ΣΕΒ: Υπεραποσβέσεις και φορολογική σταθερότητα καταλύτες για επενδύσεις

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016 16:06
UPD:16:11
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την οικονομία σημειώνει ότι «σε συνθήκες υπερφορολόγησης της ιδιωτικής οικονομίας, οι υπεραποσβέσεις μπορούν να αντισταθμίσουν μερικώς τις αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις του Μνημονίου στην οικονομική δραστηριότητα, και να οδηγήσουν, με μεγαλύτερη ασφάλεια, την εθνική οικονομία σε σταθερότερο περιβάλλον».

Το σταθερό φορολογικό πλαίσιο θέτει ο ΣΕΒ ως προϋπόθεση για τόνωση των επενδύσεων και ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε οριζόντιες επενδυτικές φοροαπαλλαγές, στη μορφή υπεραποσβέσεων, σε όλες τις ιδιωτικές επενδύσεις και όχι μόνο σε εκείνες που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο, που -όπως αναφέρει- από μόνες τους δεν είναι σε θέση να κάνουν τη διαφορά.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την οικονομία σημειώνει ότι «σε συνθήκες υπερφορολόγησης της ιδιωτικής οικονομίας, οι υπεραποσβέσεις μπορούν να αντισταθμίσουν μερικώς τις αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις του Μνημονίου στην οικονομική δραστηριότητα, και να οδηγήσουν, με μεγαλύτερη ασφάλεια, την εθνική οικονομία σε σταθερότερο περιβάλλον».

Ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων μόνο με κατάργηση του φόρου υπεραξίας

Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων παραμένουν αρνητικές, καθώς επίκειται η επαναφορά του φόρου υπεραξίας και η εισαγωγή νέων διαδικασιών στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

«Η κρίση και η φορολογία οδήγησαν σε απαξίωση την ακίνητη περιουσία με αποτέλεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να είναι όμηροι των ακινήτων που έχουν στην κυριότητά τους, τα οποία δεν μπορούν ούτε να εξυπηρετήσουν φορολογικά ούτε να πουλήσουν με ευκολία», συμπληρώνει.

Στο οικονομικό δελτίο τονίζεται ότι «η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων είναι αναπόσπαστο μέρος οποιουδήποτε σεναρίου ανάκαμψης της οικονομίας και απαιτεί την οριστική κατάργηση του φόρου υπεραξίας, που δρα αντιαναπτυξιακά εμποδίζοντάς την, καθώς οποιοσδήποτε αγοράζει ακίνητο αναγκάζεται να  προεξοφλήσει  από τώρα τον φόρο που θα πληρώσει στο μέλλον».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, απαιτείται η δραστική απλοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης, η δημιουργία ενός πιο λειτουργικού πλαισίου για τη δυνατότητα αξιοποίησης ή διάθεσης ακινήτων με πολλούς συνιδιοκτήτες και η διαχρονική τοποθέτηση των αντικειμενικών αξιών λίγο κάτω από τις ελάχιστες διαθέσιμες αγοραίες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα