ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ μερίσματος 72 λεπτών ανά μετοχή για τη χρήση 2004 ενέκρινε η σημερινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank. Το μέρισμα αυτό, το οποίοι θα καταβληθεί την 5η Μαΐου 2005, είναι αυξημένο κατά 44% έναντι του αναπροσαρμοσμένου μερίσματος των 50 λεπτών του προηγουμένου έτους.
Η σημερινή συνέλευση ενέκρινε επίσης την έκδοση δύο δωρεάν μετοχών για κάθε δέκα μετοχές σε κυκλοφορία και την επανάληψη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών.
Λόγω ελλείψεως απαρτίας, η έγκριση προγράμματος δικαιωμάτων προαιρέσεως, σε εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου και διευθυντικά στελέχη της τραπέζης και του ομίλου, αναβλήθηκε για επαναληπτική γενική συνέλευση, η οποία θα γίνει την Πέμπτη 5 Μαΐου 2005.
Η σημερινή συνέλευση εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο λόγω αποχωρήσεως των κ.κ. Ξενοφώντος Καντώνια, Αναστασίου Αβέρωφ, Γιάννη Γκούμα και Κωνσταντίνου Κυριακόπουλου, σε εφαρμογή των κανόνων της εταιρικής διακυβερνήσεως που έχει θέσει το Διοικητικό Συμβούλιο από το 1995. Το νέο Διοικητικό Συμβουλίου συγκροτήθηκε σε σώμα αμέσως μετά τη Συνέλευση και έχει ως εξής :
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Εκτελεστικός Πρόεδρος, ο κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος
Διευθύνων Σύμβουλος, ο κ. Δ.Π. Μαντζούνης
Εντεταλμένοι Σύμβουλοι οι Γενικοί Διευθυντές, κ.κ. Μαρίνος Σ. Γιαννόπουλος,
Σπύρος Ν. Φιλάρετος, Αρτέμης Χ. Θεοδωρίδης
ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Αντιπρόεδρος, κ. Α.Λ. Κανελλόπουλος
Μέλη, οι κ.κ. Γ.Ε. Αγουρίδης, Π.Γ. Καρακώστας, Ι.Κ. Λύρας, Ν.Ι. Μάνεσης,
Μ.Γ. Τάνες και η κα. Σ.Γ. Ελευθερουδάκη.
ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕΛΗ
Οι κ.κ. Π.Α. Αποστολίδης και Α.Μ. Βερέμης
Ομιλία Κωστόπουλου
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Γιάννης Κωστόπουλος ανέφερε ότι το 2004 ήταν ένα ιδιαίτερα σημαντικό και δημιουργικό έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου η χώρα βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η τράπεζα, με την ανακήρυξή της ως Μεγάλου Χορηγού και Επίσημης Τραπέζης των Αγώνων, είχε το προνόμιο να μετέχει στην προετοιμασία και διεξαγωγή των Αγώνων και να συνδεθεί, από την αρχή, με την πορεία και την εικόνα τους. Εξ άλλου, η ανάληψη της χορηγίας υπήρξε μία εξαιρετικά επιτυχής πρωτοβουλία, που ενίσχυσε την εικόνα της Τραπέζης στην Ελλάδα και διεθνώς:
«Λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως ήταν φυσικό, δεν εορτάσαμε πέρυσι τη συμπλήρωση 125 ετών από την έναρξη λειτουργίας του Εμπορικού Καταστήματος Ι.Φ. Κωστοπούλου, από το οποίο ανεφύη η Τράπεζα Πίστεως, και 165 ετών από τη σύσταση στην Κέρκυρα της Ιονικής Τραπέζης. Για το λόγο αυτόν, αποφασίσθηκε να μετατεθεί για εφέτος η προβολή της διπλής επετείου.
Το 2004 η λειτουργική αποτελεσματικότητα του Ομίλου της Alpha Bank διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο, στηριζόμενη στην ανάπτυξη των καθαρά τραπεζικών εσόδων. Τα βασικά μεγέθη αντικατοπτρίζουν την ανοδική πορεία, οι δραστηριότητες όλων των Εταιριών του Ομίλου είχαν καλή εξέλιξη, το κύρος της παρουσίας μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αντανακλάται στις εργασίες, στους πελάτες και στα αποτελέσματα.
Η αναπτυξιακή και κερδοφόρος πορεία διατηρήθηκε με την αξιοποίηση όλων των ανταγωνιστικών δυνατοτήτων για την πραγματοποίηση υψηλών και επαναλαμβανομένων εσόδων ενώ, παράλληλα, συνεχίσθηκε η περιστολή του λειτουργικού κόστους.
Συγχρόνως, βελτιώθηκε περαιτέρω η αποτελεσματικότητα μέσω του λειτουργικού ανασχεδιασμού, καθώς οι εργασίες του Ομίλου επεκτείνονται δυναμικά εντός και εκτός Ελλάδος.
Η αύξηση των εσόδων σε όλους τους τομείς είναι αποτέλεσμα της δημιουργίας νέων, πρωτοποριακών και ιδιαιτέρως ανταγωνιστικών προϊόντων, που δημιουργούν ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης με την πελατεία και βελτιώνουν την εικόνα του Ομίλου.
Το 2004 η κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, ήτοι σε 8,9% στα κύρια κεφάλαια (Upper Tier I), 10,1% στα βασικά κεφάλαια (Tier I) και 14% στο σύνολο των κεφαλαίων.
Η κερδοφορία που σημειώθηκε το έτος αυτό είχε ως αποτέλεσμα η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων να ανέλθει σε 18,3% παρά την σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσεως.
Στη διάρκεια του 2004 συνεχίσθηκε η προσπάθεια αναδιαρθρώσεως του Ομίλου σε επίπεδο Εταιριών. Σκοπός αυτής της προσπάθειας ήταν η συγκέντρωση των βασικών δραστηριοτήτων του χρηματοοικονομικού τομέως υπό τον πλήρη έλεγχο της Τραπέζης και ο εξορθολογισμός της οργανωτικής δομής με παράλληλη μείωση του λειτουργικού κόστους.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
· Η συγχώνευση οκτώ εταιριών με ομοειδές αντικείμενο σε όλο το φάσμα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
· Η εξαγορά ποσοστών μειοψηφούντων μετόχων σε θυγατρικές Εταιρίες στην Ελλάδα, στη Ρουμανία και στην Κύπρο. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εξαγορά της μειοψηφίας της Alpha Leasing, η οποία στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία καθότι η δημόσια πρόταση έτυχε της ευρείας αποδοχής των μετόχων. Αναφέρεται επίσης η εξαγορά της μειοψηφίας της Alpha Ασφαλιστικής.
· Η πώληση των δραστηριοτήτων πληροφορικής της Δελτα Singular καθώς και η απορρόφηση της Alpha Επενδύσεων, με παράλληλη ρευστοποίηση του χαρτοφυλακίου της.
· Η πώληση μεγάλου αριθμού μειοψηφικών συμμετοχών της Τραπέζης.
Σήμερα, η δομή του Ομίλου είναι πιο ορθολογική και οι δραστηριότητες εστιάζονται πλέον στις τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Παράλληλα ο Ομιλος επεκτείνεται σημαντικά στο εξωτερικό, όπου δραστηριοποιείται περισσότερα από δέκα έτη. Οι διεθνείς δραστηριότητες καλύπτουν τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ήτοι την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Ρουμανία και τη Σερβία. Πρόκειται για χώρες με υψηλές αναπτυξιακές δυνατότητες, με μέτριο επενδυτικό κίνδυνο και με την προοπτική ορισμένων από αυτές να ενσωματωθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το επιχειρηματικό περιβάλλον, που βελτιώνεται διαρκώς, προτεραιότητα αποτελεί η αξιοποίηση των ευκαιριών για παροχή χρηματοδοτήσεων σε ελληνικές και εγχώριες επιχειρηματικές μονάδες. Βεβαίως υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών ιδιωτών, καθώς η εισοδηματική κατάσταση και η ζήτηση για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες βελτιώνονται ταχέως στις χώρες αυτές.
Στη Ρουμανία, όπου εγχώρια και ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα επεκτείνονται ταχέως και οι ευκαιρίες για λιανική τραπεζική γίνονται όλο και πιο ελκυστικές καθώς αυξάνονται τα εισοδήματα ήδη εορτάσαμε τη συμπλήρωση δέκα ετών επιτυχούς παρουσίας. Εντός της προσεχούς τριετίας προγραμματίζεται η ίδρυση 30 νέων Καταστημάτων, ώστε το δίκτυο της Alpha Bank Romania να αριθμεί 50 Καταστήματα, και το ενεργητικό να διπλασιασθεί με αντίστοιχη αύξηση του μεριδίου αγοράς.
Τα σχέδια επεκτάσεως στην περιοχή ενισχύονται με την πρόσφατη εξαγορά της Jubanka, η οποία αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση των κερδών από τις εργασίες στην ευρύτερη περιοχή. Η παρουσία της Jubanka στην αγορά της Σερβίας με το εκτεταμένο δίκτυο των Καταστημάτων της και τη δυναμική πελατειακή βάση που διαθέτει, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και τα συστήματα που διαθέτει η Alpha Bank, θα βοηθήσουν αποτελεσματικά στη διείσδυση στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Σερβίας.
Την 31η Δεκεμβρίου 2004 ο Όμιλος διέθετε στο εξωτερικό 70 Καταστήματα και απασχολούντο πλέον των 1.500 ατόμων. Μετά την απόκτηση της Jubanka και τις προβλεπόμενες επεκτάσεις στη Ρουμανία και Βουλγαρία, τα Καταστήματα εξωτερικού θα ανέλθουν σύντομα σε 200 και το απασχολούμενο Προσωπικό σε περίπου 3.000 άτομα.
Τα κέρδη προ φόρων του διεθνούς Δικτύου υπερδιπλασιάστηκαν το 2004 και η απόδοση των εποπτικών κεφαλαίων ανήλθε σε 28% έναντι 16% το 2003. Το αποτέλεσμα αυτό αντανακλά τη μεγάλη αύξηση των εργασιών και τη συγκράτηση του κόστους που οφείλεται στον συνεχιζόμενο ανασχεδιασμό των υποστηρικτικών εργασιών, προκειμένου να εναρμονισθούν με τα συστήματα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Με τις χορηγήσεις να αυξάνονται με ρυθμό 20%, η υλοποίηση της στρατηγικής για ταχύτερη διείσδυση μέσω οργανικής αναπτύξεως ή και εξαγορών ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Το 2004 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 412 εκατομμύρια Ευρώ έναντι 284 εκατομμυρίων Ευρώ το 2003, σημειώνοντας αύξηση κατά 45%, ως αποτέλεσμα, κυρίως, της συνεχούς ενισχύσεως του καθαρού εσόδου τόκων. Αυτό οφείλεται στην τροποποίηση της συνθέσεως του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων προς περισσότερο προσοδοφόρες χρηματοδοτήσεις ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων, καθώς και στη συνεπή τήρηση του προγράμματος συγκρατήσεως του λειτουργικού κόστους.
Τα έσοδα που δεν προέρχονται από τόκους στηρίχθηκαν στη σημαντική αύξηση κατά περίπου 19% των εσόδων από προμήθειες, που κινήθηκαν με ρυθμό αυξήσεως κατά πολύ μεγαλύτερο του προϋπολογισθέντος. Σημαντικά ήταν τα έσοδα από χορηγήσεις, που αυξήθηκαν κατά 29%, και τα έσοδα από την τιμολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών, που αυξήθηκαν κατά 18%, καθώς επίσης και από τις προμήθειες από χρηματιστηριακές εργασίες που αυξήθηκαν κατά 58%.
Τα κέρδη προ φόρων από τις εργασίες Δικτύου σημείωσαν άνοδο 54% και προέρχονται κυρίως από τη συνεχιζόμενη με υψηλό ρυθμό πιστωτική επέκταση προς ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις κατά 30% και 13% αντιστοίχως. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συστηματική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Δικτύου στον τομέα της Λιανικής Τραπεζικής.
Τα συνολικά κεφάλαια πελατείας, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων, των συμφωνιών επαναγοράς, των αμοιβαίων κεφαλαίων, των ομολόγων και του private banking σημείωσαν αύξηση 6%, ενώ τα υπόλοιπα των λογαριασμών όψεως και ταμιευτηρίου αυξήθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση.
Η επικέντρωση στην ανάπτυξη της καταναλωτικής πίστεως αποφέρει ήδη ικανοποιητικά αποτελέσματα τόσο στα καταναλωτικά δάνεια όσο και στις πιστωτικές κάρτες. Η ενίσχυση της θέσεως της Τραπέζης στην καταναλωτική πίστη στηρίχθηκε στην ταυτόχρονη ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων αλλά και στην Ολυμπιακή Χορηγία, η οποία ενέτεινε την απήχηση του ονόματος της Τραπέζης στα ευρύτερα τμήματα της αγοράς, αυξάνοντας τη ζήτηση των προϊόντων της.
Το σύνολο των χορηγήσεων στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 16%, λόγω της αυξήσεως της στεγαστικής πίστεως κατά 26% και της καταναλωτικής πίστεως κατά 46%. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι οι επιδόσεις στις χρηματοδοτήσεις ιδιωτών, δηλαδή στα στεγαστικά δάνεια και στην καταναλωτική πίστη, βελτιώθηκαν σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο, του έτους, σημειώνοντας αύξηση κατά 63% έναντι του τρίτου τριμήνου.
Η Τράπεζα διαθέτει το μεγαλύτερο και το καλύτερο σε ποιότητα χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα. Δυναμική αύξηση, κατά 13%, είχε στα δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να αποτελούν τομέα της αγοράς στον οποίο κατέχει πρωτεύουσα θέση.
Μαζί με τη χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) και την πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring), οι συνολικές χρηματοδοτήσεις αυτής της κατηγορίας που παρείχε στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση 15%.
Οι δείκτες ποιότητος του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων συνέχισαν, και το 2004, να αντανακλούν την ακολουθούμενη συνετή πιστωτική πολιτική, καθώς και την αξιοποίηση σύγχρονων συστημάτων αξιολογήσεως και παρακολουθήσεως του πιστωτικού κινδύνου. Τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών διαμορφώνονται στο 3% περίπου του συνόλου των δανείων, με τις γενικές προβλέψεις να καλύπτουν το 100% όσων από αυτά δεν έχουν καλύμματα, οι δε επισφαλείς απαιτήσεις, που ανέρχονται στο 2,4% του συνόλου των δανείων, είναι κατά 100% καλυμμένες από ειδικές προβλέψεις.
Ο τομέας των μεγάλων επιχειρήσεων λειτουργεί ως κέντρο εξυπηρετήσεως πελατών με σύνθετες χρηματοδοτικές ανάγκες που απαιτούν εξειδικευμένες λύσεις. Οι χορηγήσεις στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει μία σταθερή βάση πελατείας υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας, το 2004 αυξήθηκαν κατά 7% περίπου. Το αποτέλεσμα αυτό δεν αποτυπώνει την πραγματική αύξηση των εργασιών δεδομένου ότι το τμήμα του χαρτοφυλακίου που αφορά τις χορηγήσεις προς τη ναυτιλία ενώ είχε αύξηση 13% σε Δολλάρια Αμερικής εμφανίζεται μειωμένο σε Ευρώ.
Ο τομέας της διαχειρίσεως χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει το private banking, τα αμοιβαία κεφάλαια και τη διαχείριση κεφαλαίων θεσμικών επενδυτών, κατέγραψε κέρδη προ φόρων αυξημένα κατά 5% έναντι του 2003. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται κυρίως στα έσοδα από προμήθειες των αμοιβαίων κεφαλαίων. Από τις επιμέρους κατηγορίες των αμοιβαίων κεφαλαίων, εντυπωσιακή ήταν η αύξηση των ομολογιακών κατά 75%, που παρείχε στην πελατεία τις υψηλότερες αποδόσεις της αγοράς. Επιπλέον, το ενεργητικό των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού αντιπροσωπεύει μερίδιο 25% και δίδει στην Alpha Bank την πρώτη θέση στην αγορά, ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια διαχειρίσεως διαθεσίμων, το 2004, είχαν αύξηση του ενεργητικού τους κατά 39%. Τα κεφάλαια των πελατών του private banking αυξήθηκαν, επίσης, κατά 34%.
Οι δραστηριότητες του Τομέως Επενδυτικής Τραπεζικής και Εργασιών Διαχειρίσεως Διαθεσίμων απέφεραν στην Τράπεζα κέρδη προ φόρων μειωμένα κατά περίπου 6% σε σχέση με το 2003 λόγω της υποτονικότητας των εργασιών επενδυτικής τραπεζικής επειδή δεν υπήρξαν σημαντικές εισαγωγές εταιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή ιδιωτικοποιήσεις.
Τέλος, η διαχείριση των Διαθεσίμων του Ομίλου, με την προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητος στήριξε με αποδοτικό τρόπο την επέκταση του ενεργητικού και ενίσχυσε την παρουσία στη διεθνή αγορά ομολόγων και κοινοπρακτικών δανείων».