Market beat: Χωρίς αλλαγές στη δυναμική της, η αγορά θα επηρεαστεί πάλι από τα διεθνή

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016 09:13
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Με μια κίνηση που θυμίζει τον τρόπο που κατέκτησαν τα τελευταία υψηλά τους οι δείκτες των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης, οι βασικοί δείκτες του ΧΑ προσπαθούν απλώς να προσεγγίσουν τα επίπεδα που είχανε πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία. Οι τιμές ξεχειλίζουν γλυκά σε ελαφρώς ψηλότερα επίπεδα βδομάδα τη βδομάδα χωρίς εκτινάξεις ή βουτιές μεγάλες μέσα στη μέρα. Οι ρυθμοί συναλλαγών παραμένουν χαμηλά και η διακυμάνσεις των τιμών των βασικών δεικτών παρέμειναν τόσο σφικτές που δεν επιτρέπουν την δραστηριοποίηση των τζογαδόρων επενδυτών με αποτέλεσμα να διατηρείται η ηπιότητα στις μεταβολές των αξιών. Οι τράπεζες αποτελούν το φρένο στην ανοδική προσπάθεια που εκδηλώνεται μέσα από τις αγορές μετοχών του αντι-τραπεζικού μπλοκ, γιατί τις βαραίνει το κλίμα για τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εκκρεμότητες που αφορούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών συστημικών Τραπεζών.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ο ΓΔ έχει φθάσει πολύ κοντά στις 600 μονάδες, που είναι επίπεδο με μικρή στατιστική βαρύτητα ενώ οι 597 αποτελούν την οροφή του Οκτώβρη για την ώρα, με τα επίπεδα γύρω από τις 617 μονάδες να είναι και τεχνικά μια υπολογίσιμη οροφή. Η ροή των ειδήσεων στην τρέχουσα κουτσουρεμένη λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου εβδομάδας, είναι φτωχή. Την Τρίτη η Ελληνική Κυβέρνηση προσδοκά να πάρει το «πράσινο φως» από τον ESM για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης της πρώτης αξιολόγησης. Την Τρίτη 25/10 θα διεξαχθεί η τακτική γενική συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου. Από το πεδίο των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων στο εξωτερικό αναμένονται τα στοιχεία γ τριμήνου από Visa, T-Mobile (24/10), 3M, Apple, AT&T, Caterpillar, General Motors, Novartis, Procter & Gamble, Lockheed Martin, (25/10) Bayer, Coca Cola, Boeing, GlaxoSmithKline, Peugeot, Iberdrola (26/10) ΑΒΒ, Amazon, Barclays, Deutche bank, Ford, Volkswagen, Colgate-Palmolive, BASF (27/10) και Total, Exxon Mobil, Mastercard, Xerox (28/10).

Για τη στήλη είναι πιθανή η συνέχεια σε αυτή τη βουβή άνοδο ως τις 620 μονάδες, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από την κατεύθυνση που θα πάρουν οι μετοχικές αξίες στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη. Σήμερα οι ασιατικές αγορές ξεκίνησαν ανοδικά μετά από τις υποτονικές επιδόσεις της Wall Street, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ενώ το δολάριο κινήθηκε σε επίπεδα κοντά σε υψηλά εννέα μηνών, αφού νέα σχόλια από έναν ιθύνοντα της Federal Reserve ενίσχυσε τα στοιχήματα για αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους.

Ως τώρα έχει σχηματιστεί καθαρά ένα ανοδικό κανάλι μέσα στο οποίο κινείται ο μέσος όρος της αγοράς, με ευκαιριακή στήριξη από τον τραπεζικό κλάδο και σταθερότερες στηρίξεις από άλλους κλάδους όπως των Πρώτων Υλών, Ταξίδια Αναψυχή, και Τροφίμων Ποτών. 

Η περασμένη εβδομάδα δεν έδωσε εντυπωσιακές ανοδικές μεταβολές των βασικών δεικτών. Ωστόσο έδειξε, πως οι ξένοι θεσμικοί στο ΧΑ αρχίζουν να κινούνται ήδη, κοιτάζοντας το τέλος του χρόνου. Αν λοιπόν προσεγγίσουμε την αγορά με την οπτική των θεσμικών, δηλαδή την, βάσει της τρέχουσας, πιθανή εικόνα των blue chip στο τέλος του έτους, θα καταλάβουμε ότι η πιο δημοφιλής επαγγελματική τακτική θα φέρει διεύρυνση θέσεων στους νικητές με σαφές ανοδικό momentum και ρευστοποίηση σε «ηττημένες», για το 2016, μετοχές. Θα ξεκινήσουμε από αυτές που, απέναντι στο -6% περίπου του ΓΔ για το χρόνο και το -14% του 25άρη, έχουν απώλειες από -15% και πάνω. Είναι οι ΕΥΡΩΒ -48,08%, ΠΕΙΡ -46,76%, ΕΤΕ -42,57%, ΑΛΦΑ -35,74%, ΔΕΗ -24,23% και ΕΧΑΕ -15,28%. Όλες ανήκουν στην ομάδα των μετοχών με επίδοση καλύτερη από των δεικτών τον Οκτώβριο. Κατά συνέπεια, μπορούν να γοητεύσουν όσους θεωρούν πως το μέγεθος των απωλειών καθιστά αναγκαία, για τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, μια ανοδική «διόρθωση» βαδίζοντας στο τέλος του έτους.

Είναι θέμα επενδυτικής λογικής αν και η στήλη θεωρεί πιθανότερη τη συνέχεια στην άνοδο των νικητών. «Νικητές» είναι τίτλοι με κέρδη, στο πτωτικό 2016, πάνω από 20%,. Ήτοι οι ΜΥΤΙΛ +39,24%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +38,82%, ΜΠΕΛΑ +29,38%, ΦΦΓΚΡΠ +22,83%, ΤΙΤΚ +21,92%, και ΛΑΜΔΑ +20,05%. Αν και για ορισμένες από αυτές ο Οκτώβριος δεν ήταν ιδιαίτερα ανοδικός, αρκετές εμφάνισαν μεγάλη άνοδο μήνα. Οι μισές δε, ιδιαίτερα την περασμένη βδομάδα. Άρα διακρίνονται από την πιο «φρέσκια» ανοδική ορμή. Οι κερδισμένες στο 2016 με σεμνότερες επιδόσεις είναι κατά την εκτίμησή μας οι πλέον ενδιαφέρουσες στο εξής. Αναφερόμαστε στις, ΜΟΗ με κέρδη +12,36% στο έτος με τα περισσότερα τον Οκτώβριο, ΤΕΝΕΡΓ  +10,57% με τα μισά τον τρέχοντα μήνα, ΕΥΔΑΠ +7,80% και τις ΕΕΕ και ΜΕΤΚ με επίδοση πάνω από +4% και μικρή συνεισφορά σε αυτή τον Οκτώβρη, και τα ΕΛΠΕ στο +2,23%, με «Οκτωβριανή ώθηση» +4,56%.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Οι αμυντικές κινήσεις προετοιμάζουν την άνοδο μετοχών

Πολλοί εκτιμούν, ότι είναι οι εκλογές στις ΗΠΑ, η κεντρική αιτία που οι μετοχικοί δείκτες, μαζί με τις τιμές των ομολόγων, δεν κινούνται αποφασιστικά ούτε ανοδικά είτε πτωτικά. Μπορεί να υπήρξαν κάποιες εξάρσεις μέσα από την αναμονή της εξομάλυνσης του καθεστώτος των επιτοκίων, αποσκοπώντας στην ομαλοποίηση των αγορών ομολόγων, αλλά λίγα έχουν συμβεί για αυτό ως τώρα. Όσον αφορά τη χρηματιστηριακή αγορά, ο δείκτης S&P 500 έχει εμφανίσει κύματα βραχυπρόθεσμων πτώσεων από ρευστοποιήσεις σε διάφορους κλάδους, αλλά έχει παγιδευτεί από τον Ιούλιο σε ένα εύρος 4% περίπου από την κορυφή προς τα κάτω.

Είναι δικαιολογημένο συνεπώς, να έχει αναπτυχθεί ένα γενικό αίσθημα ότι κάτι σπουδαιότερο θα συμβεί ... σε κάποιο άγνωστο σημείο στο μέλλον. Και αυτό δημιούργησε την ανάγκη να επιλεγούν στρατηγικές άμυνας και ένα μετρήσιμο μέγεθος από αυτές είναι και τα ρευστά διαθέσιμα στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια τα οποία προσέγγισε με την έρευνά της η Bank of America Merrill Lynch. Διεξάγεται σε διαχειριστές κεφαλαίων με χαρτοφυλάκια απλωμένα ανά τον κόσμο που το ύψος τους συνολικά ξεπερνά το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια.

Η εβδομάδα που πέρασε δεν άλλαξε την εικόνα των χρηματιστηρίων παγκόσμια και στην ουσία για τις αγορές εκτός ΗΠΑ ήταν σαφώς ανοδική. Σε αυτό συνέβαλλε η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου και τα παιχνίδια που γίνονται στην αγορά νομισμάτων, με το πιο αγαπημένο αυτό για το δολάριο και τη συσχέτισή του με την πρόθεση αύξησης των επιτοκίων της Fed. Αυτό σε συνδυασμό με την τακτική «αγόραζε στη φήμη και πούλα στο γεγονός» δίνει τις τρέχουσες αναταράξεις στη σχέση του δολαρίου με τα αντίπαλα νομίσματα. Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, παρά το εντυπωσιακό θέαμα που προσφέρουν και τις συχνές αναφορές, δεν φαίνεται να επηρεάζει ακόμα την παγκόσμια κεφαλαιαγορά, παρά μόνο ελάχιστους από τους (contrarians) αντιθετιστές.

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2141,16 μονάδες είχε επίδοση +0,38% και στο 2016 διατήρησε κέρδη +4,76%. Ο Dow με +0,04% έκλεισε στις 18.145,71 μονάδες ενώ στο έτος κερδίζει +4,14%. Ο S&P400 ανέβηκε +0,46% με επίδοση φέτος +9,17% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +0,47%, αποδίδει στο έτος +7,24%. Ο δε Nasdaq, με κερδίζοντας +0,83%, ανέβασε τα κέρδη του για το 2016 στο +4,99%. Ο χρυσός με άνοδο στη βδομάδα +1,20%, διατηρεί κέρδη στο έτος 19,44%. Παράλληλα το πετρέλαιο να ενισχύθηκε +1,35%. Στο 2016 κερδίζει 37,58%.

Ο Nikkei, με μεταβολή +1,95% στο έτος χάνει -9,71%. Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε +0,10% στη βδομάδα και κερδίζει +12,47% στο 2016. Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά +1,23%, με απόδοση -0,30% το 2016 και ο CAC ομοίως με μεταβολή +1,46% και ετήσια μεταβολή -2,18%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +3,79% και στο έτος αποδίδει -4,65%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία προσέθεσε +3,47% και στο 2016 χάνει -19,85%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +3,79%, και στο έτος ενισχύεται +47,88%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ενισχύθηκε +1,50%, με επίδοση στο 2016 +12,66%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,51%, και επίδοση για το 2016 +3,66%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία είχε άνοδο +1,46%, στο 2016 αποδίδει +7,32%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε +0,61% και στο 2016 έχει κέρδη +6,66%. Άνοδο +0,89% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -12,67%.

Η απαισιόδοξη οπτική

Όσοι υποστηρίζουν πως η συσσώρευση στις αγορές μετοχών και ομολόγων θα ξεσπάσει πτωτικά, αντιλαμβάνονται την εξέλιξη της μεγάλης εικόνας φωτογραφίζοντας όσα συμβαίνουν στην κεφαλαιαγορά την οικονομία και τους καταναλωτές, μέσα από την παρατήρηση όσων συμβαίνουν: Α) Στην αγορά ομολόγων ΗΠΑ. Είναι κοινή αντίληψη ότι τα επιτόκια που καταβάλλονται από υψηλής ποιότητας ομόλογα έχουν πτώση για πάνω από δύο δεκαετίες. Αλλά τώρα, το τέως premium, πάνω από το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού, έχει περάσει κάτω από το μηδέν. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ το κόστος ζωής αυξάνεται με χλιαρό ρυθμό, το ποσό, που ένας συνταξιούχος μπορεί να κερδίσει από μια συντηρητική επένδυση σταθερού εισοδήματος, έχει χαθεί. Ωστόσο, οι επενδυτές εξακολουθούν να συσσωρεύουν κεφάλαια στα Αμοιβαία Ομολόγων υψηλής ποιότητας. Αυτό είναι μια στρατηγική καταδικασμένη να αποτύχει όταν τα επιτόκια τελικά εξομαλυνθούν. Δηλαδή όταν αυξηθούν.

Β) Συγκρίνουν την εξέλιξη στο φρόνημα των καταναλωτών, με την πορεία του S&P500  και διαπιστώνουν πως ο δείκτης Michigan επί του Φρονήματος Καταναλωτών κορυφώθηκε λίγο πριν από την κορυφή του δείκτη S&P 500 κατά τα έτη 2000 και 2007. Στην τρέχουσα πολυετή ανοδική κίνηση, ο δείκτης Michigan έχει κορυφωθεί για αυτόν τον κύκλο την άνοιξη του 2015 και η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να εμφανίζει ρεκόρ υψηλών τον Απρίλιο του 2015. Ο δείκτης κατέγραψε ρεκόρ υψηλών τον Αύγουστο, παρά τη μεγάλη ύφεση στα εταιρικά κέρδη και από τότε κινήθηκε χαμηλότερα με κλεισίματα ακόμη και κάτω του κινητού μέσου όρου 50 ημερών για τις περισσότερες συνόδους στις τελευταίες έξι εβδομάδες. Την κίνησή του το 2016, αποδίδουν στην ιστορική για την οικονομία δράση από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες. Θεωρούν πως η αγορά επανήλθε σαν ζόμπι και να κάνει νέα υψηλά, κατά ένα οριακό ύψος. Επιπλέον, η ψυχολογία των επενδυτών, όπως αποτυπώνεται στην εβδομαδιαία έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Ιδιωτών Επενδυτών, έδειξε ότι σημαντικός αριθμός επενδυτών δηλώνουν "ουδέτεροι" και όχι αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι. Ειδοποιούν λοιπόν πως είναι ώρα για μια διαφορετική στρατηγική από εκείνη που λειτούργησε στη διάρκεια της μακράς ανοδικής περιόδου.  Γ) Καταλήγουν υπογραμμίζοντας το πρόβλημα της ύφεσης  στην εταιρική κερδοφορία. Όσοι επενδυτές δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη κερδών μιας εισηγμένης και ενδιαφέρονται λιγότερο για τα ετήσια έσοδα και τη διατήρηση του κεφαλαίου τους, προφανώς επειδή έχουν μεγαλύτερους επενδυτικούς ορίζοντες για τα χρήματα τους, διαπιστώνουν ένα λάσπωμα της κερδοφορίας των επιχειρήσεων μικρής κεφαλαιοποίησης για περισσότερο από ένα χρόνο. Καλούν σε συνειδητοποίηση της κατάστασης και αναγνώριση πως θα συνεχιστεί η μετάβαση σε πτωτική δυναμική.

Το ρευστό και οι εκπλήξεις

Υπήρξε σειρά λόγων για να οδηγηθούν οι διαχειριστές κεφαλαίων στην απόφαση να ανεβάσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στο 5,8% των χαρτοφυλακίων τους τον Οκτώβριο, από 5,5% τον περασμένο μήνα. Ποσοστά που ταιριάζουν σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από την επόμενη της ψηφοφορίας για το Brexit. Το μερίδιο των μετρητών δεν ήταν ποτέ υψηλότερο από το τρέχον, από το Νοέμβριο του 2001, λίγο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ. Η ποσότητα του «στεγνού μπαρουτιού» στα χαρτοφυλάκια είναι πάνω από εκείνη που εμφανίστηκε, τόσο κατά την κρίση του κρατικού χρέους στην Ευρώπη, όσο και στην πανωλεθρία από την εφαρμογή της οροφής στο χρέος των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch. «Τα επίπεδα μετρητών δείχνουν ότι οι επενδυτές είναι απαισιόδοξοι, από τους φόβους για μια διάλυση της ΕΕ, μια συντριβή στην αγορά ομολόγων και από την πιθανότητα να σπάσουν τα νεύρα των διαχειριστών, αν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τις εκλογές τον Λευκό Οίκο». Δήλωσε ο Michael Hartnett της Bank of America.

Η αύξηση στα ταμειακά διαθέσιμα θέτει, ενδεχομένως, τις προϋποθέσεις για ένα ράλι χρηματιστηριακή αγορά, σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of America. «Όταν το μέσο ταμειακό υπόλοιπο περνά πάνω από το 4,5%, δημιουργείται για τις μετοχές το αντιθετικό σήμα αγοράς. Όταν το ταμειακό υπόλοιπο πέφτει κάτω από 3,5% παράγεται το αντιθετικό σήμα πώλησης. Στους τρεις μήνες μετά 9/11 και το δημοψήφισμα για Brexit, ο S&P 500 αυξήθηκε κατά 4,1% και 2,4% τοις εκατό, αντίστοιχα. Η Merrill Lynch θεωρεί ότι μια μεγαλύτερη σαφήνεια για την κατάσταση στις ΗΠΑ και με ήπιες πολιτικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, τα σημάδια εμφάνισης αυξητικής ορμής των εταιρικών κερδών και η αποκατάσταση εμπιστοσύνης ότι η «ανα-τιμολόγηση» των ομολόγων, μέσω της ανόδου των επιτοκίων, θα συμβεί με μεθοδευμένο τρόπο, θα δώσουν άνοδο παγκόσμιας κλίμακας στις χρηματιστηριακές αγορές.

Οι υπεραισιόδοξοι τονίζουν πως οι εταιρίες του S&P 500 είναι σε καλή πορεία για να εμφανίσουν αύξηση της κερδοφορίας τους μετά από τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης. Αν επαληθευτεί αυτή η εξέλιξη, τότε ο δείκτης  αναφοράς των μετοχών των ΗΠΑ ξεπερνά ένα σημαντικό εμπόδιο στο δρόμο για εγγραφή νέου ρεκόρ μέσα στο 2016. Την πρόσφατη αδυναμία των μετοχικών αξιών αρκετοί αναλυτές απέδωσαν  στις προσδοκίες ότι τα κέρδη θα αποτύχουν ξανά να εμφανίσουν πραγματικά άλματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις στην αρχή της περασμένης βδομάδας. Αλλά η ισχυρότερη από την αναμενόμενη κερδοφορία από εταιρείες όπως η Microsoft και η Bank of America, έχουν ανατρέψει το ρεύμα και εμφανίζονται τώρα εκτιμήσεις περί αύξησης των εταιρικών κερδών για το τρίτο τρίμηνο κατά 1,1% γεγονός που θα έβαζε ουσιαστικά τέλος στην ύφεση των επιχειρηματικών κερδών.

ΧΑ

Μια ακόμαεβδομάδα ανόδου, στη διάρκεια της οποίας οδηγός της τάσης ήταν οι διεθνείς αγορές, ενώ οι θεσμικοί, με την ευκαιρία της ελάττωσης των όγκων, προέβησαν επί μέρους «εργασίες» σε συγκεκριμένα blue chip. Γενικότερα υπήρξε προσπάθεια βελτίωσης της στατιστικής εικόνας στην πλειονότητα των μετοχών του ταμπλό, αλλά παράλληλα, οι αδύνατοι κρίκοι της αγοράς για το 2016 παρέμειναν οι πλέον ευάλωτοι στην μεταβολές της τάσης. Απλούστερα, τις μέρες που το κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά ήταν καθοδικό, τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνιζαν οι Τράπεζες και σε αρκετές συνόδους οι εταιρίες στις Κατασκευές Υλικά και του Εμπορίου.

Η εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου με τρεις πτωτικές και δυο ανοδικές συνόδους, έδωσε στον ΓΔ κέρδη +0,80% και στον 25αρη άνοδο +1,01%, ενώ ανέβασε τον FTSEM +1,82%. Οι κλαδικοί δείκτες με αξιόλογα, για τον μέσο όρο, εβδομαδιαία κέρδη, ήταν των εταιριών Πρώτων Υλών +5,58%, στα Ταξίδια Αναψυχή +5,11%, Χημικών +4,68%, και στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +4,38%. Με τις διεθνείς αγορές σε επιφυλακή, αναφορικά με το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, οι όγκοι παγκόσμια έχουν «ελαφρύνει». Αντίστοιχα και στο ΧΑ σημειώθηκε πτώση στο μέσο ημερήσιο τζίρο, που διαμορφώθηκε στα 31,4 εκατ. ευρώ από 34,7, ενώ σε τέσσερις συνεδριάσεις ήταν γύρω από τα 27 εκατ. και τον βελτίωσε ο τζίρος της Τρίτης που ξεπέρασε τα 48 εκατ. ευρώ.

Η βδομάδα ξεκίνησε με πτώση του ΓΔ κατά -0,55%, που έφθασε στις 586,06 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1551,47, με μεταβολή -0,68%. Ήταν η σύνοδος που σημειώθηκαν οι κατώτερες τιμές των βασικών δεικτών στη βδομάδα και πολλοί κλάδοι εμφάνισαν κέρδη, παρά την άνοδό τους την δεύτερη εβδομάδα του Οκτώβρη. Ενώ την πτώση προκάλεσαν οι πιέσεις στις εταιρίες των Τηλεπικοινωνιών -2,12%, Κατασκευές Υλικά -2,07%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,95%, Τραπεζών -1,44%, Ακίνητης Περιουσίας -1,35% και Κοινής Ωφέλειας -1,25%. Την Τρίτη ωστόσο, η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εκτινάχθηκε διεθνώς και στο ΧΑ αποτυπώθηκε ένας ιδιαίτερος ενθουσιασμός, που έφερε γενικευμένη άνοδο, τζίρο 48,151 εκατ. ευρώ και κέρδη στον ΓΔ +1,33%. Έτσι βρέθηκε, για πρώτη φορά μετά τις 24/6, σε επίπεδα πάνω από τις 593 μονάδες.

Βασικό χαρακτηριστικό ήταν πως ενώ οι τράπεζες κινήθηκαν αρχικά δυνατά ανοδικά, στο τέλος μειώθηκαν πολύ τα κέρδη τους (+0,87%) και την άνοδο οδήγησαν οι εταιρίες Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,96%, Εμπορίου +2,90%, Πρώτων Υλών +2,86%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,72%, Τροφίμων Ποτών +2,64%, Ακίνητης Περιουσίας +2,25%. Με την άνοδο εκείνης της μέρας κατοχύρωσαν την θετική τους επίδοση στην εβδομάδα αρκετοί κλάδοι και το μέγιστο για τον ΓΔ ορίστηκε στις 596,54 μονάδες, ενώ την Πέμπτη αυτό βελτιώθηκε οριακά, φθάνοντας στις 596,82. Τοιουτοτρόπως ορίζονται ως αντίσταση οι 597 μονάδες και συνεπώς οι 600 δεν είναι μόνο ψυχολογικό όριο, αλλά και στόχος για διάτρηση.

Μετά την Τρίτη η εβδομάδα κύλισε ανιαρά, με πτώση για τον μέσο όρο την Τετάρτη -0,14%, που την Πέμπτη ενισχύθηκε κατά +0,49% και έπιασε το υψηλότερο κλείσιμό του, σε βάθος τριών μηνών, στις 595,9 μονάδες. Αντίθετα την Παρασκευή, παρακολουθώντας πάλι την δυναμική σε Ευρώπη και ΗΠΑ, υποχώρησε -0,32% καταλήγοντας στις 594 μονάδες. Ο 25άρης έκλεισε στις 1577,75 από 1581,75 την Πέμπτη, που ήταν το καλύτερο κλείσιμό του από τις 24/6, αλλά μέγιστο εβδομάδας εμφάνισε την Τρίτη στις 1586,51 μονάδες, υπογραμμίζοντας την αλγοριθμική εξάρτησή του από τα τραπεζικά blue chip.

Στατιστικά υπήρξε βελτίωση καθώς το 44% των blue chip, είχε μέγιστο εβδομάδας που έγινε και μέγιστο τελευταίων τριών μηνών, ενώ για το 64% έγινε και μέγιστο τελευταίων 30 ημερών. Επίσης, το μέγιστο της περασμένης βδομάδας για τις ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ αποτελεί ανώτερη τιμή τελευταίων 12 μηνών.  Η εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στην συνέχεια της ανόδου των νικητών του μήνα με τα κέρδη των ΒΙΟ +11,63%, ΟΠΑΠ +5,64%, ΜΥΤΙΛ +5,58% και ΜΠΕΛΑ +5,11% να ξεχωρίζουν. Ενώ επίδοση καλύτερη των δεικτών εμφάνισαν επίσης οι ΕΕΕ +2,74%, ΜΟΗ +1,82%, ΔΕΗ +1,73% και ΟΤΕ +1,50%. Με τις ΠΕΙΡ +1,37%, ΕΧΑΕ +1,13%, ΓΡΙΒ +1,02%, ΛΑΜΔΑ +0,83%, ΕΛΠΕ +0,73%, ΑΡΑΙΓ +0,66%, και ΟΛΠ +0,48% να έχουν θετικές μεταβολές κοντά στην επίδοση του μέσου όρου ή του 25άρη. Στον αντίποδα ξεχώρισαν για την πτώση τους σε ανοδική εβδομάδα οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -5,22%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,65%, ΑΛΦΑ -3,03%, ΕΤΕ -2,48%, ΕΥΡΩΒ -2,35%, και ΜΕΤΚ -2,21%. Ακολουθούν με απώλειες το πολύ ως -1,6% οι ΦΦΓΚΡΠ -1,57%, ΤΙΤΚ -1,06%, ΕΥΔΑΠ -0,74% και ΤΕΝΕΡΓ -0,73%.

Τεχνική ανάλυση

Την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου οι όγκοι στα παράγωγα, ακολουθώντας την πτώση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος στο ΧΑ, αδυνάτισαν. Ο 25άρης με πτώση στην πρώτη σύνοδο ενάλλασσε πρόσημο μεταβολής στις πέντε συνεδρίες και εμφάνισε στο τέλος εβδομαδιαία κέρδη +1,01%. Για αυτά συνέβαλαν 14 από τις μετοχές του, και οι καλύτερες επιδόσεις ήταν των ΒΙΟ +11,63%, ΜΠΕΛΑ +5,11%, ΜΥΤΙΛ+5,58% και ΟΠΑΠ +5,64%. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, υποχώρησαν -10,47%, ενώ οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στις 6.560 από 7.314 συμβόλαια.

Οι ανοικτές θέσεις στη σειρά Νοεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 6.480 από 4.227. Ο όγκος της διαμορφώθηκε στα 1484 από 1189 ΣΜΕ ημερησίως, και της επόμενης σε 20. Οι προσδοκίες των traders είναι οριακά ευοίωνες.  Όρισαν προήγηση, έναντι του 25άρη (1577,75), της τάξης των 0,75 μονάδων με εκκαθάριση του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς στις 1578,50 μονάδες, ενώ της σειράς Δεκεμβρίου στις 1560,75.

Στα options του ίδιου δείκτη, το ενδιαφέρον μειώθηκε περισσότερο για τα calls στα οποία ο μέσος όγκος έφθασε στα 152 από 298 συμβόλαια τη μέρα, ενώ των puts ήταν 60 από 76 ημερησίως. O λόγος calls/puts κατέβη στο 2,54 από 3,92. Ο όγκος των ΣΜΕ επί μετοχών ήταν σε αντιστοιχία με τους όγκους στο ΧΑ. Οι εγχώριες αγοραίες δυνάμεις έχουν χωριστεί σε όσους θεωρούν πως η άνοδος «έφαγε τα ψωμιά της» και σε εκείνους που θεωρούν πιθανή μια ήπια συνέχεια στην άνοδο καθώς ξεφουσκώνουν ενδοσυνεδριακά οι διάφορες και λιγοστές εξάρσεις των τιμών επιμέρους μετοχών του 25άρη.

Τα ανοδικά blue chip τον Οκτώβριο

Με τη συμπλήρωση τριών εβδομάδων στον Οκτώβριο οι ΓΔ και 25άρης εμφανίζουν άνοδο +5% και ο FTSEM +2,55% και συνεπώς ευνοήθηκαν οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης στη διάρκειά του.

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας στο 2016 (μαζί με τον Μάρτιο και τον Μάιο) που έχει «δημιουργήσει» τα λιγότερα σε πλήθος πτωτικά blue chip, αφού εντοπίζονται μόνο το ΦΦΓΚΡΠ -3,85% και η ΕΕΕ -0,10% ενώ στον αντίποδα από τα 23 ανοδικά τα 13 κερδίζουν πάνω από το +5% των δεικτών και διψήφια επίδοση έχουν οι ΜΥΤΙΛ +22,84%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +15,30%, ΒΙΟ +15,20%, ΜΠΕΛΑ +13,06%, ΜΟΗ +11,80%, ΔΕΗ +10,94%, και ΠΕΙΡ +10,45%. Η επόμενη ομάδα είναι οι μετοχές με κέρδη κάτω του +10% και πάνω από +5% ΕΧΑΕ +9,51%, ΑΛΦΑ +8,11%, ΕΤΕ +7,07%, ΕΥΡΩΒ +6,30%, ΛΑΜΔΑ +5,90% και ΤΕΝΕΡΓ +5,43%. 

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Ο Γενικός Δείκτης έφθασε μια ανάσα από τις 600 μονάδες, σημείο το οποίο δεν έχει κάποια ιδιαίτερη τεχνική ιδιότητα αφού οι κύριες αντιστάσεις βρίσκονται στις 615 και 620 μονάδες. Η αργή πλάγια κίνηση του Δείκτη διατήρησε τους ταλαντωτές σε μετριοπαθείς ζώνες και όλους τους κινητούς μέσους αγορασμένους.

Το κλείσιμο της εβδομάδας βρήκε το Γενικό Δείκτη να σχηματίζει το τρίτο καθαρό συνεχόμενο ανοδικό κερί, σχηματισμός που δείχνει ότι οι αγοραστές, παρά τους μικρούς όγκους, έχουν το πάνω χέρι στον έλεγχο της τάσης. Η κίνηση του Δείκτη έχει ακόμα ήπια χαρακτηριστικά με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις που αποφορτίζουν ακόμα και τις εξάρσεις σε επίπεδο ωρών, δίνοντας το "πράσινο φως" για συνέχιση της κίνησης.

Το σενάριο της επέκτασης της ανόδου έως τις 620 μονάδες παραμένει σε ισχύ, καθώς η παρουσία των αγοραστών παραμένει κυρίαρχη στην διαμόρφωση της τάσης, ακόμα και στα "ρηχά" των 30 εκατ. ευρώ ημερήσιων συναλλαγών.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Για τέταρτη, κατά σειρά, συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να σταθεί πάνω από τη ζώνη ασταθούς στήριξης των 590 με 585 μονάδων. Η συνέχιση της υπάρχουσας νωχελικής ανοδικής πορείας θα φέρει το Γενικό Δείκτη αντιμέτωπο με τη ισχυρή γραμμή τάσης, που έχει δημιουργηθεί από τις δύο προηγούμενες τοπικές κορυφές που έχουν περιέργως αποτυπωθεί στο ημερήσιο διάγραμμα την πρώτη μέρα του Αυγούστου και την πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου. Γραμμή η οποία διέρχεται από την περιοχή των 600 με 604 μονάδων.

Εδώ για άλλη μια φορά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η ανοδική τμήση της εν λόγω σημαντικής βραχυχρόνιας γραμμής θα πρέπει να γίνει με εσωτερική δύναμη, δίχως κάποιου είδους πισωγύρισμα. Έτσι μόνο θα μπορούσαμε με "ασφάλεια" να πούμε ότι θα ανοίξει το "βιβλίο προσφορών" για το επόμενο ανοδικό στάδιο διαπραγμάτευσης των 610 με 640 μονάδων. Από την άλλη όμως πλευρά του νομίσματος διαγραμματικά, η πιθανή επιστροφή του Δείκτη μέσα, ή ακόμα και κάτω από την ζώνη των 590 με 585 μονάδων, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα χαρακτήριζε την "απόδραση" του Γενικού Δείκτη από την προηγούμενη μεσοπρόθεσμη συσσώρευση (69 συνεδριάσεις μεταξύ των 545 με 585 μονάδων) ως "κίβδηλη" οδηγώντας τον με ρευστοποιήσεις πάνω στη γραμμή στήριξης, που ενώνει τους δύο πυθμένες του Σεπτεμβρίου στις 578 μονάδες περίπου.

Εμφανής είναι, πάντως, η αίσθηση από αρκετούς ενεργούς επενδυτές ότι η υπάρχουσα ανοδική κίνηση "τρεμοπαίζει" με τα Δεικτοβαρή blue chips (ΕΕΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ) να τα "έχουν δώσει σχεδόν όλα" σπρώχνοντας τους ταλαντωτές ορμής με προεξέχον το γνωστό Relative Strength Index (RSI) να λαμβάνουν τιμές μέσα σε "overbought" επίπεδα.

Το αγκάθια για ακόμα μια φορά σε όλη αυτή τη προσπάθεια διαφυγής προς τις 610 μονάδες, παραμένουν (πραγματοποιώντας, δυστυχώς ακόμα, το 60 με το 80% του συνολικού τζίρου) οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες με το δείκτη τους να παρουσιάζει "εμπλοκή" όποτε μπαίνει μέσα στη περιοχή των 695 με 705 μονάδων.

Ως σημείο με ιδιαίτερη προσοχή θα χαρακτηρίζαμε στο ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη την κάτω πλευρά της "Andrews' Pitchfork" στις 674 μονάδες.

Πάντως με αυτές τις διαγραμματικές και τεχνικές ενδείξεις τα 'πατήματα' των αγοραστών είναι πολύ ριψοκίνδυνα, καθώς το πάτωμα είναι 'σαθρό' και ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει.  τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Εβδομάδα διατήρησης των κεκτημένων και λιγότερο αλλαγής σε δυναμική, ή πορείας, ήταν αυτή που πέρασε για το Χ.Α. Οι επενδυτές κινήθηκαν για μια ακόμη εβδομάδα αυστηρά επιλεκτικά, αναζητώντας υστερούντες τίτλους σε σχέση με τα πρόσφατα αποτελέσματα εξαμήνου, ή με τα εκτιμώμενα αποτελέσματα εννεαμήνου που ξεκινούν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε αναιμική και πολύ συγκεντρωμένη σε λίγους τίτλους, δείγμα της στάσης αναμονής που τηρεί το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού κοινού ενόψει της έναρξης της β’ αξιολόγησης.

Οι χαμηλοί συναλλακτικοί όγκοι έχουν περιορίσει τις μεγάλες διακυμάνσεις των μετοχών και αντίστροφα: Λόγω των ήπιων διακυμάνσεων σημαντικό μέρος των βραχυπρόθεσμων παικτών που κινούνται βάση δυναμικής έχουν αποστασιοποιηθεί, αφού σε σφιχτό εύρος τιμών τα περιθώρια επιτυχών ημερήσιων κινήσεων είναι περιορισμένα είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

Ο κύκλος αυτός θα σπάσει μόνο με την συνδρομή νέων που θα έρθουν από το μακροοικονομικό περιβάλλον. Και επειδή σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα υπάρχουν καταλύτες σημαντικού ειδικού βάρους, οι εμπλεκόμενοι προτιμούν να εστιάζουν σε επιμέρους περιπτώσεις που έχουν λόγους να παίξουν ισχυρά ένα σενάριο βελτίωσης του προφίλ της Χώρας αναφορικά με το ρίσκο.

Σήμερα

Οι Ασιατικές αγορές ξεκίνησαν τις συναλλαγές υποτονικά αλλά ανοδικά νωρίς τη Δευτέρα μετά από τις υποτονικές επιδόσεις της Wall Street, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ενώ το δολάριο κινήθηκε σε επίπεδα κοντά σε υψηλά εννέα μηνών, αφού νέα σχόλια από έναν ιθύνοντα της Federal Reserve ενίσχυσε τα στοιχήματα για αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κατέγραψε κέρδη πάνω από +0,1%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας εμφανίστηκε οριακά αλλαγμένος και στη συνέχεια με κέρδη της τάξης του +0,3%, ενώ  ο Kospi της Νότιας Κορέας κέρδιζε 0,4% από την αρχή ως το δεύτερο μέρος των συναλλαγών.

Την Παρασκευή στη Wall Street, ο δείκτης S&P 500 και ο Dow έκλεισαν με οριακές μεταβολές και ο Nasdaq κινήθηκε ανοδικά από το ρεκόρ ανόδου μέσα στη μέρα για την μετοχή της Microsoft και από τα κέρδη της McDonald 's που  βοήθησαν στο να αντισταθμιστούν οι απώλειες στις μετοχές της ενέργειας και της υγειονομικής περίθαλψης.

Η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι σαν εβδομάδα με κενό συγκλονιστικών ειδήσεων και γεγονότων, δεδομένου ότι την επόμενη εβδομάδα έχουμε τις συνεδριάσεις των BoJ, Fed και BoE όμως υπάρχει ένα πακέτο δεδομένων για την οικονομία στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρωζώνη, και θα υπάρξει ένας κατακλυσμός ανακοινώσεων για τα εταιρικά κέρδη των εταιριών των ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη και την Ασία.

Οι παγκόσμια αγορά  προετοιμάζεται για πληθώρα μακροοικονομικών δεδομένων αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των τιμών καταναλωτή από την Ιαπωνία και από ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ, το ΑΕΠ των Η.Π.Α. για το τρίτο τρίμηνο και η σειρά  Δεικτών Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) από τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Στα νομίσματα, ο DXY, δείκτης δολαρίου, ήταν σταθερά στο 98,657, όχι μακριά από 98,813, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Φλεβάρη που χτύπησε την Παρασκευή.

Το νόμισμα των ΗΠΑ έλαβε μια ώθηση την περασμένη εβδομάδα καθώς το ευρώ υποχώρησε καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέψευσε πως σκόπευε να μειώσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της.

Το δολάριο ενισχύεται και από επιθετικά σχόλια του αξιωματούχου της Fed William Dudley Πρόεδρου της Fed Νέας Υόρκης σε συνδυασμό με τις υψηλότερες προσδοκίες ότι η Χίλαρι Κλίντον θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, που έχουν αυξήσει τα στοιχήματα ότι η Fed θα ανεβάσει τα επιτόκια το Δεκέμβριο.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Το σύνολο της ατζέντας έως το τέλος Νοεμβρίου στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης, τίθεται κατά τη συνάντηση, που είναι σε εξέλιξη, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η ελληνική πλευρά επιζητεί να έχουν ολοκληρωθεί όλα έως τις 20 Νοεμβρίου. Θα ακολουθήσουν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και οι συζητήσεις για τα ζητήματα της διευθέτησης του χρέους και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των δανειστών με αντικείμενο την εξέταση του σχεδίου της εξωδικαστικής διευθέτησης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, υπήρξε επί της αρχής συμφωνία επί του σχεδίου, ωστόσο παραμένουν σε εκκρεμότητα κάποια τεχνικά ζητήματα, τα οποία θα συζητηθούν εκ νέου στο ραντεβού της ερχόμενης Τετάρτης.

Τα δημοσιονομικά μεγέθη θα βρεθούν στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ησυνάντηση θα αρχίσει στις 10.00 και από ελληνικής πλευράς θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Στη συνέχεια (12.00- 13.00) θα συζητηθούν θέματα της κοινωνικής πρόνοιας με τη συμμετοχή του κ. Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου.

Χάθηκε το «στοίχημα» των εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό το 2016, αφού παρά την αύξηση των αεροπορικών αφίξεων, που υπολογίζεται γύρω στο 6%, τα έσοδα στο οκτάμηνο υπολείπονται της περσινής χρονιάς κατά 752 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως δηλώνει στη «Ν» ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε σχέση με τον ανταγωνισμό, του Brexit το οποίο μείωσε το συνάλλαγμα που προέρχεται από τη Βρετανία, αλλά και της διαχείρισης του προσφυγικού, που άφησε έντονα τα αποτυπώματά του στον ελληνικό τουρισμό.

Δεν πρόκειται να ξανανοίξει η συζήτηση για το ασφαλιστικό, «το ΔΝΤ είναι αλήθεια ζητά άλλα πράγματα», «αλλά αυτά τα πράγματα τα έχουμε λήξει με τους Ευρωπαίους, έχει λήξει αυτή η φάση της διαπραγμάτευσης, δεν επιστρέφουμε πίσω». Αυτό τονίζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για θέματα του υπουργείου του.

Διερευνητική ήταν η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα εργασιακά.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε τη σημασία της τήρησης της νομιμότητας και ανέφερε πως δεν ανοίγουν θέματα τα οποία έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων, όπως στην περίπτωση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι το θέμα του υποκατώτατου μισθού είναι ζήτημα νομιμότητας, μετά την απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αναφορικά με το θέμα των ομαδικών απολύσεων είπε ότι αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες έχει απολέσει, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς των συσκευών κινητής τηλεφωνίας, παραμένοντας, πάντως, τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο, θετικός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η «Ν», το συνολικό ποσό που διατέθηκε για συσκευές (απλές και smartphone) το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2016 ήταν 337,2 εκατ. ευρώ έναντι 330,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015, δηλαδή αύξηση 2,1%.

Την Αθήνα θα επισκεφθεί τη Δευτέραο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας CMEC Ζhang Chun για συζητήσεις με τη διοίκηση τηςΔΕΗ ΔΕΗ-0,34% και την υπογραφή συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή. Η επεξεργασία του Συμφώνου Στρατηγικής Συνεργασίας έχει ολοκληρωθεί μετά από συνεννοήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και την πορεία του «Project Μελίτη» που σχετίζεται με την από κοινού κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Φλώρινα.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

ΗAT&T Inc, η μεγαλυτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ θα εξαγοράσει την εταιρεία μέσων ενημέρωσης Time Warner Inc έναντι του ποσού των 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. 

Η συμφωνία ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα.

Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα κατά μία βαθμίδα στο BB- από B+, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, με τις προοπτικές να είναι θετικές. Ο οίκος τονίζει ότι η Κύπρος συνεχίζει να κάνει ισχυρή πρόοδο αναφορικά με την προσαρμογή της μετά την τραπεζική κρίση του 2013, ενώ η έξοδος από το μνημόνιο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών και οικονομικών στόχων του προγράμματος, της επιτυχίας στην άρση των ελέγχων κεφαλαίου, και της λήψης μέτρων για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.

Συνάντηση με την Καναδή υπουργό Εμπορίου Κρίστια Φρίλαντ έχει σήμερα Σάββατο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με την ελπίδα να σωθεί η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (CETA), όπως ανέφερε ο κ, Σουλτς στον λογαριασμό του στο Twitter. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Βαλονίας Πολ Μανιέτ, η οποία αντιτίθεται προς το παρόν στη CETA και έτσι εμποδίζει την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Η Καναδή υπουργός Εμπορίου Κρίστια Φρίλαντ κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση «να τελειώσει τη δουλειά της» αναφορικά με τη CETA, τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα της είναι έτοιμη να την υπογράψει, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Belga. «Κάναμε τη δουλειά μας, έχει έρθει η ώρα να ολοκληρώσει η ΕΕ τη δική της» τόνισε η Φρίλαντ μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει προθεσμία στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου μέχρι αργά αύριο Δευτέρα, για να εξασφαλίσει την υποστήριξη και της περιοχής της Βαλονίας στην εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά, διαφορετικά η προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής για την υπογραφή της συμφωνίας θα ακυρωθεί, δήλωσε σήμερα πηγή της ΕΕ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα μιλήσει στον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ μέχρι αργά αύριο, Δευτέρα, ανέφερε η ίδια πηγή, προκειμένου ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό να μπορεί να αποφασίσει αν θα ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες για την υπογραφή της συμφωνίας την Πέμπτη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα