ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Μάρτιο

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2005 12:09

Χαμηλότερη των τελευταίων 20 μηνών ήταν τον Μάρτιο η τιμή του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος που διαμορφώθηκε στο 90 από 92,3 τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών οικονομικής συγκυρίας που έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΟΒΕ.

Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον προηγούμενο μήνα αποδίδεται στη μείωση του Δείκτη Προσδοκιών στις Κατασκευές, και με μικρότερη ένταση, στην Βιομηχανία, ενώ οριακά πτωτική ήταν η εξέλιξη του Δείκτη Εμπιστοσύνης στους Καταναλωτές. Η τάση αυτή υπερκέρασε την θετική συμβολή από την ενίσχυση του κλίματος στις Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, είχε παρουσιάσει τον Ιανουάριο 2005 ανακοπή της πτωτικής τάσης που χαρακτήρισε την πορεία του όλο το β' εξάμηνο του 2004.

Σημειώνεται ότι στην Ε.Ε. των «25» ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος μειώθηκε το Μάρτιο κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες, για τρίτο συνεχή μήνα. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 99,7 μονάδες ενώ για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2003 κινείται σε επίπεδα κατώτερα του μακροχρόνιου μέσου όρου.

Αναλυτικά οι εξελίξεις στους κύριους τομείς της ελληνικής οικονομίας:

Βιομηχανία: Τον Μάρτιο οι εκτιμήσεις στον τομέα της Βιομηχανίας παρουσιάζονται αποδυναμωμένες σε σχέση με τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα μείωση του σχετικού δείκτη από 98,4 τον Φεβρουάριο σε 96,1 μονάδες. Η πτώση που καταγράφεται αποδίδεται στη σχετική στασιμότητα των επιπέδων ζήτησης, που εκτιμώνται κατώτερα των κανονικών για την εποχή, και τη διατήρηση των αποθεμάτων σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά. Οι προβλέψεις πάντως διατηρούνται θετικές, υπόκεινται όμως σε ισχυρές αβεβαιότητες.

Κατασκευές: Το δυσμενές οικονομικό κλίμα στον κλάδο των Κατασκευών παραμένει, καθώς ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών μειώνεται περαιτέρω στις 59,6 μονάδες έναντι 62 μονάδων τον Φεβρουάριο. Η εξέλιξη του δείκτη επηρεάστηκε από τις αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών και τις προβλέψεις για την απασχόληση. Το 73% των επιχειρήσεων κρίνει ότι το πρόγραμμα εργασιών είναι κατώτερο του κανονικού. Εκτίμηση που συνηγορεί με την άποψη του 63% των επιχειρήσεων ότι η πορεία των εργασιών σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο είναι μειωμένη. Αρνητικές προβλέψεις διατυπώνονται και για την απασχόληση τους προσεχείς μήνες. Το 28% των επιχειρήσεων κρίνει ως σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα την ανεπάρκεια ζήτησης.

Λιανικό Εμπόριο: Τον Μάρτιο καταγράφεται αύξηση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο στις 107 μονάδες. Κύριο στοιχείο που συνέβαλε σ' αυτό ήταν οι θετικότερες εκτιμήσεις για τα τρέχοντα επίπεδα των πωλήσεων, οι οποίες τροφοδότησαν και πιο αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία των πωλήσεων τους προσεχείς μήνες. Αντίθετα, αρνητική ήταν η επίδραση των αποθεμάτων καθώς διαφαίνεται διόγκωση τους.

Υπηρεσίες: Στις Υπηρεσίες ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών παρουσίασε άνοδο προσεγγίζοντας τις 93,8 μονάδες έναντι 90,9 τον Φεβρουάριο, τιμή από τις υψηλότερες του τελευταίου εξαμήνου. Η εξέλιξη αυτή προέρχεται από τις θετικότερες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα κατάσταση. Συγκεκριμένα το 30% κρίνει ότι η κατάσταση της επιχείρησης κατά το α' τρίμηνο του 2005 βελτιώθηκε ενώ αυξημένο είναι και το ποσοστό των επιχειρήσεων που εκτιμά τη ζήτηση υπηρεσιών την τελευταία περίοδο ανοδική.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα