Την Κυριακή το πρώτο κρας τεστ για τα εργασιακά

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016 14:23
UPD:14:46
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κρας - τεστ μεταξύ του υπουργού εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και των εκπροσώπων των θεσμών για την καυτή ατζέντα του εργασιακού, καθώς οριστικοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών για την ερχόμενη Κυριακή 23 Οκτωβρίου.

Αύριο ο υπουργός εργασίας θα μεταβεί στην έδρα του ευρωπαϊκού δικαστηρίου στο Στρασβούργο, καθώς την Πέμπτη θα συζητηθεί σε ανοιχτή ακρόαση η Συλλογική  Προσφυγή της ΓΣΕΕ, η οποία έχει ζητήσει «να κριθεί ότι τα αλλεπάλληλα αντεργατικά μνημονιακά μέτρα, που επιβλήθηκαν με σειρά νόμων από το 2010 και συνεχίζουν να ισχύουν έως σήμερα, παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και άρα είναι παράνομα». Ο υπουργός εργασίας, όπως ήδη έχει δηλώσει πρόσφατα, θα στηρίξει με την τοποθέτησή του το αίτημα της ΓΣΕΕ.

Στο επίπεδο της επικείμενης πρώτης συνάντησης την ερχόμενη Κυριακή με τους θεσμούς, ο υπουργός εργασίας θα προσέλθει με βασική «εθνική γραμμή» την κοινή διακήρυξη των κοινωνικών εταίρων. Στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, η διασφάλιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, και η προστασία των εργαζομένων από την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι σκληρή, καθώς οι δανειστές έχουν στις αποσκευές τους ως βασικές θέσεις πολιτικές που διευρύνουν την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, όπως: α ) την καθήλωση των μισθών και ειδικά του κατώτατου, β ) την διεύρυνση της μερικής απασχόλησης με νέες πιο ευέλικτες μορφές, γ ) την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, δ ) την αλλαγή συγκεκριμένων διατάξεων του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982, και ε ) τον δραστικό περιορισμό των κλαδικών συμβάσεων μέσα από την θεσμική ανάδειξη των επιχειρησιακών συμβάσεων, ως ισχυρότερων συλλογικών ρυθμίσεων, έναντι των κλαδικών ή των ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα