Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Βασικές ρυθμίσεις του υπό κατάθεση ν/σ

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2005 15:12

Βασικές ρυθμίσεις του υπό κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο:

Α. Στα θεσμικά μέτρα περιλαμβάνεται η ίδρυση Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης στην έδρα κάθε Νομού αρχικά, τα οποία θα υπάγονται στον Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας. Σκοπός των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η επιστημονική, επαγγελματική και τεχνολογική στήριξη των αγροτών, - για την καλύτερη προσαρμογή τους στη νέα ΚΑΠ από το 2006 - η πληροφόρησή τους ιδίως σε θέματα που αφορούν το είδος, την ποιότητα και την ποικιλία των αγροτικών προϊόντων που θα παράγουν, την τεχνολογία της παραγωγής και τη χρησιμοποίησή της στην καθημερινή πρακτική, την κατάσταση της αγοράς και τις πρακτικές προοπτικές της, καθώς και η σύνδεση της αγροτικής έρευνας με την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της στην πράξη.

Επιπρόσθετα, θα αναλύουν και θα εξηγούν τα πορίσματα των υφισταμένων και υπό κατάρτιση μελετών αναδιάρθρωσης καλλιεργειών καθώς και τις δυνατοτήτες καλύτερης διάθεσης των προϊόντων σύμφωνα με τις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις.

Ακόμη θα ενημερώνουν για την πορεία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ένταξη σε αναπτυξιακά προγράμματα του Γ’ ΚΠΣ.

Όπως επισημαίνεται, ήδη για το σκοπό της στελέχωσης των Τοπικών Κέντρων έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση η πρόσληψη 260 ΠΕ Γεωπόνων και 65 ΠΕ Κτηνιάτρων. Ο θεσμός αυτός υλοποιείται ανεξάρτητα από την γενικότερη προετοιμασία, διάλογο και ενημέρωση των φορέων που γίνεται σε σχέση με τη νέα ΚΑΠ.

Β. Με ισάριθμα άρθρα του υπό κατάθεση Νομοσχεδίου δημιουργούνται τρεις νέοι θεσμοί στήριξης και αρωγής των αγροτών, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, αλλά και της νέας εποχής που ξεκινά για την αγροτική μας οικονομία. Οι νέοι αυτοί θεσμοί είναι η δημιουργία, το αργότερο μέχρι την 1-1-2007, όπως επιβάλλει ο κανονισμός 1782/03 για τη νέα ΚΑΠ, με κοινοτική χρηματοδότηση, συστήματος παροχής συμβουλών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι διαπιστευμένοι αγροτικοί σύμβουλοι και ο εγκεκριμένος κτηνίατρος.

Με το σύστημα παροχής συμβουλών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις επιχειρείται η κάλυψη τυχόν κενών στην υποβοήθηση και στήριξη των αγροτών σε θέματα εφαρμογής στην πράξη των ορθών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών, που περιλαμβάνονται στην πολλαπλή συμμόρφωση.

Με την εφαρμογή των θεσμών των διαπιστευμένων αγροτικών συμβούλων ενισχύεται η πληροφόρηση, κατάρτιση και η τεχνική στήριξη των αγροτών σε περιοχές με σημαντικές αναξιοποίητες δυνατότητες αγροτικής ανάπτυξης.

Τέλος, με τον εγκεκριμένο κτηνίατρο αναλαμβάνεται συγκεκριμένο έργο σε τομείς κτηνιατρικής ευθύνης που συνδέονται με την εφαρμογή εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων πρόληψης, παρακολούθησης, επιτήρησης, ελέγχου και εκρίζωσης λοιμωδών νοσημάτων των παραγωγικών ζώων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα