Εμπορεύματα: Παύση των εμπορευμάτων με άνοδο του USD

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016 20:07
UPD:20:08
EPA/KHALED ELFIQI

Ο δείκτης εμπορευμάτων Bloomberg, ο οποίος παρακολουθεί ένα καλάθι με τα μεγαλύτερα νομίσματα, υποχώρησε 0,5%, σχεδόν όσο ενισχύθηκε το δολάριο έναντι μιας ομάδας νομισμάτων.

του Ole Hansen,
Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank

- Άνοδος του δείκτη του δολαρίου κατά 0,5% και αντίστοιχη πτώση του δείκτη εμπορευμάτων Bloomberg

- Οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και η στάση της ΕΚΤ και της BoJ δικαιολογούν την ισχύ του δολαρίου

- Η αγορά πετρελαίου έχει προεξοφλήσει το θετικό αποτέλεσμα των προσπαθειών για μείωση της παραγωγή

- Το πετρέλαιο τηρεί στάση αισιόδοξης αναμονής ενόψει της ρύθμισης των λεπτομερειών στη συμφωνία ΟΠΕΚ, στις 30 Νοεμβρίου

- Διακυμάνσεις στον χρυσό για 2η συνεχόμενη εβδομάδα, με εξασθένηση των πιέσεων πώλησης

- Ο χρυσός χρειάζεται μια διάσπαση άνω των 1.280 $ για μια πιο αισιόδοξη τεχνική πρόβλεψη

Το ράλι τεσσάρων εβδομάδων στα εμπορεύματα γνώρισε παύση, καθώς το δολάριο συνεχίζει να ενισχύεται. Το ευρώ, το νόμισμα με τις μεγαλύτερες συναλλαγές έναντι του δολαρίου στον κόσμο, υποχώρησε κάτω από το 1,09 € και στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο. Ανάλογη ισχύς του USD παρατηρήθηκε και έναντι μιας ομάδας ασιατικών νομισμάτων.

Η πρόσφατη δύναμη του δολαρίου υποστηρίχθηκε από τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) τον Δεκέμβριο λόγω αναμενόμενης αύξησης του πληθωρισμού (οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων κυμαίνονται σήμερα στο 68%, έναντι μόλις 12% τον Ιούλιο), αλλά και τα συνεχιζόμενα μέτρα τόνωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ).

Την ίδια στιγμή, το κινέζικο γουάν κατέγραψε χαμηλό 6ετίας με αφορμή ενδείξεις ότι η Κίνα ετοιμάζεται να επιτρέψει στο νόμισμα να αποδυναμωθεί περαιτέρω σε απάντηση της πτώσης στις εξαγωγές.

Ο δείκτης εμπορευμάτων Bloomberg, ο οποίος παρακολουθεί ένα καλάθι με τα μεγαλύτερα νομίσματα, υποχώρησε 0,5%, σχεδόν όσο ενισχύθηκε το δολάριο έναντι μιας ομάδας νομισμάτων.

Τυχόν περαιτέρω πτώση του χαλκού HG κάτω από τα 2,085 $ θα επιβεβαίωνε τη διάσπαση του συμμετρικού τριγώνου που έχει διαμορφωθεί στις τιμές του χαλκού καθ' όλη τη διάρκεια του 2016. Αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται ένα χαμηλότερο όριο αυτού του μοντέλου, και μια διάσπαση θα κατεύθυνε τον χαλκό στο χαμηλό του 2016, στα 1,97 $.

Η πρόσφατη αδυναμία ήρθε σε απάντηση της ανόδου του δολαρίου και των απογοητευτικών στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή και τις εισαγωγές στην Κίνα.

Ο κλάδος της ενέργειας παρασύρθηκε χαμηλότερα από την πτώση των τιμών φυσικού αερίου, ενώ μπήκε φρένο στο ράλι διάρκειας ενός μήνα στο πετρέλαιο. Η αγορά έχει πλέον προεξοφλήσει τη θετική έκβαση της πρωτοβουλίας ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής με στόχο τη σταθεροποίηση της τιμής.

Λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος και πόσο θα μειώσει την παραγωγή θα ανακοινωθούν στην επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ, στις 30 Νοεμβρίου.

Τα πολύτιμα μέταλλα συνέχισαν να σταθεροποιούνται μετά τις μαζικές πωλήσεις των αρχών Οκτωβρίου, με τον χρυσό να παρουσιάζει διακυμάνσεις επί 2η εβδομάδα, καθώς οι ισχυρές πιέσεις πώλησης από τα hedge fund άρχισαν να περιορίζονται.

Η θετική επίδραση της αύξησης της φυσικής ζήτησης από την Κίνα και την Ινδία, καθώς και η συνεχιζόμενη συγκέντρωση συμμετοχών μέσω διαπραγματεύσιμων προϊόντων, εξακολούθησαν να αντισταθμίζονται από την άνοδο του δολαρίου.

Τον τελευταίο μήνα, τα hedge fund έχουν διατηρήσει σχετικά σταθερή έκθεση στα εμπορεύματα, με τη μεγάλη αύξηση στην έκθεση στο πετρέλαιο και την κάλυψη των θέσεων πώλησης στα σιτηρά να αντισταθμίζονται από την κάθετη μείωση της έκθεσης στα μέταλλα, και ιδίως στον χρυσό.

Ο χρυσός σταθεροποιείται, αλλά το δολάριο θέτει προκλήσεις

Τις πρόσφατες εβδομάδες τα hedge fund προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις πολύτιμων μετάλλων, καθώς το δολάριο ενισχύθηκε και βασικά τεχνικά επίπεδα διασπάστηκαν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μάλιστα, τα hedge fund εγκατέλειψαν τις ανοδικές τοποθετήσεις τους στον χρυσό με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Μετά το ρεκόρ των 287.000 συναλλαγών στις 5 Ιουλίου, η συνολική καθαρή αγοράς μειώθηκε κατά 46% και άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Ένας από τους λόγους που τα πολύτιμα μέταλλα βρήκαν στήριξη παρά την πρόσφατη ισχύ του δολαρίου, σχετίζεται με τις προσδοκίες για επικείμενη άνοδο του πληθωρισμού. Οι πραγματικές αποδόσεις στις ΗΠΑ κατευθύνονται εκ νέου προς το μηδέν, καθώς οι προσδοκίες ανόδου του πληθωρισμού έχουν ανατρέψει την πρόσφατη άνοδο στις ομολογιακές αποδόσεις.

Σε όρους φυσικού χρυσού, η Ινδία, η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο, πρόκειται να καταγράψει υψηλό 9μήνου στις εισαγωγές για τον Οκτώβριο, ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Η ζήτηση από την Κίνα, τη χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως, ήταν ιδιαίτερα ισχυρή τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας άνοδο 64% σε ετήσια βάση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι διαχειριστές κεφαλαίων προχώρησαν σε σημαντικές πωλήσεις χρυσού, σε μια επανάληψη όσων συνέβησαν τον Μάιο, όταν οι πωλήσεις των hedge fund οδήγησαν την τιμή σε πτώση μεγέθους 100 $.

Στην πορεία αυτή, τόσο τον Μάιο όσο και πρόσφατα, παρατηρήθηκε συνεχιζόμενη ζήτηση από τους επενδυτές μέσω διαπραγματεύσιμων προϊόντων. Το γεγονός αυτό αντιμετωπίστηκε ως ένδειξη ότι η μακροπρόθεσμη προοπτική ανόδου των τιμών των μετάλλων παραμένει ακέραιη, παρά τις βραχυπρόθεσμες δυσκολίες

Ωστόσο, τα προβλήματα για τον χρυσό δεν έχουν τελειώσει ακόμα, με υπαρκτό τον κίνδυνο περαιτέρω ανόδου του δολαρίου. Η επίδοση της περασμένης εβδομάδας, όμως, παρείχε τις πρώτες ενδείξεις ότι η αγορά είναι για άλλη μια φορά πιο δεκτική σε θετικά νέα. Προς το παρόν, η αγορά παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα εύρος μεταξύ 1.245 $ και 1.275 $, και θα απαιτηθεί μια διάσπαση πάνω από τα 1.280 $ προκειμένου να καταστεί θετικότερη η τεχνική πρόβλεψη.

Οι βραχυπρόθεσμοι και οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές στο πετρέλαιο πέρασαν εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ περί μείωσης της παραγωγής αποτιμώντας το γεγονός.

Ως εκ τούτου, το WTI συνόδεψε το Brent σε πρωτόγνωρα επίπεδα για το τρέχον έτος. Με περισσότερο από έναν μήνα μέχρι την ανακοίνωση των λεπτομερειών της συμφωνίας από τον ΟΠΕΚ, όσον αφορά το ποιος, το πόσο και το πότε, η αγορά βρίσκεται πλέον σε κατάσταση αναμονής.

Εξετάζοντας την αύξηση των κερδοσκοπικών θέσεων αγοράς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά προσδοκά μια αναμφίβολα υποστηρικτική για την τιμή έκβαση. Την εβδομάδα της 11ης Οκτωβρίου, οι διαχειριστές κεφαλαίων αύξησαν τις ανοδικές τοποθετήσεις τους στο WTI και το Brent στο ρεκόρ των 689.000 συναλλαγών.

Σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, η καθαρή θέση αγοράς έχει ενισχυθεί κατά 53% και το γεγονός αυτό έχει αυξήσει τον κίνδυνο ότι για άλλη μια φορά η αγορά προτρέχει. Με δεδομένη τη μονομερή προσδοκία για άνοδο των τιμών, μια αποτυχία της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής πλέον εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας διόρθωσης 5 $ με 10 $.

Ενώ η αγορά έχει τοποθετηθεί υπέρ μιας συμφωνίας, διάφοροι παραγωγοί συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν να μην επίκειται καμία μείωση της παραγωγής. Αντίθετα, επικεντρώνονται στη μείωση των τιμών προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, ενώ παράλληλα εξετάζουν το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της παραγωγής.

Η αγορά πετρελαίου έχει βιώσει εκτεταμένη μεταβλητότητα και έντονες διακυμάνσεις τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, τέσσερις από τις έξι εβδομαδιαίες μεταβολές άνω των 100.000 συναλλαγών στις θέσεις των hedge fund στο WTI και το Brent από το 2011 σημειώθηκαν μέσα στις τελευταίες εννέα εβδομάδες.

Η μεταβλητότητα της αγοράς πετρελαίου δεν πρόκειται να περιοριστεί σύντομα, και ενώ οι μεγάλοι παραγωγοί και εταιρείες ενδέχεται να έχουν δίκαιο όταν υπολογίζουν ότι διαμορφώνεται νέο εύρος μεταξύ 50 $ και 60 $, αυτή τη στιγμή τα περιθώρια λάθους είναι πολύ μικρά.

Σε αυτή τη βάση, εκτιμούμε ότι η αναλογία κινδύνου-οφέλους πριν και κυρίως μετά τη συνάντηση του Νοεμβρίου αντιμετωπίζει κινδύνους. Και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι μια συμφωνία μείωσης της παραγωγής θα είναι επιτυχής μόνο εφόσον συνοδευτεί από σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή και την προστασία της.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ έχει να παρουσιάσει ιδιαίτερα φτωχά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά προηγούμενες συμφωνίες ορίων παραγωγής.

Το αργό πετρέλαιο Brent πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες σταθεροποιούμενο πάνω από τα 51 $ ανά βαρέλι, ένα επίπεδο το οποίο καταγράφηκε συχνά αυτό το διάστημα. Μια διάσπαση χαμηλότερα εγκυμονεί τον κίνδυνο διόρθωσης στη γραμμή τάσης υποστήριξης, στα 47,50 $. Η προοπτική ανόδου προς το παρόν περιορίζεται από το διπλό υψηλό του γ' τριμήνου του 2015, στα 54,30 $ ανά βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα