Διαφορετικές τάσεις

Κέρδη στην Ευρώπη, απώλειες στη Ν. Υόρκη
Σάββατο, 23 Απριλίου 2005 00:01

Η ΝΕΑ ραγδαία άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου και οι απογοητευτικές κερδοφορίες οδήγησαν στο κόκκινο τη Wall Street, ενώ η Ευρώπη διατηρήθηκε σταθερή αλλά οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη παραμένουν.

Εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί για τους ρυθμούς της διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης, οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μετοχών, κυρίως εταιρειών του τομέα τεχνολογίας, οδηγώντας το δείκτη Nasdaq χαμηλότερα.

Η πτώση του Nasdaq παρέσυρε προς τα κάτω την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά, γεγονός στο οποίο συνέβαλε και η επιστροφή του πετρελαϊκού εφιάλτη, με τις διεθνείς τιμές να κυμαίνονται πάνω από τα 55 δολάρια το βαρέλι.

Εν τη απουσία σημαντικών οικονομικών εξελίξεων, οι χρηματιστηριακές αγορές εστίασαν το ενδιαφέρον τους στο πετρέλαιο και τις εταιρικές κερδοφορίες.

Η αγορά παραμένει επιφυλακτική για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης και τα εταιρικά κέρδη για το τρέχον έτος, όπως και για την προοπτική των αμερικανικών επιτοκίων και τη δυνατότητα των καταναλωτών να ανταποκριθούν στο υψηλότερο κόστος ενέργειας.

Η αύξηση των τιμών στις αγορές εμπορευμάτων, απόρροια της υποχώρησης του δολαρίου, έδωσε ώθηση στις μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών και αυτή η εξέλιξη αντιστάθμισε μερικές απώλειες στον κλάδο τεχνολογίας. Η μετοχή της Intel ήταν πρώτη στη λίστα απωλειών των blue chips, οδηγώντας το δείκτη ημιαγωγών της Φιλαδέλφειας χαμηλότερα κατά 0,8%.

Πάντως, το χρηματιστηριακό ράλι της περασμένης Πέμπτης βοήθησε τους τρεις βασικούς δείκτες να σημειώσουν τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη από τις 4 Φεβρουαρίου. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 ενισχύθηκε κατά 1,4%, ενώ ο Dow Jones κέρδισε 1,1% και ο Nasdaq αυξήθηκε κατά 1,9%. Περίπου το 17% των 214 εταιρειών, που απαρτίζουν τον S&P 500, ανακοίνωσαν αποτελέσματα χαμηλότερα των προβλέψεων, ενώ συνολικά τα δύο τρίτα των εταιρικών κερδοφοριών υπερέβησαν τις εκτιμήσεις αναλυτών.

Εάν οι κερδοφορίες συνεχίσουν να είναι υψηλότερες των προβλέψεων και η Φέντεραλ Ριζέρβ σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, η αγορά θα κινηθεί υψηλότερα, εκτιμούν αναλυτές.

Η Ευρώπη τερμάτισε με θετικό πρόσημο, ύστερα από νευρικές συναλλαγές, λόγω των αισιόδοξων αποτελεσμάτων από την Ericsson και εταιρείες του πετρελαϊκού κλάδου, ενώ οι οικονομικές αναφορές περιόρισαν τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 αυξήθηκαν 0,8% στις 1.072,4 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 1,1%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟY



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα