Market Beat: Βελτίωση στην εικόνα της οικονομίας που θα συνδυαστεί όμως, με τα διεθνή

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016 09:53
UPD:09:54
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η διακοπή της αλυσίδας των ανοδικών εβδομάδων του Οκτώβρη με το -0,90% για τον ΓΔ, την περασμένη, δεν είναι πιθανό να προσφέρει την ευκαιρία στην σημερινή και τελευταία σύνοδο του μήνα, να αναιρέσει το ανοδικό, σε μηνιαία βάση, αποτέλεσμα. Ο ΓΔ για τον Οκτώβριο εμφανίζει άνοδο της τάξης του 4% και οι διακυμάνσεις του σε εβδομαδιαία βάση δεν ξεπερνούν το 2,5%, με συνέπεια η σημερινή συνεδρία να είναι απίθανο να την εξαφανίσει.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η στήλη επιμένει στην εκτίμησή της πως δεν χάλασε, από μια πτωτική εβδομάδα, η μεσοπρόθεσμη τάση η οποία διαμορφώθηκε τον δέκατο μήνα. Στη  διάρκεια της φάνηκε να εμφανίζονται πιέσεις στις Τράπεζες, που κορυφώθηκαν ωστόσο και εκτονώθηκαν στην τελευταίες συνεδριάσεις. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας η εμφάνιση των animal spirits στη Wall Street έδειξε πως ως τις προεδρικές εκλογές, υπάρχει πιθανότητα παραμονής τους στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία. Στις ΗΠΑ η προεδρική προεκλογική εκστρατεία ανεβάζει θερμοκρασία και πλησιάζει την κατάσταση… βρασμού. Ήδη εδώ και μήνες έχει απασχολήσει το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων στη ροή των ειδήσεων από τις ΗΠΑ. Εισέρχεται δε στην τελική της ευθεία, στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας που είναι λίγο πριν από την ψηφοφορία την Τρίτη στις 8 του Νοέμβρη. Εντούτοις, ο αγώνας μεταξύ της  Χίλαρι Κλίντον των Δημοκρατικών και του Donald Trump των Ρεπουμπλικανών, φαίνεται πως ακόμα και στις… «καθυστερήσεις» έδωσε και θα δώσει εκπλήξεις που κινούν την αγορά. Σήμερα στις ασιατικές συναλλαγές τα futures της αγοράς στη Νέα Υόρκη δείχνουν ότι το άνοιγμα της Wall Street θα είναι ανοδικό. Ωστόσο η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει την κατηφόρα της. Τα πρόσφατα δεινά του πετρελαίου αφορούν στην αποτυχία να ζητηθεί το Σάββατο από τους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ να προβούν σε συγκεκριμένη δέσμευση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Οργάνωσης Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών για περιορισμό της παραγωγής που θα στηρίξει τις τιμές.

Πάει και ο Οκτώβρης. Τα κέρδη του, χωρίς την τελευταία του σύνοδο, ξεπερνούν οριακά το 4%. Με τον 25άρη ακριβώς στο +4%, όταν ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφανίζει μηνιαία άνοδο +2,90%. Τα στατιστικά για τις μετοχές του 25άρη τον καθιστούν μήνα που οι θεσμικοί κινήθηκαν στοχεύοντας στην αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους, ώστε να τα προσαρμόσουν κατάλληλα. Επιδιώκοντας την εγγραφή όσο το δυνατό καλύτερης απόδοσης στο τέλος του έτους. Είναι οι μέρες που ενισχύουν τις θέσεις τους σε εταιρίες που εκτιμούν ότι έχουν προοπτικές ανόδου ως τις 31 Δεκεμβρίου, χωρίς τοποθέτηση επιπλέον κεφαλαίων. Άρα ρευστοποιούν μετοχές εταιριών χωρίς, κατ’ αυτούς, πιθανότητα ανόδου στο 2016, για να αγοράσουν περισσότερες από φετινούς νικητές του ταμπλό.   

Έχουν άλλωστε διαχωριστεί ευκρινέστατα τα blue chip, για αυτή την άχαρη και σκληρή χρηματιστηριακά χρονιά. Οι μεγάλοι νικητές, όταν ο 25άρης εμφανίζει απώλειες -14,86% από το τέλος του 2015, είναι οι μετοχές με διψήφια απόδοση που είναι: ΜΥΤΙΛ +42,78%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +37,50%, ΜΠΕΛΑ +27,22%, ΦΦΓΚΡΠ +21,50%, ΛΑΜΔΑ +19,55%, ΤΙΤΚ +16,41%, ΤΕΝΕΡΓ +13,01%, και ΜΟΗ +11,16%. Περίπου το ένα τρίτο των υπαρχόντων σήμερα τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει προσφέρει αξιοζήλευτες αποδόσεις, επί του κεφαλαίου που τοποθετήθηκε στο τέλος του 2015. Αν προσθέσουμε σε αυτό και την πληροφορία ότι εντοπίζονται ακόμα τέσσερα blue chip με κέρδη στο 2016 από +1,2% ως +6,60% (ΕΥΔΑΠ +6,6%, ΜΕΤΚ +5,85% ΕΕΕ +2,93% και ΕΛΠΕ +1,24%), τότε με 12 ανοδικές στις 25 μετοχές, η βουτιά κατά περίπου -15% για τον δείκτη, ειδοποιεί για ομάδα μετοχών με μεγάλες ζημιές για τους μετόχους τους.

Οι μετοχές που ηττήθηκαν φέτος ήταν οι τράπεζες. Μπορούσε κάποιος να το προβλέψει από το καλοκαίρι του 2015, θα έλεγε κανείς. Μετά την επιβολή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, ήταν σχεδόν αυτονόητο πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα συναντούσανε μεγάλα προβλήματα στην προσπάθεια να δημιουργήσουν κέρδη. Τώρα, δυο μόλις μήνες πριν το πέρας του έτους, απώλειες μεγαλύτερες του 25άρη (-14,86%) παρουσιάζουν οι τίτλοι: ΕΥΡΩΒ -48,56%, ΠΕΙΡ -47,18%, ΕΤΕ -46,06%,  ΑΛΦΑ -36,95%, ΔΕΗ -23,20%, ΒΙΟ -16,25% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -15,17%. Τα μη τραπεζικά blue chip με μεγάλες απώλειες είναι μόλις τρία. Η δε βουτιά τους είναι σαφώς μικρότερη των τραπεζών. Μεταβολές μικρότερες του δείκτη αλλά σχεδόν ισοδύναμες εμφάνισαν οι ΕΧΑΕ -13,96% και ΑΡΑΙΓ -12,59%. Έτσι θεωρούμε πως έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους κυνηγούς κερδών από τους νικητές του 2016.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Οι λεπτομέρειες των Προεδρικών εκλογών θα κινήσουν τις αγορές

Ο Κέινς στο κλασικό «The General Theory of Employment, Interest and Money» αναφέρει: «.. οι αποφάσεις των ανθρώπων που επηρεάζουν το μέλλον τους, είτε σε προσωπικό ή πολιτικό ή οικονομικό επίπεδο, δεν φαίνεται να εξαρτώνται από μια αυστηρά μαθηματικού τύπου προσδοκία, δεδομένου ότι η βάση για την πραγματοποίηση αυτών των υπολογισμών δεν υπάρχει ... είναι η έμφυτη επιθυμία μας για τη δραστηριότητα που κάνει τον τροχό του ανθρώπινου πολιτισμού να γυρίζει…» Σε αυτό του το σύγγραμμα, αναφέρθηκε στα animal spirits. Πολύ πριν εμφανιστεί το τμήμα της ψυχολογίας του ανθρώπου που αφορά στην Συναισθηματική Νοημοσύνη και πριν αναλυθεί διεξοδικά η επενδυτική ψυχολογία. Το ζωώδες πνεύμα σε απόλυτη μετάφραση για να περιγράψει τα ένστικτα, τις ροπές και τα συναισθήματα που επηρεάζουν και κατευθύνουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Αυτά μπορεί να μετρηθούν, για παράδειγμα, μέσα από δείκτες που παρακολουθούν τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο ή την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Οι εκλογές κυριαρχούν

Η Federal Reserve συνεδριάζει αυτή τη βδομάδα και θα δημοσιευτεί μια σημαντική έκθεση σχετικά με τις θέσεις εργασίας, στις ΗΠΑ, αλλά οι επενδυτές δικαιολογούνται να έχουν άλλα στο μυαλό τους. Η τελευταία υπενθύμιση ότι μια αναστάτωση στο αναμενόμενο αποτέλεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει απρόβλεπτες αντιδράσεις από τους επενδυτές, ​​ήρθε την Παρασκευή. Με την είδηση ότι το FBI εξετάζει νέα αποδεικτικά στοιχεία κατά την έρευνά του στον διακομιστή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της κ. Κλίντον. Αυτό ώθησε τις μετοχικές αξίες προς τα κάτω απότομα και οδήγησε τη μεταβλητότητα των εκεί χρηματιστηρίων σε υψηλά δύο εβδομάδων, βάσει του μετρητή φόβου,  Δείκτη VIX, για τους συναλλασσόμενους στη Wall Street.

Κάποιοι αναλυτές θεώρησαν ευκαιρία να θυμίσουν πως όταν και όποτε υπήρξε αβεβαιότητα για το Οβάλ Γραφείο, προκλήθηκαν ιστορικά προβλήματα για την αγορά. Η μελέτη των εκθέσεων των ημερών, μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι στη Wall Street αναμένουν η Κλίντον να γίνει η ένοικος του Λευκού Οίκου, αλλά να διατηρήσουν οι Ρεπουμπλικανοί την υπεροχή τους τουλάχιστον Βουλή των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α. Διατηρώντας με το αποτέλεσμα την τρέχουσα κατάσταση, που για αρκετούς έχει μορφή πολιτικού αδιεξόδου. Τις τελευταίες εβδομάδες, η υπεροχή της Κλίντον έχει διευρυνθεί, σύμφωνα με στοιχεία από αξιόπιστες δημοσκοπήσεις, προκαλώντας κάποια ανησυχία για το ενδεχόμενο οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν, ενδεχόμενα, τον έλεγχο τόσο της προεδρίας όσο και στο Κογκρέσο.

Αυτό θα ήταν κακό για ορισμένους τομείς, όπως της υγειονομικής περίθαλψης και ίσως του χρηματοπιστωτικού τομέα σύμφωνα με τον ο Eντ Κάμπελ, διαχειριστή κεφαλαίων στην Prudential Financial. Θυμίζουμε πως το πρόγραμμα του Ομπάμα για την περίθαλψη στις ΗΠΑ τρόμαξε μεν τις αγορές αλλά η μερική υλοποίηση του τις καθησύχασε αργότερα.

Οι αναλυτές των χρηματιστηρίων δεν επιτρέπουν στις αναλύσεις τους παρεμβάσεις από τις πολιτικές τους απόψεις. Για αυτούς, αν οι πολιτικοί δεν θέλουν να καταστρέψουν την καπιταλιστική οικονομία, δεν είναι απειλή. Όλοι οι άλλοι για τους αναλυτές καλώς να ορίσουν και ας κάνουν τη δουλειά τους, επαρκώς ή λανθασμένα. Οι αγορές θα το κρίνουν και θα αντιδράσουν είτε ομαλά είτε απελευθερώνοντας τα animal spirits. Ωστόσο οι αισιόδοξοι θεωρούν αδύνατο να επέλθει καταστροφή στην παγκοσμιοποίηση, από τον λαϊκισμό ή από την αφροσύνη των μέτρων που θα έπαιρνε μια κυβέρνηση. Γιατί τα animal spirits της παγκοσμιοποίησης για να εξαφανιστούν θα απαιτηθεί παγκόσμιος πόλεμος, σύμφωνα με τον Dr Ed Yardeni.

Βήματα επί τόπου

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2126,41 μονάδες είχε επίδοση -0,69% και στο 2016 διατήρησε κέρδη +4,03%. Ο Dow με +0,09% έκλεισε στις 18.161,19 μονάδες ενώ στο έτος κερδίζει +4,22%. Ο S&P400 ανέβηκε -1,77% με επίδοση φέτος +7,23% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -2,50%, αποδίδει στο έτος +4,55%. Ο δε Nasdaq, με πτώση -1,28%, μείωσε τα κέρδη του για το 2016 στο +3,65%. Ο χρυσός με άνοδο στη βδομάδα +0,73%, διατηρεί κέρδη στο έτος 20,32%. Παράλληλα το πετρέλαιο βούτηξε -4,59%. Στο 2016 κερδίζει 31,27%.

Ο Nikkei, με μεταβολή +1,52%, χάνει στο έτος -8,34%. Ο FTSE100 του Λονδίνου έχασε -0,34% στη βδομάδα και κερδίζει +12,08% στο 2016. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε -0,14%, με απόδοση -0,44% το 2016, αλλά ο CAC ενισχύθηκε με μεταβολή +0,28% και ετήσια μεταβολή -1,91%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +1,11% και στο έτος αποδίδει -3,59%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία προσέθεσε +0,92% και στο 2016 χάνει -19,12%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +0,31%, και στο έτος ενισχύεται +48,35%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού έπεσε -0,85%, με επίδοση στο 2016 +11,70%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,67%, και επίδοση για το 2016 +2,96%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία είχε πτώση -0,48%, στο 2016 αποδίδει +6,81%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε -1,80% και στο 2016 έχει κέρδη +4,75%. Άνοδο +0,43% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -12,29%.

Οι προσδοκίες επί των επιτοκίων

Για την τρέχουσα εβδομάδα οι προσδοκίες των επενδυτών είναι επίσης χαμηλά για το ενδεχόμενο ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή την Τρίτη και την Τετάρτη, δεδομένου μάλιστα ότι η συνάντηση γίνεται μερικές μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές. Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME Group την Παρασκευή, οι πιθανότητες υποδηλώνουν λιγότερο από 10% η Fed να αυξήσει τα επιτόκια ενώ υπάρχει είναι ένα 75% πιθανότητες η Fed να αυξήσει τα επιτόκια το Δεκέμβριο.

Αυτό που θα μπορούσε να ταράξει τις αγορές μετοχών, ωστόσο, κάποιο σχόλιο από την Τζάνετ Γιέλεν, που θα μπορούσε να υποδεικνύει την χρονική στιγμή της επόμενης αύξησης. Στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου το περασμένο έτος, η αλλαγή στη δήλωση επί της νομισματικής πολιτικής της, τράβηξε την προσοχή των επενδυτών.

Σε σημείωμά του ο  Albert Edwards της Societe Generale στρατηγός των «αρκούδων», επισημαίνοντας τις «καταστροφικές στρεβλώσεις» που προκαλούνται από την ποσοτική χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών, λέει ότι αυτό που προκαλείται στις ΗΠΑ  στην πραγματικότητα είναι χειρότερο από ό, τι σε άλλες χώρες. Υπογράμμισε την έκθεση του  Lapthorne, συναδέλφου του στη SocGen, ο οποίος παρουσίασε τις αντιθέσεις του στα ποσοτικά προγράμματα χαλάρωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Η Fed, για τον Lapthorne, επέτρεψε στις επιχειρήσεις να δανείζονται εύκολα, και ενώ το χρέος τους αυξήθηκε, αγόρασαν πίσω τις δικές τους μετοχές. Αντί να τα δουν σαν έναυσμα για την οικονομική ανάπτυξη με επενδύσεις κεφαλαίων. Από την άλλη πλευρά, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αγόρασε άμεσα ιαπωνικές μετοχές απλά.  Διατηρώντας το βάρος της ποσοτικής χαλάρωσης στην κεντρική τράπεζα, αντί να επιτρέπουν στις εταιρείες να ανεβάσουν το χρέος τους.

Έτσι, οι αμερικανικές εταιρείες έχουν ένα βαρύτερο φορτίο χρέους σε σχέση με το σύνολο του ενεργητικού τους, ενώ οι ιαπωνικές εταιρείες έχουν πτώση της μόχλευσης τους σε σχέση με το σύνολο του ενεργητικού. «Αυτή η διαφορά είναι σημαντική,» έγραψε ο Lapthorne. «Σε μια κάθοδο της αγοράς, οι απώλειες στην αγορά μετοχών θα οδηγήσει την BOJ να αποτιμήσει  mark to market τις συμμετοχές της σε χαμηλότερη τιμή. Στις ΗΠΑ, πτώση στα χρηματιστήρια θα οδηγήσουν διαταραχή των ισολογισμών με αναπόφευκτο συνεπακόλουθο τις απώλειες θέσεων εργασίας και περικοπές στις δαπάνες κεφαλαίου.

ΧΑ

Έσπασε την ανοδική αλυσίδα η τέταρτη εβδομάδα του Οκτώβρη και μάλιστα οι απώλειες που σχηματίστηκαν, ήταν ακριβώς όσες απαιτούσε η στατιστική για να αναιρεθεί η άνοδος στην προηγούμενη, της εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου στα παράγωγα. Ο ΓΔ με εβδομαδιαία μεταβολή -0,90%, σε τέσσερις συνόδους, λόγω αργίας για την 28η Οκτωβρίου, σταμάτησε στις 588,67 μονάδες. Όταν στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας, οι επενδυτικές επιλογές τον έκλεισαν στις 589,29, με άλμα στις 14/10 +2,20%.

Η πρώτη και η δεύτερη σύνοδος έβαλαν τη σφραγίδα τους στην τελευταία εβδομάδα του μήνα. Επειδή δε, απομένει μόνο μια συνεδρίαση για το πέρας του, θα παρουσιάσουμε πιο κάτω την εικόνα των blue chip, αναφέροντας την εβδομαδιαία επίδοση σε σύγκριση με τη μηνιαία και την ετήσια. Τη Δευτέρα στο ΧΑ εμφανίστηκε η υψηλότερη τιμή για τον ΓΔ, από τις 24/6 και μετά. Ήταν οι 599,26 μονάδες. Κατόπιν η σύνοδος σφραγίστηκε από ένα ξεπούλημα στα τραπεζικά blue chip, που πέρασε τον μέσο όρο κάτω από τις 590 μονάδες, πριν τη μέση της διαπραγμάτευσης, με κλείσιμο ωστόσο στις 593 και πτώση -0,15% και τον 25άρη στο -0,33%. Οι διεθνείς αγορές ήταν ανοδικές, αλλά την επόμενη μέρα, που και έξω εμφανίστηκε τάση για ρευστοποίηση θέσεων από μετοχικές αξίες, οι πιέσεις έγιναν μεγαλύτερες στο ταμπλό της Αθήνας. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,70% και έφθασε στις 588,95 μονάδες. Ο 25άρης έκλεισε στις 1558,27 με μεταβολή -0,91%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 19,301 από 28,479 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα, ενώ οι περισσότεροι κλάδοι εμφάνισαν απώλειες. Τις μεγαλύτερες δε είχαν, του Εμπορίου -1,97%, Κατασκευές Υλικά -1,92% και Τραπεζών -1,83% μετά από βουτιά από -1,73% την πρώτη σύνοδο. Με το μέσο τζίρο στο διήμερο κοντά στα 24 εκατ. ευρώ, είναι σαφής η βουτιά του στην τρέχουσα εβδομάδα, παρά την εκτίναξή του λόγω των πακέτων της Πέμπτης, που υπερέβησαν σε αξία τα 300,5 εκατ. ευρώ με τον συνολικό, της μέρας, στα 324,96. Το σύνολο δε των προσυμφωνημένων συναλλαγών για την ΑΣΤΗΡ ήταν 298,8 εκατ. ευρώ. Έτσι η μέση ημερήσια καθαρή αξία συναλλαγών έπεσε στα 24,2 εκατ., από 31,4 την προηγούμενη εβδομάδα.

Την Τετάρτη, με το κλίμα διεθνώς καθοδικό, οι θεσμικοί στο ΧΑ έδειξαν πως εκτονώθηκε η διάθεση για πίεση στις τράπεζες και με τζίρο πάνω από 30 εκατ. ευρώ ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά +0,09% και ο 25άρης κατά +0,22%. Αλλά την Πέμπτη, είχαμε επιστροφή στη δυναμική της ήπιας καθοδικής συσσώρευσης και οι δείκτες έκλεισαν με μικρές απώλειες -0,13% για ΓΔ και -0,06% για τον 25άρη. Ο τζίρος όμως, ανήλθε στα 324,960 από 31,920 εκατ. ευρώ. Ενώ ο δείκτης των Τραπεζών και κεντρικός διαμορφωτής τάσης  ανέβηκε +0,93% από +0,02% την προηγούμενη μέρα. Κέρδη στη βδομάδα άξια αναφοράς από τις εταιρίες Πρώτων Υλών, Τηλεπικοινωνιών, και Μέσων Ενημέρωσης.

Δυνατή ανοδική ορμή στο μήνα και στο έτος που, κατόπιν σύγκρισης των στατιστικών δεδομένων, εμφανίζουν με αλφαβητική σειρά οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ (αν και πιέστηκε στο τετραήμερο) ΜΥΤΙΛ και ΤΕΝΕΡΓ. Υπάρχουν ωστόσο κερδισμένες μετοχές του 25άρη στο τρέχον έτος  που παρουσιάζουν κόπωση της ανοδικής τους ορμής όπως οι ΤΙΤΚ και ΦΦΓΚΡΠ και άλλες που ξεκινήσανε τον Οκτώβριο μια ανοδική κίνηση όπως ΟΤΕ και ΕΧΑΕ.

Σε κάθε περίπτωση η εβδομάδα αυτή δεν άλλαξε σημαντικά τα στατιστικά δεδομένα. Απλά τα ξεκαθάρισε περισσότερο και άφησε ουδέτερη κληρονομιά για την πρώτη βδομάδα του ΧΑ με χειμερινή ώρα. 

Τεχνική ανάλυση

Στην πρώτη εβδομάδα με κυριαρχία των σειρών Νοεμβρίου ο 25άρης με πτώση στην πρώτη και δεύτερη σύνοδο και οριακές μεταβολές στις δυο από τις τέσσερις συνεδρίες, έχασε -1,07%. Σε αυτό, συνέβαλαν 17 blue chip. Tη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι ΒΙΟ -6,94%, ΕΤΕ -6,06%, ΤΙΤΚ -4,52% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,15%. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, υποχώρησαν -62%, ενώ οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στις 6.887 από 6.560.

Οι ανοικτές θέσεις στη σειρά Νοεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 6465 από 6.480. Ο όγκος της ανήλθε στα 1410 από 1484 ΣΜΕ ημερησίως, και της επόμενης σε 141 από 20. Οι προσδοκίες των traders είναι ουδέτερες.  Όρισαν προήγηση του 25άρη (1560,90), της τάξης των 0,15 μονάδων με εκκαθάριση του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς στις 1560,75 μονάδες, ενώ της σειράς Δεκεμβρίου στις 1561,25.

Στον επενδυτικό πληθυσμό, υπάρχουν διαχειριστές που επιδιώκουν την εγγραφή αποδόσεων με μεγαλύτερης σπανιότητας στοιχήματα. Οι «κολλημένοι» στις Τράπεζες, θεωρούν ακόμα ότι δεν ήταν λάθος η αρχική τους επιλογή, να τις θεωρήσουν πεδίο τοποθετήσεων που θα έδινε με ασφάλεια μεγαλύτερες αποδόσεις. Αυτοί οδηγούν τα κεφάλαιά τους σε κύκλους που ξεκινούν από την ΑΛΦΑ, πέρασαν από ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ καταλήγοντας στην ΠΕΙΡ. Επειδή κάποια στιγμή τις θεώρησαν ως περισσότερο πιεσμένες του κλάδου. Στο σκεπτικό τους οι τράπεζες έχουν κοινή μοίρα και συνεπώς μεγαλύτερες πιθανότητες ανόδου θα εμφανίσουν οι πιο πιεσμένες όταν το κλίμα για τον κλάδο γίνει εύκρατο. Αυτές τις μέρες το ενδιαφέρον τους εστιάστηκε στην ΕΥΡΩΒ.

Ο Οκτώβριος για τα blue chip

Τα blue chip σε λιγότερες από 45 συνεδρίες θα δουν το τέλος του 2016 και η εικόνα τους στη βδομάδα, τον Οκτώβριο και στο έτος έχει ως ακολούθως:

  • ΑΛΦΑ με εβδομαδιαία πτώση -1,88% στο μήνα, κερδίζει +6,08% αλλά στο έτος έχει πτώση -36,95% τη μικρότερη από τα τραπεζικά blue chip.
  • ΑΡΑΙΓ που έπεσε -1,65% στη βδομάδα, ενώ τον Οκτώβρη χάνει -1,16% και στο έτος -12,59% με μεταβολή κοντά σε αυτή του 25άρη.
  • ΒΙΟ με κορυφαία πτώση -6,94% στη τετραήμερο, αλλά άνοδο στο μήνα 7,20% και απώλειες -16,25% στο 2016.
  • ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,95% στη βδομάδα, +14,21% στο μήνα και +37,50% στο έτος.
  • ΓΡΙΒ -1,87% στη βδομάδα, +1,94% στο μήνα και -7,33% στο έτος.
  • ΔΕΗ +1,36% στη βδομάδα, +12,45% στο μήνα και -23,20% στο έτος.
  • ΕΕΕ  -1,16% στη βδομάδα, -1,26% στο μήνα και +2,93% στο έτος.
  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,15% στη βδομάδα, -1,60% στο μήνα και -15,17% στο έτος.
  • ΕΛΠΕ -0,97% στη βδομάδα, +3,54% στο μήνα και +1,24% στο έτος.
  • ΕΤΕ -6,09% στη βδομάδα, +0,54% στο μήνα και -46,06% στο έτος.
  • ΕΥΔΑΠ -1,11% στη βδομάδα, -0,37% στο μήνα και +6,60% στο έτος.
  • ΕΥΡΩΒ -0,93% στη βδομάδα, +5,31% στο μήνα και -48,56% στο έτος.
  • ΕΧΑΕ +1,56% στη βδομάδα, +11,22% στο μήνα και -13,96% στο έτος.
  • ΛΑΜΔΑ -0,41% στη βδομάδα, +5,46% στο μήνα και +19,55% στο έτος.
  • ΜΕΤΚ +1,06% στη βδομάδα, +2,56% στο μήνα και +5,85% στο έτος.
  • ΜΟΗ -1,07% στη βδομάδα, +10,60% στο μήνα και +11,16% στο έτος.
  • ΜΠΕΛΑ -1,67% στη βδομάδα, +11,17% στο μήνα και +27,22% στο έτος.
  • ΜΥΤΙΛ +2,54% στη βδομάδα, +25,96% στο μήνα και +42,78% στο έτος.
  • ΟΛΠ +1,04% στη βδομάδα, +1,52% στο μήνα και -8,86% στο έτος. 
  • ΟΠΑΠ +0,25% στη βδομάδα, +4,92% στο μήνα και -2,59% στο έτος.
  • ΟΤΕ +2,58% στη βδομάδα, +7,05% στο μήνα και -9,63% στο έτος.
  • ΠΕΙΡ -2,03% στη βδομάδα, +8,21% στο μήνα και -47,84% στο έτος.
  • ΤΕΝΕΡΓ +2,21% στη βδομάδα, +7,75% στο μήνα και +13,01% στο έτος.
  • ΤΙΤΚ -4,52% στη βδομάδα, -2,29% στο μήνα και +16,41% στο έτος.
  • ΦΦΓΚΡΠ -1,08% στη βδομάδα, -4,89% στο μήνα και +21,50% στο έτος.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Πτωτική αποδείχθηκε η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές. Ο Γενικός Δείκτης δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την διάσπαση του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών στις 593 μονάδες, αφού ούτε οι όγκοι συναλλαγών, ούτε η ειδησεογραφία βοήθησαν γι’ αυτό. Όσο όμως διατηρείται πάνω από τις 578 μονάδες έχει τις προϋποθέσεις για να επιχειρήσει την επαναπροσέγγισή του.

Αντίθετα η πτωτική διάσπαση των 578 μονάδων θα οδηγήσει τον Δείκτη στην επόμενη στήριξη του απλού ΚΜΟ 200 ημερών στις 567 μονάδες. Επί της ουσίας όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί, από 12/7 ο Γενικός Δείκτης κινείται σε ένα στενό εύρος διακύμανσης με χαμηλούς τζίρους, που έχει ταλαιπωρήσει τους λιγοστούς ενεργούς επενδυτές και αποδεικνύει την στάση αναμονής που τηρεί η πλειοψηφία των Ξένων επενδυτών.

Μία στάση απόλυτα κατανοητή, όταν τα ερωτήματα για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το χρόνο αποδοχής των Ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο "QE", την συμφωνία των Θεσμών για το χρέος παραμένουν και σ’ αυτά προστίθενται η αύξηση της πολιτικής έντασης και τα ερωτήματα για τον προϋπολογισμό του 2017.

Ενώ ο Γενικός Δείκτης δεν έχει καταφέρει να πλησιάσει τα προ "Brexit" επίπεδα των 617 μονάδων, κυρίως λόγω της αδυναμίας των Τραπεζικών μετοχών, στο υπόλοιπο ταμπλό παρατηρείται μία αυτονόμηση επιλεγμένων μετοχών με καλά θεμελιώδη και βασικούς μετόχους που έμπρακτα δείχνουν την πίστη τους στις εταιρείες τους (όπως αγορά των μετοχών τους).

Έτσι σημαντικός αριθμός μετοχών έχουν υπερβεί τα επίπεδα τιμών που είχαν προ "Brexit" ενώ έχουν υπερβεί και τους ΚΜΟ 200 ημερών. ΟΠΑΠ , ΜΠΕΛΑ , ΦΦΓΚΡΠ , ΜΥΤΙΛ , ΓΕΚΤΕΡΝΑ , ΕΛΠΕ , ΜΟΗ , ΙΝΛΟΤ, ΙΝΤΚΑ είναι κάποιες από τις εισηγμένες που το έχουν πετύχει, ενώ ακολουθούν και άλλες που είναι κοντά στο να το πετύχουν.

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η ανακοίνωση αποτελεσμάτων από τις εισηγμένες (3/11 ΤΙΤΚ, ΕΕΕ) ενώ στις ΗΠΑ αναμένονται με ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις για τις νέες θέσεις εργασίας.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σήμερα είχαν ένα ασταθές ξεκίνημα, καθώς οι επενδυτές είχαν θορυβηθεί από την είδηση ​​ότι το FBI σχεδιάζει να ελέγξει περισσότερα μηνύματα από τον ιδιωτικό server (διακομιστή) της Χίλαρι Κλίντον, μόλις μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές.

Η Κλίντον είχε πρόσφατα ένα προβάδισμα έναντι του απρόβλεπτου Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της, Donald Trump στις δημοσκοπήσεις, αλλά εμφάνισε μείωση της διαφοράς ακόμη και πριν επιστροφή στην επιφάνεια της διαμάχης για τα email.

Η μεξικανικού πέσο, το οποίο ενισχύεται μαζί με τις πιθανότητες για τη νίκη της Κλίντον, έπεσε, ενώ το δολάριο ΗΠΑ παρέμεινε αδύναμο έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας χτύπησε χαμηλά έξι εβδομάδων σήμερα πριν από την ανάκτηση των απωλειών με άνοδο έως και +0,2%. Έχει οριστεί να έχει όταν τελειώσει ο μήνας μηνιαία πτώση  1,6%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, που άγγιξε το υψηλό έξι μηνών την Παρασκευή, γλίστρησε -0,4% σήμερα Δευτέρα, κατόπιν μείωσε τις απώλειες στο -0,12% αλλά παραμένει έτοιμος για μια μηνιαία αύξηση της τάξης του 5,7%.

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας υποχώρησε -0,12%, περιορίζοντας τα κέρδη αυτού του μήνα στο 3,2%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών, αλλά αναβίωσε για να κερδίσει 0,12%, σε καλό δρόμο για την απώλεια 0,9% τον Οκτώβριο.

Την Παρασκευή, η Wall Street και το δολάριο έκλεισαν χαμηλότερα. Στον κατάλογο των πιθανών γεγονότων που θα επηρεάσουν την αγορά αυτή την εβδομάδα είναι μια σειρά από στοιχείων βιομηχανικών PMI την Τρίτη για πολλές οικονομίες. Συναντήσεις για την νομισματική τους πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, που περιλαμβάνουν την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας την Τρίτη, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την Τετάρτη και την Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη. Στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας των ΗΠΑ εκτός του γεωργικού τομέα τον Οκτώβριο, την Παρασκευή.

Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν την πτώση τους με αποτέλεσμα να τελειώσει ο μήνας με πενιχρά κέρδη.

Τα futures αργού ΗΠΑ υποχώρησαν 0,4% στα 48,51 δολάρια το βαρέλι σήμερα, πάνω +0,6% για το μήνα, ενώ το παγκόσμιο σημείο αναφοράς Brent υποχώρησε επίσης 0,4% στα 49,47 δολάρια το βαρέλι, με κέρδη +0,8% τον Οκτώβριο.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Βελτίωση εμφάνισε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, για τον μήνα Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 93,8 μονάδες έναντι 91,4 μονάδων τον Σεπτέμβριο του 2016. Στους επιμέρους δείκτες, ο κλάδος της βιομηχανίας βελτιώθηκε στις -4,7 μονάδες (-6,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο) και των υπηρεσιών στις 1,3 μονάδες (-6,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο). 

Πάνω από 10 δισ. ευρώ αναμένεται να «πέσουν» συνολικά στην αγορά, εντός του 2016, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ». Εξ αυτών, τα 6,75 δισ. ευρώ θα προέρχονται από την πλήρη εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ενώ ακόμη 3,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Ο κ. Χαρίτσης έκανε λόγο για «ισχυρή ένεση ρευστότητας», ενώ πρόσθεσε ότι στην αγορά θα «πέσει» ακόμη 1 δισ. ευρώ από τη δημιουργία τριών νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν για την - όσο το δυνατόν - συντομότερη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, ανέφεραν πηγές της Κομισιόν, μετά την αποχώρηση των θεσμών από την Αθήνα. Οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, χαρακτήρισαν εποικοδομητικές τις συζητήσεις και επιβεβαίωσαν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα στα μέσα Νοεμβρίου.

Υπάρχει ήδη ένας οδικός χάρτης για το χρέος και αυτός βρίσκεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup του Μαΐου, υποστήριξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι προβλέπονται βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, η εφαρμογή των οποίων συνδέεται άρρηκτα με την υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να συζητηθούν στα τέλη Νοεμβρίου από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), καθώς η άποψη είναι να ισχύσουν από την αρχή του 2017, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ESM και του EFSF (Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), Καλίν 'Ανεβ Γιάνσε, σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα L' Agefi.

«Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, ισχυρή ηγεσία και προσήλωση στον στόχο» επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», υπογραμμίζοντας ότι «όχι μόνο δεν χρειάζονται εκλογές αλλά ακόμη και η εισήγηση περί εκλογών, έχει αρνητικές συνέπειες». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «στη σημερινή συγκυρία το διακύβευμα είναι η ταχύτατη έξοδος της χώρας από την κρίση και την επιτήρηση». «Ό,τι μας φέρνει πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο είναι σωστό» έσπευσε να συμπληρώσει.

Το management της ΔΕΗ Α.Ε. επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση να ανήκει στο Δημόσιο, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη.  Αναφερόμενος σε θέματα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Επιχείρησης, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι «η μεταφορά ή μη του 17% από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία χωρίς την παραμικρή αμφιβολία θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα και τις δυνατότητες».

Οι D-Marine Investments Holding B.V. θυγατρική της Dogus Holding A.S. και ΤΕΜΕΣ Α.Ε. φορέας ανάπτυξης της Costa Navarino, είναι οι νέοι ιδιοκτήτες του Hilton καθώς η Alpha BankΑΛΦΑ+0,64% ανακοίνωσε την υπογραφή οριστικής συμφωνίας για την πώληση της συμμετοχής της στην Ιονική ΞενοδοχειακαίΙΟΝΑ Επιχειρήσεις Α.Ε. μετόχου του Hilton Αθηνών.

Ειδικότερα η Alpha Bank ανακοινώνει ότι υπεγράφη η οριστική συμφωνία για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού που κατέχει, περίπου 97,3% στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρίας «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε.».

Στον επιχειρηματικό όμιλο του Ιβάν Σαββίδη μεταβίβασε το μετοχικό κεφάλαιο που διαθέτει στη «Σουρωτή Α.Ε.» η επενδυτική εταιρεία First Athens Corporate Finance. Η απόφαση ελήφθη βάσει των διαβεβαιώσεων του κ. Σαββίδη, για την περαιτέρω ανάπτυξη της Σουρωτή Α.Ε. και τον σεβασμό προς τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία. Σημειώνεται ότι επίσημη πρόταση για την αγορά των μετοχών της Σουρωτή έχει καταθέσει και η Coca - Cola HBC. 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

«Τίποτα δεν είναι απλό στο Βέλγιο, αλλά λίγα πράγματα είναι αδύνατα», έγραψε το Σάββατο στο Twitter ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος υπέγραψε εκ μέρους της χώρας του τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και στον Καναδά (CETA) έπειτα από εβδομάδες εσωτερικών διαφωνιών στο Βέλγιο. Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο Παλέ ντ'Εγκμόν, την έδρα του υπουργείου Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, παρουσία, μεταξύ άλλων, της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρεμ, η οποία διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία εκ μέρους των 28.

Υπεγράφη χθες στις Βρυξέλλες το σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (CETA), δίνοντας ένας «τέλος» στη μακρά πορεία διαπραγματεύσεων, η οποία ξεκίνησε το 2009. Η σημερινή εξέλιξη επιτρέπει στις δύο πλευρές τη σταδιακή εφαρμογή του συμφώνου από τις αρχές του 2017.

Την ικανοποίησή τους για την υπογραφή του συμφώνου ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (CETA) εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Καναδός πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό. Η υπογραφή της CETA σηματοδοτεί ένας «τέλος» στη μακρά πορεία διαπραγματεύσεων, η οποία ξεκίνησε το 2009. Η σημερινή εξέλιξη επιτρέπει στις δύο πλευρές τη σταδιακή εφαρμογή του συμφώνου από τις αρχές του 2017.

Η εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, γνωστή και ως TTIP, δεν είναι «νεκρή» και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση, διαβεβαίωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρεμ.

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ - όπως και η αντίστοιχη με τον Καναδά, η οποία υπογράφεται σήμερα - έχει εγείρει την έντονη αντίδραση των ευρωπαϊκών συνδικάτων και οργανώσεων, καθώς καταγγέλλουν επιδείνωση της αγοράς εργασίας, ως προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Καλύτερα του αναμενομένου αποδείχθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Alphabet, μητρικής της Google, για το γ’ τρίμηνο του 2016.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 5,06 δισ. δολάρια (7,25 δολ/μετοχή) και τα έσοδα σε 22,45 δισ. δολάρια.

Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 9,06 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 8,62 δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα