Thessaloniki Summit 2016: Αγωνία για το μέλλον των επιχειρήσεων

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016 18:02
UPD:18:14
SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Η «1η Συνόδου Θεσσαλονίκης» (Thessaloniki Summit), πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ σε συνεργασία με την σε συνεργασία με τη «Συμεών Τσομώκος Α.Ε.» με χορηγό επικοινωνίας τη «Ν».

Θεσσαλονίκη,

της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Η κραυγή αγωνίας για την επιβίωση των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων από πλευράς του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Θανάση Σαββάκη, η δριμεία αμφισβήτηση από πλευράς του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη του μηνύματος αισιοδοξίας για την οικονομία και την πορεία του προγράμματος που απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αλλά και η προσωπική αντιπαράθεση του κ. Γεωργιάδη σε έντονο κλίμα με τον υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, έδωσαν το στίγμα των εργασιών των πρώτων ενοτήτων της «1ης Συνόδου Θεσσαλονίκης» (Thessaloniki Summit), που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ σε συνεργασία με την σε συνεργασία με τη «Συμεών Τσομώκος Α.Ε.» με χορηγό επικοινωνίας τη «Ν».

Από το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Σταθάκης, τόνισε ότι η εθνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε σημείο καμπής, με κλείσιμο του κύκλου της ύφεσης και προέβλεψε ότι το 2017 θα κινηθεί σε  ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης της τάξης του 2,5% με 3%. Παράλληλα εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι "σύντομα" θα επιτευχθεί η ένταξη των ελληνικών τραπεζών στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Γιώργος Σταθάκης στο βήμα των ομιλητών.

Για τα κόκκινα δάνεια χαρακτήρισε θετική την σταθεροποίησή τους στο 45% των συνολικών δανείων, επισημαίνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί και το μόνο "όπλο" που λείπει από το νομικό-θεσμικό πλαίσιο, ήτοι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και ότι οι στόχοι έχουν τεθεί και είναι διατυπωμένοι μέχρι το 2019 και αφορούν την απομείωσή τους κατά 40% έως το τέλος αυτής της περιόδου.

«Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων φαίνεται να μπαίνει για πρώτη φορά σε ένα πλαίσιο σταθερής διαχείρισης με προοπτική αποκλιμάκωσής τους τα επόμενα τέσσερα χρόνια» πρόσθεσε σχετικά. Περαιτέρω, γνωστοποίησε ότι εντός του Οκτωβρίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση της επιχείρησης σε μια ημέρα και αυτήν τη λειτουργία θα την πάρουν τα Επιμελητήρια.

INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, από την πλευρά του επεσήμανε ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί πάνω από το 40% του νέου ΕΣΠΑ και σύντομα θα βρισκόμαστε στο 50% (προσκλήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ), ότι ζητούμενο είναι η προσέλκυση νέων πόρων και η συντονισμένη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για τις αποφασιστικές ωθήσεις στην οικονομία και ότι μέχρι το τέλος του χρόνου (2016) θα έχουν ενεργοποιηθεί (α) το νέο αναπτυξιακό Ταμείο Συμμετοχών, (β) το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, (γ) το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ενεργοποιηθούν  το νέο Ταμείο Υποδομών και   το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων. 

Η αναφορά του κ.Σταθάκη σε επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πάντως, άνοιξε τους «ασκούς του Αιόλου» από πλευράς του αντιπροέδρου της Ν.Δ., Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε την ανακεφαλαιοποίηση αποτυχημένη με το επιχείρημα ότι οι ξένοι που έβαλαν χρήματα έχασαν το 70% αυτών λόγω των καθυστερήσεων της πρώτης αξιολόγησης και δημιουργούν  αρνητικό κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Παράλληλα, δε, απευθυνόμενος στον κ.Χαρίτση τον χαρακτήρισε μεν ως καλό υπουργό - από ό,τι ακούει, αλλά τον επέκρινε για τη φερόμενη συμμετοχή του στο κίνημα

SOOC/KONSTANTINOS TSAKALIDIS

Ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν πληρώνω», με αποτέλεσμα την άμεση και έντονη αντίδραση του κ.Χαρίτση, που αρνήθηκε τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο κίνημα και προειδοποίησε τον κ. Γεωργιάδη ότι αν συνεχίσει θα τον πάει στα δικαστήρια, με τη μεταξύ τους διένεξη να συνεχίζεται για αρκετή ώρα, με τον κ. Γεωργιάδη τελικά να ανακαλεί εκφράζοντας χαρά για τα λεγόμενα του κ.Χαρίτση και για τη γενικότερη «ωρίμανση» όπως σημείωσε του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και να ζητά κατ' επανάληψη εκλογές και αλλαγή του πρωθυπουργού της χώρας. 

Φίλος και αρωγός στις έντιμες προσπάθειες των επιχειρήσεων δήλωσε νωρίτερα από το βήμα του συνεδρίου απευθύνοντας χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ενώ η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, τόνισε ότι δεν φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι (σ.σ κάποιοι ξένοι) για το τι έγινε στην Ελλάδα. «Εμείς το επιτρέψαμε, σαν χώρα, να συμβεί. Στερηθήκαμε τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Επιτρέψαμε την ασφυκτική παρουσία της Πολιτείας, τη διαπλοκή που δημιούργησε το περίπλοκο τοπίο των νόμων» και πρότεινε «από αυτή τη μακροχρόνια κρίση, να κρατήσουμε μόνο την εμπειρία». 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα