Βραζιλία: Πρόβλεψη για μείωση της παραγωγής καφέ την εσοδεία 2005/06

Δευτέρα, 25 Απριλίου 2005 12:11

ΜΕΙΩΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 16%, ενδέχεται να σημειώσει η εσοδεία καφέ της Βραζιλίας, της μεγαλύτερης παραγωγού καφέ στον κόσμο, φέτος, εξ αιτίας της ξηρασίας σε συνδυασμό με την εναλλαγή του κύκλου παραγωγής, ωθώντας σε αύξηση τις τιμές του προϊόντος, καθώς η κατανάλωση αυξάνεται περισσότερο από την προσφορά.

Η παραγωγή της Βραζιλίας, ενδέχεται να μειωθεί σε 32,46 εκατ. σάκους (σάκοι των 60 κιλών) την περίοδο 2005/2006, καθώς η διετής μείωση της παραγωγής και η ξηρασία στις πόλεις Παράνα, Σάο Πάολο και Ροντόνια, εξασθένησαν τους κόκκους, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος καφέ του υπουργείου Γεωργίας της χώρας, Vilmondes Olegario da Silva, σε συνέντευξη Τύπου στη Μπραζίλια. Η παραγωγή της Βραζιλίας ενδέχεται να υποχωρήσει στα 23,26 εκατ. σακιά καφέ Arabica και στα 9,2 εκατ. σακιά του καφέ Robusta, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι τιμές του καφέ, αναρριχήθηκαν 89% πέρυσι. Η μείωση της παραγωγής καφέ της Βραζιλίας, σε συνδυασμό με την αύξηση των βροχοπτώσεων στο Βιετνάμ, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής της ποικιλίας Robusta, ενδέχεται να μειώσουν την παγκόσμια παραγωγή στα 106 εκατ. σάκους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Καφέ (ICO). Την ίδια στιγμή, η αύξηση της κατανάλωσης συγκεκριμένων ειδών καφέ, ιδίως στη Βραζιλία, οδήγησε παραγωγούς, όπως την Cia. Brasileira de Distribuicao Grupo Pao de Acucar, να αυξήσουν τα προϊόντα καφέ.

Η κατανάλωση καφέ στη Βραζιλία, αυξήθηκε 9% πέρυσι, φθάνοντας τα 14,95 εκατ. σακιά, τη στιγμή που η παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε 1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Brazilian Association of Coffee Roasters. Η κατανάλωση καφέ, ενδέχεται να αυξηθεί στα 15,8 εκατ. σακιά φέτος, σύμφωνα με την Ενωση. Διεθνώς, η κατανάλωση, σύμφωνα με τον ICO, ενδέχεται να αυξηθεί στα 114 εκατ. σακιά.

Οι τιμές του καφέ στη Ν. Υόρκη, αυξήθηκαν 4,1%, έχοντας τη μεγαλύτερη αυξομείωση, από οποιοδήποτε εμπόρευμα φυσικής παραγωγής σήμερα. Τα συμβόλαια του Ιουλίου σημείωσαν άνοδο 5,05 σεντς, ποσοστό 4,1%, φθάνοντας στα 1.278 δολ. η λίμπρα στη Ν. Υόρκη και έκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδα από τις 22 Μαρτίου.

Η παραγωγή της Βραζιλίας την περίοδο 2006/2007, ενδέχεται να αυξηθεί περισσότερο από 40 εκατ. σάκους, καθώς οι καλλιεργητές εκμεταλλεύονται τις υψηλότερες τιμές για να επενδύσουν περισσότερα σε λιπάσματα και άλλες τεχνολογίες στα χωράφια τους, ανέφερε ο Silvio Isoldo, υπεύθυνος της κρατικής υπηρεσίας προβλέψεων παραγωγής καφέ, σε συνέντευξη στην Μπραζίλια. «Ο καιρός βοηθά και η Βραζιλία οπωσδήποτε θα έχει μία εξαιρετική παραγωγή, πάνω από τον μέσον όρο», είπε ο Isoldo.

Η Βραζιλία, ενδέχεται να παράγει το επόμενο έτος περισσότερο από 17,47 σακιά καφέ ανά εκτάριο και 14,76 σακιά ανά εκτάριο την φετινή περίοδο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με τις προβλέψεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα