Icap Group: Σταθεροποιητικά η εγχώρια αγορά ζωοτροφών

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 14:07
UPD:14:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφει τα τελευταία χρόνια ο όγκος της εγχώριας κατανάλωσης σύνθετων ζωοτροφών για την κτηνοτροφία, σύμφωνα με έρευνα της Icap Group.

Συγκεκριμένα, η συνολική κατανάλωση σύνθετων ζωοτροφών, χωρίς να περιλαμβάνεται η ιδιοκατανάλωση, παρουσίασε το 2015, μικρή άνοδο της τάξης του 2%. Οι τροφές που προορίζονται για τη σίτιση των πτηνών και των αιγοπροβάτων καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αγοράς.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Icap Group, η ζήτηση καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή, καθώς οι εισαγωγές σε τελικά προϊόντα (σύνθετες ζωοτροφές) είναι περιορισμένες. Την ίδια ώρα, σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται και οι εξαγωγές.

Συγχρόνως, o όγκος της εγχώριας κατανάλωσης ζωοτροφών για κατοικίδια ζώα, παρουσίασε σημαντική άνοδο την προηγούμενη δεκαετία. Ωστόσο, από το 2009 και μετά, η εγχώρια αγορά κινείται πτωτικά, με κορύφωση το 2012. Το 2015, η αγορά διαμορφώθηκε στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 2014, καθώς εκτιμάται οριακή μείωση 0,5%.

Η ζήτηση καλύπτεται κυρίως από εισαγόμενα προϊόντα. Όσον αφορά την κατανομή της αγοράς ανά κατηγορία ζώων, το μεγαλύτερο μερίδιο καταλαμβάνουν οι σκυλοτροφές με ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις τροφές που προορίζονται για γάτες.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες και τάσεις της αγοράς, η κατανάλωση ζωοτροφών για την κτηνοτροφία (σε ποσότητα) εκτιμάται ότι τη διετία 2016-2017 θα παρουσιάσει χαμηλούς ρυθμούς μεταβολής (από στασιμότητα έως μικρή αύξηση 2%-3%). Η συνολική αγορά των τροφών κατοικίδιων ζώων (σε ποσότητα) προβλέπεται ότι θα παραμείνει και το 2016 στα επίπεδα του 2015.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα