Χ.Α.: Οι αγορές ανεβαίνουν στην Ευρώπη και εδώ το θετικό φινάλε «οικοδομείται»

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016 14:23
UPD:14:24
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

του Κώστα Ιωαννίδη

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας έχουμε μια καθαρά ανοδική ημέρα. Τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου έχει επηρεάσει θετικά η διεθνής ατμόσφαιρα που αναλύεται διεξοδικά.

Οι μετοχές παγκόσμια και το δολάριο κινήθηκαν ανοδικά την Παρασκευή, διαγράφοντας κάποιες απώλειες από την προηγούμενη ημέρα, μετά από τα ισχυρότερα του αναμενομένου στοιχεία για το κινεζικό πληθωρισμού που συνέβαλαν στην υποχώρηση της ανησυχίας σχετικά με την υγεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ακολούθησαν τις ασιατικές αγορές υψηλότερα όπως είχε προειδοποιήσει η στήλη καθώς αυτό υπέδειξε η παρακολούθηση ζωντανά των ασιατικών συναλλαγών. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 ήταν πάνω 0,9%, και οδήγησαν υψηλότερα οι μετοχές των ορυχείων, ενώ ο MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έκλεισε στο +0,6% υψηλότερα.

Ωστόσο, οι μετοχές εξακολουθούν να βαδίζουν στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους για διάστημα πάνω από ένα μήνα μετά από μια εβδομάδα που ανέβασε τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve και εμφανίστηκε από την ενίσχυση του δολαρίου ουσιαστική μεταβλητότητα των τιμών στις αγορές των εμπορευμάτων.

Έτσι ο δείκτης MSCI World ήταν πάνω 0,2% σήμερα, αλλά επίσης είναι για πτώση κατά -1,2% για την εβδομάδα τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σήμερα αναμένουμε τα στοιχεία για τις Λιανικές Πωλήσεις και τις παρατηρήσεις από την πρόεδρο της Federal Reserve Janet Yellen και τον  Eric Rosengren πρόεδρο της Boston Federal Reserve αργότερα μέσα στην ημέρα. Τα πρακτικά της Fed από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ώθησαν τους επενδυτές να αυξήσουν τα στοιχήματά τους για μια αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο και τροφοδότησαν το ράλι του δολαρίου αυτή την εβδομάδα.

Το ευρώ γλίστρησε 0,5% στα 1,1009 δολάρια αφού είδε την Πέμπτη ένα χαμηλό 2-1 / 2 μηνών στα 1,0985. Το κοινό νόμισμα ήταν καθ' οδόν για μια 1,7% εβδομαδιαία απώλεια. Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά εν όψει της ομιλίας της Γέλεν.

Αλλού σε νομίσματα, η λίρα βουτηγμένα 0,5 τοις εκατό σε $ 1,2192 GBP = D4. Ήταν σε καλό δρόμο για να χάσει 1,9 τοις εκατό αυτή την εβδομάδα.

Σχόλια από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα τρέξει από την πλευρά των Βρυξελλών τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την έξοδο από την ΕΕ, ότι το μπλοκ δεν θα προσφέρει το Λονδίνο τυχόν ευνοϊκότερους όρους από ό, τι ένα «σκληρό Brexit» βοήθησαν να κρατηθεί η λίρα υπό πίεση.

Μια τέτοια συμφωνία θα τερματίσει την ένταξη της Βρετανίας στην ενιαία αγορά και θα διαταράξει την πρόσβαση στο κύριο εμπορικό εταίρο της χώρας.

Η δυναμική των συναλλαγών γενικευμένα έφερε σήμερα στο Χ.Α. το πρώτο σημαντικό άλμα για πιθανό κλείσιμο πάνω από το ως χθες μέγιστο της βδομάδας  και πάνω από τις 590 μονάδες. Αφού μετά το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα αμέσως ξέσπασαν εντολές αγοράς και οι όποιες αντιδράσεις σε αυτές είχαν μικρή διάρκεια και αποτέλεσμα. Γι' αυτό ήρθε η  αναζήτηση ανώτερου σε πρώτη θέση και ξεκίνησε η διαπραγμάτευση με πλάγια ανοδική πορεία που έδωσε το τελικό ελάχιστο πρώτου μέρους στην τιμή ανοίγματος. Η βοήθεια όσων ήθελαν την ανοδική κατεύθυνση αρκεί για τη διατήρηση της σταθερά ανοδικής πορείας χωρίς πιθανότητα για πέρασμα των βασικών δεικτών σε αρνητικό πεδίο.

Αξίζει αναφοράς ότι το άνοιγμά τους έγινε με ανοδικό χάσμα και το ελάχιστο μέρας ήταν οι 1532,78 μονάδες με μεταβολή της τάξης του +0,34%. Οι αγορές στην Ευρώπη αποτύπωσαν γρήγορα τη διάθεση για εγγραφή κερδών ενώ υποχωρούν ευρώ και η στερλίνα. Από την έναρξη ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε ανοδικά και πέρασε σε κέρδη της τάξης του +3% από τις 12:25.  

Οι βασικοί δείκτες είχαν τον ίδιο χρονισμό εμφάνισης τοπικών ακρότατων και μένουν χωρίς αλλαγές πρόσημου μεταβολής σε θετικό πεδίο. Το μέγιστο πρώτου μέρους για τον Γ.Δ. στις 14:00 είναι στις 589,46 από 583,00 μονάδες χθες, και σημειώθηκε στις 13:53 με μεταβολή 2,24% ενώ για το δείκτη των blue chip το μέγιστο ήταν στις 1558,41 από 1548,30 με μεταβολή +2,25%.

Δεν εμφανίστηκαν πιέσεις από τις «αρκούδες» της αγοράς στα τραπεζικά blue chip από την έναρξη ως τις 14:00 σήμερα και απουσιάζουν οι μάχες για ισορροπία προσφοράς ζήτησης με τις τιμές να τις καθορίζουν οι πωλητές μετοχών που για να τις δώσουν ζητούν ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα.

Στην Αθήνα μάλλον αναζητείται το μέγιστο μέρας καθώς οι βασικοί δείκτες διατηρούνται σταθερά σε θετικό πεδίο με άλμα το όποιο αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,9%. Στην ομάδα των κλάδων που ωθούσανε πτωτικά στο μέσο των συναλλαγών υπήρχαν μόνο των Χημικών -0,59% από -1,20% χθες μια ώρα αργότερα.

Οι ανοδικοί κλάδοι είναι οι υπόλοιποι και ξεχωρίζουν οι κλάδοι Πρώτων Υλών +3,40%, Τροφίμων Ποτών +2,82% από -1,24% χθες, Κατασκευών Υλικών +2,40%, των Ταξιδιών Αναψυχής +2,05% από -2,09%, Τηλεπικοινωνιών +1,53% από -1,24%, Κοινής Ωφέλειας +1,64% από +0,12% την Πέμπτη στις 14:50.

Συνεπώς υπερέχουν οι αγοραστικές διαθέσεις για μεγάλη γκάμα μετοχών του 25άρη και ασκούνται πιέσεις σε ελάχιστους κλάδους.

Στις 14:07 οι τράπεζες έχουν κέρδη +3,93% από -3,22% χθες, με την ΕΥΡΩΒ στο +2,61% από -2,06%, την ΠΕΙΡ στο +5,00% από -3,42%, την ΕΤΕ +5,82% από -2,03% και την ΑΛΦΑ στο +4,43% από -4,19%.  Υπέρ  ανόδου  συνηγορούν, οι ΔΕΗ +2,46% από +0,71% χθες την ίδια ώρα, ΜΥΤΙΛ +3,40%, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ ++3,13%.

Θα λέγαμε πάντως ότι διαφαίνεται η τάση επιστροφής της καθοδικής δυναμικής για τα περισσότερα blue chip με υπολογίσιμη ορμή. Αν και οι ρυθμοί συναλλαγών δείχνουν πως θα εμφανιστεί ισοδύναμος, σε σύγκριση με την περασμένη σύνοδο, τζίρος.

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν θετικές μεταβολές μετά από ανοδικό ξεκίνημα, υπολογίζοντας μάλλον σήμερα για την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Η  εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX +1,70%, ο CAC +1,97% και για τον FTSE100 πτώση +0,91%.

Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές παίρνουν τάση από εκεί και διαπραγματεύονται στα επίπεδα του +0,46% για τον S&P500 και +0,47% για τον Dow.

Στις 14:12 ο τζίρος ήταν 13,812 από 16,085 εκατ. ευρώ κατώτερος από  εκείνον της προηγούμενης συνόδου στο πρώτο μέρος. Οι δείκτες έχουν μεταβολή +2,02% για τον Γ.Δ. που βρίσκεται στις 588,23 μονάδες, και +2,43% για τον 25άρη με τον FTSEM στο +0,29%. 

Η αξία των πακέτων είναι 0,484 από 1,412 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 602 από 26 και των πτωτικών 19 από 61 με αμετάβλητες τις 15 από 10. Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το θετικό πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας και το μέγεθός της θα προκύψει βάσει της ανοδικής πορείας του τραπεζικού κλάδου σήμερα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα