Σταθεροποιητικά το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2016 11:07
UPD:11:07
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Σταθεροποιητικά εκκινεί στον Νοέμβριο το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να θέτουν ως άμεσο στόχο την ανακατάληψη του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά κατά 0,15% στις 590,27 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει απώλειες κατά 0,16% στις 1.560,86 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 2,08 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 17 ενισχύονται, 17 υποχωρούν και οκτώ παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,38% στις 505,20 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά 1,07% και η Alpha Bank κατά 0,64%. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς αντίθετα, διολισθαίνει κατά 0,66% ενώ της Eurobank διατηρείται σταθερή.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Τιτάνα υποχωρεί κατά 1,32% ενώ ισχυρές απώλειες της τάξης του 3% εμφανίζει η μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, η ΔΕΗ σημειώνει κέρδη κατά 1%, ο Ελλάκτωρ κατά 0,80% και ο ΟΛΠ κατά 0,79%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, απαισιοδοξία για το ύψος της ανάπτυξης εκφράζει στην τριμηνιαία έκθεσή του, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα κινδύνου για την αύξηση του ιδιωτικού χρέους, που πλέον προσεγγίζει το ύψος του δημοσίου χρέους.

Αντίθετα, τα στοιχεία του ΙΟΒΕ δείχνουν βελτίωση του οικονομικού κλίματος στις 93,8 μονάδες τον Οκτώβριο, έναντι 87,1 μονάδων τον αντίστοιχο μήνα του 2015 και 91,4 μονάδων τον Σεπτέμβριο του 2016. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το Ίδρυμα, προκύπτει ως αποτέλεσμα της σχετικής βελτίωσης των προσδοκιών στις υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Την ίδια ώρα, τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της στα Οινόφυτα ανακοίνωσε η PepsiCo - HBH, προχωρώντας παράλληλα, σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Pepsico για την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, Christophe Guille, η απόφαση για το «λουκέτο» ελήφθη στο πλαίσιο διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας. «Πρόκειται για μια δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση για την εταιρεία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απαιτητικές προκλήσεις της αγοράς» πρόσθεσε ο κ. Guille.

Στο «μέτωπο» των αποκρατικοποιήσεων, η κινεζική εταιρεία State Grid International Development Ltd αναδείχθηκε προτιμητέος στρατηγικός επενδυτής για την πώληση του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ,  ενώ η οριστική απόφαση για την πώληση θα ληφθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων που έχει οριστεί για τις 24 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα που προσέφερε η κινέζικη εταιρεία ανήλθε σε 320 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα