Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2005 19:05

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη με αρνητικό πρωταγωνιστή τον κλάδο υψηλής τεχνολογίας, ύστερα από τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα της IBM.

Κατώτερες των προσδοκιών ήταν επίσης οι επιδόσεις των εταιρειών Samsung Electronics, SonyEricsson και SunMicrosystems.

Οι απώλειες διευρύνθηκαν το απόγευμα ύστερα από την υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, ενώ αρνητικός ήταν ο αντίκτυπος και από τη σημαντική πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Απρίλιο.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.906,3 μονάδες (-0,79%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.032,28 μονάδες (-1,92%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.312,25 μονάδες (-2,04%).

Ο δείκτης FTSEurofirst των 300 πανευρωπαϊκών blue chips διαμορφώθηκε στις 1.084,8 μονάδες μειωμένος κατά 1,4%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση του παραπάνω δείκτη σε διάστημα ενός μηνός.

Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 1,9%, στις 3.016 μονάδες.

Στο «στόχαστρο» των πωλητών βρέθηκαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου με τη γαλλική Cap Gemini να κλείνει με απώλειες 4,2%. Ο τίτλος της STMicroelectronics απώλεσε 3,9%.

Πτώση μεγαλύτερη του 3% σημείωσαν επίσης οι τίτλοι της σουηδικής Ericsson και της φινλανδικής Nokia. Η τελευταία θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2005.

Στον αντίποδα, επιλεκτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε ο κλάδος των φαρμακοβιομηχανιών λαμβάνοντας ώθηση από τις θετικές εξελίξεις σχετικά με προϊόν της αμερικανικής Eli Lilly.

Ο τίτλος της ελβετικής Roche κατέγραψε σημαντικά κέρδη της τάξεως του 5,7%. Οι μετοχές των AstraZeneca και GlaxoSmithKline ενισχύθηκαν κατά 2,5% και 1,4% αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα