Ο Γ.Δ. σε πορεία αντίθετη από χθες αποκαλύπτει τη σπουδαιότητα των στατιστικών

Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2016 16:46
UPD:16:47
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

του Κώστα Ιωαννίδη

Στη δεύτερη σύνοδο του Νοεμβρίου έχουμε μια προσπάθεια ολικής ανατροπής της πτωτικής δυναμικής που επικράτησε χθες. 

Οι  θεσμικοί επέβαλλαν πιέσεις μέτριας έντασης με αποτέλεσμα οι δείκτες από την έναρξη ως 13:38 να αναζητούν απάντηση αν το ελάχιστο μέρας (580,40 μονάδες) που σημειώθηκε γρήγορα (10:32), θα διατηρηθεί ή θα είχαμε μεγάλη αυτοτροφοδοτούμενη κάθοδο. Ενώ το μέγιστο μετά την χρονική στιγμή που αναφέραμε και αφορά στο πέρασμα του μέσου όρου σε θετικό πεδίο, μάλλον μετά τις 14:30 αναζητείται.

Οι δείκτες εμφάνισαν σήμερα απόλυτη ταύτιση με την πορεία του τραπεζικού δείκτη αλλά στην πτώση ήταν μερικά κλίκ ψηλότερα με αποτέλεσμα να αλλάξει το πρόσημο μεταβολής του Γ.Δ.  πάνω από 12 φορές ως τις 14:45. Στην προσπάθεια ανόδου εν μέσω απωλειών στα χρηματιστήρια της Ευρώπης παίρνουν μέρος οι λιγότεροι κλαδικοί δείκτες για να εμπεδωθεί η αντίθεση με τις εξελίξεις στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.

Είναι εμφανής η προσπάθεια να επιβάλλουν οι θεσμικοί ξανά το ανοδικό κλίμα με φρένο στην πτώση μετά το ελάχιστο.  

Οι τιμές των δεικτών ξεκίνησαν πολύ κάτω από το κλείσιμο της Τρίτης, αλλά με τζίρο μάλλον καλό με την βοήθεια πακέτων, στις 14:45 ξεπερνούσε τα 28 εκατ. ευρώ. Όμως σε αυτά περίπου τα 6,184, από 0,250 χθες, αφορούσαν πακέτα.  

Οι βασικοί δείκτες απέκτησαν πλάγια πορεία από το τρίτο λεπτό ως τις 13:33 αλλά η κίνηση σε θετικό πεδίο κρατούσε λίγο ώστε στις 11:28 οι απώλειες των τραπεζικών blue chip που άγγιξαν το -1% πέρασαν τον Γ.Δ. για δεύτερη φορά ξυστά από τις 580 μονάδες. 

Αρκετά χαμηλότερα από τις  584,11 και  αντιστοιχούσε σε πτώση -0,32%. Η νευρική διαπραγμάτευση σήμερα διεξάγεται με τις αγορές του ευρώ στο αρνητικό πεδίο με απώλειες σταθερές σχετικά στη συνέχεια. Στις 14:51 ο Γ.Δ. με την πορεία απομάκρυνσης από τις 580,00 μονάδες, έγραψε το μέγιστο ως εκείνη την ώρα στις 584,77 μονάδες.

Στο Χ.Α. οι επενδυτές κρατούν τον Γ.Δ. μετά το ελάχιστο σε θετικό πεδίο, αλλά τον άφησαν σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε πάνω από 4 μονάδες άνοδο από το κατώτερο μέρας. Τη διάθεση για τοποθετήσεις στις αξίες υψηλού ρίσκου του Χ.Α. έχει επηρεάσει η διεθνής ατμόσφαιρα, αφού έξω το επενδυτικό φρόνημα είναι σε κατάσταση μέτριου φόβου.

Οι επενδυτές έχουν θορυβηθεί από την είδηση ​​ότι Χίλαρι Κλίντον, μόλις μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές και  Donald Trump στις δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν ποσοστά με μείωση της διαφοράς ακόμη και πριν επιστροφή στην επιφάνεια της διαμάχης για τα email.

Στην Αθήνα, αν και οι όγκοι δεν ανεβαίνουν ο τραπεζικός δείκτης με τη διάθεση για απόρριψη του κινδύνου στις τραπεζικές μετοχές καθορίζει τάση για πολλούς κλαδικούς δείκτες σε πτώση.

Οι αντιδράσεις των ταύρων στις πιέσεις που εμφανίστηκαν και προκάλεσαν την εγγραφή του ελάχιστου, ήταν έντονες μετά τις 13:40 με αποτέλεσμα η μεταβολή του Γ.Δ. από τις 14:58 να διατηρείται στο +0,30% με την ΟΠΑΠ να κερδίζει σήμερα περί το +8,2%. 

Η διαπραγμάτευση γίνεται με ανοδικής κλίσης πλάγια πορεία, που έδειξε ως πιθανό τέλος για τον Γ.Δ. σε μικρή μεταβολή κάτι δηλαδή ανάλογο με αυτό που κάνουν οι υπόλοιποι δείκτες στην Ευρωζώνη. Θα λέγαμε πάντως ότι διαφαίνεται η τάση διατήρησης της δυναμικής συσσώρευσης με άνοδο χαμηλής ορμής  για αρκετά blue chip.

Οι ρυθμοί συναλλαγών δείχνουν πως θα εμφανιστεί μεγαλύτερος, σε σύγκριση με την περασμένη σύνοδο, καθαρός τζίρος.

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν πτωτικές μεταβολές μετά από νευρικό καθοδικό ξεκίνημα, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης.

Η  εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX -0,88%, ο CAC -0,71% και για τον FTSE100 πτώση -0,55%. Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές παίρνουν τάση από εκεί και διαπραγματεύονται στα επίπεδα του -0,25% για τον S&P500 και -0,31% για τον Dow.

Στις 14:59 ο τζίρος ήταν 29,741 από 18,250 εκατ. ευρώ καλύτερος έναντι του μέσου τζίρου της περασμένης εβδομάδας και του χθεσινού που μετρήθηκε 15 λεπτά αργότερα. Οι δείκτες έχουν μεταβολή +0,28% για τον Γ.Δ. που βρίσκεται στις 584,07 από 586,21 μονάδες χθες, και +0,40% για τον 25άρη με τον FTSEM στο -0,22%. 

Η αξία των πακέτων είναι 6,184 από 0,250 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών.

Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 32 από 29 και των πτωτικών 49 από 55 με αμετάβλητες τις 18 από 15. Η δυναμική του πρώτου μέρους, δεν διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας και το μέγεθός της θα προκύψει βάσει της πορείας των μετοχών των τραπεζών, εκτός αν το άνοιγμα  της Νέας Υόρκης είναι τόσο δυνατό που θα «σκεπάσει» το κλίμα στην Ευρώπη και στην Αθήνα. 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα