Πρόστιμα 17 εκ. ευρώ σε 7 αλυσίδες Σ/Μ και τον ΣΕΣΜΕ

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2005 15:48
UPD:15:55

Πρόστιμο 15 εκ. ευρώ στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ) για παρακώλυση ανταγωνισμού και συνολικά δύο εκ. ευρώ σε επτά αλυσίδες σούπερ μάρκετ, για άσκηση εναρμονισμένων πρακτικών, εισηγείται η γραμματεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ σε περίπτωση υποτροπής προειδοποιεί με πρόστιμα 30 εκ. ευρώ τον ΣΕΣΜΕ και 3 εκ. ευρώ καθεμία των αλυσίδων Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ, Αδελφοί Βερόπουλοι, Διαμαντής Μασούτης, Μετρό, Ι. & Σ. Σκλαβενίτης, Τροφίνο και Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή 1η Απριλίου εκδόθηκε η απόφαση της Επιτροπής, η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία, χωρίς, ωστόσο, να περιλαμβάνεται και το ύψος των προστίμων. Η έκδοση της σχετικής απόφασης είχε αναβληθεί έως ότου υποβληθεί από τη γραμματεία της Επιτροπής συμπληρωματική εισήγηση.

Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχε αρχίσει πέρυσι το φθινόπωρο, μετά τη δημοσιοποίηση συνάντησης που έγινε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι αλυσίδων. Σε αυτήν φέρονται ότι συζήτησαν τον τρόπο που θα ρυθμίζονταν η διαμόρφωση των τιμολογίων αγοράς, εξαιτίας της εφαρμογής του νόμου για την απαγόρευση των πωλήσεων κάτω του κόστους, δηλαδή του τρόπου θα εμφανιζόταν στα τιμολόγια αγοράς μέρος των εκπτώσεων και κάθε άλλου είδους παροχών που προσφέρουν οι προμηθευτές στις επιχειρήσεις λιανικής, στο πλαίσιο της εμπορικής τους πολιτικής.

Η πλευρά των σούπερ μάρκετ πρόβαλε τότε την άποψη, ότι η μέθοδος αυτή επελέγη με παρότρυνση του τότε υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Χριστοδουλάκη, προκειμένου έτσι να μην υπάρξουν αυξήσεις των τιμών, καθώς η τιμολογιακή τιμή, κάτω από την οποία απαγορευόταν να πουλάνε οι επιχειρήσεις λιανικής, δεν ήταν η πραγματική τιμή. Μάλιστα δε, εμφάνισαν και συμφωνητικό, στο οποίο υπήρχε η υπογραφή τού τότε υπουργού.

Παρ' όλα αυτά, η παραπομπή στην Επιτροπή έγινε με παραγγελία του σημερινού υφυπουργού Ανάπτυξης, Γιάννη Παπαθανασίου.

Αναλυτικά, η Γραμματεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού προτείνει τα εξής:

1) Να επιβληθεί στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΕΛΛΑΔΟΣ πρόστιμο ύψους δεκαπέντε εκατομμυρίων (15.000.000) ευρώ

2) Να επιβληθεί στις εταιρείες πρόστιμο ύψους :

- ΑΤΛΑΝΤΙΚ Α.Ε. : 268.800 ευρώ

- ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ Α.Ε.Β.Ε. : 332.531 ευρώ

- Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ : 217.365 ευρώ

- ΜΕΤΡΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ : 211.375 ευρώ

- Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε. : 382.403 ευρώ

- ΤΡΟΦΙΝΟ Α.Β.Ε. Ε. ΑΝΩΝΥΜΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΔΩΝ SUPER MARKETS: 6.000 ευρώ

- ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. SUPER MARKETS : 450.774 ευρώ,

3) Να υποχρεωθούν ο ως άνω Σύνδεσμος και Εταιρείες να παραλείψουν στο μέλλον οιασδήποτε μορφής σύμπραξη που έχει ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα την παρακώλυση, τον περιορισμό ή την νόθευση του ανταγωνισμού.

4) Να απειληθεί κατά του ως άνω Συνδέσμου πρόστιμο ύψους τριάντα εκατομμυρίων (30.000.000) ευρώ και ύψους τριών εκατομμυρίων (3.000.000) ευρώ σε εκάστη των ανωτέρω Εταιρειών, σε περίπτωση επανάληψης των αναφερομένων στο διατακτικό της υπ’ αριθμ. 277/IV/2005 απόφασή σας

παραβάσεων.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει στις 19 Μαϊου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα