Market beat: Πιθανή αποτύπωση της εύνοιας Ντράγκι στην υπόθεση του ελληνικού χρέους

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 09:48
UPD:09:51
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ βάσει των δηλώσεων του επικεφαλής της είναι υπέρ της προσπάθειας της ελληνικής πλευράς, υπό την προϋπόθεση να συνεχιστεί η προσπάθεια εξυγίανσης την οικονομίας. Έστω και με χαμηλούς τζίρους και με μικρά βήματα ο μέσος όρος του ΧΑ με διαφορετικούς στυλοβάτες κινείται προς το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων μετά από τρίμηνη παραμονή σταθερά κάτω από τις 585.

Τελικά ο σούπερ Μάριο κατάφερε να κρατήσει αμετάβλητη την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, αλλά να αφήσει περιθώρια για συνέχεια στην πολιτική χαλάρωσης, που θεωρεί ακόμα απαραίτητη για να υπάρξουν ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Αυτό κατάλαβαν οι επαγγελματίες διαχειριστές και αφού αρχικά αντέδρασαν αρνητικά, πιέζοντας τις μετοχές, γρήγορα «ανακάλυψαν» το υπονοούμενο για την συνέχιση με κάποιο τρόπο της χαλαρότητας. Έτσι ώθησαν τους βασικούς δείκτες των χρηματιστηρίων της Ευρώπης ψηλότερα, και το ευρώ χαμηλότερα. Εκείνο που συνέβη στην Αθήνα ήταν να κλείσει ο μέσος όρος ένα σκαλοπάτι ψηλότερα, για να δείξει ότι μπορεί να φτάσει έστω και έρποντας πάνω από τις 600 μονάδες.

Είναι και ο δρόμος του σαλίγκαρου στο πρόγραμμα, αλλά δεν ενθουσιάζει τους εγχώριους παράγοντες. Γιατί εδώ και πολύ καιρό τα ερωτήματα που απασχολούν τους επενδυτές που θα καθορίσουν τη μελλοντική τους στρατηγική δεν αλλάζουν. Νο 1 η απόφαση της ΕΚΤ για συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο "QE". Όνειρο που δεν εκπληρώθηκε χθες. Νο 2 η συμφωνία των Θεσμών για το χρέος (έστω και με βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις). Νο 3 ο ρόλος του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα μετά το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης. Καθημερινά οι επενδυτές κατακλύζονται, λένε, από εκτιμήσεις και δηλώσεις για την πιθανή έκβαση των παραπάνω ζητημάτων, αλλά οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη και το ρίσκο αυξάνεται από την πολιτική ένταση στο εσωτερικό της Χώρας.

Δεν το συζητάμε πλέον η διάθεση για ανάληψη ρίσκου στο ΧΑ είναι ίδια με εκείνη που εμφανίζουν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Από εκεί και πέρα οι θεσμικοί ανάλογα με τη μετάφραση που κάνουν στην εικόνα του ταμπλό μεγάλων αγορών του ευρώ ενισχύουν θέσεις ή ξεπουλάνε με τον ορίζοντα των κινήσεων αυτών εξαιρετικά βραχύ. Γιατί δεν θέλουν στην ουσία ούτε μεγαλύτερη ούτε μικρότερη έκθεση στις ελληνικές μετοχικές αξίες.

Οι διαπιστώσεις των αναλυτών για τη δυναμική των συναλλαγών είναι γνωστές και χιλιοειπωμένες. Παραμένουν επιφυλακτικοί, γνωρίζοντας ότι ο χαμηλός και διαρκώς συντηρούμενος από ανακύκλωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος τζίρος, δεν έχει την ικανότητα να αναδείξει μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων πρωταγωνιστών. Το συμπέρασμα είναι πως η τάση θα παραμείνει ευάλωτη στην πρώτη υποτροπή του διεθνούς κλίματος. Η άνοδος κατά τη γνώμη τους αποδίδεται στην απουσία διάθεσης για ρευστοποίηση θέσεων αφού οι διαχειριστές δεν θεωρούν συμφέρον να μειώσουν θέσεις στα τρέχοντα επίπεδα. Οι δε αγοραστές απουσιάζουν επίσης γιατί δεν υπάρχουν για την ώρα θετικές προοπτικές για τις επενδύσεις τους. Για αυτό η αγορά μας είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό χρηματιστήριο που δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει τα επίπεδα τιμών που είχε προ του Brexit.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ 

Ήπια πτωτικά έκλεισε την Πέμπτη το χρηματιστήριο στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν διστακτικοί με το πετρέλαιο σε υποχώρηση, πολλές εταιρείες να ανακοινώνουν αντιφατικά αποτελέσματα χρήσης και τους οικονομικούς δείκτες να μην επιτρέπουν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 40,27 μονάδων (-0,22%) στις 18.162,35 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε με πτώση 4,58 μονάδων (-0,09%) στις 5.241,83 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Standard and Poor's 500 έκλεισε με πτώση 2,95 μονάδων (-0,14%), στις 2.141,34 μονάδες.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου, τα μέτρια οικονομικά στοιχεία και τα μικτά εταιρικά αποτελέσματα, οδήγησαν τη Wall Street σε απώλειες.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η American Express (+9%) καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στο 1,24 δολάρια έναντι 99 σεντς που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στον αντίποδα, κατώτερες των αναμενόμενων πωλήσεις ανακοίνωσε η Verizon (-2,5%). Σύμφωνα με την εταιρεία οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 30,9 δις δολάρια έναντι 33,2 δις το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση στα 31,1 δις. Παράλληλα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 51 δολάρια. Πρόσφατα ο μαύρος χρυσός έπιασε υψηλό 15 μηνών μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στην ομιλία του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι,  ο οποίος δεν απέκλεισε την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και πέρα από τον Μάρτιο του 2017. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,75%.

ΕΥΡΩΠΗ

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ώθηση από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, εφόσον χρειαστεί. Ωστόσο, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,19% στις 344 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,07% στις 7.026 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,52% στις 10.701 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,44% στις 4.540 μονάδες. Ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,24% στις 9.061 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,57% στις 17.141 μονάδες.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, το εποχικά προσαρμοσμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρωζώνη άγγιξε τα 29,7 δισεκατομμύρια ευρώ, από το ανοδικά αναθεωρημένο πλεόνασμα των 27,7 δις που εμφάνισε τον Ιούλιο. Επιπλέον, οι τιμές παραγωγού, στη Γερμανία, τον Σεπτέμβριο, μειώθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία και κατά 1,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας. Στη Βρετανία οι πωλήσεις λιανικής του περασμένου μήνα παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον Αύγουστο.

Από πλευράς μετοχών, η Nestle σημείωσε πτώση 0,8% καθώς ανακοίνωσε κατώτερες των αναμενόμενων πωλήσεις στο εννεάμηνο. Στον αντίποδα, η μετοχή της φαρμακευτικής Roche υποχώρησε 0,6% μετά την αύξηση των πωλήσεων γ' τριμήνου κατά 3% και την επιβεβαίωση των προοπτικών 2016.

Στον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της Deutsche Bank κινήθηκε ανοδικά 4% μετά την διάψευση των φημών ότι η τράπεζα θα αποχωρήσει από τη Wall Street.

ΧΑ

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με το ίδιο σχεδόν συναλλακτικό ενδιαφέρον, σε συντονισμό με τα άλλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, αποφάσισαν να δοκιμάσουν σήμερα δυναμική ανοδικής συσσώρευσης με διαπραγμάτευση που κράτησε τις Τράπεζες σχεδόν μόνιμα πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου.  Από τις 11:40 ως τις 16:45  φάνηκε η αγορά να κινείται μόνιμα πλάγια σε αναζήτηση τιμών μεταξύ των 592 και 595 μονάδων. Οι  πιέσεις στις τράπεζες σήμερα εντάθηκαν μετά τις 15:30 και ανάγκασαν τον δείκτη τους να εγγράψει μια φορά το ελάχιστο μέρας, στις 680 από 675,79 μονάδες χθες που αποδείχθηκαν σημαντική στήριξη ενώ στο πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης αφέθηκε στις 691 μονάδες το μέγιστο μέρας τελικά έκλεισε στις 689,17.

Οι Τράπεζες του 25άρη έδωσαν μορφή στην πορεία των βασικών δεικτών, ενώ οι περισσότεροι κλάδοι με δεικτοβαρείς μετοχές, τους κρατούσαν με σταθερότητα σε θετικό πεδίο αλλά κοντά στα επίπεδα του κλεισίματος της προηγούμενης συνόδου και απογοήτευσαν σήμερα τους απαισιόδοξους, που θεώρησαν ως πιθανή την επιστροφή στη δυναμική της Δευτέρας ως κατάσταση με μονιμότερο χαρακτήρα. Αντί για αυτό, οι δείκτες εμφάνιζαν τάση για απομάκρυνση εκ του ελάχιστου μέρας, δηλαδή από την τιμή που έπιασαν όταν οι τράπεζες ήταν ήδη πάνω από το κατώτερο μέρας.  Το δε άνοιγμα έγινε με οριακό ανοδικό χάσμα. Οι «απαισιόδοξοι» εμφανίστηκαν με σημαντικό ενδιαφέρον για ξεφόρτωμα μετοχών μετά το πρώτο μέγιστο μέρας που ήρθε στις 10:53 και το πέτυχαν ως τις 14:55.

Με οριακά πτωτικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών με μάχες σώμα με σώμα σήμερα όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Η αγορά φάνηκε να διατηρείται με άνεση πάνω από τα επίπεδα των 593 μονάδων που αγωνιζόταν να «δει» πριν από μια εβδομάδα. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (16 από 12) blue chip έναντι των καθοδικών (7 από 12) με δυο αμετάβλητα τις ΔΕΗ και ΛΑΜΔΑ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν άνοδο οι 25 από 18 την προηγούμενη σύνοδο, και 5 από 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 10 από 18 την Τετάρτη, ήταν πτωτικές. Στα 27,813 από 27,3317 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 11,83 από 11,71 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος διατηρήθηκε στα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 42,50% από 42,85% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν νευρική έναρξη, και στη συνέχεια εμφανίστηκε η τάση για ανάκτηση ανώτερων επιπέδων που το πέτυχαν 100% πριν ανοίξουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Αλλά ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από την εικόνα των αγορών της Ευρώπης και τις προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,34%, ο CAC είχε μεταβολή +0,20%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,07%. Οι αγορές στις ΗΠΑ με τα futures τους που έδειχναν προς ανοδικό άνοιγμα άνοιξαν σχεδόν επίπεδα, και εμφάνισαν μετά από λίγο κέρδη της τάξης του +0,30% για τον Dow Jones που εξαφανίστηκαν γρήγορα και γύρισαν σε πτώση που αργότερα ανακτήθηκαν οι απώλειες που έφερε.  

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,49% και έφθασε στις 595,90 από 593,02 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1581,75 από 1573,82 με μεταβολή +0,50%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ και στον 25άρη, αφήνοντας τους πιο κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Πρώτων Υλών +1,98% από +0,20%, Χημικών +1,71% από +2,94%, Τηλεπικοινωνιών +1,51% από +1,66%, Τραπεζών +1,27% από -1,18%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,96% από -0,66%, Ταξίδια Αναψυχή +0,92% από +0,17%, Πετρελαίου Αερίου +0,81% από +1,24%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,76% από -0,03%, ο 25άρης +0,50% από -0,04%, ο ΓΔ +0,49% από -0,14%, ο FTSEM +0,36% από +1,12%, Ακίνητης Περιουσίας +0,17% από -0,85%, και Τεχνολογίας +0,04% από +0,26%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι Μέσων Ενημέρωσης -8,86% από -7,06%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,11% από +1,95%, Εμπορίου -1,11% από -1,73%, Κατασκευές Υλικά -0,32% από +0,49%, Κοινής Ωφέλειας -0,23% από +0,37%, και Τροφίμων Ποτών -0,05% από -0,24%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,813 από 27,317 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,563 από 1,835 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 22,559 από 23,200 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,715 από 1,460 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 42,174 από 41,979 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 39,852 από 60,669 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 63 από 49 των καθοδικών σε 45 από 50 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 16 από 20.

Τεχνική ανάλυση

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, ο 25άρης επέστρεψε σε πλάγια κίνηση, πάνω και κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης. Στις 15:47 εμφάνισε το ελάχιστο μέρας στις 1572,31 μονάδες. Αλλά κατόπιν με μια δυνατή ανοδική ώθηση, παράλληλα με την κίνηση στην Ευρώπη, σημείωσε το μέγιστο μέρας (+0,77%) στις 1585,88 μονάδες. Το κλείσιμο  έγινε στις 1581,75 με μεταβολή +0,50%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 14,588 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 2138 από 2489 ΣΜΕ. Επίσης άλλαξαν χέρια 1565 ΣΜΕ για τη σειρά Νοεμβρίου με ανώτερο μέρας στις 1583,50 μονάδες και κατώτερο στις 1570,00. Ο δείκτης έκλεισε στις 1581,75 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Οκτωβρίου ορίστηκε στις 1583,75 και της επόμενης στις 1582,50, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Οκτωβρίου στα 1280 από 1884 ενώ για τη σειρά Νοεμβρίου ανήλθαν σε 6206 από 5680. Η μετακύληση θέσων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η τάση στο ΧΑ δεν θα επηρεαστεί από σκοπιμότητες γύρω από τα παράγωγα.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, είναι, χωρίς αμφιβολία, θετικό όσο παραμένει υψηλότερα των 593 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Έχει μπροστά του το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και το κλείσιμο πριν το Βρετανικό δημοψήφισμα στις 23/6, στις 617,69 μονάδες. Πρώτη στήριξη στις 590 μονάδες και το "stop" στο "long", στις 578 μονάδες. Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,5%), οι 1583 μονάδες δοκιμάστηκαν και έδωσαν διόρθωση. Οι 1564 κοντινή στήριξη με τις 1550 επόμενη, σε περίπτωση διάσπασης. Το 1583 κοντινή και το 1597 οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις και το πάνω μέρος του καναλιού.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Ανοδικά κινείται προς το παρόν, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο καταγράφοντας νέο υψηλό στη μετά 'Brexit' περίοδο. Ο Γενικός Δείκτης έχει καταφέρει στις τελευταίες συνεδριάσεις να δώσει κλεισίματα πάνω από το άνω εύρος διακύμανσης του τελευταίου τετραμήνου και να παλεύει με την αντίσταση του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών στις 593 μονάδες που η υπέρβαση του (με τα αντίστοιχα φίλτρα) θα ανοίξει το δρόμο για την επόμενη περιοχή αντίστασης, το προ "Brexit" κλείσιμο στις 617 μονάδες.

Εδώ και πολύ καιρό γνωρίζουμε τα ερωτήματα που απασχολούν τους επενδυτές που η απάντηση τους θα κρίνει την μελλοντική τους στρατηγική: Η απόφαση της ΕΚΤ για συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο "QE", η συμφωνία των Θεσμών για το χρέος (έστω και βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις), ο ρόλος του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα μετά το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης.

Καθημερινά οι επενδυτές "βομβαρδίζονται" από εκτιμήσεις και δηλώσεις για την πιθανή έκβαση των παραπάνω ζητημάτων, αλλά οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη και το ρίσκο αυξάνεται από την πολιτική ένταση στο εσωτερικό της Χώρας.

Θετική κατάληξη στα παραπάνω, σίγουρα θα άλλαζε τελείως την εικόνα της Αγοράς, τα επίπεδα αντίστασης και το εύρος διακύμανσης, αλλά προς το παρόν υπάρχει επιφυλακτικότητα και δεν παρατηρούνται νέες εισροές κεφαλαίων.

Οι αγορές σήμερα τηρούσαν στάση αναμονής περιμένοντας την συνέντευξη τύπου του κ. Ντράγκι. Όμως οι δηλώσεις του, που παρέπεμψαν στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου τις σημαντικές αποφάσεις, δεν έδωσαν την ανοδική ώθηση που πολλοί περίμεναν, βελτίωσαν όμως το κλίμα.

Στηρίξεις για την Ελληνική Αγορά παραμένει ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών στις 567,5 μονάδες και στη συνέχεια η περιοχή των 550 μονάδων.

Για τις Τράπεζες που παραμένουν ο "αδύναμος κρίκος", η υπέρβαση των 700 μονάδων θα οδηγούσε τον Τραπεζικό δείκτη προς τις 750 μονάδες, ενώ στήριξη παρέχουν οι 660 μονάδες.

Θετικό στοιχείο στις τελευταίες εβδομάδες το ενδιαφέρον και η αυτονόμηση επιλεγμένων μετοχών.

Χθες το απόγευμα και σήμερα έχουμε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώ σήμερα έχουμε λήξη Παραγώγων σε δείκτη και δικαιώματα για τον μήνα Οκτώβριο, καθώς και την συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Καγκελάριο της Γερμανίας.
Την επόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ από πολλές εταιρείες (General Motors, Ford, Boeing).

Σήμερα

Οι Ασιατικές αγορές ήταν σχεδόν όλες σε πτώση σήμερα Παρασκευή 21/10, καθώς το δολάριο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε βάθος επτά μηνών έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων που ώθησε χαμηλότερα τις τιμές του αργού πετρελαίου, με αποτέλεσμα την ψύξη της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε από την πτώση του ευρώ μετά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που κατέρριψε την άποψη να μειώσει την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης στέλνοντας το κοινό νόμισμα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν κάτω -0,3% ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας έχασε -0,49% και οι μετοχές της Αυστραλίας υποχωρούν κατά -0,22%, κάτω από το βάρος μιας υποχώρησης στις ενεργειακές μετοχές. Το χρηματιστήριο στη Σιγκαπούρη υποχώρησε 0,6%, ενώ στη Σαγκάη οι μετοχές του SSC κερδίζανε +0,3% αλλά στο δεύτερο μέρος είχαν οριακές μεταβολές. Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,3%, κινούμενος σε υψηλό έξι μηνών, καθώς το γεν υποχώρησε έναντι του δολαρίου, αλλά κατόπιν υποχώρησε -0,41%.

Οι μετοχές των ΗΠΑ είχαν μια ασταθή συνεδρία την Πέμπτη κλείνοντας ελαφρώς χαμηλότερα, καθώς οι επενδυτές αφομοίωναν τον τελευταίο γύρο των κερδών, με μια απότομη πτώση στις τηλεπικοινωνίες που όμως αντισταθμίστηκε από τα κέρδη στον τομέα της υγείας.

Η ΕΚΤ άφησε την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτικής αμετάβλητη την Πέμπτη, αλλά κράτησε την πόρτα ανοιχτή σε επιπλέον μέτρα, το Δεκέμβριο, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να διαλύει την πρόσφατη φημολογία στην αγορά ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αρχίσει σταδιακή μείωση του QE της. Οι αποφάσεις που ανέβαλλαν μέχρι τον Δεκέμβριο, εν αναμονή του αποτελέσματος της έρευνας για την εικόνα της οικονομίας σημαίνει ότι η συνάντηση τότε θα είναι ένα βασικό σημείο εστίασης για τις αγοραίες δυνάμεις.

Το ευρώ ήταν κάτω -0,3% στα 1,0902 δολάρια μετά από ένα χαμηλό επτά μηνών των 1,0897.  Τα futures αργού ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 0,4% στα 50,41 δολάρια το βαρέλι. Την  Πέμπτη είχε χάσει πάνω από 2% αφού η ενίσχυση του δολαρίου ώθησε στην αποκόμιση κερδών αφού σε ένα ράλι μεσοβδόμαδα η τιμή έπιασε υψηλά 15 μηνών. Η τιμή Spot του χρυσού μειώθηκε 0,2%, αν και ήταν σε καλό δρόμο για ένα κέρδος για την εβδομάδα +1%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Με το υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων πρώτο στην ατζέντα των συζητήσεων, αρχίζουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση. Όπως έχει διαμηνύσει το οικονομικό επιτελείο, η αξιολόγηση πρέπει να έχει κλείσει έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, για να ληφθούν και οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Τα capital controls «θα τα πληρώνει η χώρα μας για πολλά χρόνια», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Eurobank Bulgaria και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στο 17ο Συνέδριο για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας Prodexpo. Ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε ότι μία από τις αιτίες της κρίσης ήταν πως οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονταν με γρήγορους ρυθμούς και κατά συνέπεια τα έσοδα δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν, με αποτέλεσμα τα μεγάλα ελλείμματα.

Στην επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφέρεται η εφημερίδα Bild σε άρθρο της με τίτλο «Η επιστροφή του Έλληνα επαίτη». Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Στόχος του κ. Τσίπρα είναι ένα κούρεμα για την χρεοκοπημένη του χώρα. Για την κ. Μέρκελ, το αίτημα έρχεται σε λάθος χρονική στιγμή διότι αυτό θα σήμαινε ότι θα χάνονταν γερμανικά κεφάλαια. Η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκονται μέσα στο κόμμα τους με την πλάτη στον τοίχο, επειδή το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα αποφανθεί αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα

Το «μένω έκπληκτος», που δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς δεν αφορούσε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος, αλλά τη διατύπωση της ερώτησης, ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης εκπρόσωπος του Μάρτιν Σουλτς.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του κ. Σουλτς -ο οποίος δεν κατονομάζεται- δήλωσε τα εξής: «Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά την ομιλία του προέδρου του Ε.Κ. , Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος ρωτήθηκε για τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.  Ο πρόεδρος Σουλτς εξέφρασε την έκπληξή του για τη διατύπωση της ερώτησης αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει δράση στην ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα.

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι η ελάφρυνση του χρέους θα μείωνε τη βούληση για μεταρρυθμίσεις στη χώρα. «Δεν κατανοούν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το επίπεδο του χρέους της, αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η αδυναμία της να συγκροτήσει μία λειτουργική διοίκηση», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε εκδήλωση για την παρουσίαση ενός νέου βιβλίου, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal.

Τη νέα υπερσύγχρονη κλινική Μedsana – Genesis Athens παρουσίασαν στο Βουκουρέστι ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών και η ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών. Η νέα κλινική αποτελεί σύμπραξη της Medsana, θυγατρικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών στη Ρουμανία, και της κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών. Με τη νέα αυτή κοινοπραξία, σηματοδοτείται μία νέα εποχή στην παροχή γυναικολογικών & IVF υπηρεσιών υγείας στη Ρουμανία, ενώ παράλληλα ενισχύεται περαιτέρω η παρουσία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών στην τοπική αγορά, όπου λειτουργεί ήδη 3 Medsana Medical Centers στο Βουκουρέστι και στο Πλοέστι.

Ποσό ύψους 144.135.000 ευρώ κατέθεσε η ΔΕΗ για την αποζημίωση των δικαιούχων 862 ιδιοκτησιών για την μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της επιχείρησης, η μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης είναι αναγκαία για την αξιοποίηση των υποκείμενων λιγνιτικών κοιτασμάτων τα οποία θα τροφοδοτήσουν τη νέα Μονάδα «Πτολεμαΐδα V».

Σε διάψευση δημοσιεύματος που έκανε λόγο για αύξηση των αμοιβών προσωπικού της ΔΕΗ το 2014 προχώρησε η επιχείρηση.

Η ΔΕΗ τονίζει ότι το εν λόγω δημοσίευμα, είτε συγκρίνοντας οικονομικά μεγέθη τα οποία δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα γιατί έχουν διαφορετική βάση υπολογισμού, είτε παρουσιάζοντας μέρος των συνολικών μεγεθών καταλήγει σε λανθασμένα συμπεράσματα και διευκρινίζει: «Η αναφορά "Αμοιβές προσωπικού με μεγάλη αύξηση κατά το 2014" είναι παντελώς αναληθής, καθώς για τα έτη 2010 - 2013 οι αμοιβές προσωπικού που εμφανίζει ο συντάκτης του άρθρου σε σχετικό πίνακα δεν συμπεριλαμβάνουν τη μισθοδοσία για την εξόρυξη και εκμετάλλευση λιγνίτη, η οποία από το 2014 και μετά συμπεριλαμβάνεται στις αμοιβές προσωπικού».

Με τη συναίνεση του 78% των πιστωτών και τη στήριξη των εργαζομένων επί του σχεδίου εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, ολοκληρώθηκε χθες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η ακροαματική διαδικασία για την αίτηση υπαγωγής της αλυσίδας και των τριών ακόμα εταιρειών Express Market, Ξυνός και Πειραϊκόν στο άρθρο 106 β-θ. Πλέον, η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 27η Οκτωβρίου, όταν και τυπικά «κλείνουν» οι φάκελοι της υπόθεσης, προκειμένου να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση ως την έκδοση της δικαστικής απόφασης.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε, όπως αναμενόταν, να διατηρήσει τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ στα ίδια επίπεδα και αμετάβλητες τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,74 τρισ. ευρώ. Η απόφαση να παραμείνει αμετάβλητη η πολιτική ήταν κάτι που ανέμεναν σχεδόν και οι 71 αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, παρόλο που η πλειονότητά τους αναμένει η ΕΚΤ να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου τον Δεκέμβριο.

Παρά το προφανές δημόσιο συμφέρον, η αμερικανική δικαιοσύνη δεν επιδιώκει καταδίκη, αλλά (επικερδή) εξωδικαστικό συμβιβασμό με ξένες επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε δικαστικές έρευνες, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, χαρακτηρίζοντας ως παράδειγμα του προηγούμενου συλλογισμού τη Deutsche Bank. «Στον αμέτοχο παρατηρητή η διαμάχη της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank με την αμερικανική δικαιοσύνη για ενυπόθηκα δάνεια του παρελθόντος μοιάζει με τολμηρή παρτίδα πόκερ. Η αμερικανική πλευρά ξεκίνησε τη δικαστική έρευνα προβάλλοντας αξιώσεις ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προκαλώντας φόβους για το μέλλον της γερμανικής τράπεζας, αλλά και σοβαρούς κλυδωνισμούς στους τραπεζικούς δείκτες. 

Στην υιοθέτηση πιο αυστηρών προϋποθέσεων, σε ό,τι αφορά την προσωρινή εφαρμογή της CETA (Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά), κατέληξε το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου της Ε.Ε, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο την Τρίτη. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Η Βαλονία συνεχίζει να αντιτίθεται στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά και απορρίπτει τις νέες παραχωρήσεις που έγιναν, μετέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga. Παρότι οι κυβερνήσεις των 28 χωρών μελών της Ε.Ε. υποστηρίζουν τη λεγόμενη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA) με τον Καναδά, το Βέλγιο δεν μπορεί να δώσει τη συναίνεσή του, εάν δεν διαθέτει την έγκριση των πέντε τοπικών κυβερνήσεων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα