Εισαγωγής το 60% των διακινούμενων προϊόντων στη χώρα

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2005 16:27

Περίπου το 60% των προϊόντων που διακινούν οι έμποροι στην χώρα μας, είναι εισαγόμενα, προκύπτει από την Ετήσια Εκθεση για το Ελληνικό Εμπόριο που πραγματοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα για λογαριασμό της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικου Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και παρουσιάσθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.

Το 40% των διακινούμενων προϊόντων προέρχεται από την εγχώρια αγορά, το μερίδιο των προερχόμενων από την Ε.Ε. υπερβαίνει το 30% και των προϊόντων προέλευσης λοιπών χωρών βρίσκεται σε επίπεδο άνω του 25%. Αυτή η κατανομή δεν έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης χώρας. Οσον αφορά τις κλαδικές διαφοροποιήσεις, διαπιστώνεται ότι το ποσοστό των εγχώριων προμηθειών των επιχειρήσεων εμπορίου αυτοκινήτων ανταλλακτικών είναι αρκετά μικρότερο (33%).

Ωστόσο, όπως τονίζεται στην έκθεση, είναι πιθανό ένα μέρος των εκπροσώπων του εμπορίου να θεωρεί ότι η πηγή των προϊόντων τους είναι εγχώρια, εφόσον είναι Ελληνας ο προμηθευτής τους, άσχετα με την πραγματική προέλευση του προϊόντος και, από την άλλη πλευρά, κάποιοι έμποροι ίσως ταυτίζουν την πηγή προέλευσης με την χώρα παραγωγής.

Οι επενδύσεις που γίνονται στο εμπόριο, είναι από ξένα κεφάλαια και η διάθεσή τους στρέφεται κυρίως προς το χονδρικό εμπόριο, ενώ προκύπτει ότι το 40% του εγχώριου εμπορίου απασχολεί προσωπικό άνω των 200 εργαζομένων και αυτό καταδεικνύει την τάση συγκέντρωσης που υπάρχει και σε αυτόν τον κλάδο της οικονομίας. Επίσης μία στις τρεις εμπορικές επιχειρήσεις είναι ΑΕ ή ΕΠΕ.

Ακόμα, από την έκθεση προκύπτει ότι το 2003 υπήρχε αύξηση των πωλήσεων, των κερδών και της επενδυτικής δραστηριότητας.

Τέλος, οι αυτοαπασχολούμενοι στο εμπόριο είναι το 30% του συνόλου, ενώ η αύξηση της απασχόλησης που εμφανίζεται, προέρχεται κυρίως από νέες επιχειρήσεις και όχι από την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στις υπάρχουσες.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα