Στα 135 εκατ. οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τη φετινή περίοδο

Θ. Κουρεμπές: Ο πρόεδρος του Οργανισμού στη «Ν»: Επιταχύνονται οι πληρωμές - Δεν αυξάνονται τα ασφάλιστρα
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 14:00
UPD:14:00
Eurokinissi/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Στα 135 εκατ. ευρώ -το ανώτερο- τοποθετούν οι πρώτες εκτιμήσεις του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) το σύνολο των φετινών ζημιών στις καλλιέργειες. Η πρόβλεψη αυτή τελεί πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν έκτακτες συνθήκες στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Επί της ουσίας οι αρχικές εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ τοποθετούν το συνολικό ύψος των φετινών ζημιών στα επίπεδα του 2015.

Όπως αναφέρει μιλώντας στη «Ν» ο πρόεδρος του Οργανισμού, Θ. Κουρεμπές, «οι πληρωμές για τις φετινές ζημιές έχουν καταβληθεί σε μικρό ποσοστό δικαιούχων, ωστόσο αναμένεται να ενταθούν οι αποπληρωμές από τον Νοέμβριο στις περιοχές που ήδη έχουν υπάρξει τα πορίσματα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αποζημιώσεις του 2015 έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 98%, ενώ εκκρεμούν ορισμένες περιπτώσεις που βρίσκονται σε διαδικασία ενστάσεων.

Στο πλαίσιο της αναλογιστικής μελέτης που πραγματοποιεί ο ΕΛΓΑ εξετάζονται όλα τα σενάρια για την αποδοτικότερη και δικαιότερη κάλυψη των παραγωγών, επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος του Οργανισμού Θ. Κουρεμπές, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής στα τιμολόγια το 2016 και το 2017

Αναφορικά με το θέμα βιωσιμότητας του Οργανισμού, ο κ. Κουρεμπές υπογραμμίζει ότι «πέρα από τα έσοδα που προκύπτουν από τις εισφορές των παραγωγών που κυμαίνονται σε περίπου 150 εκατ. ετησίως και καταβάλλονται κατά μεγάλο ποσοστό όταν δοθεί η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης, ο ΕΛΓΑ θα έχει περί τα 70 εκατ. ευρώ αποθεματικό. Οι αποζημιώσεις των αγροτών είναι εξασφαλισμένες» τονίζει ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αύξησης στα ασφάλιστρα, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής στα τιμολόγια, ούτε το 2016 ούτε το 2017», σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται μια αναλογιστική μελέτη, επιπλέον αυτής του 2014.

Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάζονται όλα τα σενάρια για την αποδοτικότερη και δικαιότερη κάλυψη των παραγωγών».

Σε αυτό το πλαίσιο είναι πιθανόν, όταν ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη, να προταθεί πιθανή διαβάθμιση ασφαλίστρου και κάλυψης που θα λαμβάνει υπ’ όψιν διάφορες παραμέτρους όπως η επικινδυνότητα, η δυναμική της καλλιέργειας, το είδος: φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο κ.τ.λ.

Άλλο σενάριο που τίθεται σε επεξεργασία είναι η ύπαρξη ενιαίου ασφαλίστρου, όπως τώρα, στο οποίο θα παρέχονται εκπτώσεις που θα ορίζονται πάλι με συνυπολισμό διάφορων παραμέτρων.

Όσον αφορά το θέμα της ενεργοποίησης του μέτρου επιδότησης ασφαλίστρου που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (σ.σ.: αφορά τις επιπλέον καλύψεις), ο επικεφαλής του Οργανισμού εξηγεί ότι σημαντική παράμετρος για να προωθηθεί το μέτρο αυτό καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν τις καλύψεις των καλλιεργειών, είναι η στελέχωση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κρίσης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη αρμόδια υπηρεσία, η δημιουργία της οποίας προβλέπεται με νόμο από το 2010, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί κανένα τέτοιο μέτρο».

Σχετικά με την εικόνα στα «ανείσπρακτα» που μετρά ο Οργανισμός, κυμαίνονται σε περίπου 10% επί των συνολικών εισφορών σε ετήσια βάση. Τα βεβαιωμένα ανείσπρακτα προς τον ΕΛΓΑ που αφορούν τα έτη 2011 και 2012 ανέρχονται σε 28 εκατ. ευρώ (15 εκατ. και 13 εκατ. αντίστοιχα). Αντίστοιχα έχουν βεβαιωθεί οι εκκρεμότητες του 2013 και τέλος του έτους αναμένεται να βεβαιωθούν οι οφειλές του 2014. Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, το 2013 τα ανείσπρακτα κυμαίνονται σε 13 εκατ. ευρώ, με τους οφειλέτες να ανέρχονται στις 61.000.

Οι απεργίες των εκτιμητών

Στην ερώτηση της «Ν» σχετικά με τις κινητοποιήσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ (σ.σ.: επαναλαμβανόμενες απεργίες) που επηρεάζουν αναπόφευκτα τη διαδικασία των αποζημιώσεων, δεδομένου ότι δεν πραγματοποιούνται οι επιτόπιοι έλεγχοι, ο πρόεδρος του Οργανισμού Θ. Κουρεμπές ανέφερε ότι έχουν ήδη αποσταλεί οι σχετικές προτάσεις και στα δύο υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις οποίες υποστηρίζεται ότι η χιλιομετρική αποζημίωση (επιπλέον 0,10 ευρώ) και η μηνιαία αποζημίωση (π.χ. κόστος διανυκτέρευσης) κυμαίνεται μεταξύ 200 έως 2.400 ευρώ maximum, δύναται να καλυφθούν στο ακέραιο από το «τέλος εκτίμησης» που καταβάλλουν οι παραγωγοί, όπως και γινόταν.

Ο ίδιος, ωστόσο, επεσήμανε ότι η κατάργηση των πρόσθετων αυτών επιδομάτων που αφορούν τα οδοιπορικά των εκτιμητών του ΕΛΓΑ συμπεριλαμβάνονται στις μνημονιακές υποχρεώσεις, οι οποίες έχουν ήδη ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα