Market beat: Βαρύ διεθνές κλίμα μόνη ελπίδα της Αθήνας η στατιστική της «ανεξαρτησία»

Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2016 10:01
UPD:10:02
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Χθες σημειώναμε: «η ανεξαρτησία των επενδυτικών επιλογών στην αγορά της Αθήνας έναντι όσων συμβαίνουν στο διεθνές πεδίο μπορεί να δικαιολογηθεί με διάφορες προσεγγίσεις και επιχειρήματα. Η στήλη θεωρεί και για σήμερα πιθανή τη συνέχεια στην άνοδο με βήμα σχετικά καλύτερο αλλά πιο κοντά στην κίνηση της χελώνας παρά του λαγού. Πιθανά γιατί οι ξένοι θεσμικοί δεν δέχονται να παίξουν με το ρόλο του «λαγού» στις συναλλαγές αλλά με βάση τη στατιστική και τις συγκρίσεις με την υπόλοιπη ευρωζώνη». Διαψευσθήκαμε πλήρως αλλά και οι traders των παραγώγων που είχαν δώσει προπορεία στα ΣΜΕ έναντι του 25άρη.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το διεθνές κλίμα έχει βαρύνει πολύ. Οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ που δίνουν πληροφορίες για τον νικητή της αναμέτρησης για το Λευκό Οίκο ανακοινώνουν ποσοστά προτίμησης που βρίσκονται δίπλα -  δίπλα και στο όριο του στατιστικού σφάλματος. Η αβεβαιότητα αφορά κύρια στην περίπτωση επικράτησης του κ Τραμπ που είναι αντισυστημικός.  Αλλά οι ψύχραιμοι αναλυτές υπογραμμίζουν πως και η κ Κλίντον δεν είχε ξεκαθαρίσει την πολιτική της στην οικονομία. Γιατί η προεκλογική εκστρατεία περιορίστηκε στις προσωπικές επιθέσεις μεταξύ των υποψηφίων και ελάχιστα στα ζητήματα της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Η συσσώρευση που είναι η προτιμότερη  κατάσταση για το ΧΑ μετά την αρχική του αντίδραση από τη βουτιά λόγω Brexit έδειξε μετά τις 4 Οκτωβρίου ότι θα διεξαχθεί μεταξύ 570 μονάδων και 600. Αυτό το φαινόμενο έχει συνδυαστεί με τους χαμηλούς τζίρους και μια σχετική ανεξαρτησία της τάσης στην Αθήνα από ότι ισχύει σαν κατεύθυνση στις μεγάλες αγορές του πλανήτη. Η αγορά μας μοιάζει να αποτελεί από μόνη της ένα νησί μέσα στον επενδυτικό ωκεανό με δικό του καθεστώς και συνήθειες.

Δεν είναι ακατανόητη αυτή η εικόνα. Αφού είναι δεδομένη η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και η σχέση της με τα δανεικά από τους Θεσμούς. Η θέσεις των εγχώριων αναλυτών είναι γνωστές και εν μέρει επιβεβαιωμένες. Τονίζουν πως είναι πολλές οι συνεδριάσεις που οι Τράπεζες πιέζονται με διαλείμματα, τα οποία αποδεικνύεται γρήγορα ότι είναι ψευδο-αναπηδήσεις. Τονίζουν ότι είναι απίθανο η αγορά να κάνει λάθος εκτίμηση για το μέλλον ενός κλάδου για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα. Δικαιώνονται εκείνοι που τόνισαν πρόσφατα ότι τα ζητήματα των διαπραγματεύσεων δεν διαχέουν ευκρινή μηνύματα, ούτε για το χρόνο, ούτε και για την επίτευξη συμφωνίας Κυβέρνησης – Θεσμών. Συμπεραίνοντας ότι το χρηματιστήριο θα συνεχίζει να κινείται σε μικρό εύρος διακύμανσης, με την πιθανότητα εντατικότερων κινήσεων αποεπένδυσης από κάποιους «λιγότερο υπομονετικούς» διαχειριστές χαρτοφυλακίων να είναι αυξημένη.

Κακά τα ψέματα, πολλοί θεωρούν πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι αναπόφευκτη σε μικρό χρονικό διάστημα. Ούτε ήταν τυχαία η απουσία συμβολής του κλάδου στην προσπάθεια προσέγγισης και διάσπασης του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων κατά την τελευταία σημαντική ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη. Εν κατακλείδι, τα ανοιχτά μέτωπα της Κυβέρνησης συνεχίζουν να προβάλλουν ως δικαιολογίες αποχής από την εγχώρια Αγορά, προκαλώντας την επιφυλακτικότητα των επενδυτών ως προς την πιθανότητα επιστροφής της οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στα αρνητικά της τρέχουσας εβδομάδας και ειδικά της χθεσινής συνόδου ήταν το φαινόμενο να μην επιλέξουν μια ομάδα μετοχών εκτός των τραπεζικών blue chip που να αντισταθμίσει έστω μερικώς τις απώλειες από την μεγάλων διαστάσεων πτώση του τραπεζικού κλάδου. Ο ΓΔ έπιασε επίπεδα που αντιστοιχούν σε χαμηλό δώδεκα συνόδων, με αμέσως χαμηλότερο το κλείσιμο στις 13/10 και ξεχώρισε η ένταση στις πιέσεις των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ και ΕΥΔΑΠ. Οι ξένοι αναλυτές που αναφέρονται στο ΧΑ καταγράφουν την απογοήτευσή τους από τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των απαιτήσεων των προγραμμάτων στήριξης. Παράλληλα μέτρησε πολύ αρνητικά το φαινόμενο της διόγκωσης του χρέους των ιδιωτών και ανέφεραν ότι  αν δεν συμβεί κάτι εντυπωσιακά καλό, στους αμέσως επόμενους μήνες στο χώρο της πραγματικής οικονομίας, το κύμα της διακοπής της δραστηριότητας στις μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, καθώς στερεύει για αυτές η ρευστότητα, θα αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις Τράπεζες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ 

Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τρίτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω της έντονης αβεβαιότητας για την έκβαση των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,58% στις 18.037 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση κατά 0,68% στις 2.111 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες κατά 0,69% στις 5.153 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Gannett κινήθηκε πτωτικά κατά 2,60% εξαιτίας της απόσυρσης της προσφοράς για την εξαγορά της Tronc, ενώ «βουτιά» κατά 7,9% σημείωσε και η μετοχή της L Brands λόγω των αδύναμων οικονομικών μεγεθών του γ΄ τριμήνου.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα, εντός της εβδομάδας, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.  Ωστόσο, οι αναλυτές κρατούν μικρό καλάθι, δεδομένης της αβέβαιης έκβασης των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI διολίσθησαν κατά 0,21% στα 46,76 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,51% στα 48,36 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, εμφάνισε ισχυρά κέρδη κατά 1,34% στα 1.290,20 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα διολίσθησε οριακά κατά 0,06% στα 1,2235 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε κέρδη κατά 0,66% στα 1,1052 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν κινήθηκε ανοδικά κατά 0,73% στα 104,06 γεν/δολάριο.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αύξηση εμφάνισε τον Οκτώβριο ο ρυθμός ανάπτυξης του μεταποιητικού κλάδο στις ΗΠΑ, καθώς ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας αυξήθηκε στις 51,9 μονάδες, έναντι 51,5 μονάδων τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, πτώση της τάξης του 0,4% εμφάνισαν τον Σεπτέμβριο οι κατασκευαστικές δαπάνες, παρότι οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο κατά 0,4%.

Πτώση εμφάνισαν στο γ’ τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη της Pfizer Inc., καθώς υποχώρησαν σε 1,32 δισ. δολάρια (0,21 δολ/μετοχή) έναντι 2,13 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,61 δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 0,62 δολαρίων. Συγχρόνως, ζημιές 387 εκατ. δολαρίων σημείωσε η Shire PLC, λόγω του υψηλού κόστους συγχώνευσης με τη Baxalta Inc. Τα έσοδα αντίθετα, αυξήθηκαν σε 3,5 δισ. δολάρια, έναντι 1,7 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

ΕΥΡΩΠΗ

Απώλειες άνω του 1% εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω τόσο των εταιρικών αποτελεσμάτων, όσο και των προσδοκιών για τις αποφάσεις της Federal Reserve. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση κατά 1,07% στις 335,33 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,53% στις 6.917 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες κατά 1,30% στις 10.526 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,86% στις 4.470 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 διολίσθησε κατά 1,12% στις 9.040 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB μειώθηκε κατά 1,32% στις 16.898 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Shell ενισχύθηκε κατά 3,75% χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, ενώ αντίθετα, η μετοχή της BP βούλιαξε κατά 4,48% εξαιτίας των απογοητευτικών αποτελεσμάτων.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, στην κερδοφορία επέστρεψε το γ’ τρίμηνο του 2016 η Royal Dutch Shell PLC, καθώς τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,4 δισ. δολάρια, έναντι ζημιών 6,1 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Αντίθετα, πτώση κατά 49% εμφάνισαν τα κέρδη της BP PLC, καθώς ανήλθαν σε 933 εκατ. δολάρια, έναντι 1,8 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Πτώση σημείωσαν και  τα έσοδα της Standard Chartered, καθώς συρρικνώθηκαν σε 3,47 δισ. δολάρια, έναντι 3,68 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Τέλος, την περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας προανήγγειλε η Thomson Reuters Corp, προχωρώντας στην αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της σε συνολικά 39 χώρες. Από τις περικοπές αναμένεται να επηρεαστεί το 4% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της.

ΧΑ

Στην πρώτη σύνοδο του Νοεμβρίου, οι θεσμικοί με υπολογίσιμο συναλλακτικό ενδιαφέρον, αλλά μικρότερο από της Δευτέρας αποφάσισαν, μετά από επενδυτικό δισταγμό μικρής διαρκείας, να εγκαταστήσουν σήμερα από την πρώτη ώρα, τη δυναμική της σταθερής καθόδου από τις 11:00 ως τις δημοπρασίες. Διαφορές με την περασμένη συνεδρία ήταν πως η πτώση στο ΧΑ έγινε με σταθερής κλίσης πορεία και ήταν σε συντονισμό με όσα συνεβαίνανε στα άλλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη.

Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες που  άνοιξαν με ανοδικό χάσμα, και με έντονη νευρικότητα κινήθηκαν πλάγια και πριν τη συμπλήρωση μισής ώρας πέρασε κάτω από τα επίπεδα από το κλείσιμο της προηγούμενης  με αποτέλεσμα την εμφάνιση του ελάχιστου μέρας μετά το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης που αντιστοιχούσε σε πτώση -3,77%. Η βουτιά τους επιτελέστηκε με κύματα εντολών πώλησης που φάνηκαν ότι εκτονώθηκαν στις 14:39 όταν ο δείκτης στάθηκε στις 644,5 μονάδες. Ακολούθησαν εντολές αγοράς που τον έφεραν πάλι πάνω από τις 650 μονάδες αλλά μετά τις 15:55  ξεκίνησε μια νέα αναζήτηση του ελάχιστου μέρας. Σε αυτή την πορεία εμφανίστηκε το ελάχιστο στις δημοπρασίες και λιγόστεψαν τα ανοδικά blue chip που ήταν συνήθως 6 – 7 και απέμειναν οι ΑΡΑΙΓ +1,53%, ΕΧΑΕ +0,44%, ΟΛΠ +0,40% και ΦΦΓΚΡΠ +0,05%.   Ο τραπεζικός δείκτης πέρασε πάλι στη δίνη των εντολών πώλησης από τις  «αρκούδες» που κατάφεραν και τον οδήγησαν στις 640 μονάδες με απώλειες τελικά -3,62%%. Οι  πιέσεις στις τράπεζες σήμερα στο δεύτερο μέρος ανάγκασαν τους βασικούς δείκτες σε υπολογίσιμες μεταβολές με επί πλέον πίεση στις δημοπρασίες για το δείκτη τους.

Οι δείκτες εμφάνισαν αδυναμία για απομάκρυνση εκ του ελάχιστου μέρας, δηλαδή από την τιμή που έπιασαν όταν οι τράπεζες σημείωσαν το κατώτερο μέρας. Το δε άνοιγμα έγινε με ανοδικό χάσμα. Οι «απαισιόδοξοι» εμφανίστηκαν με σημαντικό ενδιαφέρον για ξεφόρτωμα μετοχών σχεδόν μισή ώρα μετά το ξεκίνημα και μετά το μέγιστο μέρας (591,64 από 592,33 μονάδες) που ήρθε στις 16:34 και το «εξαφάνισαν» οι πιέσεις μετά ως και  τις δημοπρασίες.

Με πτωτικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών, με μάχες σώμα με σώμα σήμερα, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Η αγορά φάνηκε έτοιμη να περάσει κάτω από τα επίπεδα των 580, μονάδων πιθανά γιατί είναι η αρχή ενός πτωτικού μήνα τουλάχιστον ως το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 13) blue chip έναντι των καθοδικών (20 από 8) με ένα αμετάβλητο την ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν άνοδο οι 6 από 18 την προηγούμενη σύνοδο, και 2 από 6 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 32 από 16 τη Δευτέρα ήταν πτωτικές. Στα 33,915 από 39,706 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 13,8 από 18,44 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 40,69% από 46,44% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν νευρική ανοδική έναρξη χθες, και στη συνέχεια εμφανίστηκε η τάση για την εγκατάσταση μέτριων απωλειών κάτι που πέτυχαν οι θεσμικοί πριν ανοίξουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Αλλά ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για την τάση στην Wall Street η οποία εμφανίζει υψηλή μεταβλητότητα. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,75%, ο CAC είχε μεταβολή -0,69%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,12%. Οι αγορές στις ΗΠΑ που με τα futures τους έδειχναν προς ανοδικό άνοιγμα άνοιξαν με ανοδικό χάσμα, και εμφάνισαν απώλειες για τον Dow Jones σταθερά και κατέληξε σε πτώση -0,30% όταν ο S&P500 ήταν στο  -0,29%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,47% και έφθασε στις 582,45 από 591,13 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1534,86 από 1563,39 με μεταβολή -1,82%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή παρά κατά 0,2 μονάδες ψηλότερα στον ΓΔ και κατά 0,4 μονάδες στον 25άρη, αφήνοντας τους πολύ κοντά στο ελάχιστο  της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Εμπορίου +0,05% από +3,81%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των εταιριών Τραπεζών -3,62% από +0,67%, Τηλεπικοινωνιών -2,99% από 0,00%, Κοινής Ωφέλειας -2,23% από +0,40%, Ταξίδια Αναψυχή -1,83% από -1,55%, ο 25άρης -1,82% από +0,16%, Κατασκευές Υλικά -1,75% από +2,66%, ο ΓΔ -1,47% από +0,42%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,16% από +3,92%, ο FTSEM -1,10% από +0,05%, Τεχνολογίας -0,86%,  Πετρελαίου Αερίου -0,61% από -0,28%, Ακίνητης Περιουσίας -0,58% από +2,57%, Πρώτων Υλών -0,58% από -0,57%, Χημικών -0,56% από +1,70%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,39% από +0,30%, Τροφίμων Ποτών -0,30% από -2,60% και Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,07% από -1,07%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από -1,10% και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 33,915 από 39,706 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,860 από 2,701 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 25,958 από 36,649 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,539 από 0,690 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,170 από 41,771 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 35,505 από 54,835 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 25 από 49 των καθοδικών σε 62 από 43 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 20 από 17.

Τεχνική ανάλυση

Υπάρχουν και εκείνοι που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. Αυτοί επιμένουν ότι η συσσώρευση με ανοδική κλίση πολύ μικρή θα φέρει τον ΓΔ στα επίπεδα που ήταν πριν το δημοψήφισμα στην Βρετανία. Γλυκά και βασανιστικά όμως. Θεωρούν δε, ότι το ανοδικό κανάλι στο οποίο εισήλθε η αγορά από τις 28 Ιουνίου δεν απειλήθηκε από την χθεσινή βουτιά. Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση η στήλη εντοπίζει ως πιθανή μια αναπήδηση του ΓΔ, εάν και όταν αυτός ακουμπήσει στη ζώνη μεταξύ των 573 – 576 μονάδων. Αν αυτό δεν επιτευχθεί τότε θα επαληθευτεί η πρόβλεψη του  Βαγγέλη Σιούτη από το τέλος της κουτσουρεμένης λόγω αργιών εβδομάδας: «Μια  πτωτική διάσπαση των 578 μονάδων θα οδηγήσει τον ΓΔ στην επόμενη στήριξη του απλού ΚΜΟ 200 ημερών στις 567 μονάδες. Επί της ουσίας όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί, από 12/7 ο Γενικός Δείκτης κινείται σε ένα στενό εύρος διακύμανσης με χαμηλούς τζίρους, που έχει ταλαιπωρήσει τους λιγοστούς ενεργούς επενδυτές και δικαιολογεί την στάση αναμονής που τηρεί η πλειοψηφία των Ξένων επενδυτών».

Στην πρώτη, σύνοδο του μήνα ο 25άρης επέστρεψε σε καθαρά πτωτική κίνηση. Άνοιξε με ανοδικό χάσμα και κινήθηκε νευρικά πλάγια ως το +0,16% μέχρι τις 10:48 και κατόπιν ξεκίνησε η αναζήτηση για το ελάχιστο μέρας, ως και τις δημοπρασίες. Το κατώτερο ήταν οι 1534,10 μονάδες ενώ το μέγιστο οι 1565,95 και εμφανίστηκε στις 10:34. Το κλείσιμο  έγινε στις 1534,86 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 8,588 από 9,299 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 1351 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1569,75 μονάδες και κατώτερο στις 1530,00. Επίσης άλλαξαν χέρια 193 ΣΜΕ για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1534,86 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Νοεμβρίου ορίστηκε στις 1537,50 και της επόμενης στις 1537,25, με 6600 ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Νοεμβρίου όταν για τη σειρά Δεκεμβρίου είναι 521. Διατήρησαν την προπορεία των ΣΜΕ έναντι του δείκτη παρά τη διάψευση των αισιόδοξων προσδοκιών τους τη Δευτέρα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Συνέχιση του σκηνικού ισχνών συναλλαγών καταγράφει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τα του πολιτικού σκηνικού να επηρεάζουν αρνητικά τα της Οικονομίας, σε συνέχεια της ανάγκης διαχείρισης της απόφασης του ΣΤΕ που ορίζει ότι το ΕΣΡ και μόνο, είναι αρμόδιο για τις τηλεοπτικές αδειοδοτήσεις.

Έτσι, μετά τη λήξη της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων με τους Δανειστές, για τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης, ο πήχης των προσδοκιών για ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το Δεκέμβριο έχει χαμηλώσει, πλέον, αισθητά, μεταθέτοντας τις προσδοκίες, ενδεχομένως, για τους πρώτους μήνες του επομένου έτους. Παράλληλα, καθυστερεί ο Κυβερνητικός ανασχηματισμός που θα αποτελέσει πρόκριμα των όποιων επιδιώξεων για το προσεχές διάστημα.

Ενόψει των παραπάνω, η επιτυχής ολοκλήρωση δύο Ιδιωτικοποιήσεων (Αστήρ, Χίλτον), της μεταβίβασης του 24% του ΑΔΜΗΕ σε Κινεζικό κολοσσό στον Ενεργειακό κλάδο και της προοπτικής συμμετοχής Ινδικού κολοσσού στο έργο της κατασκευής του Αεροδρομίου του Ηρακλείου, πέρασαν σχετικά απαρατήρητες, παρά το σημαντικό ειδικό τους βάρος, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια να ολοκληρωθεί το deal του ΔΕΣΦΑ με του Αζέρους.

Ο αδύναμος Τραπεζικός κλάδος, εξαιτίας της καθυστέρησης των εξελίξεων περί τα διοικητικά δύο Τραπεζών και των νομοθετικών διαρρυθμίσεων για τα NPLs, δεν επιτρέπει τη συναλλακτική βελτίωση στο Χρηματιστήριο, παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται από άλλες Δεικτοβαρείς μετοχές που κινούνται καθημερινά.

Έτσι, η μεν υπέρβαση των 600 μονάδων καθίσταται πλέον απαγορευτική, μεταθέτοντας το ενδιαφέρον στην επιβεβαίωση των επιπέδων στήριξης που επισημαίνει η τεχνική ανάλυση (580 η πρώτη κρίσιμη), στην αναπόφευκτή πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη. Προσβλέποντας πάντα ότι η υπομονή των κατεχόντων Ελληνικούς τίτλους θα συνεχίσει να έχει επαρκή αποθέματα, ώστε να αποφευχθεί κάποια κίνηση αποεπένδυσης, στο βαθμό που διατηρείται η ψύχραιμη στάση στα δρώμενα του Διεθνών Αγορών.

Το σενάριο, επομένως, της συσσώρευσης σε ελεγχόμενη ζώνη είναι ίσως το καλύτερο που μπορεί να βιώσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενόσω μείζονες εξελίξεις στην Οικονομία δεν δρομολογούνται και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις "όλων προς όλους" κλιμακώνονται.

Στο μεταξύ, η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ ολοκληρώνεται και στις 8/11 θα γνωρίζουμε τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, με την Κλίντον να είναι η πιθανότερη, επιλογή αδιαμφισβήτητα επιθυμητή για τις Αγορές, αφού τυχόν εκλογή του Τράμπ σηματοδοτεί είσοδο σε 'αχαρτογράφητα ύδατα'. Παράλληλα, το Πετρέλαιο υποχωρεί πάλι αφού αποτυγχάνει ο έλεγχος των προσφερόμενων ποσοτήτων από τις εκτός ΟΠΕΚ Χώρες, διαχέοντας αρνητικό μήνυμα για τις προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας και ενδεχομένως και των Διεθνών Αγορών.

Σήμερα

Το διεθνές κλίμα έχει βαρύνει πολύ καθώς οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ δίνουν πληροφορίες για τον νικητή της αναμέτρησης για το Λευκό Οίκο που βρίσκονται δίπλα -  δίπλα και στο όριο του στατιστικού σφάλματος. Η αβεβαιότητα αφορά κύρια στην περίπτωση επικράτησης του κ Τραμπ αλλά οι ψύχραιμοι αναλυτές υπογραμμίζουν πως και η κ Κλίντον δεν είχε ξεκαθαρίσει την πολιτική της στην οικονομία γιατί η προεκλογική εκστρατεία περιορίστηκε στις προσωπικές επιθέσεις μεταξύ των υποψηφίων και ελάχιστα στα ζητήματα της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Οι ασιατικές αγορές σήμερα Τετάρτη πέρασαν όλες σε πτώση με εξαίρεση τις μικρής ισχύος αγορές μετοχών της Ταϊλάνδης και της Ινδονησίας. Οι υπόλοιπες εμφανίζουν απώλειες με τον Nikkei στο -1,76%, τον Hang Seng με μεταβολή -1,43%, KOSPI με απώλειες -1,42%,  ο All Ordinaries στην Αυστραλία έχασε -1,19%, ο Shanghai Composite με -0,63%, και τον Shenzhen Composite ομοίως.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές εντός του 2017, εκτίμησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ - από το βήμα συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία, με τον τίτλο «Europe in peril, Cyprus in play» - θέτοντας ωστόσο, ως αναγκαία συνθήκη τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι οι τέσσερις από τις συνολικά πέντε χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία,Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος) που δέχθηκαν τη βοήθεια του ESM, έχουν ήδη επιστρέψει στις αγορές και αποτελούν «success story».

«Ράλι» επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά ετοιμάζει η Cosco για τη νέα χρονιά, προκειμένου να αλλάξει η όψη του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας το συντομότερο δυνατό. Παρά το γεγονός ότι έχει δεσμευτεί για επενδύσεις 294 εκατ. ευρώ στην πενταετία και 350 εκατ. ευρώ τη δεκαετία, η Cosco «βάζει μπροστά τις μηχανές» με έργα αξίας 140 εκατ. ευρώ από το 2017.

Μάλιστα, οι ίδιοι οι Κινέζοι έχουν δηλώσει ότι οι επενδύσεις που θα κάνουν θα ξεπεράσουν τις δεσμεύσεις τους και θα φτάσουν τα 550 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις πρώτες επενδύσεις που ενέκρινε το νέο δ.σ. του ΟΛΠ, ΟΛΠ+0,40% συνολικής αξίας 140 εκατ. ευρώ, αφορούν τις περισσότερες από τις δραστηριότητες του λιμανιού.

Αρνητική απόκλιση στα οικονομικά τους άνω του 10% από τον στόχο του εξαμήνου παρουσιάζουν 25 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, ενώ δύο δεν έχουν αποστείλει στοιχεία σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, 48 Νομικών Προσώπων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και 25 Δημοσίων Επιχειρήσεων με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Αυξάνονται ιλιγγιωδώς τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της τρίτης τριμηνιαίας έκθεσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, τα χρέη πλησιάζουν πλέον τα 17 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 από το ΚΕΑΟ είχαν αποσταλεί 298.324 ατομικές ειδοποιήσεις σε οφειλέτες ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ. Όπως αναφέρει η έκθεση, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016 το συνολικό ποσό των 13.664.457.338,21 ευρώ σε οφειλές που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ είχε διαμορφωθεί στα 16.923.509.027,87 ευρώ (τρέχον υπόλοιπο).

Το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης επαναφέρει στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, σε έγγραφο του εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 7 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας θα βρίσκονται στο επίκεντρο της επόμενης αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 14 με 21 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ «προφανώς αναφερόταν στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης», το οποίο αποτελεί μέρος της δεύτερης αξιολόγησης, σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας το έγγραφο του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, όπου γίνεται λόγος για επαναφορά του ασφαλιστικού στην ατζέντα. Κατά τους ίδιους κύκλους, «το ασφαλιστικό, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως  και ο αρμόδιος υπουργός,  έχει ολοκληρωθεί κατά την πρώτη αξιολόγηση. Ως εκ τούτου, "άνοιγμα του ασφαλιστικού" εκ νέου δεν υφίσταται».

Ο Γεώργιος Χαντζηνικολάου εξελέγη νέος πρόεδρος του δ.σ. της Τράπεζας ΠειραιώςΠΕΙΡ-4,64% κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Τρίτη. Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα, στη συνεδρίαση της Τρίτης το δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς εξέλεξε τους κυρίους Γεώργιο Χαντζηνικολάου, Σολομώντα Μπεράχα και Enrico Tommaso Cucchiani ως νέα μη εκτελεστικά μέλη σε αντικατάσταση παραιτηθέντων μελών. Στη συνέχεια, το δ.σ. εξέλεξε ομόφωνα τον κ. Γεώργιο Χαντζηνικολάου ως νέο του Πρόεδρο. Ο κ. Χαντζηνικολάου αναλαμβάνει τα καθήκοντά του άμεσα.

Ενδιαφέρον για τη διαχείριση κόκκινων δανείων, κυρίως επιχειρηματικών, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ της Attica Bank εκδήλωσαν επτά funds, σύμφωνα με πληροφορίες, που κάνουν λόγο για ταυτόχρονη τοποθέτηση κεφαλαίων περίπου 70 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας, όπως αυτές προέκυψαν από τα περσινά stress tests.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα εξεταστούν οι προσφορές από τα επτά funds, προκειμένου η διαδικασία να καταλήξει σε έναν προτιμητέο επενδυτή έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Περισσότεροι από 510.000 καταναλωτές έχουν προχωρήσει έως σήμερα, σε διακανονισμό των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ,ΔΕΗ-1,68% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιχείρησης. Μάλιστα, το συνολικό ύψος των ρυθμισμένου χρέους ανέρχεται σε 1,335 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ παρέτεινε έως τις 31 Δεκεμβρίου την προθεσμία ένταξης των πελατών της στο πρόγραμμα διακανονισμού των ληξιπρόθεσμών οφειλών τους.

Την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου, θα δημοσιευθούν τα οικονομικά μεγέθη της Motor Oil Α.Ε., για το εννεάμηνο του 2016. Για την επόμενη ημέρα (17/11), έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση επενδυτών και αναλυτών. 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Οριακή αύξηση εμφάνισε τον Οκτώβριο ο ρυθμός ανάπτυξης του μεταποιητικού κλάδου στις ΗΠΑ, καθώς ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας αυξήθηκε στις 51,9 μονάδες, έναντι 51,5 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 51,7 μονάδες.  Η επίδοση των 51,9 μονάδων αποτελεί την καλύτερη των τελευταίων τριών μηνών.

Πτώση της τάξης του 0,4% εμφάνισαν τον Σεπτέμβριο οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο κατά 0,4%. Τον Αύγουστο, οι δαπάνες είχαν υποχωρήσει κατά 0,7%. Όσον αφορά το σύνολο του εννεάμηνου, κατέγραψαν άνοδο κατά 4,4%.

Πτώση εμφάνισαν τον Οκτώβριο οι πωλήσεις της General Motors στις ΗΠΑ, καθώς υποχώρησαν κατά 1,7% σε 258.626 οχήματα, έναντι 262.993 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Συνολικά, οι πωλήσεις όλων των αυτοκινητοβιομηχανιών αναμένεται να καταγράψουν μείωση της τάξης του 7% καθώς ο Οκτώβριος του 2016 διέθετε δύο λιγότερες εργάσιμες ημέρες από τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, οι πωλήσεις - προσαρμοσμένες σε ημερήσια βάση - εκτιμάται ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Την προσφορά της για την εξαγορά της Tronc Inc. απέσυρε η Gannett Co, δίχως ωστόσο, να καταστούν γνωστοί οι λόγοι της απόφασή της. Οι δύο εταιρείες βρίσκονταν υπό συνεχείς διαπραγματεύσεις από τον περασμένο Απρίλιο. Η Tronc είναι εκδότρια εταιρεία των εφημερίδων Chicago Tribune και Los Angeles Times.

Ζημιές 387 εκατ. δολαρίων εμφάνισε στο γ’ τρίμηνο του 2016, η Shire PLC, λόγω του υψηλού κόστους συγχώνευσης με τη Baxalta Inc.

Τα έσοδα αντίθετα, αυξήθηκαν σε 3,5 δισ. δολάρια, έναντι 1,7 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Για το σύνολο του 2016, οι αναλυτές αναμένουν κέρδη 903 εκατ. δολαρίων και έσοδα 3,6 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι η ιρλανδική φαρμακοβιομηχανία εξαγόρασε πρόσφατα τη Baxalta, έναντι 32 δισ. δολαρίων.

Την περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας προανήγγειλε η Thomson Reuters Corp, προχωρώντας στην αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της σε συνολικά 39 χώρες. Από τις περικοπές αναμένεται να επηρεαστεί το 4% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της.

Για το γ’ τρίμηνο του 2016, τα καθαρά έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 286 εκατ. δολάρια, έναντι 293 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 1% στα 2,74 δισ. δολάρια. 

Με σταθερό ρυθμό αυξήθηκε τον Οκτώβριο ο μεταποιητικός κλάδος στη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία της HIS Markit. Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 54,3 μονάδες, έναντι 55,5 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι οι επιδόσεις άνω των 50 μονάδων, σηματοδοτούν την ανάπτυξη του κλάδου. Οι 54,3 μονάδες υπερβαίνουν σημαντικά το μέσον όρο των 51,5 μονάδων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα