Στο 6% η αύξηση των πωλήσεων φαρμάκων παγκοσμίως

Μέσα σε 12 μήνες, σύμφωνα με την IMS Health
Τρίτη, 19 Απριλίου 2005 12:19

Αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 6% σημείωσαν, το δωδεκάμηνο που έληξε τον περασμένο Φεβρουάριο, οι πωλήσεις φαρμάκων στις μεγάλες αγορές, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η IMS Health.

Οι πωλήσεις φαρμάκων στα φαρμακεία 13 μεγάλων αγορών - στις οποίες αντιστοιχούν άνω των δύο τρίτων της παγκόσμιας αγοράς - ανήλθαν, συνολικά, στο διάστημα αυτό, σε 351 δισ. δολάρια.

Σε αντίθεση με το ότι πριν από λίγα χρόνια, οι φαρμακοβιομηχανίες κατέγραφαν ανάπτυξη πωλήσεων σε διψήφιο ποσοστό, προσφάτως ο ρυθμός ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά καθώς ο ανταγωνισμός λόγω των φθηνών αντιγράφων φαρμάκων έχει πλήξει τις πωλήσεις και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να ελέγξουν το κόστος.

Οι πωλήσεις στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές αυξήθηκαν κατά 5% στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου του 2004 και Φεβρουαρίου του 2005, ενώ σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 8% στη Βόρεια Αμερική και σε ποσοστό 2% στην Ιαπωνία.

Τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων σημείωσαν τα φαρμακευτικά σκευάσματα κατά της χοληστερίνης (τα έσοδα από τις εν λόγω πωλήσεις ανήλθαν σε 26,4 δισ. δολάρια και κατεγράφη αύξηση σε ποσοστό 11,9%). Το πλέον δημοφιλές, παγκοσμίως, φαρμακευτικό σκεύασμα ήταν το Lipitor της Pfizer Inc., με πωλήσεις 10,8 δισ. δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα