Market Beat: Με θετικότερο κλίμα παγκόσμια, λόγω τιμής του πετρελαίου, οι συναλλαγές σήμερα

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016 09:55
UPD:10:56
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

 

Η αποτυχία να περάσει ο ΓΔ πάνω από τις 590 μονάδες τη Δευτέρα δεν προκάλεσε ανατριχίλα στους θεσμικούς. Αλλά ειδοποίησε παράλληλα, πως αν συνεχιστεί η καθοδική δυναμική για τις μετοχές παγκόσμια, μπορεί μετά από μερικές μέρες να αποτελέσει αρνητικό καταλύτη για τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στο ελληνικό χρηματιστήριο.  Ευτυχώς σήμερα οι ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν ομαδικά ανοδικά γιατί σταμάτησαν οι πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου από τις ελπίδες ότι η αγορά δεν μπορεί να καταλήξει με τόσο μεγάλη υπερ-προσφορά όπως μερικοί αναλυτές πιστεύουν.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Πάλι οι τράπεζες, που βρέθηκαν στο επίκεντρο του συναλλακτικού ενδιαφέροντος, έδωσαν την κατεύθυνση των βασικών δεικτών. Οι θεσμικοί από τις εντολές της προσυνεδρίασης άνοιξαν τον δείκτη των τραπεζών και τους ΓΔ και 25άρη με καθοδικό χάσμα, αποτυπώνοντας τη διάθεση όσων θεώρησαν απατηλή την ανοδική συμπεριφορά της πλειονότητας των blue chip την Παρασκευή. Οι «ταύροι» περίμεναν αυτή την δυναμική και της επέτρεψαν να εξελιχθεί στην προσυνεδρίαση, αλλά μαζεύοντας γρήγορα την προσφορά έφεραν τον τραπεζικό δείκτη μετά από 20 λεπτά ελεύθερων συναλλαγών σε θετικό πεδίο. Η αγορά ωστόσο, αυτή τη γροθιά στις πιέσεις, δεν την αγκάλιασε και γρήγορα οι «αρκούδες» κυριάρχησαν, με αποτέλεσμα οι αγοραστές να προσφέρουν όλο και χαμηλότερες τιμές για τις δεικτοβαρείς μετοχές. Μια μέτριας ζημίας ισορροπία, βρέθηκε μετά τις 13:00 και υπήρξε αντιστοιχία του αθηναϊκού ταμπλό με τα ευρωπαϊκά, στην τάση και τις απώλειες.

Ο Σόιμπλε ανέβαλε τα «ωραία», η Μoody's μας άφησε μετεξεταστέους, το διεθνές κλίμα ήταν συννεφιασμένο και παρά ταύτα, το ΧΑ εμφάνισε μια πτώση, λόγω σεβασμού στην παγκόσμια επιφύλαξη για μετοχές. Το ταμπλό δεν έδειξε ούτε καν ίχνη πανικού με τη ήπια δυναμική του μέσου όρου και μάλιστα ήταν σαφής η απροθυμία να ξεπουλήσουν τις θέσεις τους ακόμα και βραχυπρόθεσμοι παίκτες που έχουν στα χαρτοφυλάκια λογιστικά κέρδη. Μια ενδιαφέρουσα άποψη εξέφρασε ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ χθες: «Τα στατιστικά μας δείχνουν ότι είμαστε σε χρονιά μετοχών και όχι δείκτη. Μπορεί η Αγορά να μοιάζει "νεκρή", παρόλα αυτά το πραγματικό χαμηλό, με εξαίρεση τον Τραπεζικό κλάδο, έχει καταγραφεί το 2012, με το 2015 απλά να κάνει σε ένα μεγάλο μέρος των μετοχών "retest" των χαμηλών του 2012. Αντίστοιχα και τα ομόλογα δεν πλησίασαν καν το χαμηλό του 2012. Αν σκεφτούμε την σχέση απόδοσης ρίσκου μίας κατάθεσης στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα και μάλιστα με 'Capital Controls', σε σχέση με μία επένδυση σε ένα ομόλογο, ή ακόμα και μετοχές καλών εταιρειών με μερισματικές αποδόσεις, θα ανακαλύψουμε και τον λόγο που το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει σταματήσει να πιέζεται, ενώ από την άλλη βλέπουμε με σταθερούς ρυθμούς καταθέσεις να κατευθύνονται σε εκδόσεις νέων ομολόγων».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ 

Πτωτικά κινήθηκε και έκλεισε η Wall Street μετά τα απογοητευτικά μακροοικονομικά δεδομένα και την πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 50 δολάρια. Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 18.085 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,3% στις 2.126 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,27% στις 5.199 μονάδες. Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1003 από 1,0972 την προηγούμενη εβδομάδα. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε μια μονάδα βάσης στο 1,76%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Johnson & Johnson (+0,7%) και Boeing (+0,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Mc Donalds (-1,5%) και Merck & Co (-1,1%).

Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης Empire State στη Νέα Υόρκη υποχώρησε στις -6,8 μονάδες τον Οκτώβριο έναντι -2 τον προηγούμενο μήνα. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο. Νωρίτερα, ο επικεφαλής αναλυτής της CMC Markets, Michael Hewson εκτιμούσε ότι, «τα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων ημερών δεν έχουν ανατρέψει τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων έως το τέλος του χρόνου».

Αναφορά στα επιτόκια έκανε και ο Κεντρικός Τραπεζίτης Στάνλεϊ Φίσερ, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα ενίσχυε την ανάπτυξη και θα βοηθούσε στην άνοδο των επιτοκίων.

Καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα για το γ' τριμήνο ανακοίνωσε η Bank of America (+0,5%). Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 4,96 δις. ή 41 σεντς ανά μετοχή έναντι 4,62 δισ. ή 38 σεντς πέρυσι. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν μείωση της κερδοφορίας στα 34 σεντς ανά μετοχή. Καλά αποτελέσματα γ' τριμήνου ανακοίνωσε και η Hasbro (+7,5%) καθώς τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 2,03 δολ. έναντι 1,64 δολ. το αντίστοιχα διάστημα του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα τα έσοδα αυξήθηκαν 14% στο 1,68 δισ. δολάρια.

Πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου αν και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεψε ότι η αμερικανική παραγωγή αργού τον Νοέμβριο θα είναι μειωμένη κατά 30.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές αναμένουν την επικείμενη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ προκειμένου να οριστικοποιηθεί η απόφαση για πάγωμα της παραγωγής.

ΕΥΡΩΠΗ

Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 50 δολάρια. Οι αγορές του ευρώ κινήθηκαν στον ρυθμό των εταιρικών ειδήσεων και των διακυμάνσεων της τιμής του πετρελαίου.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,74% στις 337 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,94% στις 6.947 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,73% στις 10.503 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,46% στις 4.450 μονάδες. Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,31% στις 8.740 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 16.630 μονάδες.

Ειδικότερα, πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή της Deutsche Bank μετά από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η διοίκηση εξετάζει τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της τράπεζας στις ΗΠΑ. Στην Ιταλία, οι μέτοχοι ενέκριναν την συγχώνευση της Banco Popolare και της Banca Popolare di Milano το Σάββατο. Η μετοχή της πρώτης ενισχύθηκε 0,7% ενώ της δεύτερης κινήθηκε χαμηλότερα 3%.

Παράλληλα, η μετοχή της Pearson «βούλιαξε» 8,4% μετά την ανακοίνωση πτώσης 7% στις πωλήσεις εννεαμήνου. Η μείωση αυτή ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης.

Στο μακροοικονομικό πεδίο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε τον Σεπτέμβριο στο 0,4%, εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Στο μεταξύ, χαμηλότερα κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου καθώς αυξήθηκε η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές αναμένουν τη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ προκειμένου να οριστικοποιηθεί η απόφαση για πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου. Ο μαύρος χρυσός υποχωρεί 1,3% στα 49,68 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα οι επενδυτές αναμένουν την Πέμπτη τον Μάριο Ντράγκι να δείξει τις προθέσεις της ΕΚΤ αναφορικά με την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πέρα από τον Μάρτιο του 2017.

ΧΑ

«Εισαγόμενη» πτώση με μικρή διάθεση για ρευστοποιήσεις στα τρέχοντα επίπεδα

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον, σε συντονισμό με τα άλλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, αποφάσισαν να επαναφέρουν την πτωτική  δυναμική. Οι θεσμικοί κίνησαν τις  Τράπεζες σχεδόν μόνιμα κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου.  Ακόμα και μετά το μέσο της συνόδου φάνηκε να απουσιάζει το ενδιαφέρον για ρευστοποίηση θέσεων στα τρέχοντα επίπεδα. Οι τράπεζες σήμερα στην Ευρώπη ήταν μεταξύ των κλάδων που πιέστηκαν πολύ ελαφρά.

Οι Τράπεζες του 25άρη έδωσαν μορφή στην πορεία των βασικών δεικτών, ενώ οι περισσότεροι κλάδοι με δεικτοβαρείς μετοχές, τους κρατούσαν με σταθερότητα σε αρνητικό πεδίο και απογοήτευσαν σήμερα τους αισιόδοξους, που θεώρησαν τη δυναμική της Παρασκευής ως κατάσταση με μονιμότερο χαρακτήρα. Αντί για αυτό, οι δείκτες δεν εμφάνιζαν τάση για απομάκρυνση εκ του ελάχιστου μέρας, δηλαδή από την τιμή που έπιασαν λίγο μετά τις 14:00 και την κράτησαν, ως και τις δημοπρασίες.  Το δε άνοιγμα έγινε με πτωτικό χάσμα.

Οι «απαισιόδοξοι» εμφανίστηκαν με σημαντικό ενδιαφέρον για ξεφόρτωμα μετοχών μετά το μέγιστο μέρας και το πέτυχαν. Ενώ οι «ταύροι» εμφανίστηκαν αποφασισμένοι από την αρχή ως τις 10:56 αλλά εμφανίστηκαν μουδιασμένοι στο τέλος. Ο ΓΔ και ο 25άρης παρακολουθώντας την πτώση του τραπεζικού κλάδου αναζητούσαν διαφυγή από το ελάχιστο μέρας χωρίς επιτυχία.

Με οριακά πτωτικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών με μάχες σώμα με σώμα σήμερα όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του. Η αγορά φάνηκε να διατηρείται με άνεση πάνω από τις αντιστάσεις των 585 μονάδων που αγωνιζόταν να ξεπεράσει πριν από μια εβδομάδα. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (8 από 24) blue chip έναντι των καθοδικών (16 από 1) με ένα αμετάβλητο την ΕΤΕ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν άνοδο οι 14 από 34 την προηγούμενη σύνοδο, και 3 από 3 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 23 από 3 την Παρασκευή, ήταν πτωτικές. Στα 27,200 από 30,940 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 12,50 από 16,99 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 45,96% από 54,91% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν πτωτική έναρξη, και στη συνέχεια εμφανίστηκε η τάση για ανάκτηση κερδών χωρίς επιτυχία. Αλλά ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαντλήθηκε από την εικόνα των αγορών της Ευρώπης και τις προσδοκίες για τη δυναμική των αγορών της Νέας Υόρκης, που ξεκίνησαν τελικά ήρεμα  πτωτικά με ώθηση από τις δηλώσεις της προέδρου της Fed Τζάνετ Γιέλεν την Παρασκευή. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,49%, ο CAC είχε μεταβολή -0,17%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,70%. Οι αγορές στις ΗΠΑ με τα futures τους που έδειχναν προς πτωτικό άνοιγμα άνοιξαν σχεδόν επίπεδα, και εμφάνισαν μετά από λίγο κέρδη της τάξης του -0,12% για τον Dow Jones και για τον S&P500 μεταβολή -0,14%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,55% και έφθασε στις 586,06 από 589,29 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1551,47 από 1562,04 με μεταβολή -0,68%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,3 της μονάδας χαμηλότερα και στον 25άρη κατά 2,0, αφήνοντας τους πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,27% από +0,59%, Πρώτων Υλών +1,24% από +2,98%, Τεχνολογίας +0,81% από +0,39%, Ταξίδια Αναψυχή +0,69% από +1,85%, Χημικών +0,58% από +0,59%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,24% από +0,43%, Τροφίμων Ποτών +0,14% από +1,26%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών -2,12% από +2,30%, Κατασκευές Υλικά -2,07% από +3,63%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,95% από +1,91%,  Τραπεζών -1,44% από +4,64%, Ακίνητης Περιουσίας -1,35% από +0,84%, Κοινής Ωφέλειας -1,25% από +1,75%, Εμπορίου -0,97% από +1,84%, ο 25άρης -0,66% από +2,49%,  ο ΓΔ -0,55% από +2,20%, ο FTSEM -0,16% από +1,39%, και Πετρελαίου Αερίου -0,09% από +1,39%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από +0,00% και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,200 από 30,940 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,452 από 2,989 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 21,296 από 26,390 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,222 από 0,496 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,490 από 41,766 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 33,767 από 52,518 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 39 από 82 των καθοδικών σε 56 από 24 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 14 από 13.

Τεχνική ανάλυση

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου, ο 25άρης απέκτησε σαφή καθοδική τάση σε συντονισμό με τις αγορές στην Ευρώπη. Άνοιξε με σημαντικό πτωτικό χάσμα και στις 10:52 εμφάνισε μέγιστο μέρας στις 1563,92 μονάδες που αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,12%. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 14:06 και ήταν οι 1548,61 με μεταβολή -0,86%. Το κλείσιμο  έγινε στις 1551,47 μονάδες και ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 7,779 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 894 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1564,75 μονάδες και κατώτερο στις 1546,50. Επίσης άλλαξαν χέρια 585 ΣΜΕ για τη σειρά Νοεμβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1551,47 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Οκτωβρίου ορίστηκε στις 1551,00 από 1572,75 και της επόμενης στις 1550,25, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Οκτωβρίου στα 2934 ενώ για τη σειρά Νοεμβρίου ανήλθαν σε 4272. Όπως είναι γνωστό στην τελευταία βδομάδα του βίου μιας σειράς ΣΜΕ οι traders επιλέγουν να ορίζουν τιμή εκκαθάρισης της τρέχουσας σειράς πάνω στο κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη και τις προσδοκίες τους για την βραχυπρόθεσμη τάση του τις αποτυπώνουν στις τιμές των ΣΜΕ της επόμενης σειράς. Βάσει αυτών η πρόβλεψή τους χθες είναι για μια συνέχεια στην κάθοδο με μετρημένη και σχετικά ελεγχόμενη δυναμική.

Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec. ανέφερε χθες: "Σε τεχνικό επίπεδο οι αγοραστές θα ήθελαν να δουν διαφυγή του Large Cap υψηλότερα από τις 1.583 μονάδες και προς το ψυχολογικό όριο των 1.600 μονάδων. Στηρίξεις εμφανίζονται στις 1.535, στις 1.520 και στις 1.520 μονάδες. Υπενθυμίζουμε ότι ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης βρίσκεται σε οριζόντια συσσώρευση τιμών σε ένα ποσοστιαίο εύρος 9% περίπου μεταξύ 1.448 και 1.583 μονάδων το τελευταίο τρίμηνο».

Η ροή των ειδήσεων από το εσωτερικό δεν αναμένεται να προκαλέσει κάποια σημαντική αλλαγή στην ατμόσφαιρα των συναλλαγών και συνεπώς είναι ακόμα απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το διεθνές κλίμα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec.

Στις Διεθνείς Αγορές, επιφυλακτικότητα καταγράφεται στις τελευταίες συνεδριάσεις τόσο στο Αμερικάνικο, όσο και στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Η δυσκολία της Wall Street να διασπάσει τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά της, οφείλεται στην αβεβαιότητα εν μέσω ανακοίνωσης  εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, αλλά και στις προειδοποιήσεις της Federal Reserve ότι εξετάζει αύξηση των βασικών Δολαριακών επιτοκίων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πορεία του Γερμανικού DAX, της πληθώρας εξαγωγικών Επιχειρήσεων, τη στιγμή που η ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου κινείται κοντά στο 1,10 και με φόντο τα χαμηλά 7 μηνών.

Στα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και με δεδομένο τον αρκετά Τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα του, η ομαλοποίηση της κερδοφορίας των Πιστωτικών Ιδρυμάτων και η βελτίωση των ισολογισμών με μείωση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης, παραμένουν τα μεγάλα "στοιχήματα" για όσους εκτιμούν ότι οι αποτιμήσεις των Ελληνικών Τραπεζικών μετοχών θα ακολουθήσουν, έστω και με υστέρηση, τους υπεραποδίδοντες τίτλους της  μεγάλης κεφαλαιοποίησης πριν το τέλος του έτους.

Περαιτέρω προϋποθέσεις βελτίωσης των αποτιμήσεων στο ταμπλώ του Χ.Α. αποτελούν η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της Χώρας και η επιτυχής εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν συμφωνηθεί με τους Δανειστές, εξελίξεις που θα διευκολύνουν τη συζήτηση για τη συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς και κάποια συμφωνία σχετικά με τη διαχείριση του Ελληνικού χρέους.

Σε τεχνικό επίπεδο οι αγοραστές θα ήθελαν να δουν διαφυγή του Large Cap υψηλότερα από τις 1.583 μονάδες και προς το ψυχολογικό όριο των 1.600 μονάδων. Στηρίξεις εμφανίζονται στις 1.535, στις 1.520 και στις 1.520 μονάδες. Υπενθυμίζουμε ότι ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης βρίσκεται σε οριζόντια συσσώρευση τιμών σε ένα ποσοστιαίο εύρος 9% περίπου μεταξύ 1.448 και 1.583 μονάδων το τελευταίο τρίμηνο.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η δόση πηγαίνει για τέλος του μήνα, έχοντας ακόμα ανοιχτά μέτωπα από τα προαπαιτούμενα. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει στο κάδρο την αναδιάρθρωση του χρέους, παράλληλα με το 'QE' αμέσως μετά την αξιολόγηση, γεγονός αρκετά δύσκολο μιας και οι Γερμανοί θέλουν να το 'κρύψουν' για μετά τις εκλογές τους.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς λόγο, ανακοινώθηκε τεράστιο, μιας και ουσιαστικά χρειαζόμαστε ποσό κάτω από το 1 δισ για φέτος, ενώ τρέχουμε με ένα πλεόνασμα πάνω από τα 5 δισ, με τις υστερήσεις πληρωμών σε Ιδιώτες να βρίσκονται στο ζενίθ. Η δόση πιθανότατα να παίζει τον ρόλο της μέχρι να μπει στα Ταμεία του Κράτους, μιας και η Κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να "ξανασπάσει κουμπαρά" για να πληρώσει συντάξεις.

Αρκετοί τίτλοι ήδη δοκιμάζουν υψηλά 52 εβδομάδων, προηγούμενοι σημαντικά του Γενικού Δείκτη που έχει "κολλήσει" περισσότερο από την αδυναμία των Τραπεζών. Ο Δείκτης δοκιμάζει έξοδο από τετράμηνη συσσώρευση. Η Αγορά "διψάει" για θετικά νέα που τόσο λείπουν, με τους Ξένους να φαίνεται ότι την έχουν εγκαταλείψει, μιας και ο τζίροι κυμαίνονται στην ζώνη των 30 εκατομμυρίων. Αν έστω και μετά την αξιολόγηση η Χώρα μπει στο "QE" είναι δεδομένο ότι θα προσελκύσει και πάλι σιγά - σιγά κάποια funds.

Τα στατιστικά μας δείχνουν ότι είμαστε σε χρονιά μετοχών και όχι δείκτη. Μπορεί η Αγορά να μοιάζει "νεκρή", παρόλα αυτά το πραγματικό χαμηλό, με εξαίρεση τον Τραπεζικό κλάδο, έχει καταγραφεί το 2012, με το 2015 απλά να κάνει σε ένα μεγάλο μέρος των μετοχών "retest" των χαμηλών του 2012. Αντίστοιχα και τα ομόλογα δεν πλησίασαν καν το χαμηλό του 2012.

Μπορεί η Χώρα να έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει μία καινούργια πορεία, δείχνοντας ότι η ανάπτυξη κάνει και πάλι την εμφάνιση της, παρόλα αυτά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και επιμονή αν θέλουμε να ανακάμψουμε με γρήγορους ρυθμούς, αλλά και να κερδίσουμε πίσω την χαμένη εμπιστοσύνη στους Επενδυτές Έλληνες και Ξένους.

Αν σκεφτούμε την σχέση απόδοσης ρίσκου μίας κατάθεσης στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα και μάλιστα με 'Capital Controls', σε σχέση με μία επένδυση σε ένα ομόλογο, ή ακόμα και μετοχές καλών εταιρειών με μερισματικές αποδόσεις, θα ανακαλύψουμε και τον λόγο που το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει σταματήσει να πιέζεται, ενώ από την άλλη βλέπουμε με σταθερούς ρυθμούς καταθέσεις να κατευθύνονται σε εκδόσεις νέων ομολόγων.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σκαρφάλωσαν ψηλότερα σήμερα Τρίτη, χάρη στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου και τη συγκράτηση από την πλευρά του δολαρίου στα πρόσφατα κέρδη του, αν και οι συναλλαγές υπογράμμισαν πως η διάθεση ανάληψης κινδύνου συνοδευότανε από επιφυλάξεις που της προκαλούν οι ανησυχίες για εκροές κεφαλαίων και τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία, ιδιαίτερα από την Κίνα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδισε 0,5% στις αρχές των συναλλαγών. Ο δείκτης μετοχών της Αυστραλίας ήταν πάνω +0,4% ενώ οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ επέτρεψαν στον HSI να ανοίξει υψηλότερα και προς το τέλος των συναλλαγών κερδίζει +1,44%. Ο ΝΙΚΚΕΙ ανέβηκε +0,38% και ο SSE Composite Index στη Σαγκάη κερδίζει πάνω από +1,1% και άνοδο +0,47% είχε ο KOSPI της Ν Κορέας.

Η εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ μπαίνει στην τελική ευθεία και οι ανησυχίες για την κινεζική οικονομία βαθαίνουν μετά τα αδύναμα στοιχεία για το κινέζικο εμπόριο της περασμένης εβδομάδας, η αποστροφή κινδύνου είναι σε άνοδο σε μεγάλο βαθμό αναγκάζοντας τους επενδυτές να μειώσουν τις θέσεις τους σε περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, μετά από ένα ισχυρό ράλι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Ο δείκτης δολαρίου, DXY, που καταγράφει την ισχύ για το δολάριο έναντι έξι μεγάλων  αντιπάλων του, γλίστρησε 0,1% στο 97,7  μετά την άνοδο ως το 98,169 στην προηγούμενη συνεδρίαση, το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι δείκτες κινδύνου στην αγορά ήταν στο πράσινο όπως το αυστραλιανό δολάριο που ήταν περίπου +0,6% αγοράζοντας 0,7669 δολάρια ΗΠΑ, ενώ οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν. Η τιμή του μπρεντ ήταν 0,4% ψηλότερα, ενώ το αργό των ΗΠΑ έφτασε +0,5% υψηλότερα.  Το ασφαλές καταφύγιο ο χρυσός ήταν σταθερά γύρω από τα 1.250 δολάρια ανά ουγγιά. Η αυξανόμενη αποστροφή έναντι του κινδύνου, ενθάρρυνε τους αγοραστές, να σταματήσουν μια βουτιά κατά -6% στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Genaral Anzeiger της Βόννης, υπενθυμίζοντας ότι έχει συμφωνηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. «Το ΔΝΤ αμφιβάλλει -και αυτό δεν είναι νέο- ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει, αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί και ότι αυτό αρκεί ώστε να βαδίσει η χώρα προς ένα διαρκές μονοπάτι ανάπτυξης. Οι 'Ελληνες αντίθετα επαναλαμβάνουν: θα τα καταφέρουμε. Γι' αυτό και την άνοιξη συμφωνήσαμε, η Αθήνα να λάβει πρόσθετα μέτρα, εάν επαληθευτεί η απαισιοδοξία του ΔΝΤ. Αυτό, το υπενθύμισα ξανά στον 'Ελληνα ομόλογό μου στο Eurogroup της Δευτέρας», ανέφερε.

Η οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης θα έχει ολέθριες επιπτώσεις, εκτιμά ο οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν σε άρθρο του στην Süddeutsche Zeitung που τιτλοφορείται «Το ελληνικό φορολογικό δράμα». Ο Γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει: «Η συνεχής αύξηση της φορολογίας δεν είναι επινόηση της κυβέρνησης Τσίπρα. Οι προκάτοχοί της ξεκίνησαν ήδη από το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής το 2010 να χρησιμοποιούν αυξανόμενους φόρους ως εργαλείο για να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους. Από την ανάληψη των καθηκόντων της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει απλά όλο και περισσότερο αυτό το σύστημα».

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η πρόσφατη υλοποίηση του δεύτερου τμήματος των προαπαιτούμενων δράσεων είχε θετική επίδραση στο κλίμα εμπιστοσύνης και ενίσχυσε τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΤΕ, ωστόσο προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένουν. Παράλληλα, τόνισε ότι εάν το ελληνικό χρέος δεν κριθεί βιώσιμο, η προβλεπόμενη έξοδος στις αγορές το 2018 δεν είναι εφικτή.

Το ενδεχόμενο να υποβάλει προσφορά για την εξαγορά του ΑΔΜΗΕ εξετάζει ο γαλλικός όμιλος διαχείρισης δικτύων RTE, τμήμα της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας κοινής ωφελείας EDF, που εμφανίζεται έτοιμος να διαδραματίσει ρόλο στον συγκεντρωτισμό των ευρωπαϊκών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας εάν το επιτρέψουν οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε., όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η RTE, η κινεζική State Grid και η ιταλική Terna έχουν προεπιλεγεί από τη ΔΕΗ ΔΕΗ-1,73% για να υποβάλουν έως τις 21 Οκτωβρίου δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του 24% της ΑΔΜΗΕ.

Η υλοποίηση μέτρων για το χρέος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανακτήσει η ελληνική οικονομία αξιοπιστία, σταθερότητα και πρόσβαση στις αγορές, υπογραμμίζει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σε απάντησή του στηνεπιστολή των 36 ευρωβουλευτών από τρεις πολιτικές ομάδες, αναφορικά με την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Περισσότεροι από ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι ένας στους τέσσερις, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Στην Ελλάδα, βρισκόταν το 2015 αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 35,7% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), έναντι 28,1% το 2008. Στην Ε.Ε., το αντίστοιχο ποσοστό επανήλθε το 2015 στα επίπεδα του 2008, δηλαδή στο 23,7% (118,8 εκατ. άνθρωποι).

Η δεύτερη αξιολόγηση, οι αλλαγές στις τραπεζικές διοικήσεις, αλλά και το θέμα του χρέους απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι αλλαγές στις διοικήσεις της Εθνικής και της Πειραιώς, αλλά και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ειδήσεις από το εξωτερικό

«Απελπιστική» χαρακτηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν την κατάσταση της οικονομίας της Ιταλίας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η έξοδός της από την Ευρωζώνη είναι θέμα χρόνου. «Η πιθανότητα να παραμείνει η Ιταλία στο ευρώ μειώνεται από χρόνο σε χρόνο» δηλώνει ο Χανς-Βέρνερ Ζιν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt. «Η χώρα δεν τα βγάζει πέρα με το ευρώ. Η ιταλική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική και δεν έκανε τα περασμένα χρόνια καμιά σοβαρή προσπάθεια να ξαναγίνει ανταγωνιστική. Αναρωτιέμαι πραγματικά πόσο θα αντέξει η Ιταλία ακόμα στο ευρώ» συνεχίζει ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (Ifo) του Μονάχου.

Στα 88 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο υπολογίζεται ο ετήσιος μέσος όρος της φοροδιαφυγής στην Ιταλία, κατά την περίοδο 2010 - 2014.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα ειδικής έρευνας που διεξήγαγε επιτροπή την οποία δημιούργησε ο ίδιος ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, με την συμμετοχή ιθυνόντων του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ύψος της φοροδιαφυγής, κάθε χρόνο, αντιστοιχεί, ουσιαστικά, τουλάχιστον σε τρεις κρατικούς προϋπολογισμούς της Ιταλίας. Για την διετία, δε, 2013 - 2014, το ύψος του συνόλου των φόρων που δεν πληρώθηκαν στο δημόσιο, υπολογίσθηκε στα 108,7 δισ. ευρώ.

Σε υψηλό σχεδόν τεσσάρων μηνών ανήλθαν σήμερα οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων,  καθώς αντιμετωπίζουν την πίεση της ανόδου των αποδόσεων σε ΗΠΑ και Βρετανία, με την συνάντηση της ΕΚΤ στο επίκεντρο. H απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου σημείωνε άνοδο 20 μονάδων βάσης αυτό το μήνα, κινούμενη σε θετικό έδαφος, ενώ σήμερα ενισχύθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 0,095%. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΕΚΤ εξετάζει τεχνικές αλλαγές, καθώς και χρονική επέκταση του προγράμματος χαλάρωσης (QE), ύψους 1,7 τρισ. ευρώ, πέραν του Μαρτίου του 2017, γεγονός που ανακούφισε τις αγορές.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αυτά πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Σημερινή ότι η Τουρκία προωθεί νέους σχεδιασμούς στην κυπριακή ΑΟΖ τύπου Αιγαίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Αυτό, είπε, φαίνεται σε όλες της τις δράσεις και τον τρόπο, με τον οποίο αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο με τα γειτονικά κράτη Λίβανο, Ισραήλ, Αίγυπτο, όσο και με τις εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις εταιρίες, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν στον τρίτο γύρο αδειοδότησης.

Ο Ματέο Ρέντσι παρουσίασε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017, στα κύρια σημεία του οποίου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανανέωση σειράς συλλογικών συμβάσεων, σε νέες προσλήψεις στο Δημόσιο και κλείσιμο της υπηρεσίας του Δημοσίου που έως τώρα εισέπραττε τις οφειλές των πολιτών προς το ιταλικό κράτος. Η υπηρεσία Equitalia πρόκειται να κλείσει και να αντικατασταθεί από νέο κρατικό οργανισμό, ο οποίος θα εισπράττει τα χρήματα που οι Ιταλοί οφείλουν στο κράτος, με χαμηλότερους, όμως, τόκους και πρόστιμα από εκείνα που ίσχυαν μέχρι σήμερα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα