Nokia: Υψηλότερες πωλήσεις απροσδόκητη αύξηση 18% των κερδών

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2005 13:36

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ αύξηση, σε ποσοστό της τάξης του 18%, σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, Nokia Oyj, αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης των προϊόντων της.

Τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 863 εκατ. ευρώ (1,13 δισ. δολ.) ή 19 σεντς ανά μετοχή, από 729 εκατ. ευρώ ή 16 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, προς το Χρηματιστήριο του Ελσίνκι. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν σε ποσοστό 17%, φθάνοντας τα 7,4 δισ. ευρώ. Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2004, προσαρμόστηκαν με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, που άρχισαν να ισχύουν φέτος.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Nokia Oyj, Jorma Ollila, επιδιώκει να αυξήσει τα περιθώρια κέρδους, με τη μείωση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης, μετά την επικέντρωση του ενδιαφέροντός του, στην απόκτηση του χαμένου μεριδίου αγοράς της εταιρείας, πέρυσι. Η εταιρεία, μείωσε τις τιμές και αύξησε τις δαπάνες μάρκετινγκ μετά τη συρρίκνωση του μεριδίου της, στα χαμηλότερα επίπεδα στις αρχές του 2004, που οδήγησε στον περιορισμό των καθαρών της κερδών σε ποσοστό της τάξης του 11%, πέρυσι.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις 11 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας θα ανήρχοντο στα 663 εκατ. ευρώ ή 16 σεντς ανά μετοχή, και οι πωλήσεις της σε 7,2 δισ. ευρώ. Στις 27 Ιανουαρίου, η εταιρεία προέβλεψε ότι τα κέρδη της, το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, θα κυμανθούν από 12 έως 15 σεντς ανά μετοχή και οι πωλήσεις της από 7 έως 7,3 δισ. ευρώ.

Εκτός από τη σημερινή ημέρα, το τελευταίο δωδεκάμηνο, οι μετοχές της Nokia έχασαν 7,7%, καθώς έντονη ανησυχία επικράτησε ότι η συρρίκνωση της ζήτησης κινητών τηλεφώνων, θα επηρεάσει τις τιμές και τα περιθώρια κέρδους. Οι μετοχές της Motorola, της υπ' αριθμόν δεύτερης εταιρείας παραγωγής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, σημείωναν άνοδο 2,8% την ίδια χρονική περίοδο και της Samsung Electronics, της τρίτης μεγαλύτερης του κλάδου, υποχώρησαν 24%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα