ΥΠΑΝ: Εξονυχιστικοί έλεγχοι στον κλάδο των οσπρίων - Κυρώσεις σε 8 επιχειρήσεις

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2005 19:26

Παραπλάνηση του καταναλωτή ανέδειξαν οι έλεγχοι που έγιναν από το υπουργείο Ανάπτυξης στον κλάδο των οσπρίων, από την παραγωγή και τη συσκευασία τους, έως τη διακίνηση και την πώληση στον τελικό καταναλωτή.

Σε γενικές γραμμές, επιχειρήσεις βάφτιζαν ελληνικά εισαγόμενα όσπρια, και αποκόμιζαν μεγάλα κέρδη.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία έδωσαν στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Θανάσης Σκορδάς, θα επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις, ενώ τα αποτελέσματα των ελέγχων κοινοποιούνται στον ΕΦΕΤ για περαιτέρω έρευνα.

Συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2005, όλες οι επιχειρήσεις:

- που εισάγουν, τυποποιούν, παρασκευάζουν, συσκευάζουν και τελικώς πωλούν χονδρικώς όσπρια στα καταστήματα λιανικής και χονδρικής πώλησης στο Νομό Αττικής

- διανομής και διακίνησης χονδρικώς (Cash and Carry) του Νομού Αττικής

- αλυσίδες σούπερ - μάρκετ του Νομού Αττικής που πωλούν λιανικώς είτε όσπρια τρίτων είτε όσπρια, που συσκευάσθηκαν για λογαριασμό τους.

Οι επιχειρήσεις ελέχθησαν σχετικά με την υποχρέωση αναγραφής επί των συσκευασιών των οσπρίων των ενδείξεων «Ελληνικής Παραγωγής» για τα εγχώρια και «Εισαγωγής - Συσκευασμένα στην Ελλάδα» για τα εισαγόμενα. Επίσης πραγματοποιήθηκε και κοστολογικός έλεγχος για να διαπιστωθεί τελικώς πως διαμορφώνονται οι τελικές τιμές λιανικής πώλησης όλων των ειδών και ποικιλιών οσπρίων που διατίθενται στα καταστήματα λιανικής του Νομού Αττικής.

Τα στοιχεία του κοστολογικού ελέγχου και με δεδομένο ότι οι τιμές σε αυτά τα είδη διαμορφώνονται ελεύθερα σύμφωνα με τη κοινοτική νομοθεσία, θα αποσταλούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, για την πληρέστερη ενημέρωση των αρχείων πληροφοριών της.

Το υπουργείο Ανάπτυξης γνωστοποιεί ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε άλλους κλάδους, πέραν των οσπρίων και σε άλλα είδη των ζωικών και φυτικών προϊόντων.

Οι επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν μερικώς ή καθόλου τις διατάξεις του άρθρου 303 της ΑΔ 14/89 σχετικά με τις αναγραφόμενες στη συσκευασία ενδείξεις και συνεπώς πρέπει να εφαρμοσθούν οι διατάξεις του άρθρου 30 παρ. 7 του ΑΚ είναι οι:

- Bazzar AE - Βερουκας

- Αφοι Αργυρακη ΑΕΒΕ -Τροφινο

- Αφοι Κ. Καραγεωργιου ΑΕΒΕ - 3 Αλφα

- Carrefour - Μαρινοπουλος ΑΕ

- S/M Βεροπουλος ΑΕ

- Agrino ΑΕΒΕΕ

- S/M Ατλαντικ S/M AEE

- Αραπινα ΑΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα