Ν. Ζηλανδία: Χαμηλότερη η αύξηση του πληθωρισμού το α' τρίμηνο

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2005 09:25
UPD:09:36

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ, περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν, το πρώτο τρίμηνο. ο πληθωρισμός της Ν. Ζηλανδίας, μετά τη μείωση της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων και των φθηνότερων ενδυμάτων, που τόνωσαν τις εικασίες, ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, θα διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού αυτόν τον μήνα, μετά από επτά αυξήσεις, από τον Ιανουάριο του 2004.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ν. Ζηλανδίας, Alan Bollard, προέβλεπε μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού στις 10 Μαρτίου, όταν ανακοίνωσε την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στο 6,75%.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,4%, έναντι του τέταρτου τριμήνου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Ουέλλινγκτον. Η αύξηση, ήταν χαμηλότερη των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν, ότι αυτές θα αυξηθούν 0,6%. Πτωτικά κινήθηκε το νόμισμα της χώρας, ενώ ανοδικά κινήθηκαν τα ομόλογα, μετά την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε χαμηλότερα των προβλέψεων του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Alan Bollard, ο οποίος προέβλεψε στις 10 Μαρτίου άνοδο 0,6%, όταν προχώρησε στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στο 6,75% και στα υψηλότερα επίπεδα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα από τη Moody's Investors Service. Χαμηλότερος πληθωρισμός, ενδέχεται να αυξήσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ν. Ζηλανδίας, αξίας 17,5 δισ. δολ. Ν.Ζ. (12,6 δισ. δολ. ΗΠΑ), εκ των οποίων το 65% ανήκει σε ξένους επενδυτές.

Εκθέσεις, μετά την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από τον Bollard, τον περασμένο μήνα, κατέδειξαν ότι η οικονομία ύψους 93 δισ. δολ. ΗΠΑ, αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4%, το τέταρτο τρίμηνο, το 1/3 του ρυθμού ανάπτυξης που προέβλεπε ο ίδιος και το χαμηλότερο από το δεύτερο τρίμηνο του 2003. Οι δαπάνες των καταναλωτών, αποτελούν το 60% της οικονομίας της χώρας.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,8% μέσα στο έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ν. Ζηλανδίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα