Χρηματιστήριο Αθηνών: Απομακρύνεται από τον στόχο των 600 μονάδων

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016 10:55
UPD:10:57
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πτωτικά εκκινεί στην τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου, το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να μην εμφανίζουν διάθεση προσέγγισης του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,70% στις 584,57 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει απώλειες κατά 0,81% στις 1.548,28 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,09 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 13 ενισχύονται, 19 υποχωρούν και 11 παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,49% στις 497,45 μονάδες, καθώς η Eurobank σημειώνει απώλειες κατά 1,12% και η Alpha Bank κατά 0,64%. Από την πλευρά τους, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς διατηρούνται σταθερές σε 0,185 και 0,145 ευρώ, αντίστοιχα.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Lamda Development διολισθαίνει κατά 2,50% ενώ στο 1,80% διαμορφώνονται οι απώλειες για τη Coca - Cola HBC. Πτώση κατά 1,50% σημειώνει και η μετοχή της Viohalco. Στον αντίποδα, η Jumbo ενισχύεται κατά 1,95%, η Folli-Follie κατά 1,14% και η Grivalia Properties κατά 1,02%.

Στα της διαπραγμάτευσης, πηγές της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, διαβεβαίωσαν ότι «όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν για την - όσο το δυνατόν - συντομότερη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης». Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν εποικοδομητικές τις συζητήσεις που προηγήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, και επιβεβαίωσαν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα στα μέσα Νοεμβρίου.

Υπάρχει ήδη ένας οδικός χάρτης για το χρέος και αυτός βρίσκεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup του Μαΐου, υποστήριξε από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι προβλέπονται βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, η εφαρμογή των οποίων συνδέεται άρρηκτα με την υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος.

Την ίδια ώρα, η Συμβουλευτική Επιτροπή των δεικτών ftse/XA ενέκρινε διάφορες αλλαγές στους βασικούς κανόνες διαχείρισης & υπολογισμού των δεικτών FTSE/XΑ, με τις τροποποιήσεις να τίθενται σε ισχύ από την επόμενη εξαμηνιαία αναθεώρηση τον Μάιο του 2017. Πλέον η αναθεώρηση της σύνθεσης των δεικτών θα πρέπει να βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά το τέλος Απριλίου και Οκτωβρίου. Η κεφαλαιοποίηση θα υπολογίζεται κατά την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του Απριλίου και του Οκτωβρίου.

Επίσης, η Συμβουλευτική Επιτροπή ενέκρινε αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών ως αποτέλεσμα της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης της σύνθεσής τους για το διάστημα Απρίλιος 2016 - Σεπτέμβριος 2016. Στον ftse/XA Large Cap εισέρχεται ο Σαράντης και διαγράφεται η ΕΥΔΑΠ. Στον Mid Cap έχουμε 5 προσθήκες (Ιntralot, Attica Bank, Nηρεύς, Αudiovisual, Unibios) και 10 διαγραφές (Δρομέας, Ικτίνος, Κανάκης, Q&R, Creta Farms, OΛΘ, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης, Centric και Σαράντης).

Στα επιχειρηματικά νέα, οι D-Marine Investments Holding B.V. θυγατρική της Dogus Holding A.S. και ΤΕΜΕΣ Α.Ε. φορέας ανάπτυξης της Costa Navarino, είναι οι νέοι ιδιοκτήτες του Hilton καθώς η Alpha Bank ανακοίνωσε την υπογραφή οριστικής συμφωνίας για την πώληση της συμμετοχής της στην Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε. μετόχου του Hilton Αθηνών.

Τέλος, στον επιχειρηματικό όμιλο του Ιβάν Σαββίδη μεταβίβασε το μετοχικό κεφάλαιο που διαθέτει στη «Σουρωτή Α.Ε.» η επενδυτική εταιρεία First Athens Corporate Finance. Η απόφαση ελήφθη βάσει των διαβεβαιώσεων του κ. Σαββίδη, για την περαιτέρω ανάπτυξη της Σουρωτή Α.Ε. και τον σεβασμό προς τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία. Σημειώνεται ότι επίσημη πρόταση για την αγορά των μετοχών της Σουρωτή έχει καταθέσει και η Coca - Cola HBC.  

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα