General Electric: Επιδίωξη δημιουργίας αντιδραστήρων στην Κίνα

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2005 08:45
UPD:08:55

ΠΙΕΖΕΙ την Κίνα, να αποδεχθεί το σχέδιο, που χρησιμοποιείται στο 1/5 των αντιδραστήρων στον κόσμο, ο επικεφαλής του τμήματος πυρηνικών της General Electric Co., Andrew White, προκειμένου να προλάβει την γαλλική Areva SA, στη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου.

Η επιμονή της Κίνας στη χρήση αντιδραστήρων που λειτουργούν με νερό και που χρησιμοποιούνται στο ήμισυ των αντιδραστήρων στον κόσμο, αποτρέπει την General Electric να προσφέρει τη δική της τεχνολογία, σύμφωνα με συνέντευξη, που παραχώρησε ο White, στο Πεκίνο.

Η εταιρεία, βασίζεται στην Κίνα, προκειμένου να αναζωογονήσει τις πωλήσεις αντιδραστήρων, μετά την ολοκλήρωση του μοναδικού προγράμματός της, για την εγκατάσταση δύο τμημάτων του είδους, στην Ταϊβάν. Η Κίνα, ενδέχεται να αποτελέσει το ήμισυ των 70 δισ. Watt της δυναμικότητας πυρηνικής ενεργείας στον κόσμο, μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, σύμφωνα με τον White.

«Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μέχρι να μας επιτρέψουν να κάνουμε την προσφορά μας», είπε ο White, συμπληρώνοντας: «Θα είμαστε τυχεροί, εάν συμπεριληφθούμε στον επόμενο κύκλο προσφορών».

Η Κίνα, σχεδιάζει να αυξήσει τη δυναμικότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της, στα 36.000 δισ. Watt μέχρι το 2020 και θα απαιτηθούν περίπου 27 νέοι αντιδραστήρες δυναμικότητας 1.000 δισ. Watt, αξίας δύο δισ. δολ. ΗΠΑ ο ένας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Yu Jianfeng, διευθυντή της China National Nuclear Corp.

H General Electric και η Westinghouse Electric Co., αποκλείστηκαν μέχρι το 2004 από την πώληση αντιδραστήρων στην Κίνα, καθώς η Areva, με έδρα το Παρίσι, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια πυρηνικών αντιδραστήρων στον κόσμο και η ρωσική AtomStroyExprot, κέρδισαν τα συμβόλαια για την κατασκευή τους.

Μόνο ένας πυρηνικός αντιδραστήρας παραγωγής ηλεκτρινής ενεργείας, εγκαταστάθηκε εκτός Ασίας, μετά το Τσερνομπίλ, το 2003 στη Φινλανδία, σύμφωνα με την World Nuclear Association. Η Φινλανδία, κατέβαλε 3,7 δισ. δολ. για ένα πυρηνικό αντιδραστήρα της Areva, το μοντέλο Framatome ANP, επιχειρηματικό σχέδιο που ολοκλήρωσε με τη γερμανική Siemens AG.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα