Kίνα: Σχέδια πώλησης κρατικών μεριδίων, άνοδος των μετοχών

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2005 12:07

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν για πρώτη ημέρα, σε σύνολο τριών ημερών, οι κινεζικές μετοχές, μετά την είδηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου, Xinhua News Agency, ότι η κυβέρνηση, ενδέχεται να ανακοινώσει σύντομα την πώληση μετοχών που κατέχει το κράτος, αίροντας τον περιορισμό για την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών της χώρας.

Οι μετοχές της China Petroleum & Chemical Corp. και της Baoshan Iron & Steel Co., οδηγούσαν την άνοδο. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, ανέφερε, ότι, οι κρατικές μετοχές, οι οποίες δεν διαπραγματεύονται αποτελούν μεγάλο εμπόδιο στις αγορές.

«Είναι πολύ θετικό και ενθαρρυντικό», ανέφερε ο Li Yan, ο οποίος διαχειρίζεται 3,62 δισ. δολ. σε μετοχές με την Harvest Fund Management Co., στη Σαγκάη, συμπληρώνοντας: «Υπάρχουν προσδοκίες, ότι το σχέδιο αυτό θα ευνοήσει τους επενδυτές, επειδή οι μετοχές των εταιρειών με καλά κέρδη, δυνητικά θα πουληθούν.

Ο Shanghai Composite Index, ο οποίος αποτελείται από μετοχές Α σε γιουάν και Β, σε ξένο συνάλλαγμα στο Χρηματιστήριο της χώρας, αναρριχήθηκαν 28,53 μονάδες, ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στις 1.247,85 μονάδες στη 1:41' μ.μ., τοπική ώρα. Ο δείκτης υποχωρούσε 2,3% τις δύο τελευταίες ημέρες.

Ο Shenzhen Composite Index, ο οποίος αποτελείται από τις μικρότερες εταιρείες των δύο κινεζικών αγορών, αυξήθηκε 6,36 μονάδες, ποσοστό 2,1%, φθάνοντας στις 315,22 μονάδες. Ο δείκτης, κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, υποχωρούσε σε ποσοστό 2,5%. Και οι δύο δείκτες οδεύουν να σημειώσουν τα υψηλότερα κέρδη, από την 1η Απριλίου.

Περίπου τα 2/3 των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Κίνας, ανήκουν στο κράτος, συμπεριλαμβανομένων και μεριδίων σε εταιρείες όπως τη Baoshan Iron & Steel Co. και την China Petroleum & Chemical. Αυτό, οδήγησε σε ελλιπή εταιρική διοίκηση μεταξύ των κρατικών εταιρειών και σε προβλήματα, όπως ιδιοποίηση των κεφαλαίων, των εισηγμένων τμημάτων.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Wen Jiabao, εκλήθη στις 5 Μαρτίου, να προστατεύσει τους επενδυτές και να δημιουργήσει ένα τέτοιο περιβάλλον, το οποίο θα είναι ιδανικό για τις κεφαλαιαγορές.

Οι μετοχές της China Petroleum & Chemical, της μεγαλύτερης εταιρείας διΰλισης πετρελαίου της Ασίας, σημείωναν άνοδο 0,13 γιουάν, ποσοστό 3,1%, φθάνοντας στα 4,39 γιουάν. Οι μετοχές της Baoshan Steel, του εισηγμένου στο Χρηματιστήριο τμήματος, της έκτης μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο, σημείωναν άνοδο 0,19 γιουάν, ποσοστό 3,2%, φθάνοντας στα 6,19 γιουάν η μία.

Οι μετοχές της Huaneng Power International Inc., του εισηγμένου στο Χρηματιστήριο τμήματος, της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικής ενεργείας της Κίνας, κέρδιζαν 0,20 γιουάν, ποσοστό 2,7%, φθάνοντας στα 7.50 γιουάν η μία και οι μετοχές της CITC Securities Co., του χρηματιστηριακού τμήματος της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρείας της χώρας, αναρριχήθηκαν 0,48 γιουάν, ποσοστό 10%, το limit της ημέρας, φθάνοντας στα 5,32 γιουάν η μία.

Οι δείκτες στην Κίνα, είχαν τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των λοιπών κυριοτέρων δεικτών των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων στον κόσμο, το τελευταίο δωδεκάμηνο, καθώς έντονη ανησυχία επικράτησε, ότι η κυβέρνηση δεν ενεργεί αρκετά γρήγορα, για τη βελτίωση των συνθηκών των αγορών, μετά την κατάρρευση κάποιων χρηματιστηριακών εταιρειών.

Ο δείκτης Shanghai έχει υποχωρήσει 27% σε δολάρια και ο Shenzhen σε ποσοστό της τάξης του 31%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα