Market beat: Η άνοδος, λόγω τιμής του πετρελαίου, πιθανά συνεχίζεται

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 09:35
UPD:09:38
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Έστω και μεταχρονολογημένα οι θεσμικοί του ΧΑ δείχνουν να θεωρούν δίκαιο να επιστρέψει ο μέσος όρος στα επίπεδα που τον είχε βρει το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την έξοδό της από την ΕΕ. Η εβδομάδα έχει ως τώρα δείξει πως οι επενδυτές στην Αθήνα δεν αντλούν αφορμές από τη ροή των ειδήσεων στο εσωτερικό για να καθορίσουν τη στάση τους έναντι των μετοχών του ταμπλό. Αντίθετα η μεταβλητότητα στην τάση έδειξε συντονισμό της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου με την επικρατούσα στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι διαθέσεις των ίδιων ακριβώς διαχειριστών άλλαξαν από τη μια μέρα στην άλλη, χωρίς να έχει προσφέρει κάτι σημαντικό το εσωτερικό πεδίο και αυτό υπογράμμισε την αιτία της προχθεσινής καθόδου. Γιατί έχει σημασία να διαπιστώνεται, κάθε φορά που επικρατούν οι ρευστοποιήσεις, ποια είναι τα κίνητρα των πωλητών. Καθώς  αυτό προϊδεάζει για την μονιμότητα ή το περιστασιακό μιας καθόδου. Ήταν «εισαγόμενες» συνεπώς οι πιέσεις και μόλις άλλαξαν οι συνθήκες στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, άλλαξε και η τάση στο ΧΑ. Ας είναι καλά το πετρέλαιο, που πήρε πάλι την ανηφόρα και ενώ στο ΧΑ απουσιάζουν οι πολλές και μεγάλες εταιρίες ενέργειας, βρέθηκαν άλλοι κλάδοι να παίξουν το ρόλο των συγκυριακών πρωταγωνιστών. Ήταν οι εταιρίες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, του Εμπορίου, των Πρώτων Υλών, των Τροφίμων Ποτών και της Ακίνητης Περιουσίας που με κέρδη από +2% ως +3% στήριξαν την άνοδο του ΓΔ.

Το κλίμα σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια αποτελεί συνέχεια του θετικού χθεσινού που το διαμόρφωσε η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου η οποία συνεχίστηκε σεμνότερα και σήμερα. Παράλληλα στην ατμόσφαιρα ελαφρά θετικά επέδρασαν και τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Κίνα χωρίς ωστόσο να ενθουσιάσουν. Το ευρώ παρέμεινε ευάλωτο αγοράζοντας 1,0990 δολάρια εν όψει της συνάντησης της Πέμπτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου ορισμένοι επενδυτές ποντάρουν Πρόεδρος Mario Draghi θα «απαντήσει» επιθετικά σε όσους μιλούν για μια σταδιακή μείωση του QE.

Οι θεσμικοί του ΧΑ μόλις διαπίστωσαν χθες, την ανατροπή των επιφυλάξεων διεθνώς, από την προσυνεδριάση έδωσαν στο άνοιγμα του ΓΔ κέρδη πάνω από +0,5% και στην κορύφωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος τον οδήγησαν στο +1,79%. Το γεγονός πως έκλεισε με άνοδο +1,33%, μπορεί να αποδοθεί στην στάση των θεσμικών έναντι των τραπεζικών μετοχών, των οποίων ο δείκτης και χθες πέρασε πάνω από τις 700  μονάδες. Αλλά αυτή η υπέρβαση κατέληξε, ως συνήθως, στην υπενθύμιση ότι είναι όριο που η υπέρβασή του πυροδοτεί ρευστοποιήσεις θέσεων, που γίνονται ορατές… δια γυμνού οφθαλμού.  Δηλαδή παίρνουν διαστάσεις, γιατί παρασύρουν πολλούς  και κύρια βραχυπρόθεσμους παίκτες με αργότερα ανακλαστικά. Οι αρκούδες πάντως χθες φώναζαν πως αυτή η εκτίναξη στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και ειδικά της ευρωζώνης που παρέσυρε και το ΧΑ δεν είναι παρά βραχυπρόθεσμα στοιχήματα λόγω ΕΚΤ και της απόφασης που θα ανακοινώσουν την Πέμπτη. Η στήλη υποψιάζεται πως κανένας δεν ξέρει πραγματικά τι συμβαίνει εκτός των γενναίων που ακουμπάνε κεφάλαια στον πάγκο της αγοράς τώρα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ 

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα γ' τριμήνου οδήγησαν τους επενδυτές στην απόφαση να αναλάβουν ρίσκο στις αξίες υψηλού κινδύνου. Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,42% στις 18.161 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,62% στις 2.139 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,85% στις 5.243 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,0980 από 1,1002 την προηγούμενη εβδομάδα. Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,5% στα 1.262 δολάρια ανά ουγκιά. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε μια μονάδα βάσης στο 1,75%.

Η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,7% στα 50,29 δολάρια ανά βαρέλι. Στο εταιρικό μέτωπο, ισχυρά αποτελέσματα, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών ανακοίνωσε η Goldman Sachs (+2,2%) καθώς τα κέρδη ανά μετοχή στο γ' τρίμηνο αυξήθηκαν στα 4,88 δολάρια έναντι 2,9 δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη αύξηση κερδοφορίας στα 3,82. Επιπλέον τα έσοδα ανήλθαν στα 8,17 δις από 6,86 δις πέρυσι.

Στην IBM (-2,5%), μπορεί τα κέρδη και τα έσοδα να μειώθηκαν για 18ο διαδοχικό τρίμηνο, ωστόσο διαμορφώθηκαν πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών. Αντίστοιχα, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα ανακοίνωσε και η Johnson & Johnson (-2,6%). Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 4,27 δις δολάρια έναντι 3,36 δις πέρυσι και τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στο 1,68 δολάρια από 1,65 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Νωρίτερα, καλά αποτελέσματα ανακοίνωσε η Netflix (+19,2%) καθώς τα καθαρά κέρδη στο γ' τρίμηνο αυξήθηκαν στα 51,5 εκατ. δολάρια ή 12 σεντς ανά μετοχή έναντι 29 εκατ. ή 7 σεντς ανά μετοχή το αντίστοιχα διάστημα του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν μειωμένη κερδοφορία για τον όμιλο.

Επιπλέον, μικτές ήταν οι αντιδράσεις από την άνοδο του πληθωρισμού κατά 0,3% τον προηγούμενο μήνα. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων πέντε μηνών. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός ανήλθε στο 1,5%.

ΕΥΡΩΠΗ

Άνοδο κατέγραψαν οι αγορές του ευρώ με ώθηση από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Ειδικότερα, η τιμή επέστρεψε πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι ενώ οι επενδυτές αναμένουν την συνεδρίαση του ΟΠΕΚ προκειμένου να οριστικοποιηθεί η απόφαση για πάγωμα της παραγωγής αργού.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,7% στις 7.000 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 1,22% στις 10.631 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,32% στις 4.508 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,5% στις 342 μονάδες. Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,43% στις 8.865 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 2,02% στις 16.966 μονάδες.

Παράλληλα άρχισε η ενσωμάτωση στις τιμές των μετοχών των προσδοκιών από την συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και μετά τον Μάρτιο του 2017.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Burberry «βούλιαξε» 7,8% μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου. Ο τίτλος της Danone κινήθηκε οριακά χαμηλότερα (-0,2%) καθώς οι πωλήσεις ήταν λίγο κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Στον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της Deutsche Bank ενισχύθηκε 2,3%. Σημειώνεται ότι η διοίκηση του τραπεζικού ομίλου συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με το Αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης αναφορικά με το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων.

ΧΑ

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με υπερδιπλάσιο, βάσει όγκων, συναλλακτικό ενδιαφέρον, σε συντονισμό με τα άλλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, αποφάσισαν να επαναφέρουν την ανοδική  δυναμική. Οι θεσμικοί κίνησαν τις  Τράπεζες μόνιμα πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου.  Ακόμα και μετά το μέσο της συνόδου, ως τις 16:00, φάνηκε να απουσιάζει το ενδιαφέρον για ρευστοποίηση θέσεων παρά τα κέρδη των βασικών δεικτών. Τότε εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες σήμερα και ανάγκασαν σε κλείσιμο του δείκτη τους πάνω στο ελάχιστο μέρας, κάτω από τις 689 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε ως τις 705.

Οι Τράπεζες του 25άρη έδωσαν μορφή στην πορεία των βασικών δεικτών, ενώ οι περισσότεροι κλάδοι με δεικτοβαρείς μετοχές, τους κρατούσαν με σταθερότητα σε θετικό πεδίο και απογοήτευσαν σήμερα τους απαισιόδοξους, που θεώρησαν τη δυναμική της Δευτέρας ως κατάσταση με μονιμότερο χαρακτήρα. Αντί για αυτό, οι δείκτες δεν εμφάνιζαν τάση για απομάκρυνση εκ του ελάχιστου μέρας, δηλαδή από την τιμή που έπιασαν λίγο μετά τις 10:30 ως και τις δημοπρασίες.  Το δε άνοιγμα έγινε με ανοδικό χάσμα. Οι «απαισιόδοξοι» εμφανίστηκαν με σημαντικό ενδιαφέρον για ξεφόρτωμα μετοχών μετά το μέγιστο μέρας και το πέτυχαν.

Με οριακά ανοδικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών με μάχες σώμα με σώμα σήμερα όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Η αγορά φάνηκε να διατηρείται με άνεση πάνω από τα επίπεδα των 593 μονάδων, που αγωνιζόταν να «δει» πριν από μια εβδομάδα. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 8) blue chip έναντι των καθοδικών (5 από 16) με τρία αμετάβλητα ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ και ΕΥΡΩΒ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν άνοδο οι 26 από 14 την προηγούμενη σύνοδο, και 5 από 3 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 9 από 23 την Παρασκευή, ήταν πτωτικές. Στα 48,151 από 27,200 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 28,48 από 12,50 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 59,15% από 45,96% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν ανοδική έναρξη, και στη συνέχεια εμφανίστηκε η τάση για ανάκτηση των απωλειών της Δευτέρας που την πέτυχαν 100%. Αλλά ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από την εικόνα των αγορών της Ευρώπης και τις προσδοκίες για τη δυναμική των αγορών της Νέας Υόρκης, που ξεκίνησαν τελικά ήρεμα  ανοδικά με ώθηση από την ενίσχυση των τιμών των Πρώτων Υλών και του πετρελαίου κύρια. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +1,18%, ο CAC είχε μεταβολή +1,27%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,76%. Οι αγορές στις ΗΠΑ με τα futures τους που έδειχναν προς ανοδικό άνοιγμα άνοιξαν σχεδόν επίπεδα, και εμφάνισαν μετά από λίγο κέρδη της τάξης του +0,50% για τον Dow Jones και για τον S&P500 μεταβολή +0,70%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,33% και έφθασε στις 593,83 από 586,06 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1574,51 από 1551,47 με μεταβολή -0,68%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 1,0 της μονάδας ψηλότερα και στον 25άρη κατά 2,0, αφήνοντας τους πιο κοντά στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,96% από -1,95%, Εμπορίου +2,90% από -0,97%, Πρώτων Υλών +2,86% από +1,24%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,72% από +1,27%, Τροφίμων Ποτών +2,64% από +0,14%, Ακίνητης Περιουσίας +2,25% από -1,35%, ο 25άρης +1,49% από -0,66%, ο ΓΔ +1,33% από -0,55%, Ταξίδια Αναψυχή +1,31% από +0,69%, Κοινής Ωφέλειας +1,26% από -1,25%, Τραπεζών +0,87% από -1,44%, Κατασκευές Υλικά +0,71% από -2,07%, ο FTSEM +0,53% από -0,16%, Τεχνολογίας +0,29% από +0,81%, Πετρελαίου Αερίου +0,27% από -0,09% και Βιομηχανικών Προϊόντων +0,24% από +0,24%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι Χημικών -1,16% από +0,58% και Τηλεπικοινωνιών -0,13% από -2,12%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από +0,00% και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,151 από 27,200 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,432 από 4,452 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 40,861 από 21,296 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,881 από 0,222 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,968 από 41,490 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 89,218 από 33,767 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 57 από 39 των καθοδικών σε 44 από 56 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 20 από 14.

Τεχνική ανάλυση

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, ο 25άρης άνοιξε με σημαντικό ανοδικό χάσμα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:33 και ήταν οι 1551,51 μονάδες. Το μέγιστο σημειώθηκε στις 15:03 ήταν στις 1586,51 μονάδες και αντιστοιχούσε σε μεταβολή +2,26%. Το κλείσιμο  έγινε στις 1574,51 μονάδες με μεταβολή +1,49%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 20,377 από 7,779 εκατ. ευρώ.  Ο κύριος λόγος για την αύξηση του τζίρου ήταν η αύξηση των κινήσεων που αφορούν μετακύληση συμβολαίων με άνοιγμα θέσεων στην επόμενη σειρά. Πιθανά σήμερα αυτή η διάθεση να μεγαλώσει και θα αποκτήσει βαρύνουσα σημασία για την εκτίμηση των προσδοκιών των συναλλασσόμενων στα παράγωγα η τιμή εκκαθάρισης της σειράς Νοεμβρίου.

Για τη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 2607 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1586,00 μονάδες και κατώτερο στις 1562,00. Επίσης άλλαξαν χέρια 2112 ΣΜΕ για τη σειρά Νοεμβρίου. Διακινήθηκαν 80 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1574,51 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Οκτωβρίου ορίστηκε στις 1575,50 και της επόμενης στις 1575,00, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Οκτωβρίου στα 2585 ενώ για τη σειρά Νοεμβρίου ανήλθαν σε 5250. Ο συντονισμός της τάσης στην αγορά της Αθήνας και των υπολοίπων στην Ευρώπη αναγκάζει στην παρακολούθηση των βασικών συστατικών του διεθνούς κλίματος με παράλληλη εκτίμηση της εικόνας των βασικών δεικτών σε διάφορες γωνιές της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Σε διαδικασία συσσώρευσης συνεχίζει να βρίσκεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο με σκηνικό συναλλακτικής υποτονικότητας και τις δομικές παθογένειες της ρηχότητας να εξηγούν την αυξημένη μεταβλητότητα κάποιων συνεδριάσεων. Αυτό είναι στη παρούσα φάση το περίγραμμα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τον πήχη των προσδοκιών να αδυνατεί να αναρριχηθεί ψηλότερα, καθώς το έλλειμμα των καταλυτών, ή η ανεπάρκεια των υφιστάμενων, αδυνατούν να διαμορφώσουν στάση διαφορετική σε σχέση με την συνεχιζόμενη αποστροφή για ανάληψη επενδυτικών κινδύνων.

Υπάρχουν επομένως δύο εναλλακτικά σενάρια για το αμέσως επόμενο διάστημα: στο πρώτο σενάριο, ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την 2η αξιολόγηση, διαδικασία που αφορά σειρά 40 περίπου προαπαιτουμένων, με τα Εργασιακά, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τις Ιδιωτικοποιήσεις μεταξύ άλλων. Στο αισιόδοξο σενάριο, ο Κυβερνητικός βολονταρισμός οδηγεί στην ολοκλήρωσή τους, ώστε το Eurogroup του Δεκεμβρίου να εγκρίνει τη όλη διαδικασία. Στη συνέχεια, ανοίγει η συζήτηση για το χρέος που καταλήγει σε κάποιο οδικό χάρτη αναδιάρθρωσής του, ενώ διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις για ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που, εν παρόδω, μάλλον θα επεκτείνει ο Ντράγκι και μετά το Μάρτιο 2017 !

Πρόκειται για σενάριο που μπορεί να οδηγήσει σε ρυθμό ανάπτυξης, που να καθιστά την πρόβλεψη του ΔΝΤ (2,8%) συντηρητική ! Η πιθανότητα υλοποίησης του είναι δυσχερέστατο να αναφερθεί. Ωστόσο, η μορφή του επικείμενου Κυβερνητικού ανασχηματισμού θα είναι δηλωτική της Κυβερνητικής πρόθεσης για την επιδίωξή του. Ακόμη πιο εμφανές είναι το ευεργετικό αποτέλεσμά του στο Χρηματιστήριο στο βαθμό που υλοποιηθεί.

Από την άλλη πλευρά, η αποτυχία εμπρόθεσμης ολοκλήρωσης της 2η αξιολόγησης, ανοίγει πάλι "σκοτεινά σενάρια" για την Ελληνική Οικονομία και επαναφέρει την πολιτική αστάθεια που βλέπει και η Mooody's, που αρνήθηκε στην παρούσα φάση να αναβαθμίσει την Ελληνική Οικονομία. Τα παρεπόμενα τέτοιων εξελίξεων για το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα περιλάβουν ασφαλώς αυξημένους κραδασμούς και ενδεχόμενο κύμα αποεπένδυσης.

Παράλληλα, το διεθνές περιβάλλον δεν είναι ευοίωνο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Η προοπτική ενός "hard Brexit" ανησυχεί τις Αγορές, τα των Ευρωπαϊκών Τραπεζών με την Deutsche Bank ακόμη να διαπραγματεύεται τα του προστίμου της στις ΗΠΑ, αλλά και τα της Κυβερνητικής σταθερότητας της Ιταλίας ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου, συνιστούν ένα μείγμα που μπορεί να εξελιχθεί σε ιδιαίτερα τοξικό.

Ενόψει των παραπάνω, ο Μάριο Ντράγκι μάλλον θα αναφερθεί στην πρόθεση της ΕΚΤ για συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, το αργότερο ως το Δεκέμβριο, με τρόπο μάλιστα που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για τα Ελληνικά ομόλογα.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κατέκτησαν από νωρίς κέρδη σήμερα Τετάρτη καθώς μια δέσμη από  μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία είχε σταθεροποιηθεί στηριγμένη στην άνοδο των κρατικών δαπανών και στην υψηλή δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας, ακόμη και αν οι ανησυχίες για το χρέος εξακολουθούν να συσσωρεύονται.

Η αρχική αντίδραση ήταν υποτονική με τις μετοχές στη Σαγκάη να οδηγούν τον SSEC ψηλότερα κατά +0,12%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύεται +0,3%, πάνω από ένα άλμα της τάξης του 1,4% την Τρίτη.

Οι μετοχές στην Αυστραλιανή αγορά ανέβηκαν 0,42%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε +0,17% αλλά στο δεύτερο μέρος η άνοδος έγινε οριακή. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης εμφάνισε απώλειες της τάξης του -0,1%. Το Κινεζικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε +6,7% σε ετήσια βάση έως τον Σεπτέμβριο, όπως ακριβώς προβλέπανε οι αγοραίοι. Οι ιδιωτικές επενδύσεις παρέμειναν υποτονικές με τις κρατικές δαπάνες και την αγορά ακίνητης περιουσίας ισχυρές. Άλλα στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξάνονται με σταθερό βήμα 10,7% και οι αστικές επενδύσεις 8,2%, αλλά η βιομηχανική παραγωγή απογοήτευσε από την άνοδο μόνο κατά +6,1%.

Το επενδυτικό φρόνημα είχε μια πρώιμη ανύψωση από τη Wall Street, όπου ο Dow κατέληξε την Τρίτη +0,42% ψηλότερα, ενώ ο S&P 500 ανέβηκε 0,62% και ο Nasdaq +0,85%.

Από τις 52 εταιρείες του S&P 500 που έχουν παρουσιάσει μέχρι σήμερα αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο, το 81% είχε κέρδη που ξεπέρασαν τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τις προβλέψεις που συγκέντρωσε η Thomson Reuters.

Το ευρώ παρέμεινε ευάλωτο αγοράζοντας 1,0990 δολάρια εν όψει της συνάντησης της Πέμπτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου ορισμένοι επενδυτές ποντάρουν Πρόεδρος Mario Draghi θα «απαντήσει» επιθετικά ενάντια σε όσους μιλούν για μια σταδιακή μείωση του QE.

Στις αγορές εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου διεύρυναν τα κέρδη τους από μια απρόσμενη διατήρηση και όχι αύξηση αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Το μπρεντ αναφέρθηκε μέχρι 49 σεντς ψηλότερα στα 52,17 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού ΗΠΑ ανέβηκε 53 σεντς, φθάνοντας στα 50,82.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

«Η ρύθμιση του χρέους είναι συνθήκη σταθερότητας για τη χώρα, οπότε προκαλούν εντύπωση όσοι επιχειρηματολογούν για το αντίθετο. Η κυβέρνηση διεκδικεί αδιάκοπα τη ρύθμιση του χρέους, όπως άλλωστε ορίζει και η ίδια η συμφωνία. Όσοι εναντιώνονται είναι μειοψηφία».

Τα παραπάνω τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα του 15ου Συνεδρίου του ΣΕΤΕ, προσθέτοντας πως η διαδικασία της ρύθμισης είναι «κλειδί» για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, έξοδο στις αγορές και στόχους πλεονασμάτων μετά το 2018.

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η πρόσφατη υλοποίηση του δεύτερου τμήματος των προαπαιτούμενων δράσεων είχε θετική επίδραση στο κλίμα εμπιστοσύνης και ενίσχυσε τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΤΕ, ωστόσο προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένουν. Παράλληλα, τόνισε ότι εάν το ελληνικό χρέος δεν κριθεί βιώσιμο, η προβλεπόμενη έξοδος στις αγορές το 2018 δεν είναι εφικτή. Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εφαρμογή του τρίτου ελληνικού προγράμματος έχει προχωρήσει, με βραδείς μεν ρυθμούς, αλλά με αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα.

Την ασυνέπεια των πιστωτών στην τήρηση των υποσχέσεών τους προς την Ελλάδα επισημαίνει η εφημερίδα «Liberation» σε δισέλιδο αφιέρωμά της, με αφορμή το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Τσίπρας πιστεύει ακόμα στο ελληνικό κράτος» είναι ο τίτλος του άρθρου, στο οποίο ο ανταποκριτής στην Αθήνα, Φαμπιέν Περιέ, υπογραμμίζει ότι «έναν χρόνο μετά την επώδυνη υπογραφή μίας συμφωνίας με την Ε.Ε., που απέχει πολύ από το να έχει ορθοποδήσει τη χώρα, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δώσει νέα ώθηση στο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς» με την ευκαιρία του συνεδρίου.

Κομβικής σημασίας για την οικονομία χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της Eurobank τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος και υπογραμμίζουν ότι η ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωσή της όχι μόνο θα επιτρέψει νέα χρηματοδότηση ύψους 6,1 δισ. ευρώ από τον επίσημο τομέα, αλλά θα ανοίξει και το δρόμο για μία σειρά σημαντικών, θετικών εξελίξεων, μέσω της συμμετοχής στο υφιστάμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κεντρικό θέμα θα αποτελέσουν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας τομέας που εστιάζει η μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank («Greek labour market reform and the agenda of the 2nd programme review»).

Για μεγάλη κάμψη στα έσοδα εξαιτίας του νέου συστήματος εισφορών από 1/1/2017 προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης εκτιμώντας ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα σωθεί εάν δεν υπάρξουν περισσότεροι εργαζόμενοι είτε ως εργοδότες είτε αυταπασχολούμενοι και, κυρίως, μισθωτοί. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση της υπερβολικής φορολόγησης και υψηλού μη μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα, δυστυχώς και κακώς οδηγεί πολλούς που δραστηριοποιούνται, κυρίως, στο χώρο των υπηρεσιών, να αναζητούν φθηνή ασφαλιστική κάλυψη σε γείτονες εντός και εκτός Ευρωζώνης χώρες τόσο για εργοδότες όσο και για εργαζόμενους.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η ολιγοήμερη καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που ακόμη παραμένει ανοιχτή. Μπορεί η κυβέρνηση να κράτησε χαμηλά τους τόνους για το γεγονός ότι οι συζητήσεις με τους επικεφαλής του κουαρτέτου δεν θα ξεκινήσουν σήμερα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά στο τέλος της εβδομάδας, ωστόσο η «απώλεια» 3-4 ημερών έρχεται να προστεθεί στα γεγονότα των προηγούμενων ημερών, όπως η απόφαση του Eurogroup να σπάσει στα δύο -και μάλιστα για ασήμαντη αφορμή- τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και η ανοικτή διάσταση απόψεων της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Αμετάβλητα παρέμειναν τα κριτήρια χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια και η ζήτηση θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο και κατά τη διάρκεια του τέτρτου τριμήνου του 2016. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας της Τράπεζας της Ελλάδας για τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και τη ζήτηση για δάνεια από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ), παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2016, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Λόγω παρέμβασης της Κομισιόν έρχεται στη Βουλή η τροπολογία με την οποία δεν θα περνούν από το Κοινοβούλιο οι αλλαγές στα ποσοστά του Δημοσίου στον ΟΤΕ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι θα μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ το 5% που κατέχει το Δημόσιο, αλλά επεσήμανε ότι το Δημόσιο θα ασκεί έλεγχο, καθώς θα έχει 1% απευθείας και 4% μέσω του ΙΚΑ.

Ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της αποχώρησης του Δημόσιου από τον ΟΤΕ έγινε χθες στο πλαίσιο της δρομολογημένης πώλησης του 5%. Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ορίζει ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι του Οργανισμού -Δημόσιο και Deutsche Telekom- θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν τη μεταξύ τους συμφωνία, χωρίς να χρειάζεται οι τροποποιήσεις αυτές να κυρώνονται με νόμο, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν αιτιολόγησε γιατί είναι αναγκαίο να ψηφιστεί η προαναφερόμενη τροπολογία.Θα ακολουθήσει η μεταβίβαση του 5% αρχικά στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και στη συνέχεια στην Deutsche Telekom, εφόσον τα δύο μέρη συμφωνήσουν στο τίμημα και σε μια νέα συμφωνία μετόχων.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στην υιοθέτηση πιο αυστηρών προϋποθέσεων, σε ό,τι αφορά την προσωρινή εφαρμογή της CETA (Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά), κατέληξε το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου της Ε.Ε, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο την Τρίτη. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Οι προϋποθέσεις που συμφωνήθηκαν για την προσωρινή εφαρμογή της Συμφωνίας είναι ακόμα πιο αυστηρές εκείνων που είχαν συζητηθεί στο προηγούμενο Συμβούλιο (23 Σεπτεμβρίου, στη Μπρατισλάβα), καθώς θα ενεργοποιηθούν μόνο τα τμήματα που εμπίπτουν αυστηρά στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπέρ της εποπτείας των κρατικών προϋπολογισμών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. Παράλληλα, τόνισε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα διασώσεων ήταν επιτυχημένο στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα.

Σε ομιλία του σε ινστιτούτο μελετών, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι οι όροι των προγραμμάτων στήριξης μπορεί να μην ήταν αρεστοί στις χώρες αυτές, αλλά έπρεπε να τους αποδεχθούν. Ο κ. Σόιμπλε επέμεινε ότι θα άξιζε να εξελιχθεί ο ESM περαιτέρω και να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα.

Στα 88 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο υπολογίζεται ο ετήσιος μέσος όρος της φοροδιαφυγής στην Ιταλία, κατά την περίοδο 2010 - 2014.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα ειδικής έρευνας που διεξήγαγε επιτροπή την οποία δημιούργησε ο ίδιος ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, με την συμμετοχή ιθυνόντων του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το ύψος της φοροδιαφυγής, κάθε χρόνο, αντιστοιχεί, ουσιαστικά, τουλάχιστον σε τρεις κρατικούς προϋπολογισμούς της Ιταλίας. Για την διετία, δε, 2013 - 2014, το ύψος του συνόλου των φόρων που δεν πληρώθηκαν στο δημόσιο, υπολογίσθηκε στα 108,7 δισ. ευρώ.

Σε υψηλό σχεδόν τεσσάρων μηνών ανήλθαν σήμερα οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων,  καθώς αντιμετωπίζουν την πίεση της ανόδου των αποδόσεων σε ΗΠΑ και Βρετανία, με την συνάντηση της ΕΚΤ στο επίκεντρο. 

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου σημείωνε άνοδο 20 μονάδων βάσης αυτό το μήνα, κινούμενη σε θετικό έδαφος, ενώ σήμερα ενισχύθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 0,095%.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΕΚΤ εξετάζει τεχνικές αλλαγές, καθώς και χρονική επέκταση του προγράμματος χαλάρωσης (QE), ύψους 1,7 τρισ. ευρώ, πέραν του Μαρτίου του 2017, γεγονός που ανακούφισε τις αγορές.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα