Διάβημα διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ στον υπουργό Οικονομικών

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2005 13:39

Διάβημα διαμαρτυρίας επέδωσε το μεσημέρι η ηγεσία της ΓΣΕΕ στον υπουργό Οικονομικών για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.

Στο διάβημα τονίζεται ότι «η αναπροσαρμογή - αύξηση από 1/4/2005 των συντελεστών του ΦΠΑ έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της έμμεσης φορολογίας σε είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα, κ.λ.π.) κατά 13% και στα υπόλοιπα κατά 5,5%.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η αύξηση αυτή μετακυλήθηκε στην αγορά, ενισχύοντας την ακρίβεια.

Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη μείωση της αγοραστικής δυνατότητας των εργαζόμενων.

Οι αυξήσεις της ΕΓΣΣΕ προσδιορίστηκαν από συγκεκριμένες παραδοχές και δεδομένα, με κυριότερο τον πληθωρισμό. Οι διαβεβαιώσεις που δίδονταν τότε (άνοιξη του 2004) ήταν ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξουν πληθωριστικές πιέσεις, αλλά ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί.

Δυστυχώς όμως τα δεδομένα ανατράπηκαν, με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης και των επιλογών της, όπως αυτή της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ με τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους».

Η ΓΣΕΕ ζητά «την ανάκληση των πρόσφατων φοροεισπρακτικών μέτρων, τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τη χορήγηση αύξησης μισθών, ημερομισθίων και συντάξεων τουλάχιστον κατά 1,5%, ώστε να εξασφαλιστούν στοιχειωδώς τα οικονομικά επίπεδα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, και την καθιέρωση εργατικού τιμαρίθμου που θα παίρνει υπόψη του την πραγματική αύξηση του πληθωρισμού».

Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η πραγματική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων θα έχει σαν αποτέλεσμα και την σημαντική μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας κατά 0,3%.

Η ΓΣΕΕ δήλωσε αποφασισμένη εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα΄των εργαζομένων να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα