Με χαμηλότερο τζίρο, μια σύνοδος με τον Γ.Δ. σε πορεία ακριβώς αντίθετη από χθες

Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2016 15:44
UPD:15:45
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

του Κώστα Ιωαννίδη

Στην πρώτη σύνοδο του Νοεμβρίου έχουμε μια προσπάθεια ολικής ανατροπής της ανοδικής δυναμικής που επικράτησε χθες.  Οι θεσμικοί επέβαλλαν πιέσεις σταθερής έντασης με αποτέλεσμα οι δείκτες από την έναρξη ως 14:39 να αναζητούν το ελάχιστο μέρας ενώ το μέγιστο αποτελούν τιμές που προέκυψαν στο πρώτο ημίωρο.

Οι δείκτες εμφάνισαν σήμερα απόλυτη ταύτιση με την πορεία του τραπεζικού δείκτη αλλά στην πτώση παίρνουν μέρος οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες σε αντίθεση με τις εξελίξεις στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.

Μετά το μέσο της διαπραγμάτευσης είναι εμφανής η προσπάθεια να επιβάλλουν οι θεσμικοί ξανά το ανοδικό κλίμα με φρένο στην πτώση μετά το ελάχιστο. Οι τιμές των δεικτών ξεκίνησαν πάνω από το κλείσιμο της Δευτέρας, αλλά με τζίρο κλασικά χαμηλό, στις 14:30 ξεπερνούσε τα 16 εκατ. ευρώ. Όμως σε αυτά περίπου τα 0,250, από 1,66 χθες, αφορούσαν πακέτα.  

Οι βασικοί δείκτες απέκτησαν πτωτική πορεία από το πρώτο λεπτό αλλά η κίνηση σε θετικό πεδίο κράτησε τόσο λίγο ώστε στις 10:50 οι απώλειες των τραπεζικών blue chip πέρασαν τον Γ.Δ. σε αρνητικό πεδίο και όρισαν ελάχιστο στις 584,11 από 584,57 μονάδες, που αντιστοιχούσε σε πτώση -1,19%.

Η νευρική διαπραγμάτευση σήμερα με καθοδική διεξάγεται με τις αγορές του ευρώ επίσης με ξεκίνημα στο θετικό πεδίο αλλά αργότερα πέρασαν σε απώλειες σταθερές σχετικά στη συνέχεια.

Στις 14:40 ο Γ.Δ. πέρασε σε πορεία απομάκρυνσης από τις 584,00 μονάδες και μετά τις 15: 20 η απώλειες του αντιστοιχούσαν  στο -0,85% λίγο μετά τη μέση των συναλλαγών όταν οι δείκτες των αγορών του ευρώ παρουσιάζουν πτωτική εικόνα μεταβολών της τάξης του -0,2% ως -0,3%.

Στο Χ.Α. οι επενδυτές κρατούν τον Γ.Δ. μετά το ελάχιστο σε αρνητικό πεδίο, αλλά τον άφησαν σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε πάνω από 6 μονάδες άνοδο από το κατώτερο ημέρας. Τη διάθεση για τοποθετήσεις στις αξίες υψηλού ρίσκου του Χ.Α. έχει επηρεάσει η διεθνής ατμόσφαιρα, αφού έξω το επενδυτικό φρόνημα είναι σε κατάσταση προσμονής.

Οι επενδυτές έχουν θορυβηθεί από την είδηση ​​ότι Χίλαρι Κλίντον, μόλις μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές και Ντόναλντ Τραμπ στις δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν ποσοστά με μείωση της διαφοράς ακόμη και πριν επιστροφή στην επιφάνεια της διαμάχης για τα email.

Η τιμή του μεξικανικού πέσο, το οποίο ενισχύεται μαζί με τις πιθανότητες για τη νίκη της Κλίντον, έπεσε, ενώ το δολάριο ΗΠΑ παρέμεινε αδύναμο έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων.

Στην Αθήνα, αν και οι όγκοι δεν ανεβαίνουν, ο τραπεζικός δείκτης με τη διάθεση για απόρριψη του κινδύνου στις τραπεζικές μετοχές παρασύρει πολλούς κλαδικούς δείκτες σε πτώση.

Οι αντιδράσεις των ταύρων στις πιέσεις που εμφανίστηκαν και προκάλεσαν την εγγραφή του ελάχιστου, ήταν έντονες μετά τις 14:40 με αποτέλεσμα η μεταβολή του Γ.Δ. από τις 15:00 να διατηρείται στο -0,70% με την ΕΕΕ να κερδίζει σήμερα περί το +0,30%.  

Η διαπραγμάτευση γίνεται με πτωτικής κλίσης πλάγια πορεία, που έδειξε ως πιθανό τέλος για τον Γ.Δ. σε πτωτική μεταβολή κάτι δηλαδή ανάλογο με αυτό που κάνουν οι υπόλοιποι δείκτες στην Ευρωζώνη. Θα λέγαμε πάντως ότι διαφαίνεται η τάση διατήρησης της δυναμικής συσσώρευσης με πτώση υπολογίσιμης ορμής  για αρκετά blue chip.

Οι ρυθμοί συναλλαγών δείχνουν πως θα εμφανιστεί χαμηλότερος, σε σύγκριση με την περασμένη σύνοδο, καθαρός τζίρος.

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν πτωτικές μεταβολές μετά από νευρικό καθοδικό ξεκίνημα, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης.

Η  εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX -0,11%, ο CAC -0,18% και για τον FTSE100 άνοδος +0,16%. Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές παίρνουν τάση από εκεί και διαπραγματεύονται στα επίπεδα του +0,21% για τον S&P500 και +0,13% για τον Dow.

Στις 15:35 ο τζίρος ήταν 18,250 από 19,278 εκατ. ευρώ καλύτερος έναντι του μέσου τζίρου της περασμένης εβδομάδας που μετρήθηκε 35 λεπτά αργότερα από τη Δευτέρα.

Οι δείκτες έχουν μεταβολή -0,83% για τον ΓΔ που βρίσκεται στις 586,21 από 589,95 μονάδες χθες, και -1,20% για τον 25άρη με τον FTSEM στο -0,63%.  Η αξία των πακέτων είναι 0,250 από 1,659 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 29 από 37 και των πτωτικών 55 από 44 με αμετάβλητες τις 15 από 14.

Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας και το μέγεθός της θα προκύψει βάσει της πορείας των μετοχών των τραπεζών εκτός αν το άνοιγμα  της Νέας Υόρκης είναι τόσο δυνατό που θα «σκεπάσει» το κλίμα στην Ευρώπη και στην Αθήνα. 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα