Ενας στους τρεις δεν έχει επικουρική ασφάλιση

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2005 17:12

Η εισφοροδιαφυγή φτάνει τα τέσσερα δισ. ευρώ ετησίως κατά τα τελευταία τρία χρόνια με συνέπεια οι απώλειες αυτές για τα ασφαλιστικά ταμεία να είναι πια αβάσταχτες.

Τα στοιχεία αυτό έδωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι το κράτος οφείλει στους κλάδους υγείας και στα άλλα ταμεία κύριας ασφάλισης το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ υπάρχει εκρεμμότητα για καταβολή στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΙΚΑ δύο δισ. ευρώ.

Αλλο στοιχείο που προέκυψε από τη μελέτη της ομοσπονδίας αναφέρει ότι μέχρι τις αρχές του 1980 τα δύο πέμπτα των εργαζομένων δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη για κύρια σύνταξη, εάν τα κριτήρια για την παροχή συντάξεων ήταν καθαρά ανταποδοτικά εισφορών-παροχών τότε οι έξι στους δέκα συνταξιούχους θα έπαιρναν σήμερα μέχρι και 40% μικρότερη σύνταξη, ενώ σημειώνεται πως στο ενδεχόμενο σύγκλισης των αποδοχών των εργαζομένων με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αποδοχές οι συντάξεις υπολογίζεται ότι θα ήταν κατά 40% μεγαλύτερες. Για παράδειγμα η μέση σύνταξη του ΙΚΑ που είναι τώρα 500 ευρώ θα έφτανε τα 700 ευρώ.

Επίσης, αίσθηση προκάλεσε το στοιχείο της μελέτης, σύμφωνα με το οποίο ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων δεν έχει επικουρική ασφάλιση, και συγκεκριμένα από τα 3.900.000 ασφαλισμένους σε φορείς κύριας ασφάλισης περίπου 1.350.000 δεν έχουν επικουρική ασφάλιση.

Ο κ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε ότι στο διάστημα 1980-2005 οι κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ αυξήθηκαν κατά 24%, του ΤΕΒΕ κατά 66% και του ΟΓΑ κατά 104%.

Για τους συνταξιούχους που είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ η αύξηση είναι της τάξεως του 63% για το ΙΚΑ ενώ για το ΤΕΒΕ 124%.

Επισημαίνεται σχετικά όστι στο ίδιο διάστημα το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη αυξήθηκε μόλις κατά 16,9% με συνέπεια το βάρος της βελτίωσης των κατώτερων συντάξεων να καλύπτουν τα ταμεία.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα