Η Σ. Αραβία επεξεργάζεται σχέδια αύξησης της παραγωγής πετρελαίου

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2005 18:54

Μέγιστη αύξηση 2,4 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως έως το 2010, περιλαμβάνεται στα σαουδαραβικά κυβερνητικά σχέδια, σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης ενεργειακής «Middle East Survey».

Οταν, θα έχει πλήρη εμπορική εκμετάλλευση το νέο κοίτασμα στην τοποθεσία Χατίφ/Αμπού Σάχαφ, και πάντως όχι πριν από τα τέλη του 2005, θα αντλούνται ημερησίως 650.000 βαρέλια πετρελαίου, από τα οποία τα 500.000 θα είναι ελαφρού αργού. Προχωρούν όμως και οι εργασίες εκσυγχρονισμού στην υποθαλάσσια γεώτρηση στα ανοικτά του Αμπού Σάφαχ, οπότε η παραγωγή θα διπλασιαστεί σύντομα στα 300.000 βαρέλια σαουδαραβικού αργού πετρελαίου της ποικιλίας "medium".

Θα επισπευσθεί κατά ένα τετράμηνο η έναρξη λειτουργίας της μονάδας της "ταυτόχρονης" εξόρυξης πετρελαίου-ποικιλίας φυσικού αερίου, που ο όμιλος Saudi Aramco, έχει αποκτήσει στο Χάραντχ. Προβλέπεται, δηλαδή, πλέον η μονάδα αυτή -στην οποία ο διαχωρισμός πετρελαίου-ποικιλίας φυσικού αερίου να μπορεί να γίνεται ήδη στο στάδιο της άντλησης- να λειτουργεί πλήρως ήδη από τον Μάρτιο του 2006.

Οσον αφορά την παραγωγικότητα ημερησίως της μονάδας, αυτή θα είναι 300.000 βαρέλια αραβικού αργού, αλλά και 140 εκατομμύρια κυβικά πόδια της ποικιλίας του φυσικού αερίου, που μπορεί να προκύπτει κατά την άντληση του "μαύρου χρυσού", χάρη στην υπερσύγχρονη τεχνολογία.

Πηγή: ΑΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα