Στήριξη στον ΟΠΑΠ βρίσκει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2016 11:08
UPD:11:16
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σταθεροποιητικά εκκινεί στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο - βρίσκοντας «καύσιμα» στο ράλι του ΟΠΑΠ - αντιστέκεται στο γενικευμένο, αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά κατά 0,03% στις 582,28 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται οριακά κατά 0,01% στις 1.534,90 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 9,88 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 10 ενισχύονται, 24 υποχωρούν και 11 παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,66% στις 481,85 μονάδες, καθώς η Eurobank διολισθαίνει κατά 1,17% και η Alpha Bank κατά 0,66%. Από την πλευρά τους, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς διατηρούνται σταθερές.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Grivalia Properties, ΔΕΗ και Ελλάκτορα υποχωρούν κατά 1,70% ενώ στο 1,50% διαμορφώνονται οι απώλειες για ΕΛΠΕ και ΓΕΚ Τέρνα. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΠΑΠ εκτινάσσεται κατά 5,53% χάρη στην επανέναρξη της επένδυσης για τα VLTs.

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει απώλειες της τάξης του 1% ενώ το πρωί, οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με πτώση άνω του 1%. Η περιδίνηση στο διεθνές χρηματιστηριακό στερέωμα αποδίδεται στη γενικευμένη ανησυχία για την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, την 8η Νοεμβρίου.

Οι επενδυτές αρχίζουν να διατυπώνουν επιφυλάξεις ως προς την εκλογική νίκη της Χίλαρι Κλίντον, καθώς οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών προαναγγέλλουν σκληρή μάχη μεταξύ των δύο ανθυποψηφίων. Η υπόθεση των e-mails των αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών άλλωστε, έχει δώσει σημαντική ώθηση στον Ντόναλντ Τραμπ, ανατρέποντας την αρχική, εις βάρος του κατάσταση.

Στα της διαπραγμάτευσης, το ζήτημα του ασφαλιστικού επαναφέρει στο προσκήνιο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι η κοινωνική ασφάλιση και οι εργασιακές σχέσεις θα αποτελέσουν το «κύριο πιάτο» των νέων επαφών κυβέρνησης - δανειστών, στην Αθήνα. Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι το ασφαλιστικό έχει κλείσει και ότι αυτά που έχουμε να συζητήσουμε τώρα, αφορούν την έκδοση εγκυκλίων.

Την ίδια ώρα, «ράλι» επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά ετοιμάζει η Cosco για τη νέα χρονιά, προκειμένου να αλλάξει η όψη του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας το συντομότερο δυνατό. Παρά το γεγονός ότι έχει δεσμευτεί για επενδύσεις 294 εκατ. ευρώ στην πενταετία και 350 εκατ. ευρώ τη δεκαετία, η Cosco «βάζει μπροστά τις μηχανές» με έργα αξίας 140 εκατ. ευρώ από το 2017.

Μάλιστα, οι ίδιοι οι Κινέζοι έχουν δηλώσει ότι οι επενδύσεις που θα κάνουν θα ξεπεράσουν τις δεσμεύσεις τους και θα φτάσουν τα 550 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις πρώτες επενδύσεις που ενέκρινε το νέο δ.σ. του ΟΛΠ, ΟΛΠ+0,40% συνολικής αξίας 140 εκατ. ευρώ, αφορούν τις περισσότερες από τις δραστηριότητες του λιμανιού.

Στο δημοσιονομικό «μέτωπο», αρνητική απόκλιση στα οικονομικά τους άνω του 10% από τον στόχο του εξαμήνου παρουσιάζουν 25 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, ενώ δύο δεν έχουν αποστείλει στοιχεία σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, 48 Νομικών Προσώπων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και 25 Δημοσίων Επιχειρήσεων με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις τραπεζικές εξελίξεις, ο Γεώργιος Χαντζηνικολάου εξελέγη νέος πρόεδρος του δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Τρίτη. Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα, στη συνεδρίαση της Τρίτης το δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς εξέλεξε τους κυρίους Γεώργιο Χαντζηνικολάου, Σολομώντα Μπεράχα και Enrico Tommaso Cucchiani ως νέα μη εκτελεστικά μέλη σε αντικατάσταση παραιτηθέντων μελών. Στη συνέχεια, το δ.σ. εξέλεξε ομόφωνα τον κ. Γεώργιο Χαντζηνικολάου ως νέο του Πρόεδρο. Ο κ. Χαντζηνικολάου αναλαμβάνει τα καθήκοντά του άμεσα.

Τέλος, ενδιαφέρον για τη διαχείριση κόκκινων δανείων, κυρίως επιχειρηματικών, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ της Attica Bank εκδήλωσαν επτά funds, σύμφωνα με πληροφορίες, που κάνουν λόγο για ταυτόχρονη τοποθέτηση κεφαλαίων περίπου 70 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας, όπως αυτές προέκυψαν από τα περσινά stress tests.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα