Από την έντυπη έκδοση
Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]
«Πρόβα τζενεράλε» χθες για την εφαρμογή, εν Ελλάδι, του γαλλικού συστήματος ΝΟΜΕ στην ηλεκτρική ενέργεια, με όφελος για τη ΔΕΗ 150 εκατομμύρια ευρώ. Στο ποσό αυτό ανήλθαν συνολικά οι προσφορές 11 από τις 12 ενδιαφερόμενες εταιρείες προμήθειας για προϊόντα ισχύος 460 MWh/h. Η κατανομή των ποσοτήτων κυμάνθηκε από 1 MWh/h έως και 108 MWh/h και οι τιμές που έδωσαν οι παίκτες από 37,37 ευρώ ανά MWh/h (τιμή εκκίνησης) έως και 37,5 ευρώ ανά MWh/h. Συνολικά διατέθηκαν 460 MWh/h.
Τις μεγαλύτερες, δε, ποσότητες εξασφάλισαν οι μεγάλες εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ τις μικρότερες οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που συμμετείχαν στη δημοπρασία. Η επιτυχής έκβαση της πρώτης ιστορικά δημοπρασίας του είδους στη χώρα μας όπως ήταν φυσικό έδωσε έναν πρόσθετο τόνο ικανοποίησης στον υπουργό ΠΕΝ Πάνο Σκουρλέτη και τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι συναντήθηκαν τελικώς χθες, μετά την αναβολή του ραντεβού την περασμένη Παρασκευή λόγω αδιαθεσίας του πρώτου.
Ρόλος σε «ανοιχτή αγορά»
Ποιοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό των 460 MWh/h
- Ήρων
- Protergia
- Elpedison
- Green
- Novaera
- NRG Trading
- Protergia Θερμοηλεκτρική
- Volterra Watt & Volt
- Εταιρεία του ομίλου Τιτάν
- Εταιρεία του ομίλου Βιοχάλκο
- ΕΛΤΑ
Ειδικότερα, πάντως, σε ό,τι αφορά τους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος πρέπει να σημειωθεί πως με την πρώτη απόκτηση εκ μέρους τους των ποσοτήτων που ζήτησαν κατοχυρώνουν έναν νέο ρόλο στη νέα εποχή της «ανοιχτής αγοράς ενέργειας», με όρους ανταγωνισμού έναντι του κυρίαρχου έως τώρα στον κλάδο, της ΔΕΗ. Η τελευταία, η οποία παραμένει βεβαίως η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση του τόπου, είναι υποχρεωμένη πια εκ των πραγμάτων να κινηθεί ανταγωνιστικά έναντι των ιδιωτών στη λιανική. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν το πρωτόγνωρο αυτό πλαίσιο λειτουργίας θα έχει όφελος για τον Έλληνα καταναλωτή. Αυτό θα φανεί στην πορεία -τον Δεκέμβριο στο μεταξύ αναμένεται η δεύτερη δημοπρασία για μικρότερες ποσότητες ρεύματος.
Σημειώνεται πως οι τρεις μεγάλοι ιδιώτες στην αγορά ηλεκτρισμού, δηλαδή ο Ήρων, η Protergia και η Elpedison, πήραν 310 MWh/h περίπου, ενώ οι υπόλοιπες 8 εταιρείες τις υπόλοιπες ποσότητες. Από τις προσφορές που έγιναν, μόνο μία ισχύος 10 MWh/h δεν ικανοποιήθηκε. Υπενθυμίζεται ότι στη μάχη διεκδίκησης του πρώτου πακέτου ρεύματος (460 MWh/h) είχαν αρχικά δηλώσει συμμετοχή 9 ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος (Elpedison, Green, Novaera, NRG Trading, Protergia, Protergia Θερμοηλεκτρική, Volterra, Watt & Volt, Ηρων, κ.ά.), 2 εμπορικές εταιρείες βιομηχανικής προέλευσης συμφερόντων των ομίλων Τιτάνα και Βιοχάλκο, τα ΕΛΤΑ, που επίσης έχουν άδεια προμήθειας, ενώ το μεγάλο ενδιαφέρον αποδεικνύεται και από τις εγγυητικές επιστολές συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ ή 452.000 ευρώ από τον καθένα.
Η αντίδραση της ΔΕΗ
Κάτω από το κόστος παραγωγής διαμορφώθηκαν οι τιμές στη χθεσινή δημοπρασία λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, αναφέρει η επιχείρηση και διατυπώνει ερωτηματικά για την ύπαρξη ανταγωνισμού, ενώ δηλώνει ότι επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της.
Οι Έξυπνοι Μετρητές
Στο μεταξύ, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε χθες ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε και τις τρεις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κατατεθεί σχετικά με τον διαγωνισμό για το έργο «Πιλοτικό Σύστημα Τηλεμέτρησης και Διαχείρισης της ζήτησης Παροχών Ηλεκτρικής Ενέργειας Οικιακών και Μικρών Εμπορικών Καταναλωτών και Εφαρμογής Έξυπνων Δικτύων».
Οι αιτήσεις αφορούσαν την αξιολόγηση των τυπικών και τεχνικών στοιχείων των προσφορών από την Επιτροπή Κρίσης Προσφυγών του διαγωνισμού και μετά την απόρριψή τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης θα συνεχίσει το έργο της με την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών της Intracom Telecom και της ένωσης εταιρειών ΟΤΕ-Intrakat-Intrasoft International, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου.
Όπως τονίζεται, ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση των περίπου 200.000 Έξυπνων Μετρητών πανελλαδικά αφορά σε ένα από τα πιο σημαντικά στρατηγικά έργα που υλοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ βάσει του επιχειρησιακού του σχεδίου, καθώς με βάση τα συμπεράσματα που προκύπτουν και την εμπειρία που θα αποκτηθεί από την εκτέλεση του έργου (ύψους 85 εκατ. ευρώ), ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση της τηλεμέτρησης σε ολόκληρη τη χώρα.
Να σημειωθεί πως δεν συμμετέχει πλέον στον διαγωνισμό η σύμπραξη της CMEC με τη Microdata, εταιρεία συμφερόντων του πρώην προέδρου της ΓΕΝΟΠ Νίκου Μπάκουλη. Την ίδια ώρα, όμως, η κινεζική CMEC (δεν συμμετέχει και αυτή στο πιλοτικό), όπως προέκυψε από την προχθεσινή επαφή του προέδρου της με τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, εξετάζει μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα για την κατασκευή μονάδας παραγωγής «έξυπνων μετρητών» σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, με σκοπό τη διάθεσή τους στην εγχώρια αλλά και τις ξένες αγορές.
Η αντικατάσταση στο μέλλον των 7,5 εκατ. συμβατικών μετρητών της χώρας με «έξυπνους», φτιάχνει μια αγορά ύψους 1 δισ. ευρώ.