ΟΤΕ: Mεταβίβαση των εταιρειών Globul και Cosmofon στην Cosmote

Εναντι συνολικού τιμήματος 490 εκατομμυρίων ευρώ
Τετάρτη, 20 Απριλίου 2005 16:55
UPD:17:05

Tα διοικητικά συμβούλια του ΟΤΕ και της COSMOTE ενέκριναν σήμερα την εξαγορά από την COSMOTE των μετοχών των θυγατρικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας του ΟΤΕ, Globul στη Βουλγαρία και COSMOFON στην πΓΔΜ (μέσω της εξαγοράς των μετοχών της Ολλανδικής εταιρίας συμμετοχών MTS στην οποία ανήκει το 100% των μετοχών της COSMOFON), με καταβολή μετρητών, έναντι συνολικού τιμήματος 490 εκατομμυρίων €.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, o ΟΤΕ και η COSMOTE, κατόπιν αξιολόγησης της μεθόδου της εισφοράς των μετοχών σε είδος με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της COSMOTE, που είχε καταρχήν συμφωνηθεί τον Νοέμβριο του 2004, έκριναν αμοιβαία συμφέρουσα, από χρηματοοικονομικής, φορολογικής και κανονιστικής πλευράς, την πραγματοποίηση της συναλλαγής με αγορά των μετοχών από την COSMOTE με καταβολή μετρητών.

Το τίμημα των 490 εκατομμυρίων € αναλύεται σε 400 εκατομμύρια € για την Globul και 90 εκατομμύρια € για την COSMOFON. Οι επενδυτικοί οίκοι που προσέλαβαν ο ΟΤΕ και η COSMOTE για να γνωμοδοτήσουν σχετικά, η Credit Suisse First Boston (Europe) Ltd για τον ΟΤΕ και η ABN AMRO Corporate Finance Ltd για την COSMOTE, έκριναν, ο κάθε οίκος για τον εντολέα του, ότι από οικονομικής πλευράς το τίμημα αυτό είναι εύλογο.

Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση α) της έκδοσης θετικής γνωμοδότησης από την αρμόδια τριμελή Επιτροπή του άρθρου 9 του Κ.Ν. 2190/1920 του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, β) της έγκρισης της έκθεσης της επιτροπής και της παροχής άδειας από τον υπουργό Ανάπτυξης σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κ.Ν. 2190/1920, γ) της έγκρισης της μεταβίβασης από την Γενική Συνέλευση των μετόχων της COSMOTE, σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 23α Ν. 2190/1920, δ) της έγκρισης από κάθε άλλη αρμόδια αρχή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και ε) της ολοκλήρωσης του διενεργούμενου οικονομικού και νομικού ελέγχου των μεταβιβαζομένων εταιριών. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο γ’ τρίμηνο του 2005.

Σημειώνεται ότι η COSMOTE έχει αναλάβει τη διαχείριση της Globul και της COSMOFON από τον Ιανουάριο του 2003.

Η Globul είναι κάτοχος μιας από τις τρεις άδειες κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία, όπου δραστηριοποιείται από τον Σεπτέμβριο του 2001, ενώ πρόκειται σύντομα να της χορηγηθεί και άδεια παροχής υπηρεσιών 3ης γενιάς (UMTS) έναντι τιμήματος 42 εκ. BGN. Στο τέλος του 2004 η εταιρία αριθμούσε 1,62 εκατομμύρια πελάτες παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 61,9% και με εκτιμώμενο μερίδιο αγοράς 35%. Ο κύκλος εργασιών για την ίδια περίοδο ανήλθε σε € 178 εκατ., αυξημένος σε ετήσια βάση κατά 78,9%, με το περιθώριο κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να ανέρχεται στο 25,5%.

H COSMOFON είναι κάτοχος της 2ης άδειας κινητής τηλεφωνίας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας όπου δραστηριοποιείται από τον Ιούνιο του 2003. Στο τέλος του 2004, και συμπληρώνοντας μόλις ενάμισι χρόνο λειτουργίας, η πελατειακή βάση της εταιρίας αριθμούσε πάνω από 233.500 πελάτες με εκτιμώμενο μερίδιο αγοράς περίπου 24%, ενώ ο κύκλος εργασιών της για την ίδια περίοδο ανήλθε σε € 23,5 εκατ. €.

Ο συνολικός καθαρός δανεισμός των GloBul και COSMOFON στις 31 Δεκεμβρίου 2004 ήταν 225 εκατομμύρια €, ενώ αναμένεται να ανέλθει στα 305 εκατομμύρια € στο τέλος του Β' τριμήνου του 2005.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ και Πρόεδρος της COSMOTE, κ. Παναγής Βουρλούμης δήλωσε σχετικά: «Η πώληση των εταιριών Globul και COSMOFON εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της διοίκησης του ΟΤΕ για βελτίωση της αποτελεσματικότητας και ανάδειξη της αξίας των εταιριών του Ομίλου. Η COSMOTE, ο βραχίονας κινητής τηλεφωνίας του Ομίλου, αποκτά την ιδιοκτησία δύο εταιριών, των οποίων τη διοίκηση ασκούσε από το 2003. Με αυτόν τον τρόπο η αξία των επενδύσεων του Ομίλου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη προβάλλεται πιο αποτελεσματικά στο επενδυτικό κοινό, ενώ ταυτόχρονα οι προκύπτουσες λειτουργικές συνέργιες αναμένεται να αυξήσουν την κερδοφορία των μεταβιβαζομένων εταιριών Globul και COSMOFON».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της COSMOTE, κ. Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος δήλωσε: «Με την κίνηση αυτή, η COSMOTE θα καταστεί ένας από τους κυριότερους παρόχους υπηρεσιών κινητής επικοινωνίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με παρουσία σε τέσσερις χώρες. Η εξάπλωση σε αγορές με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης θα δημιουργήσει σημαντική αξία για όλους τους μετόχους μας, ενδυναμώνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της COSMOTE, ενώ αξιόλογες είναι και οι συνέργιες που προσδοκώνται σε λειτουργικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα