Με αρνητικό πρόσημο οι δείκτες στην Ευρώπη

Σημαντική αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη
Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2001 14:36
UPD:19:19

Απώλειες καταγράφουν σήμερα οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη μετά το μπαράζ των εταιρικών προειδοποιήσεων την περασμένη εβδομάδα και την υποχώρηση των δεικτών Nasdaq και Dow Jones την Παρασκευή.

«Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους. Συνεχίζουν να περιμένουν την ανάκαμψη, η οποία, όμως, δεν έρχεται», δηλώνει στο "Bloomberg" o Μark Bronzo, διαχειριστής κεφαλαίων στην Groupama Asset Management στη Νέα Υόρκη. «Τα νέα (για τις επιδόσεις των εταιρειών) θα παραμείνουν δυσάρεστα για τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες», εκτιμά ο Mark Peden, διαχειριστής κεφαλαίων της Aegon Asset Management.

Καθοριστική για την εξέλιξη των σημερινών συνεδριάσεων θα είναι η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Oracle, που θα δοθούν αργότερα στη δημοσιότητα. Αναλυτές εκτιμούν, ότι τα κέρδη της αμερικανικής εταιρείας το τέταρτο οικονομικό της τρίμηνο θα είναι χαμηλότερα σε σχέση με εκείνα της προηγούμενης χρήσης.

Στο 3,4% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Μάιο

Δυσάρεστα είναι, όμως, τα νέα και από το μέτωπο της οικονομίας, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη «σκαρφάλωσε» το Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που καθιερώθηκε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Οπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία των ευρωπαϊκών κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο, οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη αυξήθηκαν το Μάιο κατά 3,4% έναντι 2,9% τον Απρίλιο. Σε μηνιαία βάση, η αύξηση των τιμών καταναλωτή ήταν της τάξεως του 0,6% από 0,5% τον Απρίλιο. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, απομακρύνει προς το παρόν το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται πολύ υψηλότερα από το 2% που έχει θέσει ως στόχο η Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο Οτμαρ Ισινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα, ότι αναμένει σταδιακή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών κατά τη διάρκεια του έτους και υποxώρηση κάτω από το 2% το 2002.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται αυτήν την εβδομάδα και τα στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, όπως αυτό αποτυπώνεται στο σχετικό δείκτη του ινστιτούτου Ifo. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, ο εν λόγω δείκτης αναμένεται να υποχωρήσει το Μάιο κάτω από το 92 από 92,5 τον Απρίλιο και 93,9 το Μάρτιο.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,67% και έχει διαμορφωθεί στις 5.684,6 μονάδες. Η μετοχή της British Telecom ενισχύεται κατά 0,92% μετά την επιτυχή διάθεση στο επενδυτικό κοινό μετοχών αξίας 5,9 δισ. στερλινών με σκοπό τη μείωση του τεράστιου χρέους της, ύψους 30 δισ. στερλινών.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σημειώνει πτώση 0,32% και βρίσκεται στις 5.227,25 μονάδες. Αντιθέτως, ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται κατά 0,27% και έχει φθάσει τις 5.931,11 μονάδες. Η μετοχή της SAP AG ενισχύεται εν αναμονή της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου της ανταγωνίστριάς της Oracle. Η μετοχή της Deutsche Telekom σημειώνει οριακή άνοδο μετά την αύξηση της βαρύτητάς της κατά σχεδόν 3% στο δείκτη Dax.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα