Market beat: Οι ελπίδες ανόδου κόντρα στο διεθνές ρεύμα βασίζονται στη στατιστική

Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2016 09:52
UPD:09:54
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Ενώ πλησιάζει η ώρα της κάλπης στις ΗΠΑ, συνεχίζεται η καταιγίδα ειδήσεων και δημοσκοπήσεων γύρω από τους δυο μονομάχους, διογκώνοντας την αβεβαιότητα για την προσωπικότητα του μελλοντικού ενοίκου του Λευκού Οίκου. Οι επενδυτές κουράστηκαν από τις ανατροπές στην προτίμηση των πολιτών και άρχισαν να κάνουν κινήσεις που υποδηλώνουν στροφή προς αξίες όπως τα Κρατικά Ομόλογα ο Χρυσός και το Ελβετικό φράγκο. Ρευστοποιούν μέρες τώρα θέσεις τους σε μετοχικές αξίες και ο βαρύτερος μετοχικός δείκτης του πλανήτη S&P500 συμπλήρωσε επτά στη σειρά πτωτικά κλεισίματα, είναι η μακρύτερη καθοδική αλυσίδα σε βάθος πέντε χρόνων. Και αν εμφανίσει άλλο ένα, θα πιάσει ένα ρεκόρ διαδοχικών κλεισιμάτων με αρνητική μεταβολή, που ισχύει από το 2008.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι αναγνώστες γνωρίζουν τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς αλλά και τη σημασία που έχει η παρακολούθηση της σχέσης του   μεξικάνικου πέσο με το δολάριο. Λειτουργεί ως ανεμοδείκτης για την αγωνία των επενδυτών σχετικά με τον κίνδυνο μιας νίκης του Donald Trump. Οι ριζοσπαστικές θέσεις του κ. Trump για την μεξικανική μετανάστευση και το εμπόριο θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη νότιο γείτονα των ΗΠΑ, αν κερδίσει. Σήμερα ενώ το δολάριο εξασθενεί έναντι πολλών νομισμάτων και του ευρώ, που σημείωσε άνοδο 0,2% αγοράζοντας 1,1116 δολάρια, με τη σειρά του ενισχύθηκε +0,6% απέναντι στο μεξικάνικο πέσο.

Η προοπτική ακόμη και μιας αύξησης των επιτοκίων στη σύνοδο του Δεκεμβρίου από την Federal Reserve, δεν θα μπορούσε να σταθεροποιήσει το δολάριο. Επειδή οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν μπροστά τους δυο συνεδριάσεις πριν την 8/11.

Μπορεί την Τρίτη να εμφανίστηκε γενικευμένη διάθεση για ξεπούλημα, χωρίς οι ισχυροί παράγοντες να διαλέξουν μερικά blue chip που με την άνοδό τους να γλυκάνουν την πτώση, αλλά χθες κατάφεραν να κινήσουν τους βασικούς δείκτες πλάγια πάνω και κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης. Πέτυχαν την πλάγια συσσώρευση σε πολύ στενό εύρος τιμών τη μέρα που οι άλλες αγορές κινούντο καθαρά καθοδικά κάτω από το βάρος των ανησυχιών για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ. Βέβαια όταν στις συναλλαγές εισήλθαν και οι εντολές των διαχειριστών του δολαρίου, η κατάσταση άλλαξε. Ενώ είχαν καταφέρει οι συναλλασσόμενοι να περάσουν οι βασικοί δείκτες σε άνοδο, η είσοδός τους σηματοδότησε τον τελευταίο κύκλο πιέσεων για τη μέρα. Ωστόσο, η παρουσία μεγάλου συναλλακτικού ενδιαφέροντος για τον ΟΠΑΠ, λειτούργησε εξισορροπητικά στη λελογισμένη πτώση που εμφάνισαν άλλοι κλαδικοί δείκτες. Οι δε Τράπεζες, ανεβοκατέβηκαν γύρω από το κλείσιμό τους την προηγούμενη, ως την ώρα των επενδυτών του δολαρίου.

Το ανοδικό κανάλι στο οποίο εισήλθε η αγορά από τις 28 Ιουνίου δεν απειλήθηκε από την χθεσινή και την προχθεσινή βουτιά. Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση η στήλη εντοπίζει ως πιθανή μια αναπήδηση του ΓΔ, εάν και όταν αυτός ακουμπήσει στη ζώνη μεταξύ των 573 – 576 μονάδων. Όλα αυτά υπό την αίρεση κάποιας είδησης από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια που θα φέρει ακόμα βαρύτερα σύννεφα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ 

Πτωτικά τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο της απόφασης της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, εν μέσω των ανησυχιών για την έκβαση των προεδρικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,43% στις 17.959 μονάδες, «χάνοντας» το τεχνικό όριο των 18.000 μονάδων για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Ιούλιο. Παράλληλα, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε απώλειες για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, διολισθαίνοντας κατά 0,65% στις 2.097 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq τέλος, σημείωσε πτώση κατά 0,93% στις 5.105 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Allergan «βούλιαξε» κατά 5,18% εξαιτίας των αδύναμων οικονομικών μεγεθών του γ΄ τριμήνου, ενώ η μετοχή της Alibaba Group συρρικνώθηκε κατά 2,61% λόγω της σημαντικής μείωσης της κερδοφορίας της.

«Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας δεν προκάλεσε καμία έκπληξη» σχολίασε η Aberdeen Asset Management, η οποία εκτίμησε ότι οι όποιες πιθανές κινήσεις θα πραγματοποιηθούν στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι τα επιτόκια της Fed παρέμειναν αμετάβλητα στο εύρος 0,25% - 0,50%.

Την ίδια ώρα, επιφυλάξεις ως προς την εκλογική νίκη της Χίλαρι Κλίντον εκφράζουν οι επενδυτές, καθώς οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών προαναγγέλλουν σκληρή μάχη μεταξύ των δύο ανθυποψηφίων. Η υπόθεση των e-mails των αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών άλλωστε, έχει δώσει σημαντική ώθηση στον Ντόναλντ Τραμπ, ανατρέποντας την αρχική, εις βάρος του κατάσταση.

«Η αναγέννηση του Τραμπ έχει προκαλέσει κύμα αναταράξεων μεταξύ των επενδυτών» σχολίασε από την πλευρά του, ο Κρεγκ Έρλαμ, αναλυτής της Οanda. «Είναι σαφές ότι οι αγορές προτιμούν τη σταθερότητα της Κλίντον» έσπευσε να προσθέσει.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου δέχθηκε ισχυρές πιέσεις λόγω της υψηλότερης του αναμενομένου, αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων. Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 2,44% στα 45,53 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,08% στα 47,14 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, εμφάνισε κέρδη κατά 0,88% στα 1.299,30 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα ενισχύθηκε κατά 0,38% στα 1,2387 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε κέρδη κατά 0,34% στα 1,1091 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν κινήθηκε ανοδικά κατά 0,69% στα 103,40 γεν/δολάριο.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, επιβράδυνση εμφάνισε τον Οκτώβριο ο ρυθμός αύξησης των νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑΣυγκεκριμένα, ο αριθμός των θέσεων διαμορφώθηκε σε 147.000 έναντι 202.000 τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας τη μικρότερη άνοδο από τον περασμένο Μάιο.

Την ίδια ώρα, σημαντική μείωση εμφάνισαν τα καθαρά έσοδα των New York Times, καθώς στο γ’ τρίμηνο του 2016, περιορίστηκαν στα 406.000 δολάρια, έναντι 9,42 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,06 δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 0,04 δολαρίων.

Βελτίωση εμφάνισε αντίθετα, η κερδοφορία της Time Warner, χάρη στην εισπρακτική επιτυχία της ταινίας «Suicide Squad». Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,47 δισ. δολάρια (1,86 δολ/μετοχή), έναντι 1,04 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

ΕΥΡΩΠΗ

Διευρυμένες απώλειες άνω του 1% εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω των έντονων ανησυχιών τόσο για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, όσο και για την τιμή του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 1,13% στις 331,55 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,04% στις 6.845 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες κατά 1,47% στις 10.370 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,24% στις 4.414 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικόςΙΒΕΧ 35 κατέγραψε πτώση κατά 1,85% στις 8.873 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB μειώθηκε κατά 2,51% στις 16.474 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Lufthansa κατέγραψε απώλειες κατά 2,44% λόγω της πτώσης των εσόδων κατά 6,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Hugo Boss ενισχύθηκε σημαντικά κατά 4,22% χάρη στα καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά μεγέθη.  

Οι επενδυτές αρχίζουν να διατυπώνουν επιφυλάξεις ως προς την εκλογική νίκη της Χίλαρι Κλίντον, καθώς οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών προαναγγέλλουν σκληρή μάχη μεταξύ των δύο ανθυποψηφίων.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας,πτώση της τάξης του 43% εμφάνισαν στο γ’ τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη της A.P. Moeller-Maersk A/S, καθώς περιορίστηκαν σε 429 εκατ. δολάρια έναντι 755 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, διολίσθησαν κατά 9% σε 9,18 δισ. δολάρια.

Αντίθετα, αύξηση της τάξης του 79% εμφάνισαν κατά το ίδιο διάστημα, τα κέρδη της Lufthansa, καθώς διαμορφώθηκαν σε 1,4 δισ. δολάρια. Τα έσοδα ωστόσο, υποχώρησαν κατά 111 εκατ. ευρώ, σε 8,8 δισ. ευρώ.

Στη Βρετανία, αμετάβλητες παρέμειναν τον Οκτώβριο οι μηνιαίες τιμές κατοικιών, επιβεβαιώνοντας το «πάγωμα» της βρετανικής αγοράς ακινήτων. Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,6% έναντι αύξησης 5,3% τον Σεπτέμβριο.

Στην Ευρωζώνη επίσης, συνεχίστηκε τον Οκτώβριο η ανάκαμψη του μεταποιητικού κλάδου, καθώς ο δείκτης ΡΜΙ της Markit αυξήθηκε στις 53,5 μονάδες έναντι 52,6 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 53,3 μονάδες. Σημειώνεται ότι οι επιδόσεις άνω των 50 μονάδων σηματοδοτούν την ανάπτυξη του κλάδου.

Τέλος, σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η ανεργία στη Γερμανίακαθώς τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 6%. Σύμφωνα με τους αναλυτές μάλιστα, η αγορά εργασίας θα διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα και τους επόμενους μήνες.

ΧΑ

Στην δεύτερη σύνοδο του Νοεμβρίου,οι θεσμικοί με υπολογίσιμο συναλλακτικό ενδιαφέρον, και μεγαλύτερο από της Τρίτης αποφάσισαν, μετά από δοκιμές για άγρια πτώση μικρής διαρκείας, να εγκαταστήσουν σήμερα από την πρώτη ώρα, τη δυναμική ισόχρονης κίνησης σε αρνητικό και θετικό πεδίο από το άνοιγμα ως τις δημοπρασίες. Διαφορές με την περασμένη συνεδρία ήταν πως η δυναμική στο ΧΑ έγινε με μικρού εύρους διακύμανση και δεν ήταν σε συντονισμό με όσα συνεβαίνανε στα άλλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη.

Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες που  άνοιξαν με πτωτικό χάσμα, και με έντονη νευρικότητα κινήθηκαν πλάγια και πριν τη συμπλήρωση μισής ώρας βρέθηκε δύο φορές οριακά κάτω από τα επίπεδα των 635 μονάδων και -1,02% χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης.  Με αποτέλεσμα την εμφάνιση του ελάχιστου μέρας για ΓΔ και 25άρη  δυο λεπτά μετά την έναρξη της ελεύθερης διαπραγμάτευσης που αντιστοιχούσε σε πτώση -0,35%. Τα κύματα εντολών πώλησης που φάνηκαν ότι εκτονώθηκαν στις 11:28 όταν ο δείκτης κινήθηκε ανοδικά ως τις 12:09 που εμφάνισε ενδοσυνεδριακό μέγιστο πάνω από τις 643,5 μονάδες αλλά πάλι πέρασε σε αρνητικό πεδίο όπου και κρατήθηκε στις 635,3 μονάδες. Ακολούθησαν εντολές αγοράς που τον έφεραν πάλι πάνω από τις 644 μονάδες με μέγιστη μεταβολή +0,56% αλλά μετά τις 15:59  ξεκίνησε μια νέα αναζήτηση του ελάχιστου μέρας. Σε αυτή την πορεία εμφανίστηκε το ελάχιστο λίγο πριν τις δημοπρασίες και ήταν στις 633,5 μονάδες με πτώση -1,15% και λιγόστεψαν τα ανοδικά blue chip και απέμειναν οι ΕΥΔΑΠ +0,19%, ΕΧΑΕ +0,22%, ΛΑΜΔΑ +1,02%, ΜΕΤΚ +0,26%, ΜΟΗ +1,38% ΟΠΑΠ +7,24% και ΦΦΓΚΡΠ +0,41%.   Ο τραπεζικός δείκτης πέρασε πάλι στη δίνη των εντολών πώλησης από τις  «αρκούδες» που κατάφεραν και τον οδήγησαν στις 636,3 μονάδες με απώλειες τελικά -0,71%. Οι  πιέσεις στις τράπεζες σήμερα στο δεύτερο μέρος ανάγκασαν τους βασικούς δείκτες σε αρνητικές μεταβολές χωρίς επί την πλέον πίεση που επικράτησε στις δημοπρασίες για το δείκτη τους. 

Οι δείκτες εμφάνισαν διάθεση για απομάκρυνση εκ του ελάχιστου μέρας, δηλαδή από την τιμή που έπιασαν στο ξεκίνημα όταν οι τράπεζες σημείωσαν το κατώτερο μέρας πρώτου μέρους. Το δε άνοιγμα έγινε με πτωτικό χάσμα. Οι «απαισιόδοξοι» εμφανίστηκαν με σημαντικό ενδιαφέρον για ξεφόρτωμα μετοχών σχεδόν σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών και κυρίως μετά το μέγιστο μέρας (584,77 από 591,64 μονάδες) που ήρθε στις 14:50 και το «εξαφάνισαν» οι πιέσεις μετά τις 16:00 ως και  τις δημοπρασίες. Ήτοι την ώρα της συμμετοχής των θεσμικών του δολαρίου που επηρεασμένοι από τις ανησυχίες των επενδυτών της Wall Street κάνουν τα πράγματα δύσκολα για το βραχυπρόθεσμο μέλλον του ΧΑ.

Με πτωτικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών, με μάχες σώμα με σώμα σήμερα, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Η αγορά δεν φάνηκε έτοιμη να περάσει κάτω από τα επίπεδα των 580, μονάδων αν και υπάρχουν πιθανότητες για κάτι τέτοιο γιατί είναι οι μέρες και  οι ώρες γεμάτες νευρικότητα ως το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (7 από 4) blue chip έναντι των καθοδικών (16 από 20) με δύο αμετάβλητα την ΓΕΚΤΕΡΝΑ και την ΤΕΝΕΡΓ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν άνοδο οι 11 από 6 την προηγούμενη σύνοδο, και 6 από 2 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 23 από 32 την Τρίτη ήταν πτωτικές. Στα 55,504 από 33,915 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 12,86 από 13,8 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 23,17% από 40,69% από 46,44% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν νευρική πτωτική έναρξη, και στη συνέχεια εμφανίστηκε η τάση για την εγκατάσταση μέτριων απωλειών κάτι που πέτυχαν οι θεσμικοί πριν ανοίξουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Αλλά ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για την τάση στην Wall Street η οποία εμφανίζει υψηλή μεταβλητότητα. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -1,20%, ο CAC είχε μεταβολή -0,96%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,82%. Οι αγορές στις ΗΠΑ που με τα futures τους έδειχναν προς πτωτικό άνοιγμα άνοιξαν με καθοδικό χάσμα, και εμφάνισαν απώλειες για τον Dow Jones -0,16% όταν ο S&P500 ήταν στο  -0,31%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,15% και έφθασε στις 581,56 από 582,45 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1531,37 από 1534,86 με μεταβολή -0,23%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή κατά 1,0 μονάδες χαμηλότερα στον ΓΔ και κατά 3,6 μονάδες στον 25άρη, αφήνοντας τους πιο κοντά στο ελάχιστο  της σφιχτής ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες στα Ταξίδια Αναψυχή +6,41% από -1,83%, Πετρελαίου Αερίου +0,76% από -0,61% και Εμπορίου +0,41% από +0,05%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των εταιριών στις Κατασκευές Υλικά -1,80% από -1,75%, Τηλεπικοινωνιών -1,23% από -2,99%, Κοινής Ωφέλειας -1,19% από -2,23%, Τροφίμων Ποτών -1,16% από -0,30%, Τραπεζών -1,15% από -3,62%, Τεχνολογίας -1,05% από -0,86%, Πρώτων Υλών -0,96% από -0,58%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,45% από -0,39%, ο FTSEM -0,45% από -1,10%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,27% από -1,16%, Ακίνητης Περιουσίας -0,26% από -0,58%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,25% από -0,07%, ο 25άρης -0,23% από -1,82% και ο ΓΔ -0,15% από -1,47%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από -0,56%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00% και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,504 από 33,915 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 17,153 από 6,860 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 36,795 από 25,958 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,493 από 0,539 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,107 από 41,170 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 34,495 από 35,505 από 54,835 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 38 από 25 των καθοδικών σε 53 από 62 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 24 από 20.

Τεχνική ανάλυση

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, ο 25άρης επέστρεψε σε κίνηση με ισοδύναμο χρόνο παραμονής σε θετικό και αρνητικό πεδίο. Η εμφάνιση ελάχιστου στις 1526,70 μονάδες σημειώθηκε, αμέσως μετά το άνοιγμα.  Μετά τις 13:25, ξεκίνησε η αναζήτηση για το μέγιστο μέρας, που ορίστηκε τελικά στις 15:35 και ήταν οι 1544,67. Το κλείσιμο  έγινε στις 1531,37 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 9,535 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 1100 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1546,50 μονάδες και κατώτερο στις 1527,00. Επίσης άλλαξαν χέρια 440 ΣΜΕ για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1531,37 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Νοεμβρίου ορίστηκε στις 1535,00 και της επόμενης στις 1535,25, με 6501 ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Νοεμβρίου, όταν για τη σειρά Δεκεμβρίου είναι 616.

Διατηρεί την αισιοδοξία της η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών με την προήγηση της εκκαθάρισης των ΣΜΕ έναντι του δείκτη, αν και χθες η εμφάνιση στις συναλλαγές των θεσμικών του δολαρίου συνοδεύτηκε από την επάνοδο των πιέσεων στα τραπεζικά blue chip. Με αποτέλεσμα η μετοχή του ΟΠΑΠ από μόνη της να μην καταφέρει να κρατήσει τον 25άρη σε θετικό πεδίο στο τέλος.

 Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Η στάση 'άμυνας' των Ξένων Αγορών, ενόψει των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, στις 8/11, επηρεάζει φυσιολογικά και την εγχώρια Αγορά, οδηγώντας την σε χαμηλότερα επίπεδα, με τη μέση ημερήσια καθαρή συναλλακτική δραστηριότητα να συρρικνώνεται.

Η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τη στήριξη των 585 μονάδων και πολύ περισσότερο η αδυναμία κίνησής του πάνω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, στις προηγούμενες συνεδριάσεις, καταδεικνύουν την αποστροφή των Ξένων Επενδυτών από τις εγχώριες μετοχικές αξίες στην τρέχουσα φάση. Μάλιστα αυτό συμβαίνει παρά την κινητικότητα που επιδεικνύεται στον τομέα των Αποκρατικοποιήσεων (επελέγη η Κινέζικη "State Grid International Development Ltd" για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ έναντι τιμήματος €320 εκατ., ανανέωσε την εγγυητική επιστολή για τη ΔΕΣΦΑ η Socar έως τις 31/11) και την αισιοδοξία του ESM και του επικεφαλής του για βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους έως το τέλος του έτους.

Μπορεί το Eurogroup στις 7/11 να ενημερωθεί για τα αρχικά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Θεσμών και Ελληνικής Κυβέρνησης, για τη β΄ αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής (ενδέχεται να προταθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, υπό την αίρεση ολοκλήρωσης της β΄ αξιολόγησης) και για την τεχνική βοήθεια που παρασχέθηκε από την SRSS για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά το Eurogroup στις 05/12 αναμένεται να είναι πιο καθοριστικό (εκτιμήσεις της Κυβέρνησης για ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης έως τότε, με την επιστροφή των κλιμακίων των Θεσμών για συνέχιση των διαπραγματεύσεων να έχει προσδιορισθεί για τις 14/11).

Οι εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο (επιλογή νέου προέδρου στην Τράπεζα Πειραιώς, υποβολή 7 μη δεσμευτικών προσφορών για την αξιοποίηση €1,034 δισ. NPLs της Τράπεζας Αττικής και κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών €70 - €100 εκατ.) συνεχίζουν να προχωρούν με βραδείς ρυθμούς, ιδιαίτερα σε ότι αναφορά τη διαχείριση των NPLs, τη στιγμή που οι καταθέσεις παραμένουν στάσιμες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Σεπτεμβρίου της ΤτΕ (€133,9 δισ.). Τέλος, η πολιτική αβεβαιότητα έχει αυξηθεί, ενισχύοντας τη διστακτικότητα των επενδυτών.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές σήμερα Πέμπτη εμφάνισαν μικτή εικόνα σε μια προσπάθεια να ερμηνευτεί στα ταμπλό η αγωνία που οδηγεί σε ρευστοποιήσεις τους επενδυτές στα χρηματιστήρια των αναπτυγμένων οικονομιών. Οι μετοχές της Ασίας ακολούθησαν το δολάριο ΗΠΑ από την αβεβαιότητα που προκαλούν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ο S&P 500 εμφάνισε την μακρύτερη αλυσίδα με πτωτικά κλεισίματα σε πέντε χρόνια, καθώς οι επενδυτές κατευθύνουν τα κεφάλαιά τους σε ασφαλέστερα επενδυτικά λιμάνια.

Οι εντάσεις διογκώθηκαν από αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι ορισμένοι παράγοντες του FBI ήθελαν να προχωρήσει μια έρευνα του Ιδρύματος Κλίντον, αλλά οι ανώτεροι υπάλληλοι του FBI και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν πιστεύουν  ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία.

Οι επενδυτές στις ασιατικές αγορές ήταν δύσπιστοι όσον αφορά την ανάγνωση πάρα πολλών εκθέσεων για την κατάσταση στις ΗΠΑ, αλλά υπήρξαν κάποιες πωλήσεις  δολαρίων προληπτικά. Το νόμισμα των ΗΠΑ γλίστρησε 0,6% για να αγοράσει 102,71 γιεν, ενώ το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,2% αγοράζοντας 1,1116 δολάρια.

Το δολάριο με τη σειρά του ενισχύθηκε +0,6% απέναντι στο μεξικάνικο πέσο το οποίο λειτουργεί ως ταγός για την αγωνία των επενδυτών σχετικά με τον «κίνδυνο» μιας νίκης του Donald Trump. Οι ριζοσπαστικές θέσεις του κ. Trump για την μεξικανική μετανάστευση και το εμπόριο θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη νότιο γείτονα των ΗΠΑ, αν κερδίσει.

Τα Κρατικά ομόλογα, ο χρυσός και το ελβετικό φράγκο ήταν επίσης οι εννοημένες αξίες, και η προοπτική ακόμη και μιας αύξησης των επιτοκίων στη σύνοδο του Δεκεμβρίου από την Federal Reserve, δεν θα μπορούσε να σταθεροποιήσει το δολάριο.

Οι περισσότερες περιφερειακές αγορές σταθεροποιήθηκαν μετά από μια σύντομη ταλάντευση και ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μετά από παραμονή σε αρνητικό πεδίο ήταν επίπεδος στο δεύτερο μέρος της συνεδρίας. Στην Σαγκάη  ο SSEC ενισχύεται 0,95%. Οι υπόλοιπες εμφανίζουν μικτή εικόνα με τον Nikkei σε αργία, τον Hang Seng με μεταβολή +0,05%, KOSPI με άνοδο +0,37%,  ο All Ordinaries στην Αυστραλία έχασε -0,08%, ο Shanghai Composite με +1,11%, και τον Shenzhen Composite στο +1,16%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στην ανάγκη ένταξης της χώρας στον μηχανισμό πιστωτικής χαλάρωσης και αποδέσμευσής της από οποιονδήποτε περιορισμό και εμπόδιο, ώστε την επόμενη χρονιά να σημειώσει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 2,7%, στάθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε κλειστή συνάντηση με τους επικεφαλής των Πρεσβειών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), όπως επίσης και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα.

Σε λειτουργία τέθηκε το Κέντρο Διαλειτουργικότητας του υπουργείου Οικονομικών από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης, με σκοπό τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για το πληροφοριακό σύστημα που εξασφαλίζει ένα ενιαίο περιβάλλον (υποδομή) εγκατάστασης και χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών για την ανταλλαγή επιχειρησιακών δεδομένων μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και των Φορέων του Δημοσίου.

Οι διαδικτυακές υπηρεσίες διατίθενται στους συμμετέχοντες Φορείς σε εικοσιτετράωρη βάση για επτά ημέρες την εβδομάδα.

Τα μέτρα για το ασφαλιστικό δεν αφορούν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, διευκρίνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντέισελμπλουμ, Μισέλ Ρέινς, σχολιάζοντας τοχθεσινό έγγραφο του προέδρου του Eurogroup για τη β’ αξιολόγηση.

Ο κ. Ρέινς επισήμανε ότι «τα μέτρα για το ασφαλιστικό» - όπως αναγραφόταν στο συγκεκριμένο έγγραφο - δεν σχετίζονται με τη συνολική μεταρρύθμιση, αλλά με επιμέρους θέματα, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Σε επτά δράσεις για την διαμόρφωση ευνοϊκότερων συνθηκών για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε εκδήλωση του Greek Economic Forum.

Μόλις κατά 156 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, την ώρα που δημιουργούνται νέες υποχρεώσεις για τα δημόσια ταμεία. Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα τον Σεπτέμβριο ανήλθαν στα 4,779 δισ. ευρώ από τα 4,935 δισ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία για την πορεία των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν τον Σεπτέμβριο στα 1,439 δισ. ευρώ έναντι 1,341 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Το έντονο ενδιαφέρον του για την αγορά του 51% της επιχείρησης «Σουρωτή Α.Ε.» εξέφρασε ο επιχειρηματίας και ήδη μέτοχος της εταιρείας, Ιβάν Σαββίδης, μιλώντας την Τετάρτη στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου του δημοτικού διαμερίσματος Σουρωτής, του δήμου Θέρμης. Ο κ. Σαββίδης δήλωσε πεπεισμένος ότι θα είναι κάτοχος του 51% των μετοχών σε μερικές ημέρες και σημείωσε ότι θα καταθέσει πρόταση προς την Coca – Cola, που επίσης κατέχει μετοχές της επιχείρησης.

Την Τρίτη, 15 Νοεμβρίου - μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών -  θα ανακοινωθούν τα οικονομικά μεγέθη τηςΤράπεζας ΠειραιώςΠΕΙΡ-1,39% για το εννεάμηνο του 2016.

Το 88,46% του μετοχικού κεφαλαίου της Αστήρ ΠαλλάςΑΣΤΗΡ-0,38% Βουλιαγμένης ΑΞΕ κατέχει η Apollo Investmanet Holdco SARL, θυγατρική της Jermyn Street Real Estate. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Apollo στις 27 Οκτωβρίου απέκτησε 71.760.482 δικαιώματα ψήφου, τα οποία αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές μετοχές της Αστήρ Παλλάς.

Το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο των Attica Α.Ε. Συμμετοχών, Υγεία Α.Ε. και Vivartia Α.Ε. γνωστοποίησε η Marfin Investment Group ΜΙΓ-2,34% (MIG), κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Την επανεκκίνηση του σχεδιασμού για τη λειτουργία των VLTs ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+7,24% Α.Ε., μετά και την εισαγωγή του νέου κανονισμού διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω παιγνιομηχανημάτων (VLTs). Ο νέος κανονισμός, σύμφωνα με το δ.σ. της εταιρείας, καθιερώνει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια έσοδα και ταυτόχρονα επιτρέπει την οικονομική βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας των VLTs.     

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), ενισχύοντας ωστόσο τις προσδοκίες για αύξησή τους τον επόμενο μήνα.  Το βασικό επιτόκιο διατηρήθηκε σταθερό στο 0,25 με 0,5%. Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ανέφεραν ότι η υπόθεση για αύξηση των επιτοκίων συνέχισε να ενισχύεται, ωστόσο αποφάσισαν, προς το παρόν, να κρατήσουν στάση αναμονής «περιμένοντας περαιτέρω ενδείξεις για μεγαλύτερη πρόοδο». Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αξιωματούχοι της Fed δηλώνουν αισιόδοξοι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του στόχου του 2%.

Οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν το απόλυτο χάος δεν επιβεβαιώθηκαν και η Ευρωζώνη φαίνεται να έχει ξεπεράσει το αρχικό σοκ του Brexit. Στο άμεσο μέλλον όμως αναμένεται να πυκνώσουν και πάλι τα σύννεφα της αβεβαιότητας. Οι πρώτες ώρες και ημέρες, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, προμήνυαν τα χειρότερα. Μετά την κάλπη της 23ης Ιουνίου και το «όχι» των Βρετανών στην Ευρώπη, η ισοτιμία της λίρας πήρε την κατιούσα, ενώ οι οικονομολόγοι έβλεπαν να απειλείται η οικονομική ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου και κατ’ επέκταση της υπόλοιπης Ευρώπης. Τέσσερις μήνες μετά, το κλίμα έχει αναστραφεί. Εντούτοις οι κίνδυνοι παραμένουν.

Αύξηση της τάξης του 27% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της ING, καθώς στο γ’ τρίμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν σε 1,35 δισ. ευρώ, έναντι 1,06 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Το χαρτοφυλάκιο των δανειοδοτήσεων παράλληλα, αυξήθηκε κατά 3,6 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος των καταθέσεων ενισχύθηκε κατά 2 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα επίσης, σημείωσαν άνοδο κατά 8% σε 3,39 δισ. ευρώ.

Η ολλανδική τράπεζα, τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την περικοπή 7.000 θέσεων εργασίας, εντός των επόμενων δύο ετών.

Κατά 14,4 εκατ. βαρέλια αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα (22 - 28 Οκτωβρίου) τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ. Οι αναλυτές της Platts ανέμεναν αύξηση της τάξης των 1,9 εκατ. βαρελιών. Για το ίδιο διάστημα, το Ινστιτούτο Πετρελαίου των ΗΠΑ (ΑΡΙ) ανέφερε αύξηση των αποθεμάτων κατά 9,3 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα βενζίνης αντίθετα, υποχώρησαν κατά 2,2 εκατ. βαρέλια.

Πτώση της τάξης του 12% εμφάνισαν τον Οκτώβριο οι πωλήσεις αυτοκινήτων της Ford στις ΗΠΑκαθώς ο αριθμός τους περιορίστηκε σε 187.692 οχήματα, έναντι 213.105 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Σημειώνεται ότι η Ford κατέχει, με βάση τις πωλήσεις, τη δεύτερη θέση στην αμερικανική αγορά αυτοκίνητων.

Σημαντική μείωση εμφάνισαν τα καθαρά έσοδα των New York Times, καθώς στο γ’ τρίμηνο του 2016, περιορίστηκαν στα 406.000 δολάρια, έναντι 9,42 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,06 δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 0,04 δολαρίων. Τα έσοδα παράλληλα, υποχώρησαν στα 363,55 εκατ. δολάρια, έναντι 367,40 εκατ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 365.000 δολαρίων.

Επιβράδυνση εμφάνισε τον Οκτώβριο ο ρυθμός αύξησης των νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των θέσεων διαμορφώθηκε σε 147.000 έναντι 202.000 τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας τη μικρότερη άνοδο από τον περασμένο Μάιο. Οι αναλυτές ανέμεναν τη δημιουργία 170.000 θέσεων εργασίας.

Πτώση της τάξης του 66% εμφάνισαν στο γ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Alibaba, καθώς υποχώρησαν σε 7,62 δισ. γουάν (1,14 δισ. δολάρια), έναντι 22,75 δισ. γουάν το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα προσαρμοσμένα κέρδη παράλληλα, ανήλθαν σε 5,26 γουάν (0,79 δολ.) ανά μετοχή. Τα έσοδα αντίθετα, αυξήθηκαν κατά 55% στα 34,29 δισ. γουάν. Οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη 4,66 γουάν ανά μετοχή και έσοδα 33,91 δισ. γουάν.

Βελτίωση εμφάνισε στο γ΄ τρίμηνο του 2016 η κερδοφορία της Time Warner, χάρη στην εισπρακτική επιτυχία της ταινίας «Suicide Squad».

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,47 δισ. δολάρια (1,86 δολ/μετοχή), έναντι 1,04 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 9,2% σε 7,17 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα