Ιράν: Επιθυμεί να προμηθεύει φ. αέριο την Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016 18:50
UPD:18:58
REUTERS/GLEB GARANICH

Χάρη στη γεωγραφική της θέση η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει διαμετακομιστικό κόμβο όσον αφορά τις παραδόσεις ιρανικού αερίου στην Ευρώπη, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος αυτός.

Έτοιμο να αυξήσει τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Τουρκία και να παραδίδει αέριο στην Ευρώπη διαμέσου της τουρκικής επικράτειας και της Ελλάδας είναι το Ιράν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ιρανικής Εθνικής Επιχείρησης Αερίου (NIGC) Ματζίντ Μπουτζαρζαντέχ.

«Έχουμε μεγάλα αποθέματα αερίου στο Ιράν. Σήμερα παραδίδουμε 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου καθημερινά στην Τουρκία. Αν η Τουρκία μπορέσει να επενδύσει σε ένα εργοστάσιο είμαστε έτοιμοι να της προσφέρουμε πολλές ευκαιρίες», ανέφερε ο Μπουτζαρζαντέχ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Χάρη στη γεωγραφική της θέση η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει διαμετακομιστικό κόμβο όσον αφορά τις παραδόσεις ιρανικού αερίου στην Ευρώπη, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος αυτός.

«Εξετάζουμε το να στέλνουμε αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Έχουμε τη δυνατότητα να στέλνουμε αέριο στην Τουρκία και στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας», σημείωσε ακόμη ο Μπουτζαρζαντέχ.

Το Ιράν εντάσσεται σταδιακά ξανά στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και αερίου από τον Ιανουάριο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και—εν μέρει—οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήραν τις κυρώσεις τους σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) επιβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη εφαρμόζει τους όρους της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα η οποία συνήφθη τον Ιούλιο του 2015.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα