο Αμστερνταμ, τοπική ώρα. Πριν από σήμερα και το τελευταίο δωδεκάμηνο, σημείωσαν απώλειες 22%, με τον δείκτη U.S. Philadelphia Semiconductor Index, να υποχωρεί την ίδια χρονική περίοδο σε ποσοστό της τάξης του 20%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα