H ψηφιοποίηση των logistics αλλάζει τις δομές της αγοράς

2o Διεθνές Forum: Aνταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις εταιρείες και τα κράτη στην εποχή του Internet of Things
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016 13:52
UPD:13:52

Ο πρόεδρος του ILME και μέλος δ.σ. του ELA Σπύρος Ολύμπιος (αριστερά), με τον πρέσβη της Ολλανδίας Kάσπαρ Βελντκάμπ.

Από την έντυπη έκδοση

Του Φάνη Ζώη
[email protected]

Η καταλυτική σχέση των Logistics στο ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης «Industry 4.0» και η συνεισφορά τους στον νέο χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου και βιομηχανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του 2ου Διεθνούς Logistics Forum «Logistics |a Catalyst to Investments» που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Logistics Management Eλλάδος σε συνεργασία με το Geo Routes Cultural Institute.

Οι ομιλητές του φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στο Cotsen Hall της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών και του οποίου χορηγός επικοινωνίας ήταν η «Ναυτεμπορική» και το naftemporiki.gr, αναφέρθηκαν στις σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται στη σημερινή εποχή αντιμέτωπη η εφοδιαστική αλυσίδα. Διαπίστωση όλων ήταν ότι η ψηφιοποίηση της οικονομίας επεκτείνεται με αυξανόμενη ταχύτητα. Έτσι, για την αύξηση των μεριδίων αγοράς, οι επιχειρήσεις υιοθετούν νέους κανόνες, κάνοντας χρήση πολυμορφικών δικτύων διανομής (ΟΜΝΙ channels) που αφορούν σύγχρονα εργαλεία πληροφορικής, διασφαλίζοντας πρόσβαση στον καταναλωτή σε παγκόσμιο επίπεδο. H ψηφιοποίηση της οικονομίας δημιουργεί ευκαιρίες για καινοτομία στην κατανάλωση, στην παραγωγή, στη διανομή και στο εμπόριο, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν στην αγορά να σχεδιάζουν προσεκτικά τα βήματά τους στις υποδομές των μεταφορών και της αποθήκευσης.

Οι τρεις θεματικές ενότητες του συνεδρίου κάλυψαν την επίδραση της ψηφιοποίησης στα Logistics και στις υποδομές στις υπηρεσίες μεταφοράς και αποθήκευσης, την ανάπτυξη και την καινοτομία στη διαμόρφωση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και τις συνέργειες στην ενίσχυση των επενδύσεων.

Ο Μιχάλης Ζιγκλής με το βραβείο «Μέγας Αλέξανδρος 2016» που του απένειμε ο ILME.

Η λήξη του 2ου Διεθνούς Logistics Forum σφραγίστηκε με την απονομή του βραβείου «Μέγας Αλέξανδρος 2016» στον κ. Μιχάλη Ζιγκλή, Supply Chain & Home Services Director της Dixons South-East Europe (Κοτσώβολος), καθώς και την απονομή των πρώτων Πιστοποιητικών ELA στην Ελλάδα.

Ο κ. Σπύρος Ολύμπιος, πρόεδρος του ILME και μέλος του δ.σ. του ELA, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο όραμα και στους στόχους του συνεδρίου, το οποίο προσβλέπει στην ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών και στην προβολή των αναπτυξιακών εργαλείων εκείνων που θα αναβαθμίζουν τον ρόλο των logisticians και στον ρόλο που αυτοί διαδραματίζουν στην προσέλκυση επενδύσεων.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Μεταφορών του ΥΠΟΜΕΔΙ, Μιλτιάδης Προβατάς, αναφέρθηκε στην περιφερειακή ανάπτυξη υποδομών για τις εμπορευματικές μεταφορές στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στα κυριότερα σημεία της πολιτικής για τις εμπορευματικές μεταφορές για τα επόμενα χρόνια. Το όραμα για το ελληνικό σχέδιο στα Logistics βασίζεται σε δύο πυλώνες: τη θέση της Ελλάδας ως ανταγωνιστική πύλη της ΝΑ Ευρώπης, και τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του εγχώριου προϊόντος εφοδιαστικής ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

* Ομιλητές στην ενότητα «Logistics in Digital» ήταν ο κ. Παντελής Πάνος, διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, ο κ. Ξενοφών Λιαπάκης, CIO Interamerican Group, και ο κ. Chris Τσάγκος, πρόεδρος της Nubis S.A.

* Στο επίκεντρο της 2ης θεματικής ενότητας «Logistics in Infrastructures» ήταν οι υποδομές και η κρισιμότητά τους σε ένα παγκοσμιοποιημένο εμπορικό περιβάλλον, με ομιλητές τους κ.κ. Max Philips, ProPail account Μanager στο λιμάνι του Ρότερνταμ, Σταύρο Ευαγγελακάκη, Head of global Healthcare της Cargolux Airlines, και Στέλιο Καπετανάκη, Business Development Manager της Transcombi Express S.A.

* H 3η θεματική ενότητα «Logs in Innovation» έφερε στο φως τις νέες τάσεις και τις βέλτιστες πρακτικές στην εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικά στο last mile, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της πληροφορικής, με ομιλητές τους κ. Ανδρέα Αθανασόπουλο, αντιπρόεδρο της Dixons South-East Europe, Πάνο Τσάκο, CMO της VivaWallet και Χριστίνα Μπιρλιράκη, διευθύντρια της Orange Grove που παρουσίασε το πρόγραμμα ενίσχυσης των start-ups.

Τις εργασίες του συνεδρίου συντόνισε ο κ. Γιάννης Μπαλακάκης, πρόεδρος του Geo Routes Cultural Institute, με το οποίο το ILME τηρεί θεσμική σχέση συνεργασίας, και η κα SiwardeJ. Sap, υπεύθυνη Οικονομικών Υποθέσεων της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Το φόρουμ, που τελούσε υπό την αιγίδα του European Logistics Association (ELA) και της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα, παρακολούθησαν 200 υψηλόβαθμα στελέχη φορέων και επιχειρήσεων. Το 2ο Διεθνές Logistics Forum έκλεισε με Networking Cocktail και θεωρήθηκε από τους συνέδρους τόσο επιτυχές ώστε πλέον να κατατάσσεται ανάμεσα στα πλέον σημαντικά συνέδρια για τα Logistics και το Digital Economy που υλοποιούνται στην Ελλάδα.

Το 3ο Διεθνές Logistics Forum θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, όπου θα συμμετάσχουν το ILME, ο ELA και το Geo Routes Cultural Institute, ενώ ανακοινώθηκε η ανάληψη από το ΙLΜΕ της διοργάνωσης του Eurolog 2019.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα